siostra_pelagia K. Reichs - Zabójcza podróż 01.02.10, 08:22 Serii kościanej ciąg dalszy... Odpowiedz Link
opty2 R. Cook - Chromosom 6 01.02.10, 09:45 w czekaniu na zamówione nowości pomaga mi Cook ze swoją karkołomną intrygą genetyczną, strach sie bać Odpowiedz Link
nzuri Najgorętsza nowość - Zaginiony Symbol Dan Brown 01.02.10, 11:56 Rokręca się powoli, na razie jedna obcięta ręka. Mam nadzieję, że będzie bliższe Aniołom, które wolę od Kodu. Odpowiedz Link
januanio MĘŻCZYZNA, KTÓRY ROZPŁYNĄŁ SIĘ W POWIETRZU 01.02.10, 16:07 MĘŻCZYZNA, KTÓRY ROZPŁYNĄŁ SIĘ W POWIETRZU Maj Sjöwall, Per Wahlöö czytamy dalej detektywa Becka Odpowiedz Link
doghouse_reilly Współczuję temperatury 01.02.10, 16:15 Jesli to ma byc najbardziej gorąca nowość, to zima w pełni Odpowiedz Link
nzuri Re: Najgorętsza nowość - Zaginiony Symbol Dan Bro 04.02.10, 11:44 Jeszcze nie doczytałam do końca, ale już jestem rozczarowana - jest upiornie schematyczna. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Co teraz czytacie - luty 01.02.10, 16:30 QED Rycha Feynmana ok, technicznie nie kryminal, ale ilez zagadek on rozwiazuje... Odpowiedz Link
negev56 Ann Cleeves - Biel nocy 01.02.10, 19:04 Szetlandy, inspektor Perez (zakochany, i następna zagadka. Odpowiedz Link
rendell Re: Ann Cleeves - Biel nocy 01.02.10, 19:39 W Czerni kruka to on nie był zakochany i tak niemrawo śledztwo prowadził, że aż się teraz boję pomyśleć, co będzie. A może niepotrzebnie się martwię? Odpowiedz Link
negev56 Re: Ann Cleeves - Biel nocy 01.02.10, 20:26 rendell napisała: > W Czerni kruka to on nie był zakochany ale pierwsze znaki dymne już były i tak niemrawo śledztwo > prowadził, że aż się teraz boję pomyśleć, co będzie. może już się naprawił, po pierwszej sprawie nabrał chyba jakiegoś doświadczenia A może > niepotrzebnie się martwię? aż chce się powiedzieć "nie martw się, wszystko będzie dobrze" , ale czy rzeczywiście, okaże się po przeczytaniu. Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Co teraz czytacie - luty 04.02.10, 10:14 "Sąd ostateczny" - Anny Klejzerowicz Dla mnie rewelacja. Klejzerowicz nie tak mroczna jak Krajewski, świetny język, piękne opisy Gdańska, trzymająca w napięciu akcja i coś, co lubię, czyli sporo o malarstwie. Nie wiedziałam, że mamy kobiety piszące kryminały Odpowiedz Link
tommyknocker Jean Pierre Gattegno "Niebezpieczna terapia" 04.02.10, 18:51 po świetnej Ann Cleeves czas na kryminał francuski z wyd. C&T Odpowiedz Link
siostra_pelagia Claus C. Fischer-I odpuść nam nasze winy 05.02.10, 19:12 O komisarzu Van Leeuwen i morderstwie 14-letniego chłopca. Odpowiedz Link
opty2 Nocna zamieć - Theorin 06.02.10, 08:15 i ja dorwałam się do tego miodku dopiero zaczęłam ale od razu ogarnął mnie klimat Olandii, wyspy zagubionej gdzieś..... na Bałtyku, he he co jak co ale snuć opowieśc czy budować klimat to Theorin potrafi Odpowiedz Link
chiara76 Re: Nocna zamieć - Theorin 06.02.10, 09:30 ale Ci fajnie, że lektura dopiero przed Tobą a klimat tej książki jest niesamowity...według mnie jest lepsza od "Zmierzchu", ciekawa jestem Twojej opinii. Odpowiedz Link
tommyknocker Jan Seghers "Zbyt piękna dziewczyna" 06.02.10, 19:44 podoba mi się i chętnie przeczytam kolejne powieści tego pana... Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Nocna zamieć - Theorin 07.02.10, 14:17 Wreszcie i ja zaczelam. Caly tydzien tesknie na nia zerkałam ale musiałam poczekać, aż będę luźniejsza. Klimat jest c u d o w n y! Strasznie się cieszę, że jeszcze tyle kartek przede mną Odpowiedz Link
negev56 Re: Nocna zamieć - Theorin 07.02.10, 22:22 I ja za chwilę zacznę czytać. Żałuję, że to nie weekend. Odpowiedz Link
teorin Re: Nocna zamieć - Theorin 10.08.10, 14:30 Johan Theorin odwiedzi Polskę na przełomie listopada i grudnia w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kryminału. Tutaj szczegóły Odpowiedz Link
siostra_pelagia Chris Ewan-Dobrego złodzieja przewodnik po Paryżu 08.02.10, 08:57 Wcześniej był przewodnik po Amsterdamie, przewidziany jest też przewodnik po Nowym Yorku. Nie podoba mi się książka zupełnie. Odpowiedz Link
tommyknocker Ian Rankin "Memento mori" 08.02.10, 09:25 mimo dużej objętości, pochłaniam tę książkę nałogowo, ach .. ten Edynburg, no i Rebus oczywiście! tylko tak się zastanawiam, czy wydadzą kiedyś stare nieprzetłumaczone jeszcze rebusy, może ktoś kupił prawa, może ktoś ma w planach... Odpowiedz Link
januanio Marcin ciszewski - www.1944.waw.pl 08.02.10, 09:33 z rankina albatros pewnie zrezygnował, może c&t się skusi? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jim Butcher-Front burzowy 09.02.10, 08:13 W śródmieściu Chicago ma swoje biuro Harry Blackstone Copperfield Dresden, detektyw-mag. Trochę mi Marlowe`a przypomina ze sposobu bycia, chociaż tamten detektyw nie łapał elfów, nie usiłowały go zagryźć wampiry i nie rzucał zaklęć w pseudołacinie. Czyta się świetnie. Odpowiedz Link
tommyknocker Sarah Waters "Ktoś we mnie" 09.02.10, 09:21 zanim wrócimy do Edynburga, czas na sekrety angielskiej posiadłości na powojennej prowincji... Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. Camilleri-kolor słońca 10.02.10, 08:32 Z serii tzw. kryminałów historycznych. Współczesny pisarz odczytuje tajny dziennik Caravaggia. Odpowiedz Link
opty2 Anne Holt - To, co sie nigdy nie zdarza 10.02.10, 08:41 po Theorinie trudno mi się jakoś wgryźć w tą książkę juz zdążyłam zapomnieć o Ingvarze i Inger (czy oni juz byli małżeństwem? chyba nie), bo pierwszy tom tak dawno został wydany,że aż wstyd dla wydawców, może Pruszyński na serio weźmie się do Holt, bo przecież jest co wydawać Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Anne Holt - To, co sie nigdy nie zdarza 10.02.10, 22:24 W To, co moje nie byli. Ba, nawet sie nie pocałowali! Choc bylo wiadomo ze wszytsko do tego zmierza W drugiej czesci już (nie)spodziewanie są. I pierwsza Santorski wydal. Odpowiedz Link
opty2 Re: Anne Holt - To, co sie nigdy nie zdarza 11.02.10, 09:08 dobrze wiem, że I tom wydał Santorski, który niestety ma taką manierę, że wydaje tylko po jednej książce każdego autora (krym.) wyjątkiem była trylogia Larssona, dlatego liczę, że może Pruszyński na powaznie zajmie się autorką, bo jednak częściej wydawali serie autorskie Odpowiedz Link
siostra_pelagia W. Płatowa-Rytuał ostatniej nocy 11.02.10, 10:20 Panienka z agencji towarzyskiej szuka morderców swego klienta. Bardziej mi się podoba niz Doncowa. Odpowiedz Link
januanio Mark Gimenez - kolor prawa 11.02.10, 11:43 autor podobno porównywalny z mistrzem gatunku Grishamem.. ... zobaczmy Odpowiedz Link
tommyknocker C. Dexter "Nabożeństwo za wszystkich zmarłych" 12.02.10, 09:36 Morse znów na tropie... Odpowiedz Link
elmar43 Slaughter: Tryptyk 12.02.10, 17:11 Spodobało mi się "Pęknięcie", więc sięgnęłam po kolejną rzecz. Odpowiedz Link
negev56 Robert Rotenberg - Apartament 12A 12.02.10, 21:02 Podobne zapiera dech w piersiach, mam nadzieję, że złapię oddech . Odpowiedz Link
siostra_pelagia J. Butcher-Upiorne zagrożenie 13.02.10, 10:07 Poskładany z niedopasowanych części volksvagen Dresdena, detektywa-maga z Chicago w niczym batmobila nie przypomina. Tym razem Harry musi się zmierzyć z potężnym demonem. Odpowiedz Link
kamkap Szybki cash Lapidusa 13.02.10, 14:28 Na początku miałam mieszane uczucia, raz miałam ochotę odłożyć, za chwilę nie mogłam się oderwać. Teraz już się wciągnęłam i na pewno dokończę Odpowiedz Link
tommyknocker Johan Theorin "Zmierzch" 14.02.10, 09:13 okropna... tzn. okropnie dobra proza. Świetny klimat, takie skandynawskie Twin Peaks... Odpowiedz Link
cynamoon6 Samotność Detektywa Diamodna- P.Lovesay 14.02.10, 19:23 Jakos tak wyszło, że czytałam tylko 1 i 3 część. Ale bardzo go lubię. Odpowiedz Link
januanio kod da vinci 16.02.10, 18:19 jakoś jeszcze nie zdążyłem przeczytać, ale skoro w kolejce zagubiony symbol to trzeba i kod pociągnąć Odpowiedz Link
januanio Mężczyzna na balkonie / Maj Sjöwall, Per Wahlöö 17.02.10, 16:59 3 część przygód śledczego Becka Mam nadzieję że amber w tym roku wyda coś więcej jeszcze Odpowiedz Link
negev56 David Hosp - Niewinny 17.02.10, 18:22 Thriller sądowy, i obietnica, że to będzie świetne. Odpowiedz Link
siostra_pelagia K. Reichs-Pogrzebane tajemnice 18.02.10, 10:09 Nadal lubię tę serię. Intrygi kryminalne, to takie sobie, ale opisy pracy antropologa sądowego fascynujące. Odpowiedz Link
negev56 Re: Preston & Child Krąg ciemności 19.02.10, 20:11 No weź nie mów, mój Krąg w ogonku stoi, jest tak źle? Odpowiedz Link
tommyknocker Sjowal, Wahloo "Śmiejący się policjant" 20.02.10, 08:51 właśnie zaczynam.... Odpowiedz Link
cynamoon6 Kerstin Ekman- Czarna woda 20.02.10, 16:18 Bardzo mi sie podoba. Taka esencja skandynawskości Odpowiedz Link
nzuri Re: Preston & Child Krąg ciemności 22.02.10, 09:56 No wiesz, może sobie zbyt wiele obiecywałam. Ja bardzo lubię Pendergasta. Ale Krąg mnie przerósł zdecydowanie, wydumany i niekonsekwentny. Niby taki Relikt też za bardzo nie był osadzony w rzeczywistości , ale to nie jest ta sama liga. No, ale może jestem zbyt krytyczna bo lubię Pendergasta Odpowiedz Link
zorija Re: Rex Stout "Śmiercionośny rękopis" 21.02.10, 07:49 Okazuje się. że czytałam pod innym tytułem. Ale i tak czytam dalej Odpowiedz Link
elmar43 Doncowa: Manikiur dla nieboszczyka 21.02.10, 16:17 Dużo lepsze niż książka z Darią Wasiljewą w roli głównej. A ciasto żurawinowe chyba kiedyś zrobię - przepis pracowicie przepisałam ) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Doncowa: Manikiur dla nieboszczyka 21.02.10, 17:33 elmar43 napisała: > Dużo lepsze niż książka z Darią Wasiljewą w roli głównej. A ciasto > żurawinowe chyba kiedyś zrobię - przepis pracowicie przepisałam ) daj znać, jakie wyjdzie Ja uważam, że szkoda, że przepisy zebrane w książce nie zostały na przykład na końcu pogrupowane, uważam , że niektóre całkiem przyjemne dla podniebienia Odpowiedz Link
wylinka7 Re: Doncowa: Manikiur dla nieboszczyka 22.02.10, 08:51 A ja czytam "Lady feniks" Tatiany Polakowej, a Doncowa czeka na swoją kolej. Niestety nie "Manicure dla nieboszczyka", bo nie było Czy w innych jej książkach też są przepisy? (uwielbiam takie książki). Odpowiedz Link
chiara76 Re: Doncowa: Manikiur dla nieboszczyka 22.02.10, 09:05 wylinka7 napisała: > A ja czytam "Lady feniks" Tatiany Polakowej, a Doncowa czeka na swoją kolej. > Niestety nie "Manicure dla nieboszczyka", bo nie było Czy w innych jej > książkach też są przepisy? (uwielbiam takie książki). w "Maniukurze..." były z racji osobistej nauki głównej bohaterki i tak jakoś wręcz zachęcająco, aby zebrać je z tyłu książki aby po lekturze czytelnik na spokojnie mógł wypróbować. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Daniel Suarez-Demon 21.02.10, 16:24 O śmiercionośnym programie Demon, stworzonym przez szalonego informatyka. Na grach komputerowych się nie znam, ale od książki trudno się oderwać. Odpowiedz Link
januanio Re: Daniel Suarez-Demon 22.02.10, 16:26 siostra_pelagia napisała: > O śmiercionośnym programie Demon, stworzonym przez szalonego > informatyka. Na grach komputerowych się nie znam, ale od książki > trudno się oderwać. prawda ze fajna książka? a jest juz kontynuacja, mam nadzieję że amber nie zapomni Odpowiedz Link
chiara76 "Kaznodzieja", Camila Lackberg. 21.02.10, 21:22 W sumie dopiero dzisiaj zaczęłam... Odpowiedz Link
opty2 M. Chabon - Zwiazek żydowskich policjantów 22.02.10, 09:31 cięzko mi sie to czyta (bo nie mam kiedy, jesli trwa olimpiada), trochę za duzo tu sztiekirów, szojflerów, szamesów, uff ale poczucie humoru Chabona jest zabójczo-rozśmieszająco-dosadne, facet ma porównania językowe jak z kosmosu, muszę kilka zapisać, do sygnaturki jak znalazł jeszcze nie skończyłam, więc trudno cos powiedzieć o zakończeniu, cos mi się widzi,że wpisze się w konwencję całej książki Odpowiedz Link
kamkap Re: Holt Anne 22.02.10, 11:22 starszą książkę "To co moje". Nowej jeszcze nie mam. Ale już wiem, że na pewno sięgnę. Odpowiedz Link
nchyb Martwa natura z księżycem w tle... 23.02.10, 11:53 Hm, mieszane mam uczucia. Z jednej strony dość ciekawa akcja, ale rozbawił mnie pewien fragment. Nie mówię tu o napalonej pani prokurator która krzyczy do inspektora - weź mnie. Osobiście sądzę, że taki tekst jest tylko marzeniem facetów, bo znane mi kobiety takich tekstów nie używają. Ale inny dobry fragment. Trup panny leży, w sypialni zginęła podczas igraszek miłosnych. Policja przyjmuje założenie, ze to żona senatora, trup znaleziony bowiem w ich sypialni. I oto pewien młodzieniec tuż po szkole policyjnej rzuca na denatkę okiem i stwierdza, że to nie moze być trup owej żony, bo ta urodziła dziecko, a na tym trupie śladów nie widać. I wszyscy mądrze kiwają głowami - faktycznie widać, że nie rodziła. No śmiech na sali, bądź niedokłądne informacje ma autor. Owszem, trafiają się kobiety, po ciałach których trudy macierzyństwa widać. Ale to nie reguła i wiele kobiet, podwójnych a czasem i potrójnych matek - żadnych gołym okiem widocznych śladów nie ma. W tym kryminale podkreślam - nie było badania ginekologicznego, a jedynie pobieżne rzucenie okiem na ciało. I potem jeszcze lekarz patolog potwierdził - po piersiach poznał. No śmiech na sali - widziałam piersi niejednej kobiety matki, po której nikt by nie poznał, że karmiła i piersi dziewić długie, wyciągnięte i obwisłe. Jednym słowem, coś autor nawalił i już to mi się nie podobało. Czytał ktoś i ma zdanie w tej sprawie może? Odpowiedz Link
januanio Nie mów nikomu - David Rosenfelt 23.02.10, 17:08 Sonia draga wydaje nawet fajne ksiązki.... Na jachcie Tima Wallace’a ma miejsce eksplozja. W wypadku, którego jest jedynym świadkiem, ginie jego żona, Maggie. Policjant prowadzący dochodzenie uważa, że to właśnie Tim zamordował żonę. W sylwestrowy wieczór dwóm najlepszym przyjaciołom Tima, i jednocześnie jego wspólnikom w interesach, udaje się wyciągnąć go z domu – pierwszy raz od śmierci żony. W miejscowym pubie, kilka minut przed północą koszmar nagle powraca. „Umiesz dochować tajemnicy? Ale takiej prawdziwej?” – pyta go pijany nieznajomy. Zanim Tim cokolwiek odpowiada, nieznajomy przyznaje się do popełnienia morderstwa, a jako dowód podaje miejsce ukrycia zwłok. „Teraz to twój problem” – oznajmia Timowi i wychodzi. Wciągający niczym narkotyk, napisany z polotem i wyobraźnią – Nie mów nikomu to thriller, w którym wątek kryminalny i humor przeplatają się ze sobą w tak doskonałej proporcji, że po prostu nie sposób go odłożyć. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jim Bucher-Rycerz królowej 24.02.10, 21:01 Został zamordowany rycerz królowej Lata. Podejrzenie pada na królową Zimy, która wynajmuje maga-detektywa Dresdena, by znalazł prawdziwego mordercę Odpowiedz Link
zorija Re: Jim Bucher-Rycerz królowej 25.02.10, 09:44 W kioskach dostępne jest DVD z czterema pierwszymi odcinkami serialu inspirowanego aktami dresdena. Polecam www.dodatkidogazet.pl/film/rid,16979,dd,akta-dresdena.html Odpowiedz Link
negev56 William Ryan - Świętokradcy 26.02.10, 18:19 Pierwsza część cyklu o przygodach kapitana Aleksieja Korolewa, który to kapitan pracuje dla Wydziału Kryminalnego Milicji Moskiewskiej w roku 1936. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jim Butcher-Rycerz królowej 27.02.10, 17:17 Dopadłam dzisiaj Różne ma serial opinie, ale 6,99 za 4 odcinki to naprawdę niewiele. Odpowiedz Link
nzuri Jack Ketchum "Dziewczyna z sąsiedztwa" 28.02.10, 19:41 Już dawno żadna książka nie sprawiła, że wszystko mi się w środku wykręcało z przerażenia. Ale jest naprawdę dobra. Jeżeli ktoś ma zamiar to przeczytać, niech nie czyta wstępu Kinga bo tam są spoilery. Odpowiedz Link
negev56 Simon Kernick - Osaczony 28.02.10, 20:37 Druga po Ściganym powieść tego autora. Odpowiedz Link