hugo2007 28.08.07, 17:14 znacie moze jakies dobre kryminaly/thrillery, ktorych akcja toczy sie na poludniu USA? Czytalem Jamesa Lee Burke'a, "Ostatniego sedziego" Grishama i "Kiedy umiera lato" Grooma. Macie jakies propozycje, rady? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 17:16 Północ w ogrodzie dobra i zła. Doskonała powieść i wyjątkowo tym razem - jeszce lepszy film. P Odpowiedz Link
hugo2007 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 17:34 POLNOC W OGRODZIE... czytalem, swietne Moze ktos przypomina sobie jeszcze jakies tytuly? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 17:53 Jest taka pani Donna Tartt. W Polsce do tej pory wydano 2 jej powieści : Tajemna historia, Mały przyjaciel. Odpowiedz Link
braineater Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 18:28 Ominął bym szerokim łukiem Małego przyjaciela, jako powieść totalnie nieudaną, ale Tajemna Historia jest wielka. P Odpowiedz Link
noida Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 10:34 No nie, Mały Przyjaciel ma swój klimat, zdecydowanie, chociaż Tajemnej historii do pięt nie sięga. Do tej pory pamiętam wiele bardzo obrazowych fragmentów tej książki, a gdyby była słaba to by mi się ta atmosfera nie wbiła tak w pamięć Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 18:24 Dorzuciłabym jeszcze "Czas zabijania" Grishama, Ostatnie pożegnanie by Reed Arvin, no i nieśmiertelnego Zabić drozda Harpera Lee. Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 18:42 co mi na myśl przyszło to: J.Grisham i "Malowany dom", może nie do końca jest to pełnowkrwisty kryminał, ale zbrodnia i tajemnica są, i wspaniale opisane Arkansas lat 50, bardzo mi sie podobała ta książka. A druga to John Katzenbach "W słusznej sprawie" i Floryda, zresztą film został też nakręcony z S.Connerym, i książka i film dobre Odpowiedz Link
matkazbud Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 13:20 Harper Lee to pisarka a nie pisarz.Swoja drogą kto mógł słodkiemu niemowlęciu płci żenskiej nadać imię Harper? A może to po prostu męski pseudonim pani piszacej? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 13:58 Ojej Harper Lee, Harper Lee !. Masz rację to kobitka była: Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 19:41 No to jeżeli Florydę traktować jako stan południowy, to mogłaby się tu znaleźć Edna Buchanan i jej powieści dziejące się w Miami Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 20:10 dokładnie stan południowo-wschodni, tak?. Mam nadzieję, że założyciel wątku skusi sie na sensację ze stanu pd.-wsch. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 20:33 Nie ma wyjścia, musi się skusić Odpowiedz Link
hugo2007 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 28.08.07, 23:26 tak, tak skusze sie Ale nadal zbieram propozycje ciekawych ksiazek (niech ta kategoria bedzie szersza dziejacych sie na amerykanskiej prowincji (male miasteczka, pustynie Arizony , mokradla Luizjany czy po prostu niewielkie miesciny jak w "NAIWNIAKU" R. Russo, "ASIE W REKAWIE" A. Proulx). Bardzo lubie taki klimat i chetnie poczytam fabule w takim plenerze. Wszystko co napiszecie notuje sobie i szukam w bibliotekach Odpowiedz Link
braineater Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 09:56 Jak zamiast pustyń Arizony może być teksas, to Lee Child koniecznie Wątek jest gdzieś tutaj, wrzuć w wyszukiwarkę. P Odpowiedz Link
jgiovanna Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:21 a może Martwa natura z krukami Prestona i Childa, małe amerykańskie miasteczko, upał, morderca i agent Pendergast Odpowiedz Link
noida Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 10:39 Jeśli Floryda i Miami, to jeszcze "Demony dobrego Dextera" Jeffa Lindsay'a. I serial na podstawie powieści Odpowiedz Link
drfell1 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 09:29 Stuart Woods - Chiefs (1981) - książka wyszła chyba w Polsce pod niezbyt udanym tytułem Szeryfowie. Był też niezły serial Tv z Hestonem w jednej z głównych ról. Miejsce akcji - mała miejscowość Delano, Georgia. Jest przykładem znakomitego debiutu (właśnie Chiefs) po którym przyszły (moim zdaniem) coraz mniej udane książki. Z innych dziejących sie na południu dla mnie najbardziej jeszcze strawną jest Under the Lake(1986)- pol. Pod taflą jeziora. Bohaterem jest John Howell, którego poznaliśmy w Chiefs ale był tam postacią drugoplanową. Jest trochę niesamowitych elementów - nie wszyscy to lubią. Ostatnio przczytałe kilka książek Karin Slaughter , niezbyt mi sie podobały. Dzieją sie w fikcyjnym (?) Grant County w Georgii. Dużo książek Stephena Huntera dzieje się na południu, ale są to raczej thrillery, czy książki akcji. Superbohater wysła na tamten świat tuzinami (ale czyta się). Jedna z nich Black Light dziejąca się głównie w Blue Eye, Arkansas, ma całkiem przyjemną kryminalna intrygę. Można powiedzieć, że książka ma "drugie, trzecie, czwarte dno", które zręcznie ujawniają sie kiedy tego się niespodziewamy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 10:14 Jak prowincja w szerokim tego słowa znaczeniu to może Misery i Dolores Stephena Kinga, Hotel Paradise Marthy Grimes, Wspólnicy P.J. Tracy. Jest jeszcze Andrew Klavan, no i scenarzysta serialu Twin Peaks Mark Frost. Odpowiedz Link
drfell1 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 12:41 Wczoraj zauwazyłem w empiku „Stację Cold Flat Junction” Marthy Grimes, chyba kontynuacja „Hotelu Paradise”. esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=3183 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 06.09.07, 09:35 A tu film zrealizowany na podstawie powieści Clavana, oczywiście z Clintem Eastwoodem w roli głównej. serwisy.gazeta.pl/tv/1,47082,4391284.html Odpowiedz Link
tool1978 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 10:15 J.C. Chase, J. Katzenbach i chyba cały Ed McBain Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 14:02 To może jeszcze dorzucę Norę Roberts Noc na bagnach w Luizjanie, choć pewnie znowu Brain każe omijać ją szerokim łukiem, Patricia Cornwell Śmiertelny coctail, Truman Capote-Z zimną krwią i Norman Mailer-Pieśń kata. Odpowiedz Link
braineater Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 16:57 A fcale, że nic nie powiem o Norze Roberts, bo w życiu pani nie czytałem. Jakoś mi się raczej z półką romance kojarzy, nie kryminał... P Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:26 Bo to takie kryminało-romanso-obyczajowe dzieło Odpowiedz Link
lola1665 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 15:04 hugo2007 napisał: > znacie moze jakies dobre kryminaly/thrillery, ktorych akcja toczy > sie na poludniu USA? Czytalem Jamesa Lee Burke'a, "Ostatniego > sedziego" Grishama i "Kiedy umiera lato" Grooma. > Macie jakies propozycje, rady? --Burke'a przeczytalam w caloci,Grisham'a oczywiscie tez.No a teraz,dzieki Tobie zabieram sie za Groom"a.Okazuje sie , ze to jest gosc, ktory Forresta napisal.Super. --A swoja droga, nick Hugo jest bardzo znamienny. Odpowiedz Link
hugo2007 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 23:36 lola1665 napisała: > hugo2007 napisał: > > > znacie moze jakies dobre kryminaly/thrillery, ktorych akcja toczy > > sie na poludniu USA? Czytalem Jamesa Lee Burke'a, "Ostatniego > > sedziego" Grishama i "Kiedy umiera lato" Grooma. > > Macie jakies propozycje, rady? > > --Burke'a przeczytalam w caloci,Grisham'a oczywiscie tez.No a teraz,dzieki Tobi > e > zabieram sie za Groom"a.Okazuje sie , ze to jest gosc, ktory Forresta napisal.S > uper. > --A swoja droga, nick Hugo jest bardzo znamienny. A CZEMU TEN "HUGO" taki znamienny? Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 17:43 a jeszcze James Dickey i "Wybawienie", cudna książka, do której co jakiś czas wracam, mocna rzecz, namawiam... Odpowiedz Link
lola165 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:26 Negev, a jaki jest tytul oryginalu, bo sprawdzilam Dickey'a i nic jakos nie przypomina "Wybawienia"? Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:30 lola165 napisała: > Negev, a jaki jest tytul oryginalu, bo sprawdzilam Dickey'a i nic jakos nie > przypomina "Wybawienia"? "Deliverance", przeczytaj koniecznie Odpowiedz Link
lola165 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:39 tak myslalam, dzieki kobitki. film tez obejrze Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:54 Czasami jest to tłumaczone jako Uwolnienie lub Oswobodzenie, ale to już nie jest takie ładne jak wybawienie. Odpowiedz Link
lola165 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 19:06 nie no pewnie, pewnie.deliverance-wybawienie.dzisiaj wolno kojarze, a raczej zle kojarze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 29.08.07, 18:28 Popieram Cię Negev w całej rozciągłości i namawiam również do obejrzenia filmu nakręconego na podstawie tej powieści. Odpowiedz Link
braineater Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 20:07 www.imdb.com/title/tt0116508/ czy ktokolwiek to widział? Bo obsada za wyjątkiem Erica Robertsa raczej z gatunku 7 ligowej, recenzje na które trafiam raczej słabe oraz skupione na gołej Terri Hatcher i tak myslę, czy Baldwin nadaje się do tej roli, a nie chce mi się poświęcać miejsca na dysku na jakiś tkompletnie zuy film. Plus informacja dodatkowa, która podoba mi się bardziej - film.wp.pl/id,74770,wiadomosc.html?ticaid=145ec P Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 20:12 Nie trawię ani Baldwina, ani Erica Robertsa. Natomiast Lee Jones jako Robicheaux brzmi nieźle. Nawet jak film będzie nieudany to na dobrego aktora można będzie popatrzeć. Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 20:43 fakt, Lee Jones jako Robicheaux niezly wybor.chociaz u mnie bardziej Clintowo funkcjonuje. Odpowiedz Link
braineater Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:00 Clint faktycznie byłby idealny, tyle, że z 20 lat temu może. Teraz jednak lepiej, że jest wielkim rezyserem A do Lee Jonesa w południowych klimatach, można nabrać sporego zaufania oglądają Trzy Pogrzeby Melquiadesa Estrady (doskonały film, tak przy okazji, częściowo kryminalny, choć nie to tam najważniejsze) P Odpowiedz Link
negev56 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:08 filmu nie widziałam, więc przepraszam, że trochę nie na temat, ale zaciekawił mnie ten Burke, poleciałam na allegro, są jego jakieś książki. Warto kupować, dobre są?, omatko dopiero od Was dowiaduję się o kimś takim Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:17 o super som.polecam na poczatek "purple cane road", a potem to juz pojdzie. ja swego czasu nawet watek zalozylam, ale widac malo chwytliwy. Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:21 sorry, ale nie znam polskich tytulow, a w ogole mieszkam w karolinie poludniowej, wiec mily sercu watek. Odpowiedz Link
hugo2007 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 23:43 O LOLU, mieszkasz w Karolinie Pd.? Gdzie dokladnie? I co Cie tam przywialo? Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 30.08.07, 01:59 przywialy mnie koleje losu, a hugo znamienne imie, bo jak najstarsi gorale tu opowiadaja, w 78' huragan o tym imieniu zmiotl prawie karoline z oblicza ziemi.no, mowia, ze tak wlasnie koniec swiata by wygladal. mieszkam w charleston. Odpowiedz Link
negev56 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 22:07 Lola, szukałam tego wątku, ale nie umiem znaleźć, może się zgubił) Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 22:53 ni ma.ale prawie chyba na pewno pisalam.moze w watku innym tematycznie nieopatrznie sie wychylilam.eh zycie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 30.08.07, 08:39 Wątku osobnego Lee Burke nie posiada, ale pamiętam jak o nim wspominałaś, bo wynotowywałam tytuły z waszej pogawędki: --nie znam Crais'a, " Mystic River" Lehane'a to absolutne cudo( film zreszta tez), czytalam " Shutter Island", ijuz nie to.Moze dlatego dalam sobie spokoj z Lehane'm.Mowisz, ze warto? Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 30.08.07, 15:57 Dzieki Siostro, ale to chyba jeszcze nie to.Pamietam, ze wymienialam tytuly jego ksiazek, i ze to bylo w "glab"zeszlego roku.Mysle jednak, ze obecny watek wystarczy do zareklamowania Burke'go Odpowiedz Link
lola165 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:11 no on dobrze po 70-ce juz. i znowu nie moge znalezc filmu, tlumaczenie tytulu bezposrednie? Odpowiedz Link
braineater Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 21:37 3 pogrzeby tutaj: trzy.pogrzeby.melquiadesa.estrady.filmweb.pl/ serio, jeden z ciekawszych filmów, jakie w zeszłym roku widziałem. Negev - Burke jest fajny, choć trzeba mieć na niego klimat - ja do Drogi Purpurowych Trzcin podchodziłem z 3 razy zanim w końcu zażarło na tyle, żeby przeczytać nie tylko to, ale i resztę. Głowny hiroł, bywa mocno denerwujący a autor czasem się bawi w pisanie na nowo Przygód Hucka (ciągle pływają i pływają i pływają po tej rzece...), ale generalnie warto się wkręcić - całośc wydanych po polsku jest na pewno na tanich jatkach wszystkich, bo tam to kupowałem. P Odpowiedz Link
negev56 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 22:03 oj dzięki, dobrze, że przypomniałeś o, jak Ty to mówisz tanich jatkach, kompletnie zapomniałam. Jestem tak zaciekawiona tym autorem, że coś sobie wybiorę i się zobaczy. Odpowiedz Link
hugo2007 Re: Burke - Robicheaux - ekranizacja 29.08.07, 23:35 Film z Baldwinem, Robertsem i Hatcher jest beznadziejny - na poczatku spada samolot (efekty komputerowe rodem z lat 70'), potem Baldwin snuje sie i krzywi i zerka na Hatcher. Taki tandetny gniot zrobiony dla telewizji. Dobrze, ze ktos porzadny (T. Lee Jones) sie za to teraz wzial. Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 03.09.07, 21:19 wyczytałam, że 12.09 - środa, na jedynce o 23.15 będzie "Wybawienie", co prawda główna rola przypadła Burtowi Reynoldsowi, którego nie lubię, ale też gra Jon Voight, film z 1972r. Chyba warto. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 04.09.07, 09:12 Na pewono waro. Świetny mocny www.imdb.com/title/tt0068473/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 04.09.07, 09:42 O matko, co ja bredzę z rana. Miało być: na pewno warto. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 30.08.07, 12:43 Dowolny kryminal Hiassena, jesli juz zaliczylismy Floryde do Poludnia (choc to nie to samo co Pas Bawełniany - tutaj oczywiscie Grisham). Odpowiedz Link
hugo2007 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 31.08.07, 00:00 Czytalem ostatnio "Niewinnego" Grishama i ta ksiazka (tez na amerykanskiej prowincji troche mnie przerazila. Zawsze bylem przeciwko karze smierci, ale teraz wlasciwie zaczynam sie BAC kary smierci. Ktos kiedys powiedzial, ze "niebezpiecznie jest zyc w kraju, w ktorym dozwolona jest kara smierci" i ta ksiazka najlepiej to pokazuje. A nowy Grisham zapowiada sie bardziej smiesznie nic kryminalnie: upokorzony amerykanski ex-supersportowiec pochodzacy z amerykanskiej prowincji zostaje "kupiony" przez jakas beznadziejna druzyne z Wloch. Przeprowadza sie do Italii i... W USA chyba juz jest. Ktos czytal? Odpowiedz Link
cedr_1 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 31.08.07, 07:44 W sprzedaży w USA 0d 24 wrześnie, u nas pewnie trochę później. Odpowiedz Link
negev56 Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 10.09.07, 21:38 O, to może być fajne, też Południe i co pierwsze słyszę, Southern Gothic www.portalkryminalny.pl/content/view/306/46/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: kryminal/sensacja na AMERYKANSKIM POLUDNIU 11.09.07, 08:17 Film Noc Myśliwego był rewelacyjny i chociaż Mitchuma średnio lubię, to w tym filmie był naprawde niezły. Odpowiedz Link
negev56 Re: Donna Tartt - Tajemna historia 23.09.07, 21:01 a ja właśnie w celu poprawienia samopoczucia i w ogóle zamówiłam sobie. Oczywiście skusiły mnie zachwyty innych, mam nadzieję, że też się zachwycę, mam nadzieję... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Donna Tartt - Tajemna historia 23.09.07, 21:33 Jacka Reachera tam wprawdzie nie ma, ale może Ci się spodoba Odpowiedz Link
negev56 Re: Donna Tartt - Tajemna historia 23.09.07, 21:45 )), ale moje nękanie wszystkich ogniem zaporowym czyt.Reacherem, dało jakieś tam efekty, już poprawnie piszesz jego nazwisko. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Donna Tartt - Tajemna historia 23.09.07, 22:30 No zgadza się. Jeszcze dodatkowo sprawdziłam pisownię przed wysłaniem posta Odpowiedz Link