Dodaj do ulubionych

Praca w Dąbrowie Górniczej

29.01.09, 12:58
Witam,
Czy w obecnym czasie isnieją jeszcze firmy, zakłady produkcyjne w DG które przyjmują a nie tylko zwalniją pracowników??
Wg mnie takich instytucji nie ma:( a może sie myle?
Jeżeli znacie jakieś instytucje które przyjmują do pracy to prosze o ich nazwy..z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • kelo Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 29.01.09, 15:58
      Obawiam się, że nie ma. Przy tsk silnych i nastawionych na "daj" związkach zawodowych, zakłady idą po najprostszej linii oporu. Zwalniają ludzi, a przeszkolenie następnych wrzucą soboe w koszta.
      • bmwd Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 29.01.09, 19:57
        Nie popieram bezzasadnych żądań związkow zawodowych, ale z drugiej
        strony w wielu firmach , pomimo kryzysu, braku zlecen itp. zarzady i
        ich pupilkowie podwyższaja sobie zarobki kosztem zwolnien innych
        ludzi, a tych , ktorzy zostaja - wykorzystują bezwzględnie
        • truman6 Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 05.02.09, 12:22
          No dobrze a teraz troche z innej beczki..podobno w dużym zakładzie energetycznym który się nazywa "Elektrownia Łagisza" były przyjęcia w grudniu. Pełen entuzjazmu zaniosłem cv i lm i czekałem na odpowiedź. Czekałem czekałem i czekałem aż w końcu się dowiedziałem całkiem przypadkiem od brygadzisty który tam pracuje że i tak nie mam szans na dostanie się do tej firmy ponieważ pierwszeństwo do pracy mają...dzieci pracowników:/
          a więc moje pytanie brzmi: czy to jest zgodne z prawem? czy teraz firmy zwracają uwage na kompetencje, kwalifikacje i doświadczenie czy poprostu zatrudnienie polega na przyniesieniu dowodu osobistego i udowodnienia że ja "x" jestem dzieckiem pana "y" i chcę tu pracowac!
          <załamany>
          • baja88 Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 05.02.09, 13:14
            sie nie dziw, nie pytaj czy zgodne z prawem, wiesz, że na każdym kroku
            potwierdza sie opinia o kraju niepraworządnym, łamiącym prawo, bądź naginającym
            do określonych potrzeb i interesów, zarzuć tę wiedzę o elektrowni i szukaj dalej :)
            • peppa.pig Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 05.02.09, 14:27
              nie jest mi obca Twoja flustracja spowodowana poszukiwaniem pracy.
              Sama od 6 miesięcy jej szukam i nici, rozszerzyłam krąg poszukiwań
              nawet o całe woj. śląskie i echo... dodam, że z wykształcenia jestem
              chemikiem.
              Mimo wszystko jestem dobrej myśli, tylko ona takim jak my
              pozostała :)
          • i_am_weasel Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 06.02.09, 20:17
            Generalnie to chyba jest zgodne z prawem. A że wątpliwe moralnie? Jeżeli firmie
            opłaca się zatrudnić syna/córkę jakiegoś pracownika nawet z gorszymi
            kwalifikacjami - to jej sprawa....
            • truman6 Re: Praca w Dąbrowie Górniczej 12.02.09, 11:39
              tylko że to jest troche dla mnie śmieszne
              w takim razie po co np ja robiłem przerózne kursy, studiuje i płace za to dużą kase skoro to i tak nie pomaga w znalezieniu już nie mówie dobrej pracy ale JAKIEJKOLWIEK pracy:/ no cóż pozostaje mi szukac dalej więc jakby ktoś wiedział o jakiś przyjęciach w jakiejś firmie na teranie Zagłębia to prosze pisac:) napewno jak nie ja to ktoś inny skorzysta..
              • kelo Re: truman6 12.02.09, 13:52
                Wydaje mi się, że wynika to z totalnego braku koordynacji
                przydzielanych funduszy na szkolenia. Każdy kto może się starać o
                takowe, to się stara. Szkoli ludzi nie dbając o to czy takie
                szkolenie na cokolwiek się przyda. Szkolenia powinny wynikać z
                zapotrzebowania rynku pracy. Tymczasem mamy setki osób przyuczonych
                do obsługi edytorów tekstu, arkuszy kalkulacyjnych itp, którzy nigdy
                nie będą konkurencyjni dla młodych, wychowanych na MO. Mało tego,
                komu potrzebny spawacz liczący słupki w excelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka