carollcat 02.09.05, 16:49 Trochę zakręcone, ale nienajgorsze. Jak myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Daria Doncowa 07.09.05, 07:30 Trzeba przyznać, że nienajgorsze. A nawet, że całkiem niezłe Moim zdaniem, bardzo zbliżone atmosferą do naszej rodzimej Chmielewskiej, którą także bardzo lubię. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Daria Doncowa 07.09.05, 15:14 a mnie denerwuje sposób rozwiązywania problemów - sięganie po dolary i... już nie ma problemów ... Odpowiedz Link
carollcat Re: Daria Doncowa 07.09.05, 15:18 bumbecki napisała: > a mnie denerwuje sposób rozwiązywania problemów - sięganie po dolary i... już > nie ma problemów ... Niestety, życiowe... Większość problemów faktycnie znika... No i ile łatwiej wyciągać z opresji nadzianą bohaterkę... Odpowiedz Link
bumbecki Re: Daria Doncowa 08.09.05, 15:58 no ale bez przesady - wygłada to tak, że jak nie ma autorka pomysłu to bohaterka wyciąga plik banknotów i po kłopocie... no wiem, czepiam się ... Odpowiedz Link
nchyb Re: Daria Doncowa 08.09.05, 17:44 No cóż, dawniej w krytycznej sytuacji pisano, że bohater uratował się nadludzkim wysiłkiem, a teraz dzięki dolarom. Cóż, znak naszych czasów Ale moim zdaniem czyta się dobrze, rozrywki dostarcza, a o to przecież chodzi. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Daria Doncowa 10.09.05, 16:45 Lubię jej książki. Jest taka z poczuciem humoru, chociaż czasem porusza koszmarne tematy. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Daria Doncowa 11.10.05, 23:09 Ja bardzo lubie. Faktycznie rozwiazywanie problemow za pomoca dolarow troszke irytuje, ale zaczelam uwazac to po prostu za element konwencji. Ptrzeczytalam wszystkie jej ksiazki, ktore ukazaly sie po polsku i z niecierpliwoscia czekam na nastepne (jezyk rosyjski jest mi niestety niedostepny, choc nawet zaczelam rozwazac nauke tegoz. Odpowiedz Link
olajaksa Re: Daria Doncowa 29.12.05, 19:31 Też lubię Książki Doncowej i czekam na nową w polskim wydaniu Odpowiedz Link
kaaarolinkaa Re: Daria Doncowa 30.12.05, 10:27 powiem tak-rzeczywsicie ros Chmielewska a ja Chmielewskiej nie trawie. Odpowiedz Link
gorgona8 Re: Daria Doncowa 02.02.06, 10:46 Kłamstwo na kłamstwie mi się podobało, reszta nie bardzo. I takie to trochę... sztuczne. Może nie znam światka rosyjskich milionerów Odpowiedz Link
margarita23 Re: Daria Doncowa 22.02.06, 08:51 Szkoda, że polski wydawca zdecydował sie na tłumaczenie jedynie serii z Daszą Wasilewą. Inna bohaterka Doncowej zwana Lampą nie cierpi na nadmiar gotówki i boryka sie z rosyjską codziennością. Poza tym mam wrażenie, że polski przekład nie oddaje wiernie stylu autorki. W oryginale czyta sie lepiej. Odpowiedz Link
nchyb Re: Daria Doncowa 22.02.06, 09:12 o, czyli znasz dobrze rosyjski. Dziewczyny podawały tu na forum linki do oryginalnych tekstów Akunina, może Ty zetknęłaś się z Doncową i jej Lampą w oryginale gdzieś w sieci?... Odpowiedz Link
margarita23 Re: Daria Doncowa 22.02.06, 09:32 Poczytać można na www.aldebaran.ru Pełny spis tytułów Doncowej z podziałem na serie znajdziesz na www.dontsova.ru Odpowiedz Link
nchyb Re: Daria Doncowa 22.02.06, 09:33 dziękuję i pozdrawiam Chociaz przyznaję bez bicia, że mój rosyjski nie jest idealny, a raczej do tego ideału sporo mu brakuje, ale własnie dzięki kryminałkom, może się podszkolę Odpowiedz Link
chiara76 Re: Daria Doncowa 22.02.06, 09:52 jeszcze się człowiek podciągnie w języku, żeby poczytać więcej) Odpowiedz Link
margarita23 Re: Daria Doncowa 22.02.06, 09:58 Zgadzam sie w 100%. Przez kilkanaście lat nauki języka w szkole nie nauczyłam sie tyle, co czytając kryminały. W druga strone tez działa. Znajoma Rosjanka opowiada, że polskiego uczyła się na Chmielewskiej. Odpowiedz Link
nchyb Re: Daria Doncowa 22.02.06, 13:36 ja angielski szlifowałam na Agatce Christie, to jeszcze teraz włoski z Donną Leon pozostaje, a jakie niemieckie kryminały polecacie - by niemiecki podszkolić? Uczyłam się przed laty, nawet nieźle znałam, ale długa przerwa swoje zrobiła... Odpowiedz Link
jot6 Re: Daria Doncowa 28.02.06, 11:10 lubię kryminały tej autorki, śmiechu nigdy nie za dużo, szkoda,że wydawnictwo - Świat Książki - milczy na temat dalszych tytułów, nie mówiąc o nowej serii,o której tu się dopiero dowiedziałam. Może zmobilizować wydawnictwo listami? Odpowiedz Link
margarita23 Re: Daria Doncowa 28.02.06, 12:14 Serie są w sumie cztery: 1. "Amatorka prywatnego śledztwa Dasza Wasiliewa" (wolny przekład) (chronologicznie najstarsza) 2. "Jewłampia Romanowa. Śledztwo prowadzi dyletant" (bohaterka zwana jest Lampą) 3."Wioła Tarakanowa. W świecie przestępczych namiętności" (podobnie jak w powyzszej serii bohaterka nie dysponuje duża kasą, lecz ima sie różnych zajęć, żeby zarobic na utrzymanie - m.in. pisze książki detektywistyczne) 4. "Detektyw - dżentelmen Iwan Poduszkin" (tytułowy bohater jest sekretarzem w fundacji bogatej bizneswumen Eleonory pretendujacej do miana Nero Wolfe`a; ponadto jest obarczony straszliwa mamuśką Nikolettą z pretensjami i wysysającą z syna ostatnie oszczędności - w sumie kupa zabawy) Ponadto Doncowa, oprócz autobiografii i książki kucharskiej (i tu mam nieodparte skojarzenia z Chmielewską) wydała napisany wspólnie z czytelnikami kryminał, który być może da początek serii z nowymi bohaterami). Odpowiedz Link
carollcat Re: Daria Doncowa 03.03.06, 10:46 Chyba sobie rosyjski przypomnę, bo na przekład mogę się nie doczekać, a brzmi to interesująco. Odpowiedz Link
margarita23 Re: Daria Doncowa 03.03.06, 13:00 Zapewniam, że warto. Polski przekład jest jak dla mnie zupełnie drewniany (ktoś juz chyba coś takiego napisał); a są jeszcze inne autorki (swoja droga to ciekawe,że niezłe kryminały piszą kobiety, a pisarze, poza Akuninem) są do bani) - i sporo ich pisze w podobnym stylu jak Doncowa ( w Rosji nazywaja to "kryminał ironiczny"). "Zwykłe" kryminały tez są na poziomie (i to nie tylko autorstwa omawianych na tym forum Marininy i Małyszewej).Tak więc do roboty! Odpowiedz Link
folly Re: Daria Doncowa 05.03.06, 19:38 Polecam Ingrid Noll. Bardzo babskie, bardzo perfidne , nie sensacyjne raczej a w małym światku się dzieją. naprawde fajne.. jeśli znacie film "Aptekarka",to właśnie jest ekranizacja powieści Ingrid Noll. Ja jeszcze lubię "Roeslein rot". Uwielbiem jak bohaterki się mszczą.. taka okropna jestem. No i Suskinda Pachnidło w oryginale polecam. B. piękna niemczyzna, a zrozumiała... Odpowiedz Link
beers Re: Daria Doncowa 11.08.06, 10:10 Czytałem wszystko co wyszło po polsku - rzeczywiście nie najgorsze, ale raczej literatura dla zabicia czasu, ewentualnie na poprawę humoru, taki "airport fiction" Teraz zacząłem czytać po rosyjsku "Досье на крошку Че". Polecam, jeśli ktoś chce sobie przyswoić trochę współczesnego potocznego rosyjskiego. Doncowa ma też tę zaletę, że napisana jest średniotrudnym językiem i jak ktoś się w miarę uczył rosyjskiego do matury to nie musi co chwila zaglądać do słownika Odpowiedz Link
chiara76 Re: Daria Doncowa 11.08.06, 13:57 beers napisał: > Czytałem wszystko co wyszło po polsku - rzeczywiście nie najgorsze, ale raczej > literatura dla zabicia czasu, ewentualnie na poprawę humoru, taki "airport > fiction" > > Teraz zacząłem czytać po rosyjsku "Досье н& > #1072; крошку Че". Polecam, jeś > li ktoś > chce sobie przyswoić trochę współczesnego potocznego rosyjskiego. Doncowa ma > też tę zaletę, że napisana jest średniotrudnym językiem i jak ktoś się w miarę > uczył rosyjskiego do matury to nie musi co chwila zaglądać do słownika ha ale skąd by to wziąć? Ja bym nawet chętnie poczytała, sprawdziła, na ile pamiętam jezyk. No, ale nie wiadomo, skąd wziąć tą rosyjską wersję... Odpowiedz Link
beers Re: Daria Doncowa 14.08.06, 16:56 chiara76 napisała: > ha ale skąd by to wziąć? > Ja bym nawet chętnie poczytała, sprawdziła, na ile pamiętam jezyk. No, ale nie > wiadomo, skąd wziąć tą rosyjską wersję... > Empik uruchomil sprzedaż (na zamówienie) obcojęzycznych książek- wtym również rosyjskich. Ja dostalem od znajomej z Moskwy Odpowiedz Link
kasiaap-s Re: Daria Doncowa 18.09.06, 20:32 w kazdej dobrej ksiegarni jezykowej sa ksiazki Doncowej i tu zgodze sie z przedmowcami,ze oryginal jest duzo lepszy niz przeklad (dobre jest to ze uzywa dosc prostego jezyka i do tego mnostwa slow potocznych co jest dla mnie ogromnie cenne). Odpowiedz Link
anmanika Re: Daria Doncowa 09.05.07, 12:22 Bardzo ja lubie, ale po polsku jest ich malo. Zastawiam sie nad kupnem w oryginale. Nie wiem tylko czy dam rade przeczytac. Co znalazlam: www.knigi.pl/?d=katalog&k_id=1&p_id=207 Odpowiedz Link
hajota Re: Daria Doncowa 11.05.07, 12:01 Radzę spróbować lektury w oryginale. Ona pisze lekkim, łatwym językiem; świetny sposób, żeby odświeżyć sobie znajomość rosyjskiego. To jest współczesny, żywy język moskiewskiej ulicy, a nie taki, jakiego uczyli w szkole. Fajnie się czyta, a w przekładzie książki Doncowej, mimo pozornej łatwości, dużo tracą. Po pierwszej książce następne łatwiej pójdą. Odpowiedz Link
zorija Re: Daria Doncowa 29.10.07, 10:11 Kłamstwo na kłamstwie świetne. Autorka nieżle miesza, już niby wszystko o Polinie wiemy, a tu Bach i coś nowego, co zmienia obraz sytuacji. Świetne obserwacje życia nowych Ruskich Odpowiedz Link