Dodaj do ulubionych

jak zacząć??

10.10.05, 17:30
Patrzę na wasze dzieła z zachwytem - szczególnie sarenki. Zawsze chciałam
umieć szyć,a jak znalazłam to forum, to zachciało mi się jeszcze bardziej.
Ale jak zobaczyłam przykładowe wykroje to wymiękłam. Dziewczyny, co oznaczają
te wszystkie linie??? czemu jedne są przerywane, inne czerwone.
Poradźcie coś na początek. Jak uszyć najprostszą bluzeczkę dla mojej 5-
miesięcznej córci????
Obserwuj wątek
    • annaka Re: jak zacząć?? 10.10.05, 19:53
      Jagenko! po pierwsze - namawiam gorąco do szycia - to jedno z najpiękniejszych
      i najpożyteczniejszych hobby jakie znam :)) (u mnie już nie hobby - pasja i
      żródło zarobku). Po drugie - zacznij od jak naprostszych rzeczy - uszyj
      malutkiej pościel, kocyk na podłogę, zasłonki itp, itd - w szyciu ważna jest
      wprawa, poznanie maszyny... Zaczynając od trudniejszych rzeczy możesz się
      zniechęcić - efekt może być gorszy niż sie spodziewałaś :). Po trzecie -
      całkiem serio - znajdź koleżankę, sąsiadkę, która już szyje. Taki osobisty
      kontakt jest nieoceniony, pomoże Ci zrozumieć te linie, kolory na wykrojach.
      Możesz ewentualnie pójść na kurs - na początek taki amatorski w klubie
      osiedlowym.
      Ale jeżeli jesteś już bardzo zdeterminiowana i "musisz" coś uszyć - proponuję
      Burdę - może być miesięcznik albo pólrocznik dla dzieci, moga być też gotowe
      wykroje - np. z seri Easy - przy odrobinie samozaparcia powinno sie udać :)
      Pozdrawiam i zachęcam do szycia
      Ania
      • 1jagienka Re: jak zacząć?? 11.10.05, 07:14
        Dzięki:)
        Faktycznie zacznę od kocyka. Widziałam w burdzie cudo sukieneczkę na Agatkę i
        stąd ta myśl o takim wyczynie. Ale racja - powolutku:)
        Coż to takiego ta seria easy (domyślam się , że dla matołków:), ale gdzie ją
        zdobyć, w kiodku?
        Ostatnio kupiłam za gruube jak dla mnie pieniądze na allegro dla synka pościel
        i firanki z kubusiem puchatkeim, a ostatecznie jak się ma materiał,\ odrobinę
        zacięcia/talentu to można coś samemu wymodzić za połowę ceny.
        Jeszcze raz dzięki za kopniaczka na rozpęd na nowej drodze:)

Ps. nadal podziwiam wasze prace, może za 35 lat i ja tu zamieszczę swój link:))
        • annaka Re: jak zacząć?? 11.10.05, 08:24
          Burda, oprócz wydań gazetowych, wydaje również gotowe wykroje - jednym z
          działów jest seria Easy - proste rzeczy (ale efektowne - ogladałam kiedyś
          katalog) do uszycia - są to gotowe wykroje, które mozna po prostu wyciąć - jest
          również objasnienie co i jak. Na ogół są dostępne w pasmanteriach i sklepach z
          tkaninami. Ale tak myślę, że warto też kupić takie wydanie Burdy "szycie krok
          po kroku" - o ile nie pomyliłam tytułu i tam chyba też "łopatologicznie" jest
          wyjasnionych wiele rzeczy.
          A propo's - mam dwóch synków - dla młodszego (ma teraz 18 miesięcy) prawie nic
          nie szyję.... bo mam po starszym i mimo upływu lat moje "dzieła" się nie
          zdefasonowały i nie straciły na uroku :) Polecam szycie - fajna rozrywka i do
          tego porządniej i taniej :)))
          • 1jagienka Re: jak zacząć?? 11.10.05, 14:27
            Padłaś moją ofiarą:)))
            Jutro podjadę do hurtowni tkanin, doradź please: na pościel dziecinną
            (kołderka, jasiek, poduszka) ile materiału i z czego lepiej: bawełna, kora,
            flanela? I jakie nici?
            Hoho, jak się wezmę za szycie to hipermarket z wyrobami własymi otworzę:))
            • annaka Re: jak zacząć?? 11.10.05, 17:11
              Ile materiału nie powiem - trzeba po prostu wziąć posciel jaką juz masz,
              pomierzyć, pododawać na zapasy, zapięcia itp, itd... Ołówek, karteczka i
              liczenie :) Ja szyłam z bawełny pościelowej (w dziecięce, słodkie wzorki) a
              prześcieradełka mam z jednobarwnej flaneli. Kory akurat nie lubię i myślę, że
              dla maluszka lepsza będzie bawełna albo flanelka. Nici standardowe do szycia
              poliestrowe, chyba, ze masz zamiar wygotowywać pościel... ale jak pierzesz do
              60 st. to nic się nie dzieje. Acha, jak kupisz za dużo tkaniny to się nie
              martw :) - jak malutka pójdzie do przedszkola to na pewno się przyda - a to
              worek na kapcie, worek na pidżamkę, gałganki do zajęć plastycznych... będzie
              jak znalażł :)
              • antyka Re: jak zacząć?? 12.10.05, 22:37
                a ja zaczelam tak. Kupilam duzo materialu, takiego ze skazami po 6 zl na metr
                (hurtownia w Warszawie przy ul. Cybernetyki), potem zaopatrzylam sie w papier
                sniadaniowy (ale teraz polecalabym polpergamin), kupilam burde krok po kroku i
                zaczelam szycie od najprostszego modelu (oznaczony jedna kropka). Bylam w
                szoku, gdy pierwsza uszyta przeze mnie rzecz wyszla bardzo dobrze. Potem byly
                mniej udane proby... Z czasem przerzucilam sie na modele z dwiema kropkami, a
                dzisiaj (po ok. 3 latach nieregularnego szycia) zdarza mi sie nawet siegac po
                trzy kropki. Powodzenia :)
                • 1jagienka a maszyna?? 13.10.05, 10:22
                  Tzn. jak idzie z opanowaniem tego "potwora". Jutro pożyczę od siostry 15-
                  letniego Łucznika, bez instrukcji - mam nadzieję, że się nie przyszyję do
                  czegoś. W gazetkach są jakieś wskazówki co do ściegu, którym należy szyć?
                  • antyka Re: a maszyna?? 13.10.05, 11:52
                    radzilabym zaczac od sciegu prostego o dlugosci 3 mm, wazne jest
                    zsynchronizowanie naprezenia obydwu nici (obie musza byc jednakowej grubosci) i
                    szyc... reszta wyjdzie w praniu ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka