dawidu 18.08.06, 19:59 czy gdzies bedzie mozna dostac 'festung breslau' marka krajewskiego przed 24.sierpnia??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: eberhard mock 23.08.06, 09:45 to już jutro, pewnie wytrzymasz A tu macie linka do ciekawego tekstu: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3566392.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-08-23-02-50 Wrocław zaangażował się w promocję najnowszej książki Marka Krajewskiego "Festung Breslau". Kilkaset billboardów w całej Polsce reklamujących powieść zaprasza do odwiedzenia "miasta spotkań" Takiej promocji nie miała jeszcze żadna powieść napisana we Wrocławiu i o Wrocławiu. O książce informuje 500 billboardów i 300 tzw. citylightów w Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Poznaniu, w Trójmieście i na Górnym Śląsku. Znalazła się na nich okładka książki, czarno-białe zdjęcie zrujnowanej al. Słowackiego z widokiem na pl. Dominikański, napis "Ostatnie śledztwo Eberharda Mocka" oraz slogan "Wrocław miastem spotkań". Odpowiedz Link
negev56 Re: eberhard mock 23.08.06, 16:59 szerokim łukiem omijałam powieści P.Krajewskiego, ale czas to nadrobić. Czy ta kolejność jest prawidłowa: Widma w mieście Breslau, Koniec Swiata w Breslau i Festung Breslau, czy nic nie pominęłam? Fanów powieści uprasza się o wyrozumiałość. Odpowiedz Link
nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 07:16 czytałam 3 powieści (pominęłaś Śmierć w Breslau), mroczne, dość ciężkie, ale z perspektywy czasu stwiierdzam, że jednak podobały mi się i na 4 tom czekam. A dzisiejszy program Kawa czy herbata w TV1 poświęcony jest właśnie promocji najnowszej książki, która ma dziś premierę. Przed 8 rano ma być rozmowa z panem Krajewskim, ciekawe, czy powie coś o najnowszej książce, którą podobno ma w planach... Odpowiedz Link
nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 07:23 o, tu link do programu właśnie: ww6.tvp.pl/5514,20060824385661.strona Odpowiedz Link
nchyb Re: eberhard mock 24.08.06, 13:46 > Krajewskim, ciekawe, czy powie coś o najnowszej książce, którą podobno ma w > planach... Powiedział... Będzie dziaC się we współczesnym Wrocławiu. Ciekawe, czy wzorem Akunina, będzie tam jakiś potomek Mocka?... Odpowiedz Link
braineater Re: eberhard mock 24.08.06, 15:26 po kolei: Śmierć w Breslau Koniec świata w Breslau Widma w mieście Breslau Festung Breslau I tak naprawdę dobra książka to dopiero Widma. Dwie pierwsze są raczej pierdółkami przeładowanymi kartograficznym nudziarstwem i kompletnie nieprzekonującymi postaciami. Dopiero w trzecim tomie pan Krajweski odpuszcza sobie epatowanie szczególikami topograficznymi Wrocławia i skupia się na bohaterach i intrydze i po raz pierwszy robi to dobrze, bez uciekania się do jakiś z kapelusza wyciągnietych rozwiązań. Mock zyskuje życia, przestaje być papierowym snujem jak w pierwszych dwóch tomach, jego postać nie ogranicza się juz tylko do piwa, golonki i narzekania, a zaczyna miec jakieś uczucia i przemyślenia nie tylko natury kryminologicznej. Co nie zmienia faktu, że warto znać całość, bo czyta się to dobrze (pewnie Breslauersom lepiej), widac próbę, nie do końca udaną, stworzenia czegoś w typie powieści Carra (byc może nieświadomą, ale skojarzenia z Alienistą i Aniołem Ciemności miałem nieodparte i jednoznaczne), no i w końcu, mało kto pisze u nas kryminały ntak dobrze oderwane od współczesnych realiów P Odpowiedz Link
negev56 Re: eberhard mock 24.08.06, 16:20 serdeczne dzięki za informację, a... nchyb, dziękuję za szczegóły, niestety nie mam możliwości rano oglądać telewizji, ale miło, że Ci się chciało. Odpowiedz Link
negev56 Re: eberhard mock 24.08.06, 17:20 ....omatko, przepraszam za małą literę w Twoim nicku. Odpowiedz Link
nchyb Re: eberhard mock 25.08.06, 09:54 E tam, to drobiazg... A co do oglądania, akurat siedziałam z komputerrem przed telewizorem, nudne fakturki wklepywałam i w TV się gapiłam... A przy okazji, na najnowszą książkę Krajewskiego już sobie zęby ostrzę... Odpowiedz Link
vermetto Re: eberhard mock 02.09.06, 21:49 I jak, przeczytał/ czyta już ktoś? Ja jestem mniej więcej w połowie - i, przyznam, podoba mi się bardzo. Opis upadającego miasta naprawdę jest sugestywny i przerażający, intryga - jeszcze bardziej. W moim odczuciu Mock odtworzony jako wiarygodna, pełnokrwista postac. Wstawki o "odchodzących w niebyt" postaciach (cytat za mini-recenzją z GW), przypominających co się wydarzyło w poprzednich tomach - mnie nie przeszkadza, może dlatego, że sama zdążyłam już nieco zapomniec szczegóły i postaci... Jak wasze wrażenia? Odpowiedz Link
dawidu Re: eberhard mock 02.09.06, 22:24 polecam recenzje wiem wiem, troche prywaty, ale pytanie bylo: i jak? wiem mowie: i tak www.merlin.com.pl/frontend/towar/458293 Odpowiedz Link