Dodaj do ulubionych

Ian Rankin

18.03.06, 02:41
Podrzucone przez radcewegrowicza na watku obok.

Czytam go od lat, tyle ze w oryginale. Ile bylo przetlumaczonych? I czemu
tylko tyle? ;-D

Powaznie: polecam. Postac inspektora John'a Rebus'a jest intrygujaca, ludzka i
przez to bliska czytelnikowi, ma swoje ciemne strony i demony. Dobra intryga,
swietny jezyk, no i ten szkocki dialekt, ktory bardzo lubie. A propos, polaze
po ksiegarniach i znajde jakies tlumaczenie na polski, bo interesuje mnie, jak
pewne szkockie wyrazenia i zwroty przetlumaczyli.

Pozdrawiam
Jutka
Obserwuj wątek
    • vampirek444 Re: Ian Rankin 18.03.06, 03:12
      Och! Mnóstwo jest ksiązek z Rebusem......
      Dwa wydawnictwa podzieliły sie tym "gościem".... Córka czyta go w orginale i
      mówi, ze nie są łatwe, z powodu wtrętów jezyka (gaelicki?????). W tłumaczeniach
      polskich, sa wyjasnienia tłumacza, co i jak.....
      Czyli oprócz fabuły dostajemy wyjasnienia dotyczace zycia codziennego....
      Pozdrawiamsmile
      • radcawegrowicz Re: Ian Rankin 18.03.06, 07:53
        no dobrze, ale gdzie w warszawie można kupić rankina po angielsku??? czyli w
        jaki sposób udaje wam sie zdobyć te książki w oryginale??
        • jutka1 Re: Ian Rankin 18.03.06, 10:44
          Radco, tu Ci nie pomoge, bo w Warszawie tylko bywam, a swoje kupowalam poza
          Polska. Ale... pamietam ksiegarnie anglojezyczna na Krakowskim Przedmiesciu, byl
          niezly wybor. Poza tym siec Relais prowadzi angielskojezyczne kryminaly (m.in.).
          A jesli nie boisz sie transakcji internetowych, wejdz na Merlina, maja jedna
          pozycje w oryginale:
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/432207
          albo poszukaj w amazon.com - ale wtedy dochodzi koszt przesylki do Polski.
        • noida Re: Ian Rankin 22.03.06, 10:41
          Na allegro, w Empikach, w American Bookstore (Nowy Świat i Arkadia), w
          Księgarni Akademia.
        • jarka63 Re: Ian Rankin 22.03.06, 16:17
          Nie musisz kupowac - mozesz wypozyczyc, polecam biblioteke British
          Council,Al.Jerozolimskie 59.Maja Rankina takze w postaci audiobookow, polecam!
      • jutka1 Re: Ian Rankin 18.03.06, 10:33
        Wtrety sa w wiekszej czesci z dialektu szkockiego i/lub transliterujac akcent.
        Czasem tez z gaelic.
        Pracowalam kiedys ze Szkotami, wiec sie i osluchalam i poduczylam zwrotow smile
        Znaczy, dobry tlumacz! big_grin
    • boc1 Re: Ian Rankin PO POLSKU 18.03.06, 14:12
      "Supełki i krzyżyki" - Zysk 2003
      "Z głębi mroku" - Zysk 2003
      "Kaskady” – Zysk 2004
      „Black & Blue” – Zysk 2004
      "Martwe dusze” – Zysk 2004
      "Wiszący ogród” – Pol-Nordica 2005
      „Odrodzeni” – Pol-Nordica 2005

Od jakiegoś czasu jest też coś w zapowiedziach Albatrosa.
      • inblanco Re: Ian Rankin PO POLSKU 27.05.06, 20:19
        No i wyszedł kolejny Rankin po polsku.
        "Próba krwi" wydana przez Albatrosa.
        • jutka1 Re: Ian Rankin PO POLSKU 30.05.06, 17:11
          Czy to "A question of blood"?
          smile
          • inblanco Re: Ian Rankin PO POLSKU 30.05.06, 21:52
            Zgadza się smile
            • sennamara Re: Ian Rankin PO POLSKU 26.06.06, 09:55
              Hej!
              Kupiłam sobie Supełki i krzyżyki oraz Z głębi mroku .Nie czytałam jeszcze
              Rankina ale już czuję, że ten klimat będzie mi odpowiadał.
    • meaume Re: Ian Rankin 07.07.06, 12:38
      ktoś już przeczytał Próbę krwi? jak się ma do innych książek Rankina?
      • boc1 Re: Ian Rankin 08.07.06, 00:52
        Trzyma formę. Trzeba Rankinowi przyznać, że jest raczej równy, nie ma słabszych momentów (przynajmniej w książkach, które wyszły po polsku). Jedna zdaje się, mniej mi się podobała, ale to chyab było subiektywne, w dodatku nie pamiętam, która smile
        W każdym razie "Próba krwi" w porządku.
        • negev56 Re: Ian Rankin 16.07.06, 13:05
          warto przeczytać, świetna intryga, jak zwykle do końca nie wiedziałam kto.
          • noida Re: Ian Rankin 16.07.06, 20:23
            Mnie też się podobała. Co prawda domyślałam się kto, ale ja kryminały pochłaniam
            bezrefleksyjnie (w sensie, że nie główkuję "kto zabił?") i mi to nie przeszkadza smile
            • negev56 Re: Ian Rankin 17.07.06, 09:37
              zawsze snuję teorie spiskowe czytając i bardzo jestem zdziwiona, że to inaczej,
              jakiś marny detektyw jestem.
              • negev56 Re: Ian Rankin 30.10.06, 18:16
                A ja jeszcze raz wrócę do Rankina, polecam wszystkie jego książki, tylko
                koniecznie w kolejności podanej przez Boc1.
                Rebus /główny bohater/ jest bezkonkurencyjny, wielki indywidualista z problemami
                alkoholowo-nikotynowymi, znakomity detektyw mający permanentny konflikt z
                przełożonymi, wielbiciel rocka, no gość mający w sobie coś.
                • zorija Re: Ian Rankin 01.12.06, 08:35
                  Uwielbiam książki Rankina! Nie podobała mi się tylko jedna-"Wiszący ogród"-a to
                  dlatego, iż nie lubię książek o wojnach gangów. Mimo to jednak ją przeczytałam.
                  • carollcat Re: Ian Rankin 19.12.06, 14:00
                    Przeczytrałam na razie jedną, "Próbę krwi". Chętnie przeczytam więcej, podobała mi się.
    • es_zet_pe Re: Ian Rankin 10.05.07, 22:40
      Moim skromnym zdaniem jest to absolutnie najlepszy dziś autor kryminałów.
      Na pierwszy rzut oka jego bohater jest strasznie stereotypowy: oficer policji,
      rozwiedziony, alkoholik, działa niestandardowo narażając się na konflikty z
      przełożonymi... najbardziej oklepany z oklepanych schematów. Ale Rankin
      wykorzystuje go tak mistrzowsko, że te powieści czyta się z zapartym tchem.
      Świetny ponury klimat, nawiązania do mrocznej przeszłości Edynburga, krytycyzm
      wobec wyższych klas społecznych, interesujący bohaterowie drugoplanowi a
      zwłaszcza Siobhan Clarke która wyrasta właściwie na drugą główną bohaterkę...
      Rebus nie jest niezwyciężony, często dostaje w zęby, nie wychodzi bez szwanku.
      Podoba mi się też, że w każdej powieści jest "focus" na inną
      problematykę. "Wiszący ogród" - cudzoziemskie mafie, "Z głębi mroku" -
      polityka, "Black and blue" - narkotyki, "Odrodzeni" - korupcja w policji.
      Niektóre fragmenty czy frazy z Rankina są dla mnie wręcz kultowe. I uwielbiam
      epizody w barze Oxford, na stadionie lub w mieszkaniu Rebusa.
    • nzuri Re: Ian Rankin 24.05.07, 09:53
      Bedzie nowy, już w czerwcu:
      www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,517159.html
      • opty2 Re: Ian Rankin 24.05.07, 11:11
        świetna wiadomość,
        dzięki za info,
        Rankin do koszykasmile
        • negev56 Re: Ian Rankin 24.05.07, 16:21
          cieszę się, no bardzo sie cieszęsmile)
          A jeszcze wczoraj sprawdzałam i nic, musiałam przeoczyć, dzięki za informację.
          • regina22 Re: Ian Rankin 31.05.07, 14:06
            info dla wszystkich zainteresowanych: nowa ksiazka Ian Rankin "Rebus's Scotland
            A Personal Journey."
            Fajnie wydana, ciekawe czarno-biale fotografie .
            Cena GBP 7.99 okladka miekka.
            Pozdrawiam
            • boc1 Re: Ian Rankin - nowy 05.06.07, 22:03
              A tymczasem w merlinie jest już Zaułek szkieletów!
              • es_zet_pe Zaułek Szkieletów 11.06.07, 21:08
                "Zaułek szkieletów" jest już w księgarniach. Niestety wydaje mi się, że Rankin
                jest za słabo promowany w Polsce. Jego ksiązki giną na półkach księgarń, w
                ogóle trudno jest na nie trafić. Dziś byłem w "Empiku" półki zawalone Cobenami
                lub jakimiś naśladownictwami Dana Browna... Nawet Marinina i Mankell są lepiej
                wyeksponowani, może dzięki temu że wydawani są w "mrocznej serii". A Rankin
                jest przecież najlepszy...
                • inblanco Re: Zaułek Szkieletów 12.06.07, 15:43
                  Rzeczywiście, promocja może słaba, ale autor jednak cieszy się dużą popularnością i poczytnością. Dowodem jest choćby to, że sukcesywnie
                  wydawane są kolejne powieści Rankina (co prawda Albatros, jak na razie
                  jest już trzecim wydawcą publikującym książki Szkota).

Czyli: nawet bez promocji ludziska i tak wiedzą, co dobre!
                  (oto dowód na mój wrodzony optymizmsmile)
                  Pzdr
                  • es_zet_pe Re: Zaułek Szkieletów 12.06.07, 22:46
                    Tak, to prawda smile
                    "Zaułek" zdążyłem już dziś przeczytać (nie ma to jak 2 godziny w pociągu i
                    potem wolny wieczór). Jest znakomity! Nie będę twierdził, że to najlepsza
                    powieść Rankina bo wszystkie są doskonałe, to wyjątkowy autor który trzyma
                    równo wysoki poziom. "Zaułek" ma wszystkie zalety dotychczasowych Rebusów:
                    gęsta akcja, trzy splatające się wątki, kolejny społeczny temat wiodący:
                    imigranci i rasism (tak jak w poprzednich były np. korupcja, narkotyki,
                    pedofilia, walki gangów), zaskakujące i ironiczne zakończenie, bardzo mocno
                    wyeksponowana postać Siobhan Clarke kiss - to już nie jest chyba cykl o
                    inspektorze Rebusie, a o Rebusie i Siobhan. Ale przede wszystkim powieść
                    zawiera wielki miły prezent dla polskiego czytelnika smile))))))
                    • negev56 Re: Zaułek Szkieletów 12.06.07, 23:07
                      już jesteś po ??? A ja dopiero czekam na przesyłkę, niecierpliwie przestępując z
                      nogi na nogę.
                      I fajnie, że jest tak dobra jak piszesz, zresztą, nie może być inaczej smile)
                      • opty2 Re: Zaułek Szkieletów 13.06.07, 10:14
                        ja też czekam niecierpliwie na przesyłkę
                        a teraz po tej recenzji to poziom zniecierpliwienia rośnie i rośnie...
                        starałam się czytać Rankina po kolei i stwierdzam,że im późniejsze książki, tym
                        lepsze, facet wyraźnie się rozkręca, także niczego "gorszego"(?) niż Supełki
                        lub Wiszące ogrody się nie spodziewam i cieszy mnie to niezmiernie smile)

negev czy wytrzymasz do urlopu z tym Zaułkiem, no przyznaj się?
                        • zorija Re: Zaułek Szkieletów 13.06.07, 10:37
                          No, my z całą rodziną też. Mama to ma dobrze, dopiero jest przy "Wiszącym
                          ogrodzie".
                        • es_zet_pe Re: Zaułek Szkieletów 13.06.07, 12:04
                          Mi się też "Supełki i krzyżyki" nie spodobały, to jest chyba
                          najmniej "kryminalna" z powieści z Rebusem. Rankin chyba próbował
                          napisać "mainstreamową" powieść o przyjaźni i nienawiści, jest jednowątkowa,
                          najbardziej odstaje od całego cyklu. Na szczęście lekturę Rankinów zacząłem
                          od "Z głębi mroku" i dlatego od początku stałem się zagorzałym fanem. "Wiszący
                          ogród" też jest nieco słabszy, trudno mi powiedzieć na czym to polega, ale
                          jakoś nigdy nie miałem ochoty przeczytać go drugi raz, podczas gdy pozostałe
                          zaliczyłem już kilkakrotnie. Aha, Rankin słabo sobie radzi z wymyślaniem
                          nazwisk z Europy Środkowej i Wschodniej - np. "Jake Taravich" to ma być
                          Czeczen!!! Nazwisko raczej serbskie czy chorwackie... I Jozef Linzstek - niby
                          Alzatczyk, a nazwisko jest jakimś dziwacznym zlepkiem który może co najwyzej
                          przypomina węgierski.
                        • negev56 Re: Zaułek Szkieletów 13.06.07, 18:20
                          opty2 napisała:

> ja też czekam niecierpliwie na przesyłkę
                          > a teraz po tej recenzji to poziom zniecierpliwienia rośnie i rośnie...
                          > starałam się czytać Rankina po kolei i stwierdzam,że im późniejsze książki, tym
                          >
                          > lepsze, facet wyraźnie się rozkręca, także niczego "gorszego"(?) niż Supełki
                          > lub Wiszące ogrody się nie spodziewam i cieszy mnie to niezmiernie smile)
                          >
                          > negev czy wytrzymasz do urlopu z tym Zaułkiem, no przyznaj się?

> negev czy wytrzymasz do urlopu z tym Zaułkiem, no przyznaj się?

smile) nie ma mowy, tylka przesyłka dotrze, "Zaułek" idzie na pierwszy ogień,
                          • opty2 Re: tak myślałam :) 14.06.07, 13:50
                            > smile) nie ma mowy, tylka przesyłka dotrze, "Zaułek" idzie na pierwszy ogień,

no jasne,
                            nie da się odkładać co ciekawszych "kąsków" na czytanie wakacyjne,
                            moją przesyłkę opóźnia brak Szewców Witkacego i teraz to już sama nie wiem co
                            mnie podkusiło(wiem, wiem 2,50 kosztował),żeby razem z Rankinkiem go zamawiać
                            • negev56 Re: tak myślałam :) 14.06.07, 19:38
                              no ja też się przyblokowałam, a termin realizacji mojego zamówienia 14.06., nie
                              ma mowy, na weekend przesyłka nie dotrze sad(
                              • zorija Re: tak myślałam :) 15.06.07, 10:07
                                A do mnie dosłownie przed chwilą dotarłosmile Na początku jest informacja, że w
                                przygotowaniu są jego "Memento mori" i "Czarna księga".
                          • negev56 Re: Zaułek Szkieletów 03.07.07, 10:58
                            Nie ma potrzeby zachęcania do przeczytania, bo wiadomo, że Rankin to klasa.
                            Książka świetna, problem imigrantów, rasizm, to wszystko z czym boryka się
                            Szkocja, Edynburg a w domyśle świat. Na tym tle Rebus, Siobhan i morderstwa.
                            Bardzo fajne zakończenia, szczególnie podobał mi się konflikt między Rebusem a
                            brygadą narkotykową i finał tego.

Mmmm, a w przygotowaniu "Memento mori" i "Czarna księga"smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka