ciocia_rada 18.05.11, 20:14 Liczby Charona - zastanawiam się nad kupnem. Znam i mam wszystkie Jego książki (no, poza Aleją Samobójców) i ostatnia (czyli Erynie) mnie raczej rozczarowała. Czy ktoś już zna, zaczął czytać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: nowy Krajewski 18.05.11, 20:37 Też się waham, bo jakoś nie przepadam za Popielskim. Razem poczekamy na opinie ;_ Odpowiedz Link
zorija Re: nowy Krajewski 20.05.11, 08:40 Też się waham. Ale czytałam w recenzji, że powoli się rozkręca i jest trochę lepsze od Eryni więc chyba się skuszę. Odpowiedz Link
ciocia_rada Re: nowy Krajewski 21.05.11, 13:39 jak tylko trochę lepsze, to... ja poczekam, aż Ty się skusisz i tu się wypowiesz Odpowiedz Link
kanga_and_roo Re: nowy Krajewski 21.05.11, 22:50 Czytałam. Po przeczytaniu wydało mi się, że książka średnia. Następnego dnia zastanawiałam się nad jej logiką i wyszło mi, że wiele kluczowych wydarzeń nie ma uzasadnienia. Logika kryminału szwankuje strasznie, ale retro klimat jest. Zatem podczas czytania jest ok, ale koniec to jednak rozczarowanie. Odpowiedz Link
ciocia_rada Re: nowy Krajewski 23.05.11, 19:40 kanga_and_roo napisała: > Czytałam. > Po przeczytaniu wydało mi się, że książka średnia. > Następnego dnia zastanawiałam się nad jej logiką i wyszło mi, że wiele kluczowy > ch wydarzeń nie ma uzasadnienia. Logika kryminału szwankuje strasznie, ale retr > o klimat jest. Zatem podczas czytania jest ok, ale koniec to jednak rozczarowan > ie. Dzięki wielkie! Zatem ja daruję sobie zakup. Nie obrażę się, jak ktoś mi książkę sprezentuje, ale kaskę wydam na inny tytuł . Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: nowy Krajewski 23.05.11, 20:59 Mnie by też było szkoda wydawać na Krajewskiego nawet złotówkę. Przebrnąłem przez kilka jego powieści (pożyczanych z biblioteki i od znajomych), ale to nigdy nie była dla mnie pasjonująca lektura. I Mock i Pater wyjątkowo nienaturalni. Doktor skandynawistyki Przemysław Marciniec w "Alei samobójców" to już w ogóle jakiś kosmos - nie znam żadnego skandynawisty zachowującego się choć w minimalnym stopniu tak jak on. Ogólnie wszystko u tego Krajewskiego sztuczne i udziwnione. Nakreślenia psychologii postaci nie ma żadnej, tylko sadystyczne opisy np. łamania kości młodym marynarzom albo wpychania rozbitej butelki kobiecie między uda. Na liście najchętniej przeze mnie czytanych pisarzy kryminalnych Marek Krajewski jest baardzo nisko. Odpowiedz Link
pavvka Re: nowy Krajewski 24.05.11, 12:22 matt.cobosco napisał: > Doktor skandynawistyki Przemysław Marciniec w "Alei samobójców" to już w ogóle > jakiś kosmos - nie znam żadnego skandynawisty zachowującego się choć w minimaln > ym stopniu tak jak on. Książki nie czytałem, ale ten tekst mnie zainteresował - mógłbyś przybliżyć temat typowych zachowań skandynawistów? Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: nowy Krajewski 24.05.11, 14:18 Skandynawiści - podobnie jak większość ludzi - to zupełnie zwykli ludzie, a nie jakieś wydumane dziwadła jak ten Marciniec. Wiem, że on niby ma wyglądać i zachowywać się jak stereotypowy miłośnik Północy, ale to jest jakaś koszmarna karykatura. Odpowiedz Link
negev56 Re: nowy Krajewski 26.05.11, 23:19 Bez przesady, nie jest tak źle. Kryminał wcale nie ustępujący ich braciom zza małej czy dużej wody, w zależności na jakiego autora trafimy, a różnie z tym jest. Uważam, że Liczby Charona , w porównaniu np z Eryniami, są lepsze i tak jakby ku lepszemu idzie. Intryga kryminalna, klimat przedwojennego miasta, szumiące liczby, nic tylko czytać i mieć po ręką matematyka. Według mnie warto. Odpowiedz Link
prawdziwy_anonim Re: nowy Krajewski 12.06.11, 13:17 No własnie.Ostatnio oglądałem w tvp2 program literacki kamili Dreckiej"Od słowa do słowa",w którym wystąpił p.Krajewski.Formuła tego programu to pojedynek dwóch prezentowanych ksiazek,które omawiane są przez szacowne grono krytyków i pisarz(min.Janusz Anderman i Bronislaw Maj).autorzy opowiadają o swym dziele.W tym odcinku "Liczby Charona" zestawiono z ksiązką "Jul"Pawła Gozlińskiego i Krajewski przegral ten pojedynek.Jury wypowiadało się o książce raczej niepochlebnie. Czytałem dotąd tylko "Festung Breslau" i mam podobne odczucia,jak osoba pisząca powyzej-razi mnie u Krajewskiego to epatowanie brutalnością,poza tym kryminał,jak kryminał-nic specjalnego,ani ten Mock nie jest bohaterem,którego można poluubić i sie z nim utożsamić,ani fabula mnie specjalnie nie wciągnęła... Chętnie sięgnąłbym po kolejną jego książkę,żeby albo utwierdzić się w mym przekonaniu albo przeciwnie-przekonać się do Krajewskiego. Odpowiedz Link
kryminalista Re: nowy Krajewski 16.06.11, 11:29 Jest kilka przyczyn, które sprawiły, że powieści Marka Krajewskiego spotkały się z ogromnym zainteresowaniem czytelników. Po pierwsze-umiejscowienie akcji-Breslau,Lwów-miasta magiczne. Po drugie – postać głównego bohatera, policjanta odbiegającego od standartowych wyobrażeń, budzi zaciekawienie i intryguje. Po trzecie – i jest to powód równie ważny, co poprzednie – kryminały Krajewskiego są bardzo dobrze skonstruowane, mają frapującą fabułę, pełne są cytatów i aluzji z „Biblii” oraz dzieł starożytnych, co dodaje tylko posmaku tajemniczości.W „Liczbach Charona" Krajewski dodał perfidną i dość skomplikowaną zagadkę matematyczną. Jest rok 1929, we Lwowie dochodzi do brutalnych morderstw, a zabójca zostawia na ciele ofiar tajemnicze napisy w języku hebrajskim. Ta sprawa to szansa dla Popielskiego, który wyleciał z policji, bo zadarł z przełożonym, ale może wrócić, gdy złapie mordercę. Najpierw jednak musi rozszyfrować napisy, a do tego przyda mu się wiedza matematyczna. Powiedzmy jeszcze o uczuciu, jakie dopada Popielskiego - komisarz zakochuje się w młodej i pięknej Żydówce Renacie Sperling, ale jak to u Krajewskiego, nie będzie to miłość szczęśliwa. I jak zwykle u tego pisarza, nie brakuje w tej powieści odrażających indywiduów, takich jak hrabia Bekierski. Sam finał powieści wydaje się nieco przekombinowany, ale kolejny kryminał Krajewskiego jest sukcesem.Uczciwie trzeba przyznać,że od czasów Joe Alexa, żaden z polskich autorów kryminałów, nie zrobił tak dużej literackiej kariery jak Marek Krajewski.Dla mnie Krajewski jest jednym z ulubionych autorów. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: nowy Krajewski 16.06.11, 15:21 Kobieta pewnie jak zwykle rudowłosa. Morderstwo pewnie jak zwykle nierealistycznie brutalne. Komisarz pewnie jak zwykle bezpłciowy, ale na siłę uwyjątkowiony przez wykazywanie zamiłowania do czasów starożytnych. Rozwiązanie pewnie jak zwykle takie rozmemłane, że w sumie nie do końca wiadomo, o co chodzi. Nie wiem tylko, czy bohaterowie jak zwykle noszą nazwiska niby polskie, ale jednak niemieckie. PS. Oprócz Breslau i Lwów jest też Gdańsk 2006. Odpowiedz Link
zorija Re: nowy Krajewski 25.08.11, 08:45 Jest rok 1929, Wielki Kryzys, wyrzucony z pracy Popielski ledwie wiąże koniec z końcem i powoli się stacza. Postać Edwarda zdaje mi się w tym tomie bardziej wyrazista, a klimat przedwojennego nLwowa lepiej uchwycony. Zagadka ciekawa, choć finał książki trochę przekombinowany i jakby nie pasujący. Mimo to polecam. Odpowiedz Link
regata Re: nowy Krajewski "Liczby Charona" w odcinkach 04.08.11, 09:55 Miła niespodzianka dla zaciekawionych i niepewnych swego stosunku do twórczości - najnowsza powieść kryminalna Marka Krajewskiego "Liczby Charona" w odcinkach do końca wakacji w Onet.pl Na Tropie! "W serwisie Onet.pl Na Tropie codziennie z wyjątkiem weekendów będziemy publikować kolejne odcinki powieści Liczby Charona. Do końca sierpnia opublikujemy połowę powieści. Dla czytelników, którzy będą chcieli poznać dalsze losy komisarza Popelskiego mamy konkurs, w którym będzie można wygrać ufundowane przez wydawnictwo Znak książki." natropie.onet.pl/kryminalnawakacje/1,artykuly.html Przyjemnie się czyta, choć "czuć malizną" Odpowiedz Link