Dodaj do ulubionych

Zagłębiowska integracja.

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 21:14
Kilka dni temu podczas spotkania naszych samorzadowców z ministrem
finansów , prezydent Sosnowca wygłosił referat na temat potrzeby współpracy
miast zagłębiowskich. Z informacji zamieszczanych na stronie dąbrowskiego
magistratu wynika, że prezydent Dąbrowy jest równiez zainteresowany kwestią
integracji Zagłębia Dabrowskiego . Pierwszą jaskółką integracji (a właściwie
reintegracji) na poziomie kulturowo - społeczno - naukowym będzie kwartalnik
Zagłębie Dąbrowskie. Skupi on wokół siebie dziennikarzy , naukowców,
politytków , artystów i ogólnie mówiąc "ludzi z nazwiskami" .
Mam w zwiazku z tym pytanie . Czy Dąbrowiacy uważają ,że odrodzenioe
regionalnej społeczności zagłebiowskiej jest słuszne ?
Jeśli tak to wokół jakich celów i wartosci powinna się taka społeczniość
skupić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Darht Vader Re: Zagłębiowska integracja. IP: *.infosystem.com.pl 28.03.03, 14:06
      Nie sądzę aby gazetka była motorem integracji. Myślę, że
      to dodatkowa kasa wyżucona w błoto. Mam nadzieję, że w na
      bazie pozostawionych obiektów w centrum po prezydium
      powstanie coś dla młodzieży. Dobrym przykłądem jest tu
      dawna szkoła nr 1 na 3-go maja. O tej gazetce nikt nie
      będzie wiedział a ktoś bedzie musiał wybulić za jej druk.
      Co za pomysł, no ja nie mogę.
      • Gość: Krawiec Re: Zagłębiowska integracja. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 12:45
        Panie Vader!
        Po pierwsze szkoda ,ze nie ustosunkował się Pan do pytań zadanych przeze mnie.
        Rozumiem, ze mozna nie doceniać roli wpływu komunikacji literackiej na losy
        tego świata ale chciałbym w związku z tym dowiedzieć się co Pan miał konkretnie
        na mysli pisząc o czymś dla młodzieży - w kontekście integracji kulturowej czy
        administracyjnej Zagłębia Dąbrowskiego?
        Houk
        • Gość: Darth_Vader Re: Zagłębiowska integracja. IP: *.infosystem.com.pl 04.04.03, 16:02
          Nie jestem specjalnie za pomysłem integracji miast w
          jedno hipermiasto tak kulturowa jak i administracyjnie.
          Już Gierek miał taki zamiar i nic z tego nie wyszło.
          Pojawia się też pytanie po co? Wystarczy, że ruszą takie
          projekty, które interdyscyplinarnie będą edukowały
          młodych ludzi w konkretnych miastach. To wystarczy.
          Natomiast co do tych projektów nie jestem pewny
          konkretnie co to ma być, może wspomagać kluby sportowe
          fundować nagrody (wysokie) za zwycięstwa w różnych
          dyscyplinach. Wskrzesić modelarnie, udostępnić bezpłatnie
          młodzieży baseny szkolne. No i nakładać wysokie kary za
          sprzedawanie alkocholu nieletnim:)
        • Gość: Krawiec Re: Zagłębiowska integracja. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.03, 10:44
          Ok, teraz mam jesność co do Pana odpowiedzi. Jest ona "na nie" m.in datego
          (zakładam, że są jeszcze inne powody) Gierkowi nic z tego nie wyszło.
          Z perspektywu osoby mającej głębokie korzenie zagłębiowskie (mój pradziadek
          pracował w kopalni Reden) powiem , że Gierek miał dwojaki wpływ na
          Zagłębiowską tożsamość . Z jednej strony wybudował Hutę Katowice , która w
          sensie socjologicznym gwałtownie i trwale zmianiła ład społeczny i kulturowy
          istniejacy tu zanim huta powstała . Z drugiej strony Gierek miał ambicję aby tę
          nową społeczność zintegrować . Robił to w typowy dla ideologii PRL-u sposób
          czyli inżynieryjnie i odgórnie . Stąd w pierwszej kolejności w miasta
          zagłębia miały powstać szerokie arterie komunikacyjne - i to się udało - oraz
          wspólne centrum administracyjne w rejonie "Auchan" , w tym przypadku zabrakło
          czasu za sprawą Solidarności i ekipy Jaruzelskiego. Ogólnie mówiac okres PRL
          nie tylko na naszym terenie ale w całej Polsce charakteryzował się tym , ze
          zacierano "tradycję ojców" a na jej miejsce wtłaczano odgórnie i techicznie
          socjalistyczną, zunifikowaną swiadomość. Trudno mi jednoznacznie ocenić jaki
          jest wpływ Gierka na integrację , której jestem zwolennikiem; bowiem mimo
          minusów tamtych lat wytowrzyła się dziś podstawa do rekonstrukcji społeczności
          lokalnej majacej szansę zaistnieć na mapie Polski i Europy. Właśnie m.in.
          dzięki liczbie mieszkańców Zagłębia ok 500 tys. , którą w żaden sposób nie
          można określić pojeciem "hiper".
          Potrzebę większej integracji zaczyna powoli dostrzegać wiele środowisk
          Zagłębia , nie tylko politycy ale też naukowcy oraz ludzie kultury. Mnie
          natomiast chodzi aby ten ruch był jak najbardziej szeroki czyli by właczyli się
          w to tzw . "ludzie bez nazwisk" czyli zwykli obywatele tacy jak ja oraz
          mieszkańcy pochodzący z innych stron Polski. Zagłębiakiem jest - jak to określa
          Zwiazek Zagębiowski - nie ten który się tu urodził ale ten, który czuje sie
          Zagłębiakiem i pragnie jego rozwoju . Dokładnie tak jak to miało miejsce przed
          wojną kiedy to obywatelstwo i cheć uczestnictwa w życiu publicznym Zagłębia
          kwitła .
          Podstawą do tego co tu piszę jest stwierdzenie stanu Zagłębia , który
          określam jako kleskę ekonomiczno - społeczną. Jestem głęboko przekonany , że
          sytuacji nie naprawią hipermarkety , multikina , sztuczne stoki czy aquaparki ;
          bowiem są to obiekty rozrywkowe dla ludzi , którzy mają na to pieniadze ( nie
          chce się juz rozwodzić nad tematem budowy na kredyt i opłacalności takich
          obiektów ).
          Zagłębie stacza się po równi pochyłej i nie ma tu na miejscu pomysłu na
          rozwój ekonomiczny tego terenu - wszystkie miasta z osobna prześcigaja się w
          pomysłąch na budowę obiektów rozrywkowych (lewa kasa od wykonawcy do kieszeni i
          po nas choćby potop).
          Nowa wizja Zagłębia a właściwie nawiązanie do koncepcji przedwojennej daje
          szansę na zburzenie i zmniejszenie zastałych układów administracyjnych. Daje
          równiez szansę na duże inwestycje, takie jak np. Opel - które realnie
          rozwiazują problem bezrobocia . Można zauważyć patrząc na mapę bezrobocia ,ze
          duży kapitał wybiera duze ośrodki miejskie.
          Po zlikwidowaniu podstawowych problemów będzie można przejść do tematu
          rekraacji i rozrywki na naszym terenie oraz dotowanie młodzieży , emerytów itd.
          Na dzień dzisiejszy są to plany życia na kredyt.
          Houk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka