tak_o Charles Todd: A Duty to the Dead 24.10.09, 03:48 Jeżeli to napisał duet pisarski: matka i syn, no to mają naprawdę niezłe poczucie humoru. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Karin Alvtegen - Cień 26.10.09, 08:46 opty2 napisała: > dużo zawiłości w tłumieniu swoich emocji mnie się podobało, ale ja w ogóle lubię jej pisanie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Charles Todd: A Duty to the Dead 24.10.09, 09:03 Witam tak_o. Skąd tym razem piszesz? Charles Todd to faktycznie duet mamy z synem(Charles+Caroline). Bardzo ich lubię za serię książek z inspektorem Ian Rutledge. Natomiast nic z tej serii z pielęgniarką Bess Crawford nie czytałam. Polecasz? Odpowiedz Link
negev56 Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 24.10.09, 11:39 Teraz tylko odpowiednie akcesoria, czyli kawa, coś do kawy, wygodny fotel i jedziemy . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 24.10.09, 11:51 Larsson jak Larsson, ale frapuje mnie, co masz do tej kawy? Odpowiedz Link
negev56 Re: Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 24.10.09, 12:09 Ponieważ ta książka wymaga odpowiedniej oprawy, do kawy podam sobie waniliowe ptasie mleczko, a w odwodzie czeka kawałek szarlotki, gdyby sytuacja tego wymagała. Potem spuszczę z tonu, i starając się nie kapnąć sosem na stronice książki, poczęstuję się duszoną karkówką z surówką. Gdybym paliła papierosy (to już rok mojej abstynencji), kawa i fajki by wystarczyły . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 24.10.09, 12:56 Mniam, mniam Odpowiedz Link
zorija Re: Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 24.10.09, 13:42 Też bym sobie zjadła. Ptasie mleczko znaczy, bo ciasto mam Odpowiedz Link
beatanu o frapowaniu 24.10.09, 14:49 siostra_pelagia napisała: > Larsson jak Larsson, ale frapuje mnie, co masz do tej kawy? A mnie frapuje, skąd negev ma książkę, której premiera jest zapowiedziana na poniedziałek A ptasie mleczko też bym sobie zjadła, mniam! Odpowiedz Link
negev56 Re: o frapowaniu 24.10.09, 15:02 No właśnie, premiera zapowiadana była szumnie zresztą, na 26.10, ale taki empik zapodał datę 23.10. Odwiedziłam dziś salon, i nie do wiary, gdzie okiem nie sięgnąć, tam aż niebiesko od Larssona, czarno i czerwono też, w twardych i miękkich okładkach, to se kupiłam, ot i cała tajemnica . A ptasie mleczko jest najlepsze, ale tylko wedlowskie ma się rozumieć . Odpowiedz Link
beatanu Re: o frapowaniu 24.10.09, 15:31 Aha! Dzięki za wyjaśnienie. A mleczko (ptasie) ma się rozumieć, tylko wedlowskie, za półtora tygodnia jadę do Polski, to sobie kupię, hihi! No i może załapię się na polską premierę ekranizacji pierwszej części i może uszczknę ciut z polskiej larssonomanii Odpowiedz Link
cynamoon6 Larsson- Zamek z piasku który runął 24.10.09, 19:11 W rzeczy samej Empik sprzedaje od 21 stacjonarnie. Nawet wydwawca santorski Czarna Owca sprzedaje od 26 Ja zamowilam przez net z odbiorem w salonie i dostalam maila ze odbior po 26. Przechodzilam dzis obok i nie zddzierzylam juz tego czekania. Kupilam a zamowienie sie anuluje W dodatku wczesniej nie bylo opcji w twardej oprawie- kupilam w twardej bo jestem pewna, ze te klejone 800 stron rozpadnie sie w pierwszym czytaniu. Tak wiec zaraz znikam dla swiata na czas lektury. Niesamowite, ale tez mam waniliowe ptasie mleczko, kupilam specjalnie do ksiazki hehe Szarlotke tez mam i nawet kielkszek czerwonego wina Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Larsson- Zamek z piasku który runął 24.10.09, 21:25 To ja już nawet nie liczę, ile Wy przez te 800 stron zjecie ciasta i wypijecie wina Odpowiedz Link
negev56 Re: Larsson- Zamek z piasku który runął 24.10.09, 21:25 Ee, nie sądzę, żeby książka miała się rozlecieć, bardzo porządnie jest oprawiona, zresztą poprzednie tomy również są solidnej konstrukcji . A ptasie mleczko już tak ma, że pojawia się tam, gdzie fajna książka . Odpowiedz Link
opty2 Re: Larsson- Zamek z piasku który runął 25.10.09, 08:12 negev56 napisała: > Ee, nie sądzę, żeby książka miała się rozlecieć, bardzo porządnie jest> oprawiona, zresztą poprzednie tomy również są solidnej konstrukcji . > A ptasie mleczko już tak ma, że pojawia się tam, gdzie fajna książka . > co ja tu czytam ! niektórzy to mają tak dobrze, że lubują się w denerwowaniu innych szczególnie tych, którzy muszą czekać na swoje zamówione książki nawet ptasie mleczko też czeka (dobrze, że nie otwarte) ps. Negev, gratulacje z okazji rocznicy, sama-wiesz-czego Odpowiedz Link
negev56 Re: Larsson- Zamek z piasku który runął 25.10.09, 09:44 > ps. Negev, gratulacje z okazji rocznicy, sama-wiesz-czego Dzięki , nie chcę się rozwodzić na ten temat (bo może ktoś w tej chwili podejmuje ważną decyzję dot.tego nałogu), ale czasem myślę, że był to jeden z moich gorszych pomysłów. Dam sobie jeszcze trochę czasu . A wracając do książki, byłam przebiegła jak lis ), czytając, co empik planuje, nie zamawiałam netem, tylko przyczaiłam się i... bingo . Jeszcze daleko nie doczytałam, a już się denerwuję, co to będzie co to będzie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Larsson- Zamek z piasku który runął 25.10.09, 11:38 > A wracając do książki, byłam przebiegła jak lis ), czytając, co empik planuje, nie zamawiałam netem, tylko przyczaiłam się i... bingo . > Jeszcze daleko nie doczytałam, a już się denerwuję, co to będzie co to będzie. a lisica, a przebiegła, a wszystkich wyprzedziła, znowu Odpowiedz Link
nzuri Re: Stieg Larsson - Zamek z piasku, który runął 27.10.09, 20:20 Ja czekam aż mi przyślą, skusiłam się na rocznicową promocję w merlinie i w sumie się cieszę, bo 10% od tej cegły i 10% od innych dał mi jeszcze jedną pozycję. No ale z czytaniem muszę się wstrzymać. Odpowiedz Link
tak_o Re: Charles Todd: A Duty to the Dead 25.10.09, 06:57 Czesc, tym razem z Australii Wydaje mi sie, ze to pierwsza ksiazka tej spolki autorskiej, ktora czytalam, aczkolwiek Ian Rutledge brzmi znajomo - ale to byc moze z lektury tego forum. Nie przepadam za kryminalami z okresu wojny, ale ten dobrze mi sie czytalo. Lubie klimacik brytyjskiej prowincji. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Charles Todd: A Duty to the Dead 25.10.09, 12:15 To pozdrów kangury ode mnie. Za kryminałami z czasów wojny też nie przepadam, ale dla angielskiej prowincji jestem w stanie dużo znieść. Odpowiedz Link
es_zet_pe Stieg Larsson, Zamek z piasku który runął 25.10.09, 09:47 Cóż innego można teraz czytać? Odpowiedz Link
opty2 Re: Stieg Larsson, Zamek z piasku który runął 25.10.09, 11:33 es_zet_pe napisał: > Cóż innego można teraz czytać? i Ty Brutusie ??? Odpowiedz Link
elmar43 Re: Stieg Larsson, Zamek z piasku który runął 25.10.09, 18:15 Zanabyłam stacjonarnie w empiku i też czytam - chociaż bez ptasiego mleczka Odpowiedz Link
chiara76 Fossum, "Utracona". 26.10.09, 08:46 czytałam coś innego, ale już tak się stęskniłam za jej książkami, że się za to wzięłam. Szkoda, że po drodze wcześniej przeczytałam coś, co zaspoilerowane trochę zostało w wątku o niej poniżej Odpowiedz Link
januanio jeff lindsay - dexter 04 - dzieło d3xtera 26.10.09, 16:29 ostatni dex jak narazie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ian Rankin - Pożegnalny blues 26.10.09, 21:41 Rebusowi pozostało już tylko 10 dni do emerytury, no i ten podtytuł: ostatnia powieść z Rebusem. Pozarebusowa twórczość Rankina nie sprzedawała się dobrze, więc tak sobie myślę, że jeszcze się z naszym inspektorem przeprosi Odpowiedz Link
negev56 Re: Ian Rankin - Pożegnalny blues 26.10.09, 22:04 Wyobrażam sobie, że wychodzi nowa książka Rankina z podtytułem " pierwsza powieść z Siobhan Clarke, konsultant John Rebus" . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ian Rankin - Pożegnalny blues 26.10.09, 22:24 No właśnie. Siobhan dostanie swoją pierwszą wielką sprawę, ale konsultacja z byłym mistrzem okaże się niezbędna. Rebus będzie się trochę krygował, ale że zajęcia z garncarstwa na które uczęszcza na Uniwersytecie Trzeciego Wieku nie są jednak tym, co lubi najbardziej, to zdecyduje się wkroczyć do akcji. Nie wiem, czy będą to bezpłatne konsultacje czy umowa o dzieło, ale z pewnością się pojawi. Odpowiedz Link
negev56 Re: Ian Rankin - Pożegnalny blues 26.10.09, 22:34 się rozmarzyłam... dlaczego z garncarstwa , nie było innych fakultetów ? muzykologia, alkohologia czy pubologia. Odpowiedz Link
emka_1 umknęło mi 28.10.09, 18:29 w miarę nowa, the complaints sprzedaje się nieźle, a wg p.d. james nowy bohater czyli detektyw malcolm fox jest godnym nastepcą rebusa. Odpowiedz Link
zorija Re: Cynthia Harrod-Eagles "Martwy cel" 27.10.09, 09:59 Wart zapamiętania ustęp z książki: Pojechaliście do Szemranej kwatery taksówką? Nie, jego samochodem. Srał zaparkowany na zewnątrz. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Philip Kerr - Traktat morderczo-filozoficzny 28.10.09, 06:27 Wirtualna epidemia morderstw rekreacyjnych w tzw. stylu hollywodzkim, Londyn i prowadząca śledztwo inspektor "Jake" Jakowicz. Budzik za wcześnie nastawiłam, to sobie przynajmniej poczytam Odpowiedz Link
kamkap Re: Connelly 28.10.09, 10:08 Betonowa blondynka Próbowałam zacząć od początku cyklu, ale 2 pierwsze z serii o Boschu nawet w mojej uniwersyteckiej nie mają Odpowiedz Link
negev56 Re: Connelly 28.10.09, 20:06 Też czytałam Connelly'ego w przypadkowej kolejności, szczególnie te wcześniejsze. W zasadzie nie ma to większego znaczenia, bo tylko w życiu osobistym Boscha można być lekko zdezorientowanym, ale tak naprawdę, z kolejnych tomów wynika co i jak . Uważam, że tylko dwie książki należałoby przeczytać chronologicznie, tj. najpierw Poeta a później Kanał, ja przeczytałam odwrotnie, ale też nie było tragedii. Jeśli zaczynasz cykl z Boschem, to zazdroszczę, że tyle tomów przed Tobą . Odpowiedz Link
kamkap Re: Connelly 29.10.09, 10:20 Zaczynam, i właśnie chciałam lecieć po kolei. Chociaż przyznam, że parę miesięcy temu przeczytałam jeden z ostatnich, Punkt widokowy Odpowiedz Link
chiara76 "Bez śladu". L. Barclay. 30.10.09, 08:57 dopiero zaczęłam , ale zaczęło się z przytupem. Ciekawe, jak będzie dalej. Odpowiedz Link
fatyko Sjowall i Wahloo "Jak kamień w wodę" 30.10.09, 10:27 następna z serii po moim ulubionym "Śmiejącym się policjancie" Odpowiedz Link
zorija Re: Linsday Davis "Miedziana wenus" 30.10.09, 16:18 Lubię kryminały ze starożytnym Rzymem w tle. Odpowiedz Link
cynamoon6 Kathy Reichs- Diabelskie kości 31.10.09, 11:22 Potrzebuję czegoś, co mnie przestraszy I odwróci moją uwagę od faktu, ze nie bedzie wiecej Larssona. Odpowiedz Link
drfell1 Kate Ellis - A Perfect Death 31.10.09, 16:58 Kate Ellis - A Perfect Death Wesley Peterson nr 13 Autorka jest chyba trochę znużona serią Odpowiedz Link