Dodaj do ulubionych

OWERLOCK pytania laika

31.03.06, 22:34
Jestem zainteresowana kupnem owerlocka,dla celów hobbystycznych, niestety
niezbyt wiele wiem w tej materii.
Stąd prośba do dobrze zorientowanych:
-jakiej firmy jest dobrze kupić owerlocka
-który: 3nitkowy,4 a może 5nitkowy?
-czy może lepiej jakąś maszynę, która ma wbudowaną f-cję owerlockową?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi:)
Pozdrawiam z Torunia
Obserwuj wątek
    • loolek Re: OWERLOCK pytania laika 14.04.06, 22:06
      ktoś odpowie?
      • ahnija Re: OWERLOCK pytania laika 17.04.06, 09:32
        Chyba nie:(
        A szkoda,bo naprawdę nie mam kogo innego zapytać.
    • ka_thy Re: OWERLOCK pytania laika 18.04.06, 13:18
      Na poczatku wyjasnienie - maszyna do szycia ma jedynie ścieg owerlokowy, który
      swoim wyglądem przypomina ścieg jaki daje overlock.

Dobrze jest kupowac overlock ( i nie tylko) sprawdzonych firm. Zwróć uwagę aby
      taki overlock miał wbudowany transport róznicowy zwany inaczej dyferencjałem,
      pomocny przy szyciu dzianin i innych rozciagających się materiałów. Warto
      wybrać taki, który ma na wyposażeniu dodatkowe stopki, czasem dodawane jako
      gratis. Overlock trzynitkowy obrzuca materiał, czeronitkowy tworzy jeszcze na
      szwie obrzucającym - takim jaki daje 3 nitkowy, dodatkowy prosty szew
      wzmacniajacy, overlock pięcionitkowy obok sciegu obrzucającego szyje ściegiem
      prostym łańcuszkowym. Overlocki pięcionitkowe z wyższej półki potrafia szyć
      ściegiem drabinkowym, takim jakim podwijane sa koszulki i T-shirty.
      • ahnija Re: OWERLOCK pytania laika 18.04.06, 14:46
        Dzięki wielkie za informacje.
        Może ktoś jeszcze będzie chętny podzielić się wiedzą:)?
        A czy warto zawracać sobie głowę/portfel overlockiem ARKI RADOM?To tani model,
        oferowany często w marketach, czy trzeba sięgać po wysoką półkę: Brother,
        Bernina..
        Szyję hobbystycznie i tak pozostanie:)
        • vivictoria Re: OWERLOCK pytania laika 09.05.06, 19:28
          Zalezy od zasobności kieszeni, jeśli szyjesz dużo to warto zainwestować w
          wygodę, proste niedrogie owerloki tez sie spisują nieźle, ale nie mają tak
          wielu funkcji jak markowe.
    • rys31 Re: OWERLOCK pytania laika 06.05.06, 21:39
      Mam overlock o któru pytasz i jest super nie trzeba dla własnych potrzeb wydawać 3 tysięcy w warunkach domowych sprawdza się pozdrawiam
      • beatka234 Re: OWERLOCK pytania laika 19.07.06, 12:03
        Od 3 tygodni jestem szczęśliwa posiadaczką overlocka ARKA RADOM 557 :-)))
        Kosztował mnie 1.500zł.więc dużo taniej,niż np.BERNINA itp.Jest
        5nitkowy,posiada 11 ściegów w tym drabinkowy:)Zdecydowałam sie na zakup takiego
        modelu z myśla o moich klijentach(których wciąż przybywa)i zwykły 3nitkowy nie
        wystarczyłby mi.Szczerze radze jesli nie miałaś nigdy stycznośći z
        overlockiem,to chyba lepiej będzie jak zaczniesz od prostego 3 nitkowego i
        odradzam maszyny z funkcja overlocka,bo to zupełnie co innego.Ja oswajam sie z
        moim juz 3 tygodnie i do tej pory nie udało mi się go do końca
        rozpracować.Coprawda szyje juz na nim,ale ustawić ścieg odpowiedni do danego
        materiału nie jest łatwo(w jednej rece śrubokręt w drugiej instrukcja obsługi)
        Jeśli znasz kogoś,kto moze Ci pomodz,nauczyć obsługi takiej maszyny,to polecam
        jak najbardziej 5nitkowy a jeśli sama miałabys do wszystkiego dochodzić to
        trzeba sie uzbroić w cierpliwośc:)I jeszcze jedno:Arka Radom,to poprostu stary
        dobry Łucznik(bo łucznik juz nie istnieje)Pozdrawiam serdecznie,jakbys cos
        chciała wiedziec więcej,to pisz:)
        • mrynka Re: OWERLOCK pytania laika 26.08.06, 23:23
          Bład
          Arka Radom to nie jest łucznik, poza tym łucznik nigdy nie produkował i nie
          produkuje overloków domowych są to chińskie overloki firmowane przez arkę lub
          łucznik są to 2 różne firmy, łucznik nie istnieje od kilku lat, Są to modele
          Singera z połowy lat 90-tych bardzo cieżkie w regulacji i kiepskie jakościowo.
          Czasami cierpiwość nie wystarczy bo poprostu nie da się tego zrobić na danym
          materiale.Zdecydowanie polecam Berninę
          • mrynka cd... 26.08.06, 23:24
            Dodam jeszcze że są to chińskie maszyny

pozdrawiam
          • beatka234 Re: OWERLOCK pytania laika 27.08.06, 15:26
            mrynka napisała:

> Bład
            > Arka Radom to nie jest łucznik, poza tym łucznik nigdy nie produkował i nie
            > produkuje overloków domowych są to chińskie overloki firmowane przez arkę lub
            > łucznik są to 2 różne firmy, łucznik nie istnieje od kilku lat, Są to modele
            > Singera z połowy lat 90-tych bardzo cieżkie w regulacji i kiepskie
            jakościowo.
            > Czasami cierpiwość nie wystarczy bo poprostu nie da się tego zrobić na danym
            > materiale.Zdecydowanie polecam Berninę
            Moj overlock był sprawdzony przez osobe zajmująca sie zawodowo serwisem takich
            maszyn.Czy to łucznik,singer,czy arka dla mnie nie wazne jeśli fachowiec
            (zaufany)poleca.Dodam też,że cierpliwośc sie opłaciła:)do wszystkiego doszłam
            sama i jestem w 100%zadowolona z arki.Szyje na niej praktycznie wszystko i jak
            dotąd mnie nie zawiodła a praca idzie błyskawicznie i zadowolonych klijentek
            przybywa.Tak czy owak wiadomo,ze najlepsze overlocki to YUKI!!A czy bernina,czy
            arka to juz nie ma znaczenia(poza ceną)
            Pozdrawiam serdecznie!!
            • mrynka Re: OWERLOCK pytania laika 27.08.06, 23:35
              Również zajmuję się zawodowo maszynami, overlokami itp... owszem arka ściągnęła
              parę modeli w miare przyzwoitych ale nie wszystkich ja osobiście znam 2 modele
              które z czystym sumieniem polecę, natomiast chodziło mi o mylenie pojęć Arka a
              Łucznik, natomiast bernina swoje overloki robi na licencji i w kooperacji z
              Yuki, cieszę się że tarfiłaś na dobry egzemplarz arki bo nie każdy ma tyle
              szczęścia, życzę coraz więcej klientów i małej awaryjności sprzętu

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka