Dodaj do ulubionych

Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :)

01.01.14, 22:30
Witajcie, to mój pierwszy wątek, ale podczytuję Was od jakiegoś czasu. Jestem zupełną amatorką, ale metodą prób (błędów na szczęście mało) różne, na razie prostsze rzeczy szyję.
Ponieważ po 3 synach urodziła mi się córeczka marzę o szyciu dla niej, na razie zainteresowałam się opaskami.
Znalazłam tego typu i tu moje pytanie w opisach pojawia się sformułowanie -guma opaskowa-co to jest? jak tego szukać i gdzie kupię? (chętnie allegro). Są jeszcze szersze opaski- z czego one są zrobione?
I z czego najlepiej szyć takie kwiaty-Jersey? Czy gdzieś kupię taką tkaninę w ilościach mniejszych niż 1m, bo tony takich opasek nie potrzebuję ;)

Będę wdzięczna za pomoc początkującej mamie dziewczynki :)

Poniżej wklejam zdjęcia opasek, które mi się spodobały (o! widzę, że na tym forum nie można wklejać zdjęć, to podaję linki).

littlero.21.ibc.pl//allegro/Aukcje/Opaski/Opaski%20TOP%20BABY/model_H4_2.jpg
littlero.21.ibc.pl//allegro/Aukcje/Opaski/Opaski%20TOP%20BABY/opaska%20top%20baby%20B%20-%20do%20aukcji.jpg
littlero.21.ibc.pl//allegro/Aukcje/Opaski/Opaski%20TOP%20BABY/opaska%20top%20baby%20E%20-%20do%20aukcji.jpg
littlero.21.ibc.pl//allegro/Aukcje/Opaski/Opaski%20TOP%20BABY/opaska%20top%20baby%20L%20-%20do%20aukcji.jpg
littlero.21.ibc.pl//allegro/Aukcje/Opaski/Opaski%20TOP%20BABY/opaska%20top%20baby%20K%20-%20do%20aukcji.jpg
Obserwuj wątek
    • attta Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 03.01.14, 19:52
      Witaj, gratuluje córci i ...synków oczywiście też:))

Opaski możesz kupić w pasmanteriach i ozdobić wstążeczkami, kwiatuszkami itp (też do kupienia w pasmanteriach)
      Guma dla takiego maleństwa jest za "mocna". Lepiej chyba uszyć opaskę z dzianiny, ale dzianina na metry to min. 160 cm,szerokości materiału, na opaskę potrzebujesz duuuużo mnie.(nawet kupując 10 cm) wiec chyba lepiej kupić gotową opaskę i zmniejszyć na główkę maleństwa.

Poszukaj, popytaj, może ktoś z szyjących znajomych ma resztki dzianiny.
      Pozdrawiam
      • juswiat Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 06.01.14, 16:01
        Witaj.
        Co prawda nie wiem co to jest guma opaskowa, ale tak jak pisze przedmówczyni możesz zastosować dzianinkę elastyczną. Nie wiem, czy dla dziecka musi być wszystko ze 100% bawełny może dzianina wiskozowa by się nadała do tego, lub inna dzianina bawełniana elastyczna. Poza tym wiem, że takie paski szyte są na taśmie łamanej, jeżeli nie będą wiedzieli w pasmanterii co to za nazwa (raczej powinni), to posłuż się określeniem lamówka elastyczna.
        A wygląda to tak:
        www.natural.com.pl/galeria/1tasmy/pic018.jpg
        Co prawda stosuje się ją do wykończenia fig damskich, ale widziałam w Dzień Dobry TVN że laseczka robiła opaski dzieciom na takiej własnie taśmie
        • fimka_974 Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 07.01.14, 12:49
          Faktycznie chyba najlepiej robić z rozciągliwego, delikatnego materiału,bawełnianego. Ja mam np. ścinki ze skróconej sukienki i też myślę o zrobieniu z nich opaski.
          Tam jedna z nich jest chyba pluszowa.
          A w jakim wieku jest Twoja Córcia? Moja miała na gumce tak około 15miesięcy i delikatny materiał, jak na letnią sukeinkę.
          • afroddytta Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 08.01.14, 21:08
            Dzięki dziewczyny :)

Moja córa ma dopiero niecałe 5 mies., więc plastikowe opaski nie wchodzą w grę, na razie postaram się zrobić takie na grubym pasku materiału, ale o tę lamówkę spytam jutro jak będę w pobliżu pasmanterii. Na dobry początek zakupiłam kilka różnokolorowych t-shirtów na allegro, nówki z jakimiś drobnymi wadami po 1 zł, więc spróbuję te materiały jakoś wykorzystać, poza tym kupię filc, bo też widziałam kwiatki z niego zrobione na opaskę.
            Jak coś już zrobię to się pochwalę ;) a jakby któraś z Was coś podobnego zrobiła to proszę wklejcie fotki i opiszcie trochę co i jak.

Jeszcze raz dzięki i czekam na zamówione rzeczy.
            • juswiat Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 08.01.14, 22:40
              Świetny pomysł z koszulkami :) A to o tej taśmie, lamówce mówiłam. Ona jest bardzo delikatna i przyjemna :) meaada.wordpress.com/tag/opaski-dla-dzieci/

Pozdrowionka
              • afroddytta Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 10.01.14, 14:30
                Dzięki za kolejne inspiracje :)

U mnie w pasmanteriach nie ma tej lamówki, z filcem też słabo. Chyba kupię przez internet, może macie jakąś sprawdzoną i tanią pasmanterię internetową?
                Znalazłam na allegro tutaj i lamówki i filc allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=12287241

Już się nie mogę doczekać jak koszulki przyjdą, trzeba będzie zrobić opaskę do każdego stroju :D
                • juswiat Re: Do ekspertek - opaski dla dziewczynek :) 12.01.14, 10:00
                  Szczerze mówiąc ja nie kupuję przez internet, ponieważ mam na miejscu. Szukając w internecie nie znalazłam zbyt wielu sklepów z taką lamówką. Nie znam tego sprzedawcy, ale widzę że ma różne kolory :)
                  allegro.pl/gumka-lamana-tasma-elastyczna-lamowka-elastyczna-i3807257735.html
                  • marta.p-s do afroddytta 07.03.14, 13:29
                    Witam.
                    I jak-udało Ci się coś stworzyć?
                    U mnie po 2 synach ma urodzić się córka i mimo, że siedzie jeszcze w brzuchu to ja już nie mogę się doczekać aż jej coś uszyję sama. ;-)
                    • afroddytta Re: do afroddytta 07.03.14, 14:26
                      Hej, coś tam porobiłam w kwestii opasek mamy 2, ale na jutro muszę zrobić trzecią (zrobię fotki w tygodniu-lub ogarnę wrzucanie zdjęć z tel). Ostatnio był bal przebierańców i młoda była baletnicą spódnicę tiulową jej zrobiłam-po prostu granice słodkości zostały przekroczone :D
                      Ogólnie tak fajnie chodzi ubrana np. legginsy i tunika to juz jest nowość dla mnie.
                      Poza tym, bo tu się chyba nie chwaliłam to ja kupiłam nowy wózek dla niej taki do którego można szyć m.in. budki. Młoda nadal w gondoli jeżdzi, ale jutro muszę ją wziąć gdzieś i na chwilę zamontuję spacerówkę, muszę tylko dziś jeszcze osłonki na pasy uszyć.
                      A tak wyglądamy na spacerze (chyba na tym forum nie można wstawiać zdjęć)
                      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3478185,2,5,DSC04704.html (rączkę i pałąk obszyłam skórą)
                      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3458188,2,8,DSC04431.html
                      • marta.p-s Re: do afroddytta 07.03.14, 15:12
                        Kurcze, widzę, że Ty zdolniach jesteś! ;-) Ja jeszcze nic nie uszyłam, ale zamierzam to zmienić (głównie za sprawą córy ;-) ). A Ty przypadkiem z Gdańska nie jesteś, bo tak mi coś świta, ale nie wiem czy dobrze? ;-) Wrzuć koniecznie zdjęcia opasek!
                        • afroddytta Re: do afroddytta 07.03.14, 20:39
                          Ja ze stolicy, ale do Gdańska się wybieram na weekend z córką, jak mi zapału starczy :)
                          Z moim szycie to jest tak, ze jak sobie coś wymyślę, to choć nie wiem jak byłoby skomplikowane krok po kroczku sobie zrobię. Jak pisałam w innym wątku (o filcu) teraz mam projekt ozdoby do pokoju syna, więc tu się trochę kolorystycznie wyżyję, tematyka morze.
                          Dla córy jeszcze muszę uszyć śpiworek do wózka taki wiosenny z polaru (mam po synu turkusowy, ale chcę coś bardziej dziewczęcego) i żaden polar wzorzysty mi się nie podoba, skończy się chyba tak, ze będę go przerabiać tzn. jest polar w motyle białe, szafirowe i turkusowe i te turkusowe chcę przerobić na np. amarant i zastanawiam sie czy wyjdzie... Straszna bida u nas z uroczymi materiałami dostępnymi w US :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka