Dodaj do ulubionych

Erik Axel Sund

21.01.14, 21:00
Informacja o nowości tego autora (Obłęd) pojawiła się juz w wątku o nowościach 2014
Dziś w gazecie znalazłam zapowiedź tej książki, bardzo entuzjastyczną
kultura.gazeta.pl/kultura/1,132860,15293556,Debiut__ktory_stanie_sie_hitem__Pozwol_sobie_popasc.html#TRCuk
nie ukrywam, ze z opisu (śmierć chłopców, maltretowanych przed śmiercią) trochę mnie zniechęciło, nie wiem, czy mam ochotę na dawkę takiego okrucieństwa. Może się jednak mylę, czy czytał ktoś z forum to w oryginale i poleca?
Obserwuj wątek
    • matt.cobosco Re: Erik Axl Sund 21.01.14, 23:49
      nchyb napisała:

- nie ukrywam, że z opisu (śmierć chłopców, maltretowanych przed śmiercią) trochę mnie zniechęciło, nie wiem, czy mam ochotę na dawkę takiego okrucieństwa.

Mam dokładnie takie same odczucia. Nie czytałem ani w oryginale, ani w przekładzie, i niespecjalnie mam ochotę.
      • jeepwdyzlu Re: Erik Axl Sund 23.01.14, 10:55
        ja też nie czytałem i też nie mam nic do powiedzenia
        jeep
        • nchyb Re: Erik Axl Sund 23.01.14, 12:12
          u mnie problem rozwiązany - dostałam w prezencie właśnie (bo ty lubisz kryminały), więc jednak przeczytam...
          • opty2 Re: Erik Axl Sund 03.04.14, 16:26
            ja to przeczytałam i żałuję,
            nie polecam wrażliwcom, za dużo opisów torturowanych dzieci,
            paskudnie się to czyta
            • nchyb Re: Erik Axl Sund 03.04.14, 19:56
              a u mnie książa od ponad dwóch miesięcy leży i właśnie przez opis nie mogę się za nią zabrać. Po Twoim poście pewnie długo nie sięgnę...
              • opty2 Re: Erik Axl Sund 06.04.14, 10:23
                okazało się, że to był pierwszy tom trylogii,
                ale ja już reszty nie doczytam,
                bo samemu można dostać obłędu od czytania czegoś takiego,
                jeszcze do tej pory czuję ogromny niesmak i złość wrr...
    • jusmaryna123 Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 20:44
      Ja czytałam, książka nie jest ani okrutna, ani przerażająca, jestem trochę zawiedziona końcówką tej części ale czekam na następną. Jest już???
      • nchyb Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 21:10
        ze strony wydawcy Soniadraga wynika, że druga książka tego autora - Trauma, jest od 21 maja już dostępna...
        • aka10 Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 21:42
          Jaki jest tytul originalu?
          • matt.cobosco Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 21:57
            To jest ta książka:

www.bokus.com/bok/9789186675936/hungerelden/
            • aka10 Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 23:45
              matt.cobosco napisał:

> To jest ta książka:
              >
              > www.bokus.com/bok/9789186675936/hungerelden/

Tack, Matt wink
              • aka10 Re: Erik Axel Sund 27.05.14, 23:52
                aka10 napisała:

> matt.cobosco napisał:
                >
                > > To jest ta książka:
                > >
                > > www.bokus.com/bok/9789186675936/hungerelden/
                >

Hungerelden
                av Jerker Eriksson, Håkan Axlander-Sundquist
                ?????
                • nchyb Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 07:21
                  ciągle ze strony wydawcy:

Erik Axl Sund to pseudonim literacki szwedzkiego duetu: Jerkera Erikssona i Håkana Axlandra Sunquista. Håkan jest dźwiękowcem, muzykiem i artystą. Jerker wyprodukował jego elektropunkową płytę, a obecnie pracuje w więziennej bibliotece smile
                  • nchyb Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 07:22
                    zajrzyj na stronę wydawcy Sonia Draga...
                  • aka10 Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 13:57
                    nchyb napisała:

> ciągle ze strony wydawcy:
                    >
                    > Erik Axl Sund to pseudonim literacki szwedzkiego duetu: Jerkera Erikssona i H&#
                    > 229;kana Axlandra Sunquista. Håkan jest dźwiękowcem, muzykiem i artystą. J
                    > erker wyprodukował jego elektropunkową płytę, a obecnie pracuje w więziennej bi
                    > bliotece smile
                    Czyli ksiazki wydaje i pod pseudonimem i pod wlasnym nazwiskiem?
                    • nchyb Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 15:44
                      a tego to ja już nie wiem smile
    • cynamoon6 Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 08:19
      Zwykle nie jestem specjalnie wrażliwa na opisane okropieństwa, ale te w Obłedzie rzezczywiście były dość hardkorowe.
      Zaczynajac czytac nic o niej nie wiedzialam, nie sprawdzalam zadnych opinii, a że czytalam na kindlu to ominely mnie nawet opisy na skrzydelkach.
      Mimo to nawet mi sie ta ksiazka podobała, chociaz bylo tam troche efekciarstwa.
      No i to zakonczenie- nienawidzę cliffhangerów!
      Chetnie bym przeczytala kolejną.
      • nchyb Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 09:32
        no to teraz chcesz przeczytać, bo chcesz znać zakończenie, czy jednak polecasz bo warto przeczytać?
        bo ciągle książkę mam, warto zabrać ją na wakacje?
        • cynamoon6 Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 17:35
          Chce przeczytac, bo jestem ciekawa co dalej.
          I z tym watkiem który sie pojawil na koncu i z innymi.
          Ciekawe jak bohaterowie wybrna.
          Podobało mi sie nawet.

Miałam troche zastrzeżeń, ale przymknelam oko, bo dobrze mi sie czytało.
          Cos w tej ksiazce przypominało mi pisanie Keplera i tych ludzi od Przypływu. Czyli inne duety...

Ale nie byla zla. Chyba. Ostatni czas byl dla mnie dosc stresujacy, bo zaliczylam problem zdrowotny, szpital, operację i rekonwalescencje, wiec szukalam czegos co by mnie oderwało od myslania o tym. I ta ksiazka mi sie sprawdzila. Ale tez bylam chyba zbyt rozkojarzona zeby porywac sie na jakies wybitne lektury.
          Teraz juz wszytsko ze mna ok, ale nadal mam ochote na drugi tom.
          • matt.cobosco Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 19:48
            cynamoon6 napisała:

- Ostatni czas byl dla mnie dosc stresujacy, bo zaliczylam problem zdrowotny, szpital, operację i rekonwalescencje [...] Teraz juz wszystko ze mna ok.

Skąd ja to znam...
            Trzymajmy się zdrowo smile
            • aka10 Re: Erik Axel Sund 28.05.14, 23:16
              W kwietniu wyszla ich ksiazka "Glaskroppar" (Szklane ciala). Rozpoczyna nowa serie.
              (recenzja: www.litteraturmagazinet.se/erik-axl-sund/glaskroppar/recension/henrik-elstad)
    • gemowa Re: Erik Axel Sund 17.11.14, 10:53
      Czytałam "Obłęd". Klasyczny przykład przereklamowania i nadużycia haseł w stylu "nowy mistrz szwedzkiego kryminału". Nuda.
      Opisy zbrodni wcale nie są takie mocne, jeśli ktoś często czytuje kryminały to "Obłęd" nie zrobi na nim żadnego wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka