Dodaj do ulubionych

eberhard mock

18.08.06, 19:59
czy gdzies bedzie mozna dostac 'festung breslau' marka krajewskiego przed 24.sierpnia???
Obserwuj wątek
    • gatta5 Re: eberhard mock 22.08.06, 17:08
      merlin sprzedaje
      • dawidu Re: eberhard mock 23.08.06, 08:52
        ale z wysylka od 24.09...
        ale dzieki.
        • nchyb Re: eberhard mock 23.08.06, 09:45
          to już jutro, pewnie wytrzymasz smile

A tu macie linka do ciekawego tekstu:
          miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3566392.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-08-23-02-50

Wrocław zaangażował się w promocję najnowszej książki Marka
          Krajewskiego "Festung Breslau". Kilkaset billboardów w całej Polsce
          reklamujących powieść zaprasza do odwiedzenia "miasta spotkań"

Takiej promocji nie miała jeszcze żadna powieść napisana we Wrocławiu i o
          Wrocławiu. O książce informuje 500 billboardów i 300 tzw. citylightów w
          Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Poznaniu, w Trójmieście i na Górnym Śląsku.

Znalazła się na nich okładka książki, czarno-białe zdjęcie zrujnowanej al.
          Słowackiego z widokiem na pl. Dominikański, napis "Ostatnie śledztwo Eberharda
          Mocka" oraz slogan "Wrocław miastem spotkań".
          • negev56 Re: eberhard mock 23.08.06, 16:59
            szerokim łukiem omijałam powieści P.Krajewskiego, ale czas to nadrobić. Czy ta
            kolejność jest prawidłowa: Widma w mieście Breslau, Koniec Swiata w Breslau i
            Festung Breslau, czy nic nie pominęłam?
            Fanów powieści uprasza się o wyrozumiałość.
            • nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 07:16
              czytałam 3 powieści (pominęłaś Śmierć w Breslau), mroczne, dość ciężkie, ale z
              perspektywy czasu stwiierdzam, że jednak podobały mi się i na 4 tom czekam.
              A dzisiejszy program Kawa czy herbata w TV1 poświęcony jest właśnie promocji
              najnowszej książki, która ma dziś premierę. Przed 8 rano ma być rozmowa z panem
              Krajewskim, ciekawe, czy powie coś o najnowszej książce, którą podobno ma w
              planach...
              • nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 07:23
                o, tu link do programu właśnie:
                ww6.tvp.pl/5514,20060824385661.strona
              • nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 13:46
                > Krajewskim, ciekawe, czy powie coś o najnowszej książce, którą podobno ma w
                > planach...
                Powiedział...
                Będzie dziaC się we współczesnym Wrocławiu.
                Ciekawe, czy wzorem Akunina, będzie tam jakiś potomek Mocka?... smile
            • braineater Re: eberhard mock 24.08.06, 15:26
              po kolei:
              Śmierć w Breslau
              Koniec świata w Breslau
              Widma w mieście Breslau
              Festung Breslau

I tak naprawdę dobra książka to dopiero Widma. Dwie pierwsze są raczej
              pierdółkami przeładowanymi kartograficznym nudziarstwem i kompletnie
              nieprzekonującymi postaciami. Dopiero w trzecim tomie pan Krajweski odpuszcza
              sobie epatowanie szczególikami topograficznymi Wrocławia i skupia się na
              bohaterach i intrydze i po raz pierwszy robi to dobrze, bez uciekania się do
              jakiś z kapelusza wyciągnietych rozwiązań. Mock zyskuje życia, przestaje być
              papierowym snujem jak w pierwszych dwóch tomach, jego postać nie ogranicza się
              juz tylko do piwa, golonki i narzekania, a zaczyna miec jakieś uczucia i
              przemyślenia nie tylko natury kryminologicznej. Co nie zmienia faktu, że warto
              znać całość, bo czyta się to dobrze (pewnie Breslauersom lepiej), widac próbę,
              nie do końca udaną, stworzenia czegoś w typie powieści Carra (byc może
              nieświadomą, ale skojarzenia z Alienistą i Aniołem Ciemności miałem nieodparte
              i jednoznaczne), no i w końcu, mało kto pisze u nas kryminały ntak dobrze
              oderwane od współczesnych realiówsmile

Psmile
              • negev56 Re: eberhard mock 24.08.06, 16:20
                serdeczne dzięki za informację, a... nchyb, dziękuję za szczegóły, niestety nie
                mam możliwości rano oglądać telewizji, ale miło, że Ci się chciało.
                • negev56 Re: eberhard mock 24.08.06, 17:20
                  ....omatko, przepraszam za małą literę w Twoim nicku.
                  • nchyb Re: eberhard mock 25.08.06, 09:54
                    E tam, to drobiazg... smile
                    A co do oglądania, akurat siedziałam z komputerrem przed telewizorem, nudne
                    fakturki wklepywałam i w TV się gapiłam... smile

A przy okazji, na najnowszą książkę Krajewskiego już sobie zęby ostrzę...
                    • vermetto Re: eberhard mock 02.09.06, 21:49
                      I jak, przeczytał/ czyta już ktoś? Ja jestem mniej więcej w połowie - i,
                      przyznam, podoba mi się bardzo. Opis upadającego miasta naprawdę jest
                      sugestywny i przerażający, intryga - jeszcze bardziej. W moim odczuciu Mock
                      odtworzony jako wiarygodna, pełnokrwista postac. Wstawki o "odchodzących w
                      niebyt" postaciach (cytat za mini-recenzją z GW), przypominających co się
                      wydarzyło w poprzednich tomach - mnie nie przeszkadza, może dlatego, że sama
                      zdążyłam już nieco zapomniec szczegóły i postaci... Jak wasze wrażenia?
                      • dawidu Re: eberhard mock 02.09.06, 22:24
                        polecam recenzje wink
                        wiem wiem, troche prywaty, ale pytanie bylo: i jak?
                        wiem mowie: i tak wink www.merlin.com.pl/frontend/towar/458293

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka