joandm Re: Co teraz czytacie? - maj 2014 16.05.14, 19:26 W przerwie między kryminałami po "Głębokich ranach" Nele Neuhaus ,zafascynowała mnie powieść jak to powiedział Filip Łobodziński "chłopacka" -"Wszechświat kontra Alex Woods"Gavina Extance'a dla mnie rewelacyjna .Potem biorę się za Guzowską "Ofiara Polikseny " i nowego Czubaja "Martwe popołudnie ".Pozdrawiam forumowiczów Odpowiedz Link
negev56 Ciemna strona - Szwedzcy mistrzowie kryminału 17.05.14, 13:22 Zapowiada się dobrze. Odpowiedz Link
cynamoon6 Podglądaczka- Karin Wahlberg 18.05.14, 17:55 Kompletnie nie po kolei ją czytam, ale jakoś mi to nie przeszkadza Odpowiedz Link
aka10 Re: Podglądaczka- Karin Wahlberg 18.05.14, 20:27 cynamoon6 napisała: > Kompletnie nie po kolei ją czytam, ale jakoś mi to nie przeszkadza "Podgladaczka" (Hon som tittade in) bardzo mi sie podobala. Odpowiedz Link
tak_o Joyce Cato: Birthdays can be murder 19.05.14, 03:23 Cozy z fajną bohaterką. Niezależna kobieta, która nie szuka męża. Rzadkość w tym gatunku. Pierwsze w serii - mam nadzieję, że następne pozycje będą lepsze ze względu na bohaterkę. Odpowiedz Link
opty2 T. Alsterdal - Kobiety na plaży 20.05.14, 17:29 jestem w połowie i na razie jest mało wciągająca, czekam aż wreszcie coś się zacznie dziać, może dla żyjących w dobrobycie Szwedów, temat jest szokujący ale dla nas, gdzie rodaczki wkładają do lodówek różne "rzeczy", to już nie Odpowiedz Link
chiara76 "Kości pająka". K. Reichs. 21.05.14, 12:50 Nie czytałam, a była korzystna cena na ebooki, więc wzięłam Odpowiedz Link
echtom Ingrid Hedstrom - Dziewczęta z Vilette 21.05.14, 21:07 Po mieszanych uczuciach, jakie wzbudziła we mnie "Nauczycielka", postanowiłam dać autorce drugą szansę. Początek obiecujący. Odpowiedz Link
dachauka Re: Dan Simmons - Drood 23.05.14, 08:13 A ja właśnie wciągam "Drooda" dousznie Też mi się trochę zejdzie, 30 godzin słuchania... Odpowiedz Link
echtom Dziewczęta z Vilette - bardzo dobra książka 27.05.14, 11:52 Wciąga od początku i styl jakby mniej drętwy. Albo się przyzwyczaiłam, albo autorka nabiera wprawy, bo tłumaczka ta sama Z przyjemnością sięgnę po trzecią część. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Arne Dahl - Sen nocy letniej 22.05.14, 18:27 Kolejny Dahl jest fantastyczny! Ktoś w ubiegłym roku pisał, że ta część jest gorsza, ale nie jestem w stanie się zgodzić. Trochę na początku denerwował mnie Anderson, ale potem wylądował w szpitalu i przestał A historia niesamowicie ciekawa, pogmatwana i do końca nie można było się domyślić zakończenia Bardzo podobało mi się opisywanie tej samej sytuacji z punktu widzenia dwóch osób. No i ostatnie dwa brakujące tomy moja ulubiona biblioteka za miesiąc zamówi Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Sen nocy letniej 26.05.14, 11:02 Nie moja ulubiona, ale warto przeczytać choćby ze względu na polonica - szczególnie gratka dla mieszkańców Poznania Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Sen nocy letniej 26.05.14, 18:31 Dla mnie to była gratka - 4 lata mieszkałam w Poznaniu, piękne miasto Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Fossum - Oko Ewy 22.05.14, 18:30 Pierwsza norweska książka (z trzech dotychczas przeczytanych), którą miło się czytało Odpowiedz Link
taka_prawda500 Katarzyna Puzyńska - Motylek 22.05.14, 18:33 Zaczęłam i na razie bardzo pozytywne wrażenia Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Katarzyna Puzyńska - Motylek 26.05.14, 18:35 Bardzo na tak! Książka pełna jest wątków obyczajowych i tajemnic małego miasteczka w okolicach Brodnicy. Fakt, że z Agatą Christie się kojarzy, ale nie tylko - klimat jest bardzo podobny do książek Ninni Schulman Mamy oczywiście, a jakby inaczej, urywki dramatycznej historii z przeszłości poczynając od roku 1950, więc łatwo się domyślić, że obecne zwłoki są w jakiś sposób z nią powiązane. A końcowe zaskoczenie było - i to spore. Nie podejrzewałam w żaden sposób sprawcy zbrodni. Polecam! Odpowiedz Link
ebes Marta Zaborowska - Uśpienie 24.05.14, 20:26 Czytam i cierpię. Jestem bardzo zaskoczona, ponieważ kupiłam ją w związku z wysoką pozycją jaką osiągnęła w forumowym konkursie a wg mnie jest kiepska, infantylna. A najbardziej urzekł mnie fakt, że na jednym oddziale przebywają psychopatyczni mordercy i trzynastoletnie dziewczynki po próbie samobójczej. Ale bardzo nie lubię zostawiać niedokończonych książek jeśli za nie zapłaciłam, więc jeszcze trochę pocierpię. Odpowiedz Link
opty2 Re: Borjlind - Trzeci głos 26.05.14, 12:03 nchyb napisała: > a Przypływ podobał Ci się? Przypływ był lepszy, wg mnie (4,5) a może nie zwracałam tak uwagi na poczynania niejakiej Olivii, w Trzecim głosie zachowuje się jak amatorka a nie przyszła policjantka, poza tym duet Borjlind chyba lepiej pisze scenariusze niż snuje opowieści, czasami miałam wrażenie, że traktują czytelnika jak mało rozgarnięte dziecię, o naiwności elementów fabuły nie wspomnę, po prostu mnie nie przekonywują i tyle Odpowiedz Link
nchyb Re: Borjlind - Trzeci głos 26.05.14, 13:54 dziękuję za opinię dostałam tę książkę i leży właśnie na kupce wakacyjnych może w urlopowym nastroju nie będzie tak źle Odpowiedz Link
siostra_pelagia Peter May-Czarny dom 25.05.14, 19:09 Miałam tylko zerknąć, a siedzę i czytam od dobrych paru godzin. Bardzo dobra książka. Odpowiedz Link
negev56 Jussi Adler-Olsen - Wybawienie 26.05.14, 09:13 Tymczasem odłożyłam "Drooda", bo mając w ręku najnowszego Jussiego nie mogłam się pohamować. Odpowiedz Link
zorija Ashley Gardner "The Hanover Square Affair" 26.05.14, 09:20 Akcja dzieje się w czasach regencyjnej Anglii,. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jussi Adler-Olsen - Wybawienie 26.05.14, 12:05 negev56 napisała: > Tymczasem odłożyłam "Drooda", bo mając w ręku najnowszego Jussiego nie mogłam s > ię pohamować. tez bym tak zrobiła Odpowiedz Link
cynamoon6 Szpital- Karin Wahlberg 26.05.14, 17:39 Po dość miłej i niezobowiązującej lekturze podglądaczki pozostanę w klimacie i sięgnę po kolejna. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Pierre Lemaitre - Ślubna suknia 26.05.14, 18:43 Lemaitre mnie nie zawodzi, a ciągle zaskakuje w najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu Jedno mnie zastanowiło - na okładce z tyłu jest napisane, że ma wyjść w Wyd Muza w 2010 (!) książka pt. Czarne kadry. A takiej książki nie ma... Odpowiedz Link
yrsulla Re: Pierre Lemaitre - Ślubna suknia 26.05.14, 18:58 taka_prawda500 napisała: > Jedno mnie zastanowiło - na okładce z tyłu jest napisane, że ma wyjść w Wyd Muz > a w 2010 (!) książka pt. Czarne kadry. A takiej książki nie ma... Ta książka to "Zakładnik" (oryg. "Cadres noirs"). Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Pierre Lemaitre - Ślubna suknia 30.05.14, 18:30 Dziękuję za wiadomość - zapisałam się i przeczytam Odpowiedz Link
taka_prawda500 Sophie Hannah - Niewygodna prawda 26.05.14, 18:46 Sophie Hannah też nie zaskakuje, ale in minus - druga książka jej autorstwa, którą przeczytałam, też okazała się gniotem straszliwym, gorszym niż poprzednia. Setki, tysiące słów o niczym, akcja śladowa, bohaterowie antypatyczni. Pani Hannah raczej już podziękuję. Odpowiedz Link
opty2 Nele Neuhaus -Kto sieje wiatr 27.05.14, 16:08 tytuł adekwatny, bo chodzi o farmy wiatrowe dopiero zaczęłam ale już mnie wciągnęło Odpowiedz Link
echtom Ingrid Hedstrom - Pod ziemią w Villette 27.05.14, 20:51 Udało mi się przechwycić z marszu po "Dziewczętach" Odpowiedz Link
aka10 Re: Ingrid Hedstrom - Pod ziemią w Villette 27.05.14, 21:39 Michael Connelly "The Drop", tlumaczone przez Eve Larsson. Odpowiedz Link
echtom Re: Ingrid Hedstrom - Pod ziemią w Villette 01.06.14, 20:09 Bardzo dobrze się czyta - nic tak nie dodaje książce uroku jak niejednoznaczny bohater Myślę, że ci, których rozczarowała "Nauczycielka", powinni dać Hedstrom drugą szansę. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Ingrid Hedstrom - Pod ziemią w Villette 02.06.14, 17:30 Dam drugą szansę, dam Dziewczęta... już czekają Odpowiedz Link
johndoe82 Maxime Chattam - Plugawy spisek 30.05.14, 08:07 Kolejny thriller autorstwa Chattama, tym razem pojawia się polski akcent W sumie książka w klimacie tych z Trylogii zła. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Slaughter - Przywilej skóry 30.05.14, 18:39 Tak samo dobra jak poprzednie Chociaż Lena coraz bardziej działa mi na nerwy, a to co stało się na końcu książki z jej powodu (domyślam się, że stoi za tym Ethan, bo jasno powiedziane to nie jest) było straszne I jedna nieścisłość: W 1, 4, i 6 tomie zamordowana siostra Leny ma na imię Sibyl, a w 2, 3 i 5 - Sybil. Raczej w oryginale to imię brzmiało we wszystkich tytułach jednakowo (ciekawe jak?), a te zmiany to inwencja twórcza tłumaczy. Ale trochę wkurza. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Slaughter - Tryptyk 30.05.14, 18:46 Jestem w trakcie, jutro albo nawet dziś skończę, bo znakomicie się czyta. Spodziewałam się kontynuacji historii Sary i Leny, zwłaszcza po tak dramatycznym zakończeniu książki poprzedniej, a tu psikus - zupełnie nowi bohaterowie, znani mi już z trzech ostatnich tytułów. O ile Lena mnie dopiero zaczęła wkurzać, o tyle Angie jest irytująca od samego początku. No i zamiana w roli głównego bohatera Jeffreya na analfabetę Trenta...hmmm... Odpowiedz Link
ebes Hakan Nesser - Karambol 30.05.14, 20:12 Nesser jak zawsze świetny i czyta się wspaniale. Odpowiedz Link