januanio ted bell - lewiatan 01.10.09, 16:31 ale mam tempo ostatnio, książka na 2 tygodnie trzeci tom z alexandrem hawke Odpowiedz Link
nzuri Steve Berry Wenecka intryga 01.10.09, 20:54 NA razie takie sobie. Ale sam poczatek, moze się rozkręci. Odpowiedz Link
tak_o Tarquin Hall i Marcia Muller 02.10.09, 12:28 Tarquin Hall: The case of the missing servant. Takie czytadełko - bardziej dla hinduskich ciekawostek obyczajowych niz kryminalnej intrygi. Marcia Muller: Point Deception. Deputy Sheriff Rhoda Swift z malego miasta w Kaliforni wraz z pisarzem/dziennikarzem przybyłym z NY prowadzi śledztwo w sprawie morderstwa młodej kobiety zmagając się z prześladującymi ją wspomnieniami z początków policyjnej kariery. Bardzo dobrze mi sie czytało z muzyką Cranberries w tle. Odpowiedz Link
negev56 M.R.Hall - Koroner 02.10.09, 19:58 Jenny Cooper jako koroner dochodząca prawdy. Być może będzie z tego seria, tak wnioskuję, czytając okładkowe info. Odpowiedz Link
es_zet_pe James Lee Burke, Szafa grająca Cadillac 02.10.09, 20:55 Po przeczytaniu "Elektrycznej mgły" zapragnąłem wgłębić się bardziej w klimaty luizjańskie. Teraz na rozkładzie jest "Szafa grająca Cadillac", a w poczekalni "Sunset limited" Odpowiedz Link
negev56 Re: James Lee Burke, Szafa grająca Cadillac 02.10.09, 21:05 A jeszcze "Droga purpurowych trzcin" warta grzechu . Odpowiedz Link
siostra_pelagia David Hewson - Willa Misteriów 03.10.09, 17:26 Seria z detektywem Nico Costą i patologiem policyjnym o uroczej ksywce Swirnięta Teska. Znikają młode dziewczyny, mordowane jak podejrzewa policja w czasie tajemniczych obrzędów w legendarnej Willi Misteriów. Odpowiedz Link
zorija Re: Peter Lowesey "Samotność dedektywa Diamonda" 04.10.09, 07:53 Bardzo podobała mi się scena, w której Diamond postanowił odmalować kuchnię. Odpowiedz Link
kania1983 Re: Co teraz czytacie? - październik 04.10.09, 21:25 piąta kobieta mankella polecam!!! Odpowiedz Link
opty2 Preston/Child - Taniec śmierci 05.10.09, 12:43 czy ta dwójka nie może wymyślić nowego przestępcy? nie wiem czy warto to czytać jeśli Diogenesa znowu nie złapią Odpowiedz Link
es_zet_pe M. Sjowall & P. Wahloo, Mężczyzna na balkonie 05.10.09, 16:59 Dziś kupiona kolejna powieść z przełomowego przodującego postępowego czołowego cyklu powieści kryminalnych napisanego przez kolektyw Maj Sjowall & Per Wahloo Odpowiedz Link
siostra_pelagia Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zmarłych 05.10.09, 19:11 Parafia pod wezwanieniem św.Frideswidy i seria tajemniczych morderstw. Dodatkowo z tacy kościelnej zniknął banknot 5-funtowowy. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zma 05.10.09, 19:44 siostra_pelagia napisała: > Dodatkowo z tacy kościelnej zniknął banknot 5-funtowowy. dramat Odpowiedz Link
nchyb Re: Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zma 06.10.09, 10:58 też właśnie się za to wzięłam. A ksiądz zapamiętał numery seryjne na tym banknocie... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zma 06.10.09, 13:19 Na niewiele mu się to zdało Odpowiedz Link
nchyb Re: Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zma 10.10.09, 16:42 jeszcze nie doczytałam... Odpowiedz Link
negev56 Patricia Cornwell - Księga zmarłych 08.10.09, 19:43 Już nie pamiętam kiedy, czytałam coś tej autorki. Odpowiedz Link
drfell1 The Pure in Heart - Susan Hill 08.10.09, 20:29 The Pure in Heart - Susan Hill Druga część cyklu, której bohaterem jest Simon Serrailler Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Sjöwall, P. Wahlöö - Człowiek, który rozpłynął 08.10.09, 21:09 Jedno tylko mam zastrzeżenie - za krótkie. Odpowiedz Link
tommyknocker Georges Simenon "Maigret i pan Charles" 09.10.09, 08:58 Już tylko trzy lata do emerytury, Maigret odmawia awansu na Naczelnika Policji (praca za biurkiem to nie dla niego), no i znika notariusz, który jak się okazuje prowadził podwójne życie... Wyborne! Odpowiedz Link
kamkap Re: Manuskrypt Chopina 09.10.09, 10:56 Ciekawy pomysł, 15 autorów. A książka taka sobie. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: M. Sjöwall, P. Wahlöö - Człowiek, który rozpł 11.10.09, 22:07 siostra_pelagia napisała: > Jedno tylko mam zastrzeżenie - za krótkie. Mamy te same spostrzeżenia - nie czytając Twego postu napisałem o tym w watku "Martin Beck prowadzi śledztwo". Ale tak samo chyba wszystkie kryninały gdzieś tak sprzed 1970 wydają się dziś za krótkie (przy Larssonie zwłaszcza Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: M. Sjöwall, P. Wahlöö - Człowiek, który rozpł 12.10.09, 08:33 To może z lekturą Sjowall/Wahloo jest jak z jedzeniem. Człowiek powinien wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. A nie przejedzenia Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Connelly - Ołowiany wyrok 10.10.09, 06:33 Zdecydowanie za mało Boscha. Odpowiedz Link
zorija Re: M. Connelly - Ołowiany wyrok 10.10.09, 08:27 siostra_pelagia napisała: > Zdecydowanie za mało Boscha. > Owszem. Odpowiedz Link
januanio Blues duchów Jonathan Maberry 10.10.09, 13:55 1 część podobno mocnego horroru Odpowiedz Link
elmar43 Grimes: Pod Anodynowym Naszyjnikiem 11.10.09, 17:29 A właściwie to już przeczytałam na urlopie... Odpowiedz Link
drfell1 The Risk of Darkness - Susan Hill 12.10.09, 18:46 Susan Hill - The Risk of Darkness(2006) Trzecia książka z cyklu Simona Serraillera Odpowiedz Link
cynamoon6 Meżczyzna na balkonie- Sjowal i Wallo 12.10.09, 22:25 Skandynawowie chyba bardzo lubią nadwać męskie tytuły Mężczyźni, którzy nienawidza kobiet Meżczyzna, który się uśmiechał Mężczyzna, który przychodził w niedzielę Mężczyna, który rozpłyą się w powietrzu I ten z balkonu. I pewnie jeszcze by sie paru znalazło )) Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Meżczyzna na balkonie- Sjowall i Wahloo 12.10.09, 22:28 Oczywiscie zle napisałam nazwiska, to z wrazenia spowodowanego natłokiem tych uroczych skandynawskich liter, których nie mam na klawiaturze (chciaż mogłam skopiowac Odpowiedz Link
siostra_pelagia Denise Mina - Martwa godzina 13.10.09, 21:40 Zdecydowanie gorsza niż Pola krwi. Odpowiedz Link
gunseller Scott McBain - Gra 13.10.09, 23:42 Odnalezione, odkurzone, ale naprawdę trzeba przeczytać. To powieść napisana chyba z 10 lat temu. Nikt nie słyszał jeszcze wtedy o Danie Brownie i jego klonach. "Gra" to świetny conspiracy thriller, o dążeniu do władzy wszelkimi metodami. Ciągłe zwroty akcji, zagadki, niespodzianki i naprawdę niegłupia fabuła, oparta o filozofię Machiavelliego, zgodnie z regułą, że cel uświęca środki... Odpowiedz Link
nchyb Brat Mikołaja - Zeydler Zborowski 14.10.09, 06:29 a tak mnie ostatnio na PRL wzięło... Odpowiedz Link
opty2 Sjowall i Wahloo - Mężczyzna na balkonie 14.10.09, 08:39 po Larssonie aż bije w oczy ta oszczędność słów Odpowiedz Link
nzuri Patterson Bikini 14.10.09, 09:25 Da się czytać, jest lepsze niż ostatnie pattersony, ale zakończenie strasznie rozczarowujące. Odpowiedz Link
siostra_pelagia P. Robinson - Przyjaciółka diabła 15.10.09, 07:59 Za oknem śnieżyca. Na zielonych jeszcze liściach czapy śniegu i wszyscy zawzięcie odśnieżają samochody. Lubię Robinsona i lubię Banksa, dobrze mi się czyta. Odpowiedz Link
kamkap Re:Wyjątek Christian Jungersen 15.10.09, 14:26 ok 1/6 już mam za sobą. Ciekawie i intrygująco się zaczęło Odpowiedz Link
cynamoon6 Utracona- Karin Fossum 15.10.09, 17:20 Nowość, jeszcze ciepła Podoba mi się od pierwszej kartki. Odpowiedz Link
opty2 Re: Utracona- Karin Fossum 16.10.09, 08:39 ależ jesteście szybkie nie można za Wami nadążyć Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Utracona- Karin Fossum 16.10.09, 21:02 Zaraz ją skończę- masochistycznie przedłużam ten moment. Dla mnie rewelacja! Dawno mnie tak nic nie przykuło i nie trzymało w napięciu. Cały dzień nie mogłam się doczekać, aż wrócę z pracy i będę dalej czytać. Na okładce nawet piszą, że Dagbladet pisze, że to najlepszy norweski kryminał wszechczasów. Chociaż jak wiadomo zajawki i zachwyty na okładkach zwykle są mocno przesadzone Ale coś w tym może być. Odpowiedz Link
opty2 Re: Utracona- Karin Fossum 17.10.09, 08:25 cynamoon6 napisała: > Zaraz ją skończę- masochistycznie przedłużam ten moment. > Dla mnie rewelacja! > Dawno mnie tak nic nie przykuło i nie trzymało w napięciu. > Cały dzień nie mogłam się doczekać, aż wrócę z pracy i będę dalej czytać. > Na okładce nawet piszą, że Dagbladet pisze, że to najlepszy norweski kryminał> wszechczasów. Chociaż jak wiadomo zajawki i zachwyty na okładkach zwykle są> mocno przesadzone > Ale coś w tym może być. ale smaku mi narobiłaś ja dopiero w przyszłym tygodniu swoją książkę dostanę Odpowiedz Link
chiara76 Re: Utracona- Karin Fossum 17.10.09, 09:12 opty2 napisała: > ależ jesteście szybkie > nie można za Wami nadążyć no,, szybkie lopezki Ja się na to czaję ale w ręku nawet jeszcze nie miałam. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Utracona- Karin Fossum 17.10.09, 11:53 To szybko czytajcie! Chętnie poznam Wasze wrażenia. Bo jestem mocno zdziwiona zakończeniem. Nie wiem, co o tym myśleć, muszę to przetrawić. A nie chcę spojlerować. Powiem tylko, że spodziewałam się jakiejś wolty, ale wolty nie było, było co innego. No ale to zakończenie... W każdym razie każdą kartkę czytałam w maksymalnym skupieniu, ostatnio rzadko mi się zdarza. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Utracona- Karin Fossum 17.10.09, 15:06 Już ochłonęłam. Już wszytsko rozumiem. Po prostu tam jest duze pole do sfery domysłów. A i tak zostaje sie w niepewności Albo może ważniejsze od 'kto' jest 'dlaczego'. Ale nieźle, cały czas myśle o tej książce. Odpowiedz Link
elmar43 Re: Utracona- Karin Fossum 18.10.09, 16:52 Poleciałam dziś do najbliższego empiku w celu nabycia ww., a tam ani widu ani słychu - buuu Odpowiedz Link
negev56 Re: Utracona- Karin Fossum 18.10.09, 18:41 Swoją kupiłam w małej księgarni, widzę, że Merlin ma i jest trochę na allegro. W empiku też nie widziałam, tak jak i innych pozycji, które mnie interesują. Empik jest zepsuty... trochę . Odpowiedz Link
jbilska Susan Hill The Vows of Silence 17.10.09, 20:35 Susan Hill - The Vows of Silence (2008) Czwarty Simon Serrailler Odpowiedz Link
drfell1 Re: Susan Hill The Vows of Silence 17.10.09, 20:37 jbilska napisała: > Susan Hill - The Vows of Silence (2008) > > > Czwarty Simon Serrailler Nie zauważyłem, że żona jest zalogowana Odpowiedz Link
zorija Re: Leonardo Padura "Wichura w Hawanie" 18.10.09, 08:11 Dobre. Tylko co stanie się z tą dziewczyną? Odpowiedz Link
negev56 Jeffery Deaver - Porzucone ofiary 18.10.09, 18:43 Zdaje się, że tym razem bez duetu Rhyme-Sachs, i dobrze, bo stali się męczący. Odpowiedz Link
januanio ted bell - hawke 04 - szpieg 19.10.09, 17:44 to lecimy z kolejnym jeszcze car zostaje w kolejce Odpowiedz Link
siostra_pelagia Arsen Riewazow - Samotność 12 20.10.09, 20:17 Sekta, tajemicze samobójstwa, wszystko dzieje się we współczesnej Moskwie. Stron prawie 600, a ja po 20 już mam dosyć... Odpowiedz Link
opty2 Re: Arsen Riewazow - Samotność 12 22.10.09, 10:29 siostra_pelagia napisała: > Sekta, tajemicze samobójstwa, wszystko dzieje się we współczesnej > Moskwie. > Stron prawie 600, a ja po 20 już mam dosyć... jednak sie skusiłaś? swego czasu zaliczyłam ją jako największy niewypał 2008 roku, który na dodatek kupiłam za koszmarną cenę (udało się upłynnić na allegro) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arsen Riewazow - Samotność 12 22.10.09, 12:27 Całe szczęście że to biblioteczna. Faktycznie straszny niewypał. Odpowiedz Link
ava40 "Dziewiąty diament" Kylie Fitzpatrick 22.10.09, 22:40 Książka podzielona jest na dwie części, których akcję dzieli blisko 150 lat, bo pierwsza dzieje się w połowie dziewiętnastego wieku, a druga w czasach nam współczesnych. Łączy je zaś miejsce - Londyn i indyjskie miasto Benares, a także postacie bohaterek, bowiem śledzimy w sumie losy czterech kobiet. W części pierwszej jest to emancypantka i literatka Lily Korechnya oraz jej młoda podopieczna, uboga Sara O'Reilly, która również już od dzieciństwa łamie przynależne swojej płci stereotypy. W wątku współczesnym spotykamy Mirandę, zajmującą się organizowaniem wielomiliardowych aukcji szlachetnych kamieni, a także Susanę Harris, badaczkę literatury, która śledzi losy wiktoriańskich pisarek. Dzieje tych czterech postaci okażą się ze sobą wiązać, a w tle całej historii znajdują się tajemnicze morderstwa, pewien szczególny klejnot i cień indyjskiej bogini Kali. Odpowiedz Link