anetapzn Niespokojne kości- Melvin Starr 17.04.12, 10:37 Pierwszy z serii pięciu tomów nastrojowych powieści kryminalnych osadzonych w klimacie czternastowiecznej Anglii. Młody książę Hugh of Singelton we wczesnej młodości chce pójść do zakonu, lecz ostatecznie zostaje medykiem i zaczyna praktykować na dworze lorda Gilberta w miasteczku Bampton. Przypadkowo znajduje kości zamordowanej dziewczyny i zaczyna prowadzić śledztwo... Każdy tom cyklu jest historią kolejnego dochodzenia, a książki zawierają opisy średniowiecznych praktyk medycznych, dzięki którym autor w mistrzowski sposób oddaje szczególny charakter epoki. Odpowiedz Link
linka.raz Carin Gerhardsen, Domek z piernika 17.04.12, 12:37 Rebis zapowiada tę nową autorkę, zdaje się, że w maju. Odpowiedz Link
anetapzn Ślad życia, ślad śmierci- Paul Mayer 18.04.12, 12:31 Świetnie napisana powieść o odkryciu archeologicznym mogącym zagrozić kryzysem całej zachodniej cywilizacji. Dr Jonathan Weber, profesor Harvardu i biblista, wyjeżdża do lzraela, gdzie zamierza prowadzić prace wykopaliskowe. Jednak wstrząsające znalezisko, które zdaje się być marzeniem każdego archeologa, staje się koszmarem mogącym zniszczyć chrześcijaństwo... Odkrycie dotyczy bowiem co trzeciego mieszkańca ziemi, których sens życia może być nagle brutalnie podważony. Odpowiedz Link
opty2 Hjorth/Rosenfeldt - Uczeń_09.05 20.04.12, 11:20 jesli komuś podobały się "Ciemne sekrety" tego duetu, to teraz bedzie okazja znowu sie spotkać merlin.pl/Uczen_Michael-Hjorth-Hans-Rosenfeldt/browse/product/1,1029483.html Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Hjorth/Rosenfeldt - Uczeń_09.05 20.04.12, 13:43 Czytałem szwedzkie recenzje i nie zawsze były aż tak entuzjastyczne, jak w przypadku "Ciemnych sekretów". Zobaczymy. Dystans wskazany. Ale zawsze się może okazać, że recenzje sobie a odczucia czytelnicze sobie Odpowiedz Link
basiakia Re: Nowości_2012 21.04.12, 18:08 Ukazał sie nowy Coben "Każdy ma swoje tajemnice" z moim ulubionym bohaterem tego autora. Odpowiedz Link
dachauka Re: Michael Connelly 22.04.12, 14:12 Uwielbiam Connelly'ego. "Dziewięć smoków" jest świetne, "Wyroku" jeszcze nie czytałam, ale już ją mam! Odpowiedz Link
cen.taurea Re: Nowości_2012 26.04.12, 14:18 może nie doczytałam, ale czy w tym roku ukaże się coś nowego Karin Fossum? wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link
opty2 C. Gerhardsen_Domek z piernika_8.05 27.04.12, 09:48 debiut na naszym rynku nowej szwedzkiej autorki z serią o inspektorze Connym Sjobergu za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=690 Odpowiedz Link
opty2 Kjell Ola Dahl_Czwarty napastnik_28.05 27.04.12, 09:52 nastepna z serii za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=688 Odpowiedz Link
opty2 Ake Edwardson_Kamienny żagiel_czerwiec 27.04.12, 09:54 www.czarnaowca.pl/kryminaly/kamienny_zagiel,p185381116 kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=689 Odpowiedz Link
opty2 Val McDermid_Żądza krwi_10.05 27.04.12, 09:56 może ta bedzie lepsza www.proszynski.pl/Zadza_krwi-p-30757-1-30-.html Odpowiedz Link
opty2 A.Fryczkowska_Starsza pani wnika_8.05 27.04.12, 10:00 www.proszynski.pl/Starsza_pani_wnika-p-31039-1-30-.html Odpowiedz Link
beatanu Re: C. Gerhardsen_Domek z piernika_8.05 27.04.12, 10:05 O, fajnie, że w Polsce ukaże się ta seria. O ile pierwsza książka podobała mi się tylko średnio (choć nie była zła, nie!) to zrobiła spore wrażenie. Ciekawe, jak tłumacze poradzili sobie z niezłą zagwozdką translatorską... Odpowiedz Link
beatanu Errata - C. Gerhardsen_Domek z piernika_8.05 27.04.12, 10:08 Przepraszam, wypadł mi jeden wyraz. Jest: O ile pierwsza książka podobała mi się tylko średnio (choć nie była zła, nie!) to zrobiła spore wrażenie. Powinno być: O ile pierwsza książka podobała mi się tylko średnio (choć nie była zła, nie!) to druga zrobiła spore wrażenie. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Errata - C. Gerhardsen_Domek z piernika_8.05 27.04.12, 19:57 Dodałem do schowka Dodatkowo na plus na dzień dobry przemawia to, że ta książka ma 368 stron, czyli w sam raz. Męczą mnie już te rozdęte do 600-700 stron bestsellery, w których wcale nie ma więcej treści niż w książkach 300-400 stronicowych. Odpowiedz Link
dachauka Inge Löhnig "Zapłatą będzie śmierć" 27.04.12, 11:09 Dokładam swoje trzy grosze: Inge Löhnig "Zapłatą będzie śmierć", premiera 16.05. Nowa autorka, nowy komisarz, pierwszy tom serii. Mocne klimaty, porwanie dziecka, potem morderstwa popełniane z pobudek religijnych... Na stronie wydawnictwa (tutaj) można przeczytać fragmenty. Odpowiedz Link
opty2 Asa Larsson_Aż gniew twój przeminie_Nareszcie 08.05.12, 13:37 tuz tuż, bo 17.05 w ksiegarniach ale też w radiowej Jedynce czytają od poniedziałku do piatku (to dla tych, którzy nie moga wytrzymać www.wydawnictwoliterackie.pl/wydarzenie/1346/ Odpowiedz Link
anetapzn Ostatni dzień lipca, Bartłomiej Rychter 10.05.12, 15:06 data premiery: 25.07.2012 Czekamy Ciebie, czerwona zarazo / Byś wybawiła nas od czarnej śmierci – ten wiersz z sierpnia 1944 roku w pełni oddaje nastroje warszawiaków w dniach, w których zaczyna się akcja powieści kryminalnej Bartłomieja Rychtera. Z kolei niemieccy okupanci ze strachem myślą o Armii Czerwonej, której czołgi dotarły na przedpola Pragi. W takiej scenerii rozgrywają się dwie historie kryminalne.Dwaj nieznający się bohaterowie, Polak i Niemiec, ostatniego dnia lipca rozpoczynają prywatne śledztwa. Starszy strzelec Klaus Enkel usiłuje rozwiązać zagadkę domniemanego samobójstwa swojego przyjaciela, a adwokat Antoni Chlebowski, członek ruchu oporu, wyjaśnia okoliczności śmierci umarłej na jego oczach telegrafistki. Obaj bohaterowie w swoich przełożonych mają raczej wrogów niż sprzymierzeńców i bardzo wiele ryzykują... Najnowsza książka Bartłomieja Rychtera to dynamiczna opowieść o przyjaźni czasów wojny. Mimo przeniesienia akcji do lat 40. ubiegłego wieku wnioski nasuwające się po lekturze są aktualne także dziś. Ostatni dzień lipca łączy w sobie solidną dawkę historii, intrygującą fabułę, realizm psychologiczny i zręcznie budowane napięcie. Odpowiedz Link
anetapzn Wszystkie jesteście moje, Dariusz Rekosz 10.05.12, 15:08 data premiery: 29.08.2012 Akcja powieści pędzi już od pierwszej strony i nie ustaje w szaleńczej pogoni. Podinspektor Jan Górski i starszy aspirant Grzegorz Wilk to śledczy o długim i burzliwym stażu pracy. A jednak sprawa, z którą przyjdzie im się zmierzyć pewnego upalnego lata, jest z pewnością najtrudniejsza w ich karierze. Dąbrową Górniczą wstrząsają dwa zabójstwa o rzadko spotykanej brutalności. Kiedy mieszkańcy i policja powoli otrząsają się z szoku, giną kolejne ofiary. Teraz nikt już nie zaprzecza – w mieście grasuje seryjny morderca. W pościgu za groźnym psychopatą Górski i Wilk nie zwalniają nawet na chwilę. Fabuła koncentruje się na żmudnej, codziennej pracy ekipy dochodzeniowej, którą doskonale ilustrują dynamiczne i niepozbawione sarkazmu dialogi… Odpowiedz Link
anetapzn Ulotne ideały, Gianrico Carofiglio 10.05.12, 15:09 Kariera mecenasa Guerrieriego kwitnie. Jego życie prywatne naznaczone jest jednak melancholią, przed którą ratują adwokata tylko muzyka, książki i rozmowy z ulubionym workiem treningowym. Pewnego dnia kolega prosi go, by znalazł informacje na temat zaginionej dziewczyny, Manueli, które ożywiłyby zarzucone przez prokuraturę śledztwo. Guerrieri waha się, czy przyjąć zlecenie, nadające się bardziej dla detektywa niż dla prawnika. Początkowo sceptyczny, zaczyna jednak studiować akta i spotykać się z ludźmi związanymi ze sprawą. Jest wśród nich piękna i młoda Caterina, która pomaga mu odtworzyć tajemniczy świat Manueli i odkryć powody jej zniknięcia. Równolegle ze śledztwem rozwija się przyjaźń Guerrieriego z Nadią, byłą klientką o burzliwej przeszłości. Czwarta powieść o mecenasie Guerrierim mówi o świecie, w którym granica między dobrem a złem oraz między winą a niewinnością się chwieje. Na jaw wychodzą mroczne tajemnice, normalność okazuje się złudna, a jedynym ratunkiem wydaje się chwytanie rzadkich, ulotnych chwil szczęścia. Odpowiedz Link
dachauka Re: Ostatni dzień lipca, Bartłomiej Rychter 10.05.12, 16:08 Patrz, a ja właśnie czytam "Złotego wilka" Rychtera i po wielce satysfakcjonujących 60 stronach myślałam, że chętnie przeczytam coś nowego spod jego pióra. Chcesz - masz! Dzięki za dobre wieści. Odpowiedz Link
opty2 Ninni Szulman_Dziewczyna ze śniegiem we włosach 17.05.12, 14:10 czy nie za duzo tych Dziewczyn ??? nowa Szwedka (o typowym szwedzkim nazwisku he he) już 12.06 za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=694 Odpowiedz Link
opty2 Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 17.05.12, 14:11 za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=691 niestety bez Thory Odpowiedz Link
dachauka Re: Y. Sigurdardottir_Pamiętam Cię 17.05.12, 14:57 Czytałam to po niemiecku i bardzo się rozczarowałam. Zawiązanie intrygi świetne, błyskotliwe, aż się chciało czytać, by dowiedzieć się, jak autorka wybrnie z tych wszystkich zawiłości i węzłów gordyjskich, natomiast zakończenie - jedna wielka porażka. Chyba uczeń gimnazjum wymyśliłby coś lepszego... Odpowiedz Link
beatanu Re: Ninni Szulman_Dziewczyna ze śniegiem we włosa 17.05.12, 19:12 W lokalnej księgarni było niedawno spotkanie z tą autorką. Byłam, posłuchałam i pani S. zaintrygowała mnie na tyle, że kupiłam jej pierwszą książkę, właśnie tę "Dziewczynę...", ale przeczytam ją chyba dopiero w czasie urlopu... Odpowiedz Link
opty2 Lee Child_ Czasami warto umrzeć_13.06 24.05.12, 09:18 Piętnasty z serii znakomitych thrillerów o Jacku Reacherze, jednoosobowej armii, jednym z najbardziej charakterystycznych i lubianych bohaterów literatury sensacyjnej. Reacher cudem uniknął śmierci. Teraz podróżuje stopem do Wirginii, kolejnego punktu w jego niekończącej się podróży. W drodze do celu zatrzymuje się na nocleg w motelu Apollo Inn w stanie Nebraska, w samym środku rolniczej głuszy, pośród nieprzebranych łanów kukurydzy. W motelowym barze spotyka miejscowego lekarza, którego zawozi na wezwanie do domu Eleanor Duncan. Kobieta, żona Setha Duncana, którego ojciec i dwaj stryjowie rządzą okolicą, została pobita. Przekonany, że to Seth zabawił się w damskiego boksera, Reacher postanawia wymierzyć sprawiedliwość - odnajduje mężczyznę w barze, spuszcza mu łomot i łamie nos. Duncanowie nie tylko prowadzą firmę transportową i niepodzielnie władają miasteczkiem, ale zajmują się też obrotem nielegalnym towarem, który sprzedają pośrednikom w Los Angeles. Ostatnie zamówienie właśnie się opóźnia, a Reacher okazuje się znakomitym kozłem ofiarnym... Odpowiedz Link
elena36 Re: Karst Iga "Gdyby on tu był" 01.06.12, 13:18 Karst Iga "Gdyby on tu był" - nowość czerwca Czy to też jakiś szwedzki kryminał? Odpowiedz Link
elena36 Re: Karst Iga "Gdyby on tu był" 04.06.12, 15:41 Opis Iga Karst "Gdyby on tu był": Współczesny Wrocław. Młoda freelancerka Teresa Miller prowadzi ustabilizowane życie u boku narzeczonego. Niespodziewana wizyta policji wplątuje ją w szereg tajemniczych wydarzeń, w których główną rolę odgrywa jej głęboko skrywana przeszłość: sytuacja zmusza ją do powrotu w bolesne wspomnienia czasów, z którymi chciała zerwać na zawsze. Gdyby on tu był to historia, w której przeszłość zjawia się w teraźniejszości, zbrodnia miesza się z polityką, a bohaterowie wciąż pojawiają się na nowo, odkrywając swoje prawdziwe oblicze. Pełna napięcia i zwrotów akcji opowieść o tym, jak bolesne jest stawanie twarzą w twarz ze zdarzeniami, które dawno już pochowaliśmy w odmętach pamięci. Odpowiedz Link
opty2 Sara Blædel - Handlarz śmiercią 06.06.12, 10:39 królowa duńskiego kryminału (podobno) debiutuje na naszym rynku I częścią serii o komisarz Louise Rick już 26.06 , ciekawe przy przyćmi Jussiego A-O za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=701 Odpowiedz Link
cynamoon6 Lato z kryminałem Polityki 06.06.12, 14:58 Odnotowuje, chociaż pewnie wszyscy tutaj juz wszytsko mają w normalnych wersjach Ja zas kupie Zapore, bo to jedyny Wallander ktorego nie mam na wlasnosc skleppolityki.pl/pl,product,5472330,kryminaly,polityki,lato,z,kryminalem,2012,tomy,1,6.html Odpowiedz Link
kamkap Re: Lato z kryminałem Polityki 10.06.12, 12:01 O, w tym roku aż 3 książki chyba sobie zakupię, bo nie mam i nie czytałam. Wroński, Grimes i Indridasson Wiadomo od kiedy?, bo jakoś nie mogłam nic znaleźć Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Lato z kryminałem Polityki 10.06.12, 13:55 Nie mam pojęcia. Widzę, że na raz można kupić już, ale kiedy będą pojedynczo, też nie mogę znaleść. Odpowiedz Link
opty2 Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 14.06.12, 09:39 znowu debiutant ze Szwecji_05.07.12 ktoś czytał, ktoś wie? www.matras.pl/ksiezniczka-burundi.html# Odpowiedz Link
dachauka Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 14.06.12, 12:15 Sama nie czytałam, ale Niemcy wydali już siedem kryminałów tego autora, wszystkie z serii z komisarz Ann Lindell. "Księżniczka" otrzymała jakieś tam nagrody, miała w Niemczech dość dobre recenzje, czego nie można niestety powiedzieć o innych pozycjach z tej serii. Spotkałam w opiniach takie określenia "najniższa szuflada skandynawskiego kryminału", a nawet »neither crime, nor thrill«. Ale to o innych tomach. No i nie pocieszę Was, "Księżniczka Burundi" jest czwartym tomem tego cyklu... Odpowiedz Link
beatanu Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 14.06.12, 14:35 opty2 napisała: > znowu debiutant ze Szwecji_05.07.12 > ktoś czytał, ktoś wie? Oj, oj, debiutant na polskim rynku, weteran na szwedzkim. Czytałam chyba jego pierwsze trzy powieści, jakieś dziesięć lat temu. Pamiętam, że pierwsze dwie nawet mi się podobały, ale może głównie dlatego, że rozgrywały się w Uppsali, gdzie mieszkam, nie pamiętam... Wiem, że nie przekonywała mnie do końca postać głównej bohaterki, policjantki; miałam wrażenie, że autor nie do końca potrafił wczuć się w psychikę kobiety. Ciekawostka: Kjell Eriksson to zapalony ogrodnik. Nie wiem, czy jeszcze prowadzi szkółkę, ale na przełomie wieków kupowałam u niego sadzonki rabarbaru i krzewy agrestu. Sympatyczny mężczyzna. No i szkoda, że zaczyna się wydawać serię od czwartej części, bo o ile dobrze pamiętam, czytelnik śledzi prywatne losy policjantki, i nie jest fajnie czytać o takich od środka.... Odpowiedz Link
dachauka Mark Allen Smith "Inkwizytor" 04.07.12, 11:00 "Inkwizytor" ukaże się w sierpniu w wydawnictwie Hachette. Czytałam po niemiecku, bardzo mi się podobała, obiecałam, że przypomnę o niej, jeśli się miałaby ukazać w Polsce. Więc przypominam Więcej tutaj: strona wydawnictwa: Tekst linka ja o książce: Tekst linka www.krimifantamania.blogspot.com Odpowiedz Link
opty2 Re: Mark Allen Smith "Inkwizytor" 04.07.12, 11:14 zapisuję na listę, jeśli rzeczywiście nie epatuje opisami tortur Odpowiedz Link
meme7 Re: Mark Allen Smith "Inkwizytor" 20.07.12, 18:14 21.08.2012 "Piąta pora roku" Mons Kallentoft opis na stronie empiku: www.empik.com/piata-pora-roku-kallentoft-mons,p1052199153,ksiazka-p i z Czarej Owcy: 08.08.2012- "Niezniszczalna sieć" Hakann Nesser i "Śmiertelny chłód" Camila Ceder www.czarnaowca.pl/kryminaly/nieszczelna_siec,p758771790 www.czarnaowca.pl/kryminaly/smiertelny_chlod,p19861175 Czy ktoś coś słyszał może o Ceder? Bo przymierzam sie do kupna tylko nie wiem czy warto... ksiazkiagaty.blogspot.com/ Odpowiedz Link
anetapzn Mark Allen Smith Inkwizytor- 06.08 31.07.12, 12:44 Premiera 06.08.2012r. Po prostu świetna ksiazka Recenzja u mnie na blogu. Odpowiedz Link
dachauka Re: Mark Allen Smith Inkwizytor- 06.08 31.07.12, 14:25 W pełni się zgadzam! Rewelacyjna. Odpowiedz Link
negev56 Karin Fossum - Czarne sekundy 14.08.12, 18:07 Premiera we wrześniu, to chyba dobra wiadomość, co? Odpowiedz Link
aka10 Re:Jens Lapidus "Szybki cash" 2 14.08.12, 19:43 Tym razem o filmie mowa. Premiera -na razie w szwedzkich kinach- 17 sierpnia. www.youtube.com/watch?v=XIt_HC9arpM Odpowiedz Link
negev56 Re: Karin Fossum - Czarne sekundy 16.08.12, 09:07 ), Papierowy Księżyc papierowyksiezyc.pl/component/k2/item/303-karin-fossum-%E2%80%9Eczarne-sekundy%E2%80%9D-powr%C3%B3t-kr%C3%B3lowej.html Odpowiedz Link
opty2 Asa Schwarz - Arka zabójców_13.09 28.08.12, 08:37 za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=727 Odpowiedz Link
opty2 Leif GW Persson - Linda_03.10 28.08.12, 08:39 za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=732 Odpowiedz Link
opty2 Anders de la Motte _Geim 28.08.12, 08:42 za Deckare: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=735 Odpowiedz Link
opty2 James Thompson_Jezioro krwi i łez_18.09 28.08.12, 08:48 druga książka tego autora po Aniołach śniegu www.matras.pl/jezioro-krwi-i-lez.html Odpowiedz Link
opty2 Hammer end Hammer_Wszystko ma swoja cenę 28.08.12, 08:51 druga książka duńskiego duetu po "Niegodziwcach" www.matras.pl/wszystko-ma-swoja-cene.html Odpowiedz Link
opty2 Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 31.08.12, 09:16 ??? Czarna owca wydaje to we wrześniu, mimo braku zapowiedzi na poczatku roku, kto to jest? czy warto sięgnąć po jej książkę? Odpowiedz Link
beatanu Re: Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 31.08.12, 10:48 To pachnie mistyfikacją. Nigdy nie słyszałam o tej książce w Szwecji, guglowana pojawia się tylko po polsku, nazwisko tłumacza też sprawia wrażenie przekombinowanego... Jakiś tydzień dni temu przeczytałam notatkę w DN o parze niemieckich pisarzy, którzy pod szwedzkim pseudonimem napisali "szwedzką" powieść kryminalną, bo szwedzkie kryminały sprzedają się lepiej niż rodzime. Może to podobna historia? Odpowiedz Link
opty2 Re: Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 31.08.12, 11:20 Dziękuję Beatanu, na Ciebie mozna zawsze liczyć a sprawa Oscarsson jest ciekawa, tej pozycji nie było w zapowiedziach Czarnej owcy, stąd moje zdziwienie: kto-to-jest ? też posłuzyłam sie wujkiem G i nic mi nie wyszło, owszem jakaś Lena Oscarsson (z Ystad) figuruje na F. i tylko tyle, czyli nic na stronie wydawnictwa napisano, że to pseudonim znanej psycholożki szwedzkiej www.czarnaowca.pl/kryminaly/plac_dla_dziewczynek,p1354985568 Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 01.09.12, 19:04 Po szwedzku rzeczywiście nic o tej tajemniczej Lenie nie ma. Nazwisko tłumacza faktycznie przekombinowane a i profesja tej pani też jakby zbyt grubymi nićmi szyta. Beata ma rację, że to pachnie mistyfikacją Odpowiedz Link
opty2 Re: Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 03.09.12, 10:03 powiedzcie proszę o-co-chodzi z tym tłumaczem? nie ma takiego? czyzby wydawnictwo oszukiwało? czy to jest mozliwe? Odpowiedz Link
beatanu Re: Lena Oscarsson_Plac dla dziewczynek 03.09.12, 18:19 opty2 napisała: > powiedzcie proszę o-co-chodzi z tym tłumaczem? > nie ma takiego? > czyzby wydawnictwo oszukiwało? czy to jest mozliwe? Opty, nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Nie mam pojęcia, czy Zygfryd Radzki (tłumacz) istnieje naprawdę, bowiem tłumacz, podobnie jak pisarz, może posługiwać się pseudonimem. Nie wiem, czy książka w ogóle została przetłumaczona. Przykład z Niemiec, o którym wcześniej wspomniałam wskazuje, że taka mistyfikacja jest możliwa. Dowodów nie mam, to tylko spekulacje... Odpowiedz Link
linka.raz Leena Lehtolainen, Na złym tropie 08.09.12, 12:51 Chyba już w październiku będzie nowa Lehtolainen w Rebisie Odpowiedz Link
dachauka Inge Löhnig "W białej ciszy" 21.09.12, 08:58 16 października wyjdzie druga część cyklu o komisarzu Dühnforcie: www.initium.pl/zapowiedzi/szczegoly/w-bialej-ciszy Odpowiedz Link
opty2 Re: Inge Löhnig "W białej ciszy" 21.09.12, 09:01 taaa, juz zapisałam wczoraj tylko czy na pewno bedzie to październik? oto jest pytanie Odpowiedz Link
dachauka Wiktor Hagen "Dzień zwycięstwa" 07.11. 26.09.12, 19:45 Będzie nowy Hagen! Tutaj więcej: esensja.pl/esensjopedia/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=14461 Odpowiedz Link
andaba Re: Wiktor Hagen "Dzień zwycięstwa" 07.11. 26.09.12, 21:38 Długi weekend mnie rozczarował, nie wiem, czy się cieszę, bo bedzie mnie kusić, a może okazać się, że nie warto... Odpowiedz Link
januanio nie wiem czy było 27.09.12, 09:52 [img width=300 height=430]www.olesiejuk.pl/uploads/tx_mzimportksiegarnia/big/6/7/978-83-7470-267-6.jpg[/img] Elizabeth Brundage Obcy jak Ty Strony: 238, Format: 14,5x20,5 cm ISBN: 978-83-7470-267-6 EAN: 9788374702676 Rok wydania: 2012 Wydawnictwo: C&T Kategorie: powieść Oprawa#: oprawa broszurowa Data wprowadzenia: 25-09-2012 Ta historia dotyczy Hollywood i środowiska filmowców. Dlatego najpierw pojawia się w niej scenariusz ? napisany przez Hugh, sprzedawcę ubezpieczeń, który wierzy, że odmieni swój los. I scenariusz zyskuje akceptacje, popartą niezłą zaliczką. Potem jednak Hedda Chase, decydująco nakręceniu filmu, odrzuca ten projekt, jako mało przekonujący. Hugh Waters musi więc na żywym organizmie pokazać, że historia uprowadzonej kobiety jest realna. A najlepszą ?aktorką? do tego będzie Hedda. Wystarczy zamknąć ją w bagażniku samochodu, zostawić na parkingu i poczekać na rozwój wypadków... Tyle że w tym nowym scenariuszu znajdą się nastolatka z organkami i weteran wojny irackiej ? mający równie mało do stracenia co Hugh, ale tak jak on samotni i zagubieni w tym poplątanym świecie... [img width=300 height=477]www.olesiejuk.pl/typo3temp/pics/9fb3c95496.jpg[/img] Karin Wahlberg Szpital Wydawnictwo: Świat Książki Data wydania: 03-10-2012 EAN: 9788377995839 ISBN: 978-83-7799-583-9 Znakomite powieści kryminalne szwedzkiej autorki. Ich głównym bohaterem jest komisarz policji Claes Claesson, któremu partneruje lekarka Veronika Lundborg. Veronika Lundborg i Claes Claesson pobierają się wreszcie po wielu latach znajomości, a córka Veroniki, Cecilia, wprowadza się do pierwszego własnego mieszkania. Kiedy wydaje się, że wszystko idzie jak najlepiej, rodzina zostaje poddana ciężkiej próbie. W spokojnej dzielnicy willowej, na wracającą z przyjęcia Cecilię napada nieznany sprawca. Dziewczyna odnosi ciężkie obrażenia i trafia do szpitala. Podczas gdy Veronika czuwa przy łóżku Cecilii, Claes opiekuje się ich małą córką Klarą, która właśnie zaczyna przedszkolną edukację. Pewnego popołudnia telefonuje do niego zaniepokojona sąsiadka. [img width=300 height=431]www.olesiejuk.pl/typo3temp/pics/aab75ab4ef.jpg[/img] Karin Fossum Czarne sekundy Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Data wydania: 18-10-2012 EAN: 9788361386223 ISBN: 978-83-61386-22-3 ?Czarne sekundy? to kolejny na polskim rynku i długo wyczekiwany tom przygód inspektora Sejera, autorstwa Karin Fossum, uznawanej za norweską królową zbrodni. Seria o przygodach inspektora Sejera wydawana jest na całym świecie i od lat uznawana za jedną z najciekawszych serii kryminalnych. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kryminału. Nie tylko skandynawskiego! Odpowiedz Link
opty2 Magnus Zaar_Nagi ambasador_03.10 27.09.12, 10:08 nowy autor z czarnej owcy: merlin.pl/Nagi-ambasador_Magnus-Zaar/browse/product/1,1141940.html Odpowiedz Link
opty2 Re: Anne Holt_W jaskini lwa_04.10 27.09.12, 10:11 dalsza część serii z Hanne W. merlin.pl/W-jaskini-lwa_Anne-Holt/browse/product/1,1143223.html Odpowiedz Link
opty2 Sara Bladel_Mam na imie księżniczka_16.10 27.09.12, 10:14 druga część z Louise Rick merlin.pl/Mam-na-imie-ksiezniczka_Sara-Bladel/browse/product/1,1143283.html Odpowiedz Link
opty2 Charlotte Link_Obserwator_17.10 27.09.12, 10:23 merlin.pl/Obserwator_Link-Charlotte/browse/product/1,1125466.html Camilla Lackberg_Ofiara losu_17.10 merlin.pl/Ofiara-losu_Camilla-Lackberg/browse/product/1,1141948.html Ake Edwardson_Pokój numer10_17.10 merlin.pl/Pokoj-numer-10_Ake-Edwardson/browse/product/1,1141927.html Harlan Coben_Schronienie_03.10 merlin.pl/Schronienie_Harlan-Coben/browse/product/1,1141334.html o rany! wydawcy na koniec roku zarzucaja nas nowosciami! kto to wytrzyma finansowo??? trzeba szykować listy do Mikołaja i Gwiazdora, czy kogo tam jeszcze Odpowiedz Link
fxn Re: Nowości_2012 31.10.12, 00:45 Nowość w Empiku - Fuckdoll Corwina-Litwińskiego - sensacja w stylu amerykańskim z polskim bohaterem. To moja pierwsza powieść sensacyjna polskiego autora, ale czyta się dobrze. Odpowiedz Link
matt.cobosco H. Nesser - "Punkt Borkmanna" 31.10.12, 11:35 Ma się wg zapowiedzi pojawić 7 listopada. Druga część cyklu z Van Veeterenem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: H. Nesser - "Punkt Borkmanna" 31.10.12, 13:42 Dobra informacja, mam nadzieję, że jak poprzednią, uda mi się przeczytać ją na czytniku. Odpowiedz Link
anula_a Iwo Zaniewski Czego nie słyszał Arne Hilmen 01.11.12, 11:33 triller o nietypowej konstrukcji - dziś polecali w DDTVN - w studio był autor, który jest m. inn. dyrektorem artystycznym agencji reklamowej (to już jest jakiś dobry znak ! ) , głównie jednak malarz, fotorgrafik, syn słynnej scenografki Xymeny Zaniewskiej, znalazałam tylko jedną pozytywną recenzję, bo reszta raczej polecenia i rekomendacje mediów kacikzksiazka.blogspot.com/2012/10/czego-nie-sysza-arne-hilmen-iwo.html Odpowiedz Link
januanio Re: 07.11.12, 10:27 Olle Lonnaeus Jedyna prawda Strony: 416, Format: 15x22,5 cm ISBN: EAN: 9788375445459 Rok wydania: 2012 Wydawnictwo: Rea Kategorie: powieść, sensacja, kryminał Oprawa#: oprawa broszurowa Data wprowadzenia: 07-11-2012 Zimowa noc, nad skańską równiną szaleje śnieżyca. Joel Lindgren dostaje telefon. Słyszy głos swojego ojca, Martena, z którym nie miał kontaktu od dwudziestu lat. Joel nie potrafi zlekceważyć tej rozmowy, więc wyrusza przez zamieć do rodzinnego miasteczka Tomelilla, gdzie mieszka Marten. Znajduje go wiszącego na haku pod sufitem. Na ścianie widnieje napis namalowany czerwoną farbą: Ghadab Allah - Gniew Boga. Marten Lindgren zwrócił na siebie uwagę opinii publicznej kilka lat wcześniej, gdy na swoim obrazie przedstawił proroka Mahometa pod postacią świni. Według wszelkich poszlak teraz przyszło mu zapłacić za swój czyn. Kiedy policja zatrzymuje podejrzanego o zabójstwo, inspektor kryminalna Fatima al-Husseini zostaje wyznaczona do prowadzenia przesłuchań. Jej spotkania z fanatycznym Osamą al-Dinem przeradzają się w psychologiczne starcie o to, czym jest prawa i kłamstwo, a czym dobro i zło. Więzy krwi, od których Joel całkowicie się odciął, dają o sobie znać. Kim właściwie był jego ojciec, którego przez całe życie tak nienawidził? Krętaczem, przemytnikiem, niewydarzonym artystą? Im więcej się dowiaduje, tym mniej rozumie. Czy prawda jest tylko jedna, czy może istnieje ich więcej? Jedyna prawda zabiera nas w mroczny, zimowy i surowy krajobraz południowej Szwecji, pełen osobliwych postaci, gdzie napięcie kipi pod powierzchnią, a tęsknota i bezbronność ludzi stają się wręcz namacalne. Odpowiedz Link
dachauka Wulf Dorn "Po drugiej stronie jaźni" 08.11.12, 15:48 Już 14 listopada pojawi się nowe nazwisko na kryminalnej scenie. Wolf Dorn to sprawdzona marka, trochę fitzkowata, ale niezła. Polecam! Odpowiedz Link
opty2 Miecz i tarcza - Ian Rankin 09.11.12, 08:56 czyli Rebus nr 6 juz w sprzedaży ale sie naczekalismy, ho ho tak tak Odpowiedz Link