Dodaj do ulubionych

Kryminał z Warszawą w tle

13.10.11, 21:12
Czy możecie polecić książki których akcja rozgrywa sie w Warszawie, ew książki o "ciemnej" stronie tego miasta.
Będę wdzięczny za pomoc.

Książki W.Hagena już przeczytanesmile
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Kryminał z Warszawą w tle 13.10.11, 21:28
      "Przystanek śmierć", Tomasz Konatkowski i jego dwa następne kryminały..."Wilcza wyspa" i "Nie ma takiego miasta"...
      • negev56 Re: Kryminał z Warszawą w tle 13.10.11, 22:05
        Zygmunt Miłoszewski Uwikłanie, Mariusz Czubaj Kołysanka dla mordercy i 21:37, Paweł Pollak Kanalia, ale tu głowy nie dam, że W-wa.
        • jot6 Re: Kryminał z Warszawą w tle 15.10.11, 14:45
          "Zły" Tyrmanda, klasyka!
          • anetapzn Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.10.11, 10:10
            jot6 napisała:

> "Zły" Tyrmanda, klasyka!
            Oj tak,klasyka-Zły jest super.
    • 3-tylko Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.10.11, 14:32
      pierwsze co przychodzi do głowy to rzeczywiście "Zły"
    • lagaffe Re: Kryminał z Warszawą w tle 01.11.11, 16:53
      fa-fik napisała:

> Czy możecie polecić książki których akcja rozgrywa sie w Warszawie, ew książki
      > o "ciemnej" stronie tego miasta.
      > Będę wdzięczny za pomoc.
      >
      > Książki W.Hagena już przeczytanesmile

Dwie wiadomości: dobra i zła.

Zła to taka, że im fajniejszy i wierniejszy opis Warszawy, tym denniejsza i płytsza historia kryminalna. Jakaś dziwaczna równowaga jakości, czy co, kurde bele?

Dobra wiadomość to taka, że sporo jest takich książek.

Tak jak negev56 napisał(a) ze współczesnych kryminałów można sięgnąć po:
      * Uwikłanie Zygmunta Miłoszewskiego
      • kkokos Re: Kryminał z Warszawą w tle 14.11.11, 21:31
        maciej maciejewski "w piekle lepiej być nikim" - bardzo osadzona topograficznie
        • moleslaw Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.05.13, 19:49
          Wiem że to stary wątek ale nie będę przecież zakładać nowego w celu omawiania jednej książki. Przeczytałam niedawno Maciejewskiego "W piekle lepiej być nikim" i jestem zachwycona. Tak realistycznego kryminału dawno nie czytałam, najprawdziwsza prawda chciałoby się rzec. Szukam teraz czegoś podobnego, polecicie? Ma być , twardo, prawdziwie bez upiększeń i udziwnień typu agent 007 i jego super sexi asystentka wink
    • agridulce Re: Kryminał z Warszawą w tle 15.11.11, 01:13
      "Kilka nocy poza domem" Tomasz Piątek
      "Kampania" Felix King (ostatnio wpadło mi w ręce przy okazji porządków - pamiętam, że podobała mi się)
    • laelia Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.11.11, 14:29
      jeszcze Lewandowski: Magnetyzer i Elektryczne perły o Warszawie z czasów międzywojennych. Lekko się czyta chociaż czasem absurdy aż zgrzytają. Ale akurat tło warszawskie mi się podobało
      • moleslaw Re: Kryminał z Warszawą w tle 19.05.13, 20:33
        Retro Lewandowskiego czytałam wszystko , głównie ze względu na tło. Dziękuję Wam za pomysły.
        • koriolanus Re: Kryminał z Warszawą w tle 18.06.13, 11:33
          Jak Lewandowskiego, to jeszcze "Kolumna Zygmunta", o woźnym trybunalskim Lawendowskim wink Co prawda twierdzenie że to kryminał jest mocno naciągane, ale oprócz postaci woźnego uwielbiam motyw pierwszego w historii dziennikarza śledczego Rzeczpospolitej (akcja dzieje się w XVII wieku), który co i rusz wikła się w tarapaty big_grin Jak nie przepadam za tą epoką (Komuda mnie odrzuca), tak książki z tej serii łykam bez problemu.
    • marat1 Re: Kryminał z Warszawą w tle 22.11.11, 19:31
      "Morderstwo w Alei Róż" Tadeusza Cegielskiego
    • lipka02 Re: Kryminał z Warszawą w tle 29.07.13, 09:16
      Idealna ksiażka dla ciebie to "Ballada o kuternogach".Akcja dzieje się w warszawskiej pradze.Bardzo polecam.

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/ballada-o-kuternogach-pawe-szlachetko.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka