Dodaj do ulubionych

jak uszyc welon slubny?

07.02.06, 16:30
Ogladalam mnostwo welonow na roznych stronach i zaden niestety mi sie nie
podoba. Chcialabym, zeby moj byl dlugi, ale przede wszystkim nie podwojny.
Wiem, ze wiekszosc welonow jest szyta z kola. Czy wiecie moze, jak szyje sie
taki odrobine inny? Moze polkole?
Obserwuj wątek
    • mimarika Re: jak uszyc welon slubny? 07.02.06, 21:05
      hej:)
      w lipcu 2005 wyszlam za mąż. mialam taki sam problem - wszelkie welony w
      salonach są podwójne, najdłuższy był do kostek. Kupiłam zatem w sklepie z
      materiałami odpowiednią tkaninę( prawie 4 i pół metra, był ogromnie długi,
      nieco dłuższy niż tren sukni). Nie szyłam go z koła; tkanina była prostokątna.
      Kupiłam w sklepie ze spinkami odpowiedni grzebień i do niego starannie
      przyszyłam welon (pojedyńczy i baardzo, baaardzo długi). Szybko to się robiło,
      ale za to ponad trzy dni bawiłam się z przyszywaniem do niego prawie 200
      malutkich drobniusich perełek...:))
      Efekt świetny. Nikt nigdy nie miał takiegho welonu. :))
      Pozdrawiam. Powodzenia.
      Marika
      • enaka Re: jak uszyc welon slubny? 08.02.06, 10:30
        Ale jak to? Po prostu wzielas prostokat o dlugosci 4,5m i przyszylas z jednej
        strony grzebien? Cos mi sie wydaje, ze to musialo troche inaczej wygladac, niz
        opisujesz. Moglabys troche wiecej szczegolow podac co do samego wykroju?
      • rr1976 genialne !!! 09.02.06, 15:09
        uwielbiam takich ludzi jak TY !!!
        szczególnie za te 200 perełek :-))))
        tylu lat szczęśliwego pożycia za to życzę
        • mimarika Re: genialne !!! 09.02.06, 18:39
          dziękuję rr1976:))
          A do Ciebie enaka - to było 4 i pół metra odpowiedniej tkaniny. nie znam się na
          szyciu ( dopiero zaczynam coś tam szarpac). Po prostu góę, równomiernie
          zmarszczyłam i przyszyłam do grzebienia. Fryzjerka wpięła mi to we włosy. moim
          zdaniem wygladało ciekawie:))
          pozdrawiam.
          marika
          • enaka Re: genialne !!! 10.02.06, 12:39
            a perelki przyszylas tylko z jednej strony prostokata? Tej, ktora sie ciagnela
            po ziemi?
            • mimarika Re: genialne !!! 10.02.06, 18:13
              enaka, perełki "rozsypałam", tzn przyszyłam na całym welonie. dało to ładdny
              efekt - delikatnie połyskiwało. ale wymaga to wielkiej staranności: cieniutkie
              nici, nalezy przyszya delikatnie, ponieważ na welonie widac wszelkie
              zaciągniecia.
              marika
    • zoff1 Re: jak uszyc welon slubny? 16.02.06, 17:46
      Witaj, nie wiem czy jeszcze interesuje cię temat welonu. Ja wychodziłam za mąż w
      pażdzierniku. Podobnie jak tobie żaden welon nie przypadł mi do gustu. Kupiłam
      więc w hurtowni tiul, krawcowa, która szyła mi sukienkę wycięła z niego owal i
      obszyła koronką. Można to zrobic samemu ale ja nie miałam czasu w ferworze
      przygotowań. Byłam bardzo zadowolona z tego welonu. Sięgał troche poza suknię,
      ciągnął się po ziemi. Na czas wesela miałam drugi na zmianę - pomysł okazał się
      trafny, gdyż taniec w tym dłuuugim welonie okazał się niemożliwy a po zmianie na
      krótki wszystko było w porządku. Miłego szycia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka