Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - maj

• anetapzn Śmiertelnie poważna sprawa - Ryszard Ćwirlej 23.05.13, 09:51
      Doskonały kryminał z akcją rozgrywajaca się w PRLu.
      • zorija Re: "Rytuał ostatniej nocy" - Wiktoria Płatowa 23.05.13, 10:57
        Bohaterka jest głupia jak but (swoją drogą czemu się tak mówi? Czemu nie jakaś inna część garderoby?) i to mi trochę przeszkadza.
        • negev56 Re: "Rytuał ostatniej nocy" - Wiktoria Płatowa 23.05.13, 11:02
          zorija napisała:

> Bohaterka jest głupia jak but (swoją drogą czemu się tak mówi? Czemu nie jakaś
          > inna część garderoby?) i to mi trochę przeszkadza.

jeśli to coś wyjaśnismile
          www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/13197/glupi-jak-but-z-lewej-nogi/
          • negev56 Re: "Rytuał ostatniej nocy" - Wiktoria Płatowa 23.05.13, 11:03
            coś poszło nie tak z linkiem, ale na tej stronie jest wyjaśnienie
            • zorija Re: "Rytuał ostatniej nocy" - Wiktoria Płatowa 23.05.13, 15:14
              Wielkie dziękibig_grin
              • aka10 Re: Lars Kepler "Eldvittnet" 23.05.13, 16:25
                Nie wiem, czy jest polskie tłumaczenie.
                • opty2 Re: Lars Kepler "Eldvittnet" 24.05.13, 10:15
                  ma być w listopadzie, więc napisz cos więcej po skończeniu smile
                  • aka10 Re: Lars Kepler "Eldvittnet" 03.06.13, 19:03
                    opty2 napisała:

> ma być w listopadzie, więc napisz cos więcej po skończeniu smile

Bardzo polecam, super sie czytalo, sadzilam, ze bedzie bardzo podobna do "Kontraktu", ale nie, tematyka inna, otoczenie inne, srodowisko inne. Zabieram sie za nastepna, "Sandmannen".
    • taka_prawda500 James Patterson - Proces Alexa Crossa 24.05.13, 03:44
      Czarnoskóry detektyw Alex Cross, specjalista od tropienia seryjnych zabójców, cofa się do początku XX wieku, by opowiedzieć historię, która wydarzyła się na amerykańskim Południu za rządów prezydenta Theodore'a Roosvelta. Jej bohaterem jest młody biały prawnik Benjamin Corbett, który wraz z stryjecznym dziadkiem Alexa, Abrahamem Crossem, rzuca wyzwanie członkom Ku Klux Klanu. Rok 1906. Ben Corbett, były żołnierz, obecnie wzięty waszyngtoński prawnik, podejmuje się misji zleconej przez prezydenta Roosvelta: ma powrócić do położonego w Missisipi rodzinnego miasteczka Eudora, by zbadać coraz bardzo niepokojące doniesienia o nasilających się aktach agresji i samosądach na czarnoskórych. Jego łącznikami ze światem kolorowych mieszkańców miasta stają się Abraham i jego wnuczka Moody. Działania Bena w obronie czarnych przysparzają mu niebezpiecznych wrogów. Grupa ekstremistów, zwana Białymi Najeźdźcami, szykuje się do wymordowania rodziny Crossów. Tylko Ben ma odwagę się im przeciwstawić. Czy uda mu się przerwać spiralę terroru, odkryć, kto stoi za rasistowskimi atakami i doprowadzić do historycznego procesu?
    • siostra_pelagia Ninni Schulman-Mężczyzna, który przestał płakać 26.05.13, 11:22
      Autorka nieustannie porównywana z Lackberg, ale według mnie o niebo lepsza.
      • echtom Re: Ninni Schulman-Mężczyzna, który przestał płak 29.05.13, 23:46
        Znaczy Schulman lepsza? Pod jakim względem?
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Cilla i Rolf Börjlind "Przypływ" 26.05.13, 12:13
      • negev56 Wojciech Chmielarz - Podpalacz 28.05.13, 16:40
        Bardzo prawdziwe polskie klimaty.
      • echtom I jak - warto? n/t 29.05.13, 13:37

• negev56 Re: I jak - warto? n/t 29.05.13, 17:27
          Warto, jak na debiut, całkiem zgrabny kryminał. Szerzej rozpisałam się na blogusmile
          • echtom Re: I jak - warto? n/t 29.05.13, 23:45
            Piszesz o "Podpalaczu" czy "Przypływie"? Pytałam o "Przypływ" smile
            • negev56 Re: I jak - warto? n/t 30.05.13, 11:07
              Twój post był pod moim, więc myślałam, że pytasz o "Podpalacza".
    • echtom Sofie Sarenbrant - Zamiast ciebie 28.05.13, 21:03
      Znacznie lepsze niż "36 tydzień". Wciąga od początku, bardziej dopracowane fabularnie i psychologicznie. Tylko wciąż nie rozumiem, dlaczego szesnaście lat wcześniej musiała zginąć Marie i wierzę, że w końcu ktoś mi na to odpowie - może być na priv, żeby już całkiem nie spoilerować.
    • taka_prawda500 James Patterson - Ja, Alex Cross 29.05.13, 18:30
      W trakcie przyjęcia urodzinowego Alex Cross otrzymuje straszną wiadomość: jego bratania Caroline Cross, którą ostatni raz widział, gdy była jeszcze małą dziewczynką, została zamordowana w makabryczny sposób. Wstrząśnięty do głębi poprzysięga, że użyje wszelkich środków, by dopaść sprawcę tej zbrodni. Wkrótce wychodzi na jaw, że Caroline dorabiała jako luksusowa prostytutka. I prawdopodobnie nie była jedyną ofiarą - w Waszyngtonie i okolicach w ciągu ostatnich kilku miesięcy zaginęli inni młodzi ludzie, którzy parali się podobną profesją. Sprawą, z polecenia samego wiceprezydenta Stanów Zjednoczonych, zaczynają interesować się także agenci Secret Service. Tropy prowadzą do ekskluzywnej agencji towarzyskiej, dostępnej wyłącznie dla wysoko postawionych osób i spełniającej każde, nawet najbardziej perwersyjne życzenia klientów. W miarę postępu śledztwa Cross nabiera pewności, że sprawcą jest ktoś z Białego Domu...

A z innej beczki "Zwyczajny facet" - Małgorzata Kalicińska pisze o anielskiej cierpliwości gościa, który 26 lat wytrzymał z psychicznie chorą piekielnicą, którą ja, będąc facetem, pogoniłabym najdalej po miesiącu wink Fajnie się czytasmile
    • judytta Świadek mimo woli 30.05.13, 09:42

• sowca Lackberg, Fabrykantka aniołków 07.06.13, 23:05
        Nie jest źle. Zawsze jak czytam Lackberg, to mi się podoba, dopiero później, już na chłodno, znajduję słabe punkty tongue_out Zagadka wydaje mi się ciekawa, ale już powiało depresją Anny, najbardziej irytującej postaci w całym cyklu.
        • taka_prawda500 Re: Lackberg, Fabrykantka aniołków 07.06.13, 23:12
          Maj się skończył, na samej górze jest czytelnictwo czerwcowewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka