gemowa Re: Tim Weaver - Zanurzyć się w mrok 01.09.14, 12:33 Tomasz Sekielski "Sejf". Kurcze, trzeba przyznac, że pióro ma lekkie i zainteresował mnie już po kilku pierwszych stronach. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Nesbo "Łowcy głów" 02.09.14, 12:10 Mój drugi Nesbo - po "Upiorach". Stan obecny - tj. s. 70 - zdecydowanie bardziej podobały mi się "Upiory". Odpowiedz Link
jo-en "Dramat na polowaniu" Czechowa 05.09.14, 07:16 Okazuje się, że i wielcy popełniają kryminały Odpowiedz Link
taka_prawda500 John Hart - Żelazny dom 03.09.14, 17:45 Bardzo podobała mi się ta książka. Poruszająco opisuje patologie w państwowej placówce opiekuńczej dla dzieci. I w ogóle jest jakaś inna, nietypowa, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Szkoda, że wydana w ubiegłym roku i nie mogę jej na listę polecanych wpisać. Odpowiedz Link
zorija Preston i Child "Granice szaleństwa" 04.09.14, 10:30 Po 12 latach agent Pendergast odkrywa, że jego żona została zamordowana. A to dopiero początek niespodzianek... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Becky Masterman - Droga 66 05.09.14, 18:30 Świetna główna bohaterka - 59-letnia policjantka na emeryturze. Zaskakujące zakończenie. Tylko taki jakiś nietypowy sposób narracji - wszystko pisane w 1 osobie. Ogólnie wrażenia pozytywne. Odpowiedz Link
chiara76 S.J. Watson, "Zanim zasnę". 04.09.14, 16:07 skusiła mnie promocja na ebook i na razie wciąga. Odpowiedz Link
nchyb Re: S.J. Watson, "Zanim zasnę". 04.09.14, 16:24 czytałam, podobała mi się Film niedługo (za ok tydzień) będzie z Nicole Kidman w roli Christine... Odpowiedz Link
chiara76 Re: S.J. Watson, "Zanim zasnę". 04.09.14, 17:04 no właśnie ja mam "filmową"okładkę i powiem Ci, że już się śmieję to znaczy sorry ale wybotoksowana Kidman ma zagrać babkę, której jednym z pierwszych szoków okazuje się ten, że ma nie taką jędrną i gładką skórę jak dwudziestka? No ale poza tym może i zmienili na tyle, że to się jakoś wpasuje, ten jej rewelacyjny wygląd Odpowiedz Link
nchyb Re: S.J. Watson, "Zanim zasnę". 04.09.14, 17:08 filmowej okładki nie widziałam, ja mam czy miałam tę poprzednią, w niebieskościach, z okiem a Kidman faktycznie dość już nienaturalnie wygląda Odpowiedz Link
judytta Gardner "Sprawa opieszałego Kupidyna" 05.09.14, 06:16 Sięgnęłam po coś z własnych zasobów i jak to Gardner dobrze się czyta. Odpowiedz Link
judytta Re: Gardner "Sprawa opieszałego Kupidyna" 05.09.14, 20:16 Niezastąpiona Biblionetka dała znać że czytałam ale co tam nie pamiętam za bardzo W bibliotece pojawiły się kolejne pozycje których nie było albo były w tych filiach dość odległych do których nie należę więc fajnie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Michael Connelly - Piąty świadek 05.09.14, 18:24 Kolejna książka z listy poleconych. Dziś rano w autobusie zaczęłam ją czytać, ale podoba mi się od początku, doszłam już do trupa i podejrzanej Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Michael Connelly - Piąty świadek 09.09.14, 18:37 Podobała mi się, lubię tzw. kryminały sądowe, no i odgadłam zakończenie Odpowiedz Link
echtom Lee Child - Nigdy nie wracaj 06.09.14, 09:12 Wszyscy czytają, to ja też Moje pierwsze spotkanie z Jackiem Reacherem - od pierwszej strony zafascynował mnie Amerykanin bez drugiego imienia, a zwłaszcza bez prawa jazdy Odpowiedz Link
nchyb Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 07.09.14, 11:03 i bez prawa do zasiłku i zwrotu podatku a do tego prawie dwa metry i prawie same mięśnie przy jedzeniu cheesburgerów jak prawdziwy Amerykanin Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 07.09.14, 12:03 Pierwsze i z pewnością nie ostatnie Nie mam wątpliwości, że pokochasz Reachera I dużo jeszcze świetnej lektury przed Tobą Odpowiedz Link
echtom Re: Lee Child - Nigdy nie wracaj 15.09.14, 14:16 Jack Reacher jest ok, ale nie na tyle, żeby się zakochać - wolę rodzinnych szwedzkich gliniarzy od samotnego wilka łamiącego ludziom kości A może po prostu Drużyna A skradła całe moje serce? Dobrze napisane, ale w moim odczuciu bardziej powieść przygodowo-sensacyjna niż kryminał, jaki lubię. A że przygody oficerów US Army to nie całkiem moja bajka, spróbuję teraz szczęścia na szkockiej prowincji Odpowiedz Link
amused.to.death Lee Child "Personal" 07.09.14, 12:00 Jack Reacher jak zwykle najlepszy Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: "Ciemna strona" - opowiadania 07.09.14, 13:31 Matt, czy ja dobrze rozumiem, że dopiero teraz biblioteka w Krakowie zakupiła tę książkę? Proponuję przeprowadzkę do Warszawy, na Targówek u nas to trwa dużo krócej Pozdrawiam Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: "Ciemna strona" - opowiadania 07.09.14, 14:09 Biblioteka w Krakowie nawet jeszcze nie ma tej książki (a przynajmniej nie ma jej w katalogu). Dostanie ją ode mnie, jak już ją przeczytam, a wpisze do katalogu i udostępni innym czytelnikom pewnie tak koło stycznia A książkę tak swoją drogą wygrałem na wiosnę w konkursie deckare.pl za rozwiązanie krzyżówki Odpowiedz Link
lunatica Re: "Ciemna strona" - opowiadania 09.09.14, 17:27 matt.cobosco napisał: > A książkę tak swoj > ą drogą wygrałem na wiosnę w konkursie deckare.pl za rozwiązanie krzyżówki Ja kupiłam za 1zł od kogoś, kto wygrał w konkursie… ale fotograficznym Odpowiedz Link
kocur_zalogowany Lars Kepler - "Piaskun" 07.09.14, 15:41 Szwedzkie kryminały trzymają się mocno. Trochę irytuje mnie prowadzenie narracji w czasie teraźniejszym. Ale ostatnio mam do tego pecha. Niedawno zaliczyłem hurtem Pierre'a Lemaitre ("Ślubna suknia", "Alex" i "Ofiara"), gdzie również przyjemność z czytania książek psuła mi taka narracja. Czyżby to nowa moda? Jakoś wcześniej tego nie spotykałem (no, może kilkadziesiąt lat temu coś takiego miałem w ręce). Odpowiedz Link
zorija Arne Dahl "Sen nocy letniej" 08.09.14, 09:49 Dawno nie odwiedzałam Drużyny A, a tu takie zmiany Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Lars Kepler - "Piaskun" 25.09.14, 15:32 Też to czytam. Na kolana mnie na razie nie rzuca. Odpowiedz Link
sanctus82 Re: Co teraz czytacie - wrzesień 2014 09.09.14, 13:41 Dopiero zacząłem czytać książki Jo Nesbo. Najlepsze chyba były Karaluchy jak na razie. Teraz skończyłem Pierwszy śnieg i Wybawiciela - Nesbo jest cholernie dziwnym pisarzem i na początku wszystko jest jednym wielkim chaosem przez który chce się wywalić książkę w kąt. Później jednak robi się ciekawiej. lifewalker.eu/jo-nesbo-pierwszy-snieg/ Odpowiedz Link
opty2 sanctus 09.09.14, 17:42 no co ty! wywalić Nesbo??? nie opowiadaj tutaj takich herezji Odpowiedz Link
sanctus82 Re: sanctus 09.09.14, 17:47 Trzeba się przyzwyczaić do sposobu w jakim pisze, a na półce już czeka Człowiek Nietoperz i Policja. Polecisz coś ciekawego jako przerywnik? Nie musi być kryminał Odpowiedz Link
opty2 Re: sanctus 09.09.14, 18:13 polecić to ja mogę sporo ale nie wiem w czym gustujesz, co preferujesz, Odpowiedz Link
opty2 Lars Kepler - Piaskun 09.09.14, 17:44 mam nadzieję na dobrą lekturę, na razie początek mroczny i trillerowaty Odpowiedz Link
taka_prawda500 Hakan Nesser - Karambol 09.09.14, 18:39 Doczytałam mniej więcej do połowy, kolejna książka Nessera, która bardzo mi się podoba Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Karambol 12.09.14, 18:09 Zabawiłam się i przeczytałam prawie równolegle dwie wersje tej książki: 1/ w tłumaczeniu Pawła Pollaka z 2007 roku 2/ w tłumaczeniu Małgorzaty Kłos z 2014 roku Nie przypuszczałam, że aż tak tłumaczenia mogą się różnić w podstawowych sprawach np. Pod koniec rozdziału 12 zabójca przeczytał list od szantażysty: 1/ dwa razy 2/ trzy razy W rozdziale 19 przesłuchiwany mąż ofiary był ubrany: 1/ w granatowy sweter polo 2/ w golf A w rozdziale 22 wersji 1 Ewa Moreno myśli o podkomisarzu Münsterze, który nigdy w żadnej innej książce pod tym stopniem służbowym nie występował Reasumując - wersja 1 czyli Pawła Pollaka jest bardziej drapieżna i przez to o wiele lepsza, choć podejrzewam, że bardziej odbiega od oryginału niż wersja 2. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Jack Lance - Płomień strachu 12.09.14, 18:15 Początkowo ta cienka książka niespecjalnie mnie wciągnęła, ale im dalej, tym było ciekawiej, a zakończenia w żadnym wypadku zgadnąć nie mogłam. Ogólne wrażenie lekko na plus. Odpowiedz Link
echtom Peter May - Czarny dom 15.09.14, 14:23 Mentalny przeskok z wielkich amerykańskich przestrzeni na szkocką wysepkę, gdzie wszystkie nazwiska zaczynają się na M Odpowiedz Link
echtom Re: Peter May - Czarny dom 22.09.14, 08:37 Ponad 400 stron ciekawej, wciągającej historii, ale uczucia mam mieszane. Chyba najbardziej przeszkadza mi główny bohater: autor kreuje go na postać tragiczną, a dla mnie to zwykły tchórzliwy d.pek, który ucieka przed odpowiedzialnością i zwala winę na innych - najchętniej na kobiety Mam średnią ochotę na ponowne z nim spotkanie, ale skoro 2. część leży już na półce, pewnie po nią sięgnę. Odpowiedz Link
nchyb Dan Dominik - Czerwony kapitan 15.09.14, 15:50 dopiero dostałam, zaczynam, czytał ktoś może? film ze Stuhrem kręcą na tej podstawie... z recenzji z lubimyczytać: Akcja powieści „Czerwony kapitan” rozgrywa się w Bratysławie (i szczerzej na Słowacji) na początku lat 90., krótko po transformacji ustrojowej. Podczas przebudowy starego cmentarza zostaje wykopana trumna. Nieboszczyk ma wbity w głowę gwóźdź. Nie istnieją protokoły z sekcji zwłok, nie wiadomo, kto wydał pozwolenie na pochówek, nie zachowała się żadna pisemna dokumentacja. Śledztwo zostaje zlecone młodemu detektywowi Richardowi Krauzowi, który szybko wpada na trop minionych komunistycznych struktur i służb bezpieczeństwa. Odpowiedz Link
opty2 Y. Sigurdardottir - Niechciani 16.09.14, 08:30 wyjaśnianie historii z przeszłości, z elementami grozy Odpowiedz Link
taka_prawda500 Charlotte Link - Ciernista róża 16.09.14, 17:48 Męczyłam się z nią prawie całą sobotę i niedzielę usiłując doszukać się choć śladu kryminału. No i zwłoki się w końcu pojawiły po ponad 2/3 książki Moim zdaniem zdecydowanie najsłabsza z 4 ostatnio wydanych (wcześniejszych jeszcze nie czytałam i teraz mam obawy którą wypożyczyć następną, aby znowu nie trafić na kryminał bez kryminału ) I do tego opis na tylnej części okładki niewiele ma wspólnego z rzeczywistą treścią książki. Odpowiedz Link
andaba Re: Charlotte Link - Ciernista róża 17.09.14, 21:20 Miałam dokładnie takie same spostrzeżenia. Dwóch ostatnich nie czytałam, bo juz mnie któraś wczesniejsza wynudziła, tu sie skusiłam nieadekwatnym opisem. A wczesniejsze były naprawde niezłe. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Sofie Sarenbrant - Odpoczywaj w pokoju 16.09.14, 17:54 Przeczytałam połowę i podoba mi się, świetna sceneria - luksusowe SPA i trup ściele się gęsto Z pewnością przeczytam więcej książek tej autorki Odpowiedz Link
echtom Re: Sofie Sarenbrant - Odpoczywaj w pokoju 16.09.14, 20:18 Czyżby się rozkręcała jak Hedstrom? Bo "Zamiast ciebie" było lepsze niż 36 tydzień". Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Sofie Sarenbrant - Odpoczywaj w pokoju 18.09.14, 17:56 Być może ta jest najlepsza, ale pewność mieć będę dopiero po przeczytaniu dwóch poprzednich Odpowiedz Link
blankaz Re: Sofie Sarenbrant - Odpoczywaj w pokoju 19.09.14, 22:00 Dołączam do czytających Na razie dotarłam dopiero do pierwszego trupa, ale widzę potencjał na kolejne Odpowiedz Link
chiara76 "Niechciani". Y. Sigudardottir. 17.09.14, 10:31 Dopiero co zaczęłam ale już domyślam się, że będzie smutną i przygnębiającą lekturą. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Katarzyna Michalak - Czarny książe 18.09.14, 18:02 Koleżanka mi wcisnęła tę książkę, twierdząc, że kryminalna. Okazało się to historyczno - erotyczno - grafomańskim kiczem z wątkiem kryminalnym. Odradzam. Odpowiedz Link