Dodaj do ulubionych

a Wilbur Smith?

14.05.07, 20:07
ktoś czyta/ł?
bo ja właśnie w pociągu zatopiłam się w lekturze i tak sobie myślę, że może to jest pomysł na kolejnego autora? (bo ja seriami czytambig_grin)

no więc jak? - jakieś opinie, bo mi wyszukiwarka nic nie wypluła.
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: a Wilbur Smith? 14.05.07, 20:30
      Jakby ktoś się na niego zdecydował to parę tomów do czytania przed nim.
      Przyznaję, że kiedyś miałam w ręku w bibliotece, ale nie zdecydowałm się na
      przeczytanie. Książki historyczno-przygodowe nie są tym co lubię najbardziej.
      Dla mnie to on jest za mało kryminalny.
      • negev56 Re: a Wilbur Smith? 14.05.07, 20:40
        też nie miałam przyjemności czytania książek tego pana, mimo, że w katalogach i
        księgarniach mnóstwo jego tytułów. Ostatnio kupiłam kilka nietrafionych rzeczy,
        postanowiłam być ostrożniejszasmile
      • amused.to.death Re: a Wilbur Smith? 14.05.07, 20:57
        no więc ja właśnie ostatnio przeczytałam "Okrutną sprawiedliwość" - o agentach, oddziałach specjalnych - a to jest to co ja bardzo bardzo lubięsmile))
        słyszałam że pisał też powieści historyczno - przygodowę dlatego liczę, że może ktoś poradzi co dalej czytać.
        Może na forum Ksiązki powinnam skoczyć z tym pytaniem, co?
        • negev56 Re: a Wilbur Smith? 14.05.07, 21:36
          A skacz, skaczsmile
          Zaciekawiłaś mnie tą "Okrutną sprawiedliwością", czy tam występuje jeden
          dzielny główny bohater, czy cały oddział bohaterów?
          • amused.to.death Re: a Wilbur Smith? 14.05.07, 22:14
            dzielnych jest w sumie trochę więcej, ale główny to jeden.
            smile
        • drfell1 Re: a Wilbur Smith? 15.05.07, 13:30
          Wilbur Smith jest autorem wielu książek – większość udało mi się przeczytać. Jego specjalnością są właśnie jak napisałaś książki „historyczno-przygodowe”. Niemniej wątki sensacyjne występują dość często, a książki osadzone we współczesności można zakwalifikować do sensacyjnych, czy może raczej thrillerów.
          • siostra_pelagia Re: a Wilbur Smith? 15.05.07, 15:31
            To co Negev? Bierzemy sie za niego? Piszą, że można to zaliczyć do
            sensacyjnychsmile
            • negev56 Re: a Wilbur Smith? 15.05.07, 17:52
              Jakoś nie mam przekonania do Wilbura Smitha, może tymczasem dajmy sobie z nim
              spokój, a odezwie się ktoś, kto czytał jego książki z tym wątkiem sensacyjnym i
              powie czy wartosmile

A tak nie na temat, to pół godziny temu, mój kot poddany został zabiegowi
              kastracji, leży sobie teraz biedactewko na ręcznikach, pogrążony w narkozie, a
              ja czuwam nad nim pełna współczucia. Mam nadzieję, że nie będzie miał do mnie
              pretensji ani żalusmile
              • siostra_pelagia Re: a Wilbur Smith? 15.05.07, 18:41
                No to poczekajmy na dalsze opinie. A odnośnie kota: Biedak. Czego to ludzie nie
                wymyślą...
                • drfell1 Re: a Wilbur Smith? 15.05.07, 20:37
                  Nie chciałbym wprowadzić w błąd. Są (piszę o powieśćiach W. Smitha dziejących sie współcześnie) to książki z pogranicza thrillerów i przygodowych, jak niektóre książki MacLeana, Bagleya czy może najbardziej Hammonda Innesa. Poszukiwania skarbu na dnie morskim, wykopaliska archeologiczne (wszędzie z złowrogą konkurencją), wielkie korporacje, czasami terroryści. Obowiązkowy wątek damsko-męski.
                  • panikarola Re: a Wilbur Smith? 16.05.07, 10:06
                    czytalam serie ksiazek Wilbura, ktore dzialy sie czesciowo w Egipcie starozytnym, a czesciowo wspolczesnie w pozostalosciach po tymze Egipcie. calkiem wciaga, barwnie napisane sa te epizody. taka przygoda/sensacja podlana sosem archeologiczno-historycznym i afrykanskim (autor jest mieszkancem i milosnikiem kontynentu - tak twierdzila okladka). tylko ze jego ksiazki sa strasznie do siebie podobne, moze tylko kolejnosc wydarzen nieco sie zmienia. wiec mi sie znudzilo tak jakos po pieciu. ale strasznie dobrze mi sie to w podrozy czytalo.
                    • simply_z Re: a Wilbur Smith? 19.05.07, 12:23
                      jak bylam w liceum to sie nim zaczytywalam ,podobala mi sie "Pieśń słonia"
                      jedna z moich ukochanych ksiazek z tamtego okresu oraz pewna saga ,kiedyś
                      pokazywano nawet w telewizji serial na podstawie tej ksiazki pt."Płonacy
                      brzeg" .Smith w piekny sposob pokazuje Afrykę ale szczerze mowiac ma troche
                      nudnawe i przegadane ksiazki,doskonale na podróż i w pewnym wieku.
    • tniec Re: a Wilbur Smith? 26.05.07, 15:34
      zdecydowanie polecam, może nie wszytsko, ale tę serie z "monsunem", "gdy polują
      lwy" i "Drapieżnymi ptakami". fajnie się czyta, książka osadzona czasowo w
      siedemnastym wieku - od anglii poprzez morza i oceany po południową afrykę.
      knigi grube, ale szybko znikają, nawet nie trzeba zachowywać kolejności (nawet
      nie pamiętam, która część była pierwsza), bo każda z nich to właściwie osobna
      powieść, mimo iż opowiada losy jedenj rodziny - courntneyów (potem jest drugi
      cykl - od końca dziwiętnastego wieku i wopjen burskich po czasy międzywojenne),
      osadzone zdecydowanie w afryce.
      • ameliaxl Re: a Wilbur Smith? 18.11.07, 15:53
        polecam tego autora, szczególnie teraz na długie wieczory. Ja swoje spotkanie
        zaczęłam od "Gdy poluje lew", a potem wszystkie kolejne. Książki pochłaniają
        czytelnika w pełni i do tego można się dzięki nim zakochać w Afryce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka