Dodaj do ulubionych

Romantic suspense

11.08.12, 21:17
Myślałam, że w świecie kryminałów nic mnie już nie zaskoczy. A tu proszę. Ostatnio odkryłam istnienie nowego gatunku literackiego - romantic suspense. Polega on na tym, że para poznaje się i romansuje nad zwłokami. Zaiste, osobliwa koncepcja. Czy ktoś tu czytuje tego typu powieści?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Romantic suspense 12.08.12, 08:44
      na pewno czytują :-

Zastanawiam się kogo tu podciąć do tej kategorii?
      Mary Higgins Clark z niektórymi książkami? Pasowałaby na pewno, nawet filmowo zrobili z tego serię, mam z 5-6 płyt które kiedyś były w jakiejś kobiecej gazetce. No wypisz wymaluj książeczki o niej, mordercy i o nim. Morderca w trakcie bruździ, ona często i jego podejrzewa, ale na koniec miłosny happy end smile

Z opisów z katalogów pewnie i jeszcze Nora Roberts pasuje, ale pewna nie jestem, bo jakoś jej nie czytywam. Ale chyba właśnie w ostatnim czy przedostatnim katalogu Weltbilda było kilka jej książek, o których pomyślałam, ze to takie romansowe kryminałki.

A na co Ty się natknęłaś? Rzucaj tytułami, bo nawet takie ksiażki czasem lubię i po mrocznych skandynawach (u nich w takie książki nie dowierzam), chętnie sie rozerwę smile
      • zorija Re: Romantic suspense 12.08.12, 14:13
        Mary Higgins Clark czytuję, pasuje tu. Nory Roberts nie czytałam nic, ale widziałam ekranizacje "Sanktuarium" i "Zorzy polarnej", sympatyczne.
    • siostra_pelagia Re: Romantic suspense 12.08.12, 16:01
      Roberts pod pseudonimem J.D.Robb napisała serię o policjantce Evie Dallas. Seria zapowiadała się obiecująco, ale po paru powieściach cała para pisarska poszła w opisywanie perypetii miłosnych naszej bohaterki.
      Chyba jednak nie przepadam za takim rodzajem kryminałusmile
      • egmond Re: Romantic suspense 13.08.12, 09:07
        Charlotte Link zawsze dodaje wątki romansowe, poza tym "Szlak kości" (nie pamiętam autorki) też jest w tym klimacie.
        • jottka Re: Romantic suspense 13.08.12, 15:32
          skojarzyły mi się cykle detektywistyczne susan hill i ann granger, ale chyba tylko hill jest tłumaczona na polski, a i to nie w całości. ale zasadniczo i u kathy reichs wątek romansowy między bohaterką-antropolożką a policjantem ciągnie się twardo przez wszystkie części.
    • noida Re: Romantic suspense 13.08.12, 18:32
      Czytałam Beverly Barton "Dead by morning" - zupełnie bez sensu zresztą, bo to sam środek trylogii i końcówka bodajże 12 częściowej serii o agencji detektywistycznej Powella. Ale wtedy o tym nie wiedziałam. W każdym razie tak czytam, czytam i się dziwię - co to ma być? Kryminał? Romans? Jak na romans za dużo kryminału, jak na kryminał za dużo romansu. Zaglądam do gugla, a tam piszą, że to romantic suspence. I wszystko jasne!
      • nchyb Re: Romantic suspense 14.08.12, 19:18
        poszukałam więcej w necie, bo mnie zaciekawiłaś smile
        tu masz nawet stronkę, gdzie setki nazwisk autorek są:
        www.justromanticsuspense.com/
        gdzieś znalazłam info, że jedną z doskonalszych twórczyń tego gatunku była Mary Stewart. Aż się zdziwiłam, ze sama na to nie wpadłam smile
        Faktycznie, większość jej książek, które czytałam, idealnie tu pasuje. Najdawniej, przed laty czytane Ogary Gabriela, a także Prządki księżycowe, Lodowy petrel czy Wakacje w Avinionie.

Muszę sobie przypomnieć, to takie wakacyjne książeczki smile
        • nchyb Re: Romantic suspense 14.08.12, 19:38
          tu jeszcze więcej nazwisk:
          suspenseromancewriters.com/
          odmiana czasem bywa ciekawa, ale mimo wszystko wolę jednak cosy i krwiste sensacje smile
          • noida Re: Romantic suspense 15.08.12, 14:51
            Ja najbardziej lubię ponure dramaty kryminalne i do tych lżejszych gatunków podchodzę zawsze z podejrzliwością.
        • noida Re: Romantic suspense 15.08.12, 14:50
          Tak, też trafiłam gdzieś na takie listy. Akurat ta książka, którą czytałam, była taka sobie, ale wyobrażam sobie, że sprawnie napisana mogłaby być całkiem przyjemna. Chociaż w sumie nie przepadam za romansami, więc nie wiem. Muszę sięgnąć po coś z listy The Best Of i zobaczyć smile
          • nchyb seria Miłość i sensacja 18.08.12, 14:29
            Noida, natknęłam się w necie na opis serii Miłość i sensacja:
            www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=1438
            no i proszę jakie nazwiska:
            Garwood Julie, Johansen Iris, Lee Rachel, Roberts Nora, Clark Mary Jane
            jakby znajome smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka