fa-fik 13.10.11, 21:12 Czy możecie polecić książki których akcja rozgrywa sie w Warszawie, ew książki o "ciemnej" stronie tego miasta. Będę wdzięczny za pomoc. Książki W.Hagena już przeczytane Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Kryminał z Warszawą w tle 13.10.11, 21:28 "Przystanek śmierć", Tomasz Konatkowski i jego dwa następne kryminały..."Wilcza wyspa" i "Nie ma takiego miasta"... Odpowiedz Link
negev56 Re: Kryminał z Warszawą w tle 13.10.11, 22:05 Zygmunt Miłoszewski Uwikłanie, Mariusz Czubaj Kołysanka dla mordercy i 21:37, Paweł Pollak Kanalia, ale tu głowy nie dam, że W-wa. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.10.11, 10:10 jot6 napisała: > "Zły" Tyrmanda, klasyka! Oj tak,klasyka-Zły jest super. Odpowiedz Link
3-tylko Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.10.11, 14:32 pierwsze co przychodzi do głowy to rzeczywiście "Zły" Odpowiedz Link
lagaffe Re: Kryminał z Warszawą w tle 01.11.11, 16:53 fa-fik napisała: > Czy możecie polecić książki których akcja rozgrywa sie w Warszawie, ew książki > o "ciemnej" stronie tego miasta. > Będę wdzięczny za pomoc. > > Książki W.Hagena już przeczytane Dwie wiadomości: dobra i zła. Zła to taka, że im fajniejszy i wierniejszy opis Warszawy, tym denniejsza i płytsza historia kryminalna. Jakaś dziwaczna równowaga jakości, czy co, kurde bele? Dobra wiadomość to taka, że sporo jest takich książek. Tak jak negev56 napisał(a) ze współczesnych kryminałów można sięgnąć po: * Uwikłanie Zygmunta Miłoszewskiego Odpowiedz Link
kkokos Re: Kryminał z Warszawą w tle 14.11.11, 21:31 maciej maciejewski "w piekle lepiej być nikim" - bardzo osadzona topograficznie Odpowiedz Link
moleslaw Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.05.13, 19:49 Wiem że to stary wątek ale nie będę przecież zakładać nowego w celu omawiania jednej książki. Przeczytałam niedawno Maciejewskiego "W piekle lepiej być nikim" i jestem zachwycona. Tak realistycznego kryminału dawno nie czytałam, najprawdziwsza prawda chciałoby się rzec. Szukam teraz czegoś podobnego, polecicie? Ma być , twardo, prawdziwie bez upiększeń i udziwnień typu agent 007 i jego super sexi asystentka Odpowiedz Link
agridulce Re: Kryminał z Warszawą w tle 15.11.11, 01:13 "Kilka nocy poza domem" Tomasz Piątek "Kampania" Felix King (ostatnio wpadło mi w ręce przy okazji porządków - pamiętam, że podobała mi się) Odpowiedz Link
laelia Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.11.11, 14:29 jeszcze Lewandowski: Magnetyzer i Elektryczne perły o Warszawie z czasów międzywojennych. Lekko się czyta chociaż czasem absurdy aż zgrzytają. Ale akurat tło warszawskie mi się podobało Odpowiedz Link
moleslaw Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.05.13, 20:33 Retro Lewandowskiego czytałam wszystko , głównie ze względu na tło. Dziękuję Wam za pomysły. Odpowiedz Link
koriolanus Re: Kryminał z Warszawą w tle 18.06.13, 11:33 Jak Lewandowskiego, to jeszcze "Kolumna Zygmunta", o woźnym trybunalskim Lawendowskim Co prawda twierdzenie że to kryminał jest mocno naciągane, ale oprócz postaci woźnego uwielbiam motyw pierwszego w historii dziennikarza śledczego Rzeczpospolitej (akcja dzieje się w XVII wieku), który co i rusz wikła się w tarapaty Jak nie przepadam za tą epoką (Komuda mnie odrzuca), tak książki z tej serii łykam bez problemu. Odpowiedz Link
marat1 Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.11.11, 19:31 "Morderstwo w Alei Róż" Tadeusza Cegielskiego Odpowiedz Link
lipka02 Re: Kryminał z Warszawą w tle 29.07.13, 09:16 Idealna ksiażka dla ciebie to "Ballada o kuternogach".Akcja dzieje się w warszawskiej pradze.Bardzo polecam. swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/ballada-o-kuternogach-pawe-szlachetko.html Odpowiedz Link