Dodaj do ulubionych

Kryminały w strarym stylu?

19.08.10, 11:40
Bardzo lubię kryminały w stylu A. Christie, ale przez lata
przeczytalam już wszystkie i teraz szukam czegoś podobnego - może
coś mi polecicie? Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • januanio Re: Kryminały w strarym stylu? 19.08.10, 15:19
      Michael Koryta
      Raymond chandler
      Braun Lilian Jackson
      Peter Lovesely
      • negev56 Re: Kryminały w strarym stylu? 19.08.10, 21:50
        Wprawdzie z Christie mam na bakier, ale wydaje mi się, że niezłym pomysłem
        będzie Martha Grimes z serią z pubami w tytule np. Pod Huncwotem, albo
        seria Midsomer Caroline Graham, dobrze się czyta Donnę Leon, ale wcześniejsze
        jej powieści. Charlotte Link też powinna Cie zadowolić.
        • ewa9717 Re: Kryminały w strarym stylu? 20.08.10, 10:01
          Marta G. jest kiepska. Może Joe Alex, Josephine Tey.
          • elmar43 Re: Kryminały w strarym stylu? 21.08.10, 13:09
            A mnie się Marta podoba - o serii pubowej myślę - i myślę, że jest
            bardzo w stylu Agatki. Caroline Graham również. Może jeszcze Ann
            Cleeves?
            • fedorczyk4 Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 10:03
              No to ja dorzucę Anne Perrysmile
              • opty2 Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 10:20
                a może PD James lub Ruth Rendell ci podpasują ?
                o obu autorkach na forum pisaliśmy smile
                • anetapzn Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 10:54
                  To ja polece niedawno odkrytą Donnę Leon i jej serię kryminałów dziejących się w
                  Wenecji.
                  Poza tym juz wspomnianą wczesniej Charlotte Link.
                  I Aleksandra Marinina i seria kryminałów z komisarz Kamieńską. Bardzo fajna seria.
                  • anetapzn Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 10:56
                    Za szybko wysłałamsmile. I jeszcze Georges Simenon i seria z komisarzem Maigretem.
                    Bardzo lubię ta serię. W każdej bibliotece powinnas znależc lub na wyrpzedażach
                    w sieci za kilka zł.
                    • zorija Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 12:32
                      Alan Bradley "Zatrute ciasteczko". Ale uwaga - tu dedektywem jest 11 letnia
                      dziewczynka, co nie każdemu może odpowiadać.
                      • ewa9717 Re: Kryminały w strarym stylu? 23.08.10, 16:15
                        To może i "Róze pani Cherrington"? Też nastoletni detektywi, ale
                        kryminał w prawdziwie starym stylu wink
                        • noida Re: Kryminały w strarym stylu? 26.08.10, 19:46
                          O, "Róże" są absolutnie cudowne. To książka mojego dzieciństwa. Jakże działały na wyobraźnię te sandwicze z indyczką, placuszki kukurydziane i cola po 5 centów, chłodząca się w lodówce na ganku (ciekawe, że już w młodości miałam takie kulinarne jazdy). No i oczywiście róże, tajemnicze listy i uciekający do sąsiadów żółw smile I ten romans! Cudo.
                          A sama też polecam Josephine Tey. Bardzo lubię jej powieści. Trzeba poszukać na allegro, bo chyba dawno nie wznawiane, ale w ciemno można brać wszystko, co napisała.
                          • nchyb Re: Kryminały w strarym stylu? 30.09.10, 19:15
                            > O, "Róże" są absolutnie cudowne. To książka mojego dzieciństwa.

mojego też smile
        • bszie031 Re: Kryminały w strarym stylu? 27.10.10, 13:28
          A ja dalej twierdzę, że Agata Christie jest najlepsza - i jeszcze w tym nowym wydaniu audio - słuchanie - sama przyjemność! Prawie słuchowiska - Dziurman, Słota, Hycnar!!! Czekam na Malajkata!!!
    • siostra_pelagia Re: Kryminały w strarym stylu? 26.08.10, 20:10
      A może Peter Lovesey i jego seria z inspektorem Diamondem? Ruth Rendell i jej
      seria z Wexfordem oraz Colin Dexter z inspektorem Morsem też by tu pasowalismile
    • discrepantia Re: Kryminały w strarym stylu? 27.08.10, 21:42
      Anthony Berkeley (pseud.Francis Iles)(W.B.): Podejrzenie, Z premedytacją, Omyłka
      sądowa, Zatrute czekoladki.
    • bszie031 Re: Kryminały w strarym stylu? 30.09.10, 10:57
      Jeśli lubisz Christie to polecam Ci nową serie audiobooków. Co prawda pewnie już je czytałaś - ale sa świetnie nagrane - ostatnio słuchałam "Śmierć na Nilu" i ABC czytane przez Artura Dziurmana (on czytał Ojca Chrzestnego) - żywiołowe wykonanie... i słucham teraz też z Agaty "Morderstwo odbędzie sie..." czytane przez Marcina Hycnara. Całkiem fajne. Polecam!!!
    • linka.raz Alienista 30.09.10, 20:11
      W starym stylu, choć pisany współcześnie, jest "Alienista" Caleba Carra - Nowy Jork, koniec XIX wieku i śledztwo prowadzone z pomocą tytułowego alienisty, czyli specjalisty od patologii umysłu. Dobre!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka