aldonaplackowska Re: Co teraz czytacie? - październik 24.10.07, 22:38 Josephine Tey - Córka czasu. Autorkę "odkryłam" na forum - kryminałki kojarzą mi się z Joe Alexem, ale nie są ponure. Za to zdecydownie pomysłowe, "spokojne" takie jak lubię... Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie? - październik 25.10.07, 20:48 Uwielbiam Tey. Kiedyś czytałam "Bartłomieja Farrara". Potem już nic nie mogłam jej dostać. Skąd bierzesz Tey? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - październik 25.10.07, 21:30 Ja wprawdzie nie aldonaplackowska, ale też czytam Tey. Jest jej sporo w bibliotekach publicznych, no i na allegro. Ostatnio kupiłam 4 sztuki. Odpowiedz Link
negev56 Re:Stella Rimington - Ryzyko zawodowe 25.10.07, 23:44 ponoć sensacyjny thriller napisany przez byłą szefową MI5. W roli głównej Liz Carlyle, oficer wywiadu, ścigająca "niewidzialnego". To tyle z okładki, zobaczmy co jest w środku... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Francis Durbridge- jak błyskawica 26.10.07, 05:58 Jak najbardziej klasyka, z inspektorem Clay`em. Tyt. oryg. Bat out of hell. Mąż, kochanek, niewierna żona i morderstwo gotowe. Odpowiedz Link
sayonara2 Marek Krajewski - Festung Breslau 26.10.07, 09:06 Wczoraj zaczelam i juz po pierwszych stronach widze,ze jak zwykle nie zawiode sie. Akcja dzieje sie w czasie okupacji Wroclawia przez Armie Czerwona, starzejacy sie E.Mock, jest mrocznie,ciezko. Odpowiedz Link
opty2 Re: L. Lehtolainen - Spirala śmierci 26.10.07, 10:23 nareszcie ją zdobyłam (po umiarkowanej cenie) Maria już w akcji, po pierwszym przesłuchaniu, ale te fińskie nazwy własne, to niech je ...... trafi, językowe łamańce ) Odpowiedz Link
tak_o Kerstin Ekman: Blackwater 26.10.07, 13:29 Przyznam szczerze, że z rozmysłem odrywałam się od tej powieści i czytałam Nury Vittachi "The Feng Shui Detective's Casebook", żeby nie łykac antydepresantów. Czy Skandynawowie musza byc tak przygnębiający i mroczni? A musiałam "aż" się odrywac, bo książka wciąga od razu. Wprawdzie na początku miałam trudności ze skandynawskimi imionami, ale pierwsza częśc wolno się rozkręca, więc miałam czas na przyzwyczajenie się. A poza tym jest ściąga. Wątek kryminalny jakby zbiera do kupy inne, opowiadające o dysfunkcyjnych rodzinach, ludziach poszukujących, życiu w komunie i w małej miejscowości na początku lat 70 na północy Szwecji. Boleśnie się to czyta, ale bardzo dobrze. Ta druga książka, to takie zabawne opowiadanka, w których mistrz feng shui i jego denerwująca i ofermowata asystentka rozwiązują zagadki morderstwa na Filipinach, porwania w Tajlandii czy kradzieży w Singapurze. Do czytania przed snem, żeby się dobrze spało i mroczne szwedzkie lasy się nie śniły. Odpowiedz Link
zorija Re: Daria Doncowa "Kłamstwo na kłamstwie" 27.10.07, 08:52 To moja pierwsza książka Doncowej. Fajnie się czyta. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie? - październik 27.10.07, 18:49 Doncowa świetna ...na początku. Przeczytałam wszystkie dostępne po polsku i każda kolejna coraz mniej mi się podobała. Dodam (bo ten wątek co jakiś czas się pojawia), że nie ma dla mnie różnicy czytanie tych książek chronologicznie. Odpowiedz Link
zorija Re: David Baldacci "Krytyczny moment" 29.10.07, 09:58 To moja pierwsza książka autora. Jak na razie ciekawa. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie? - październik 29.10.07, 18:26 Skończyłam właśnie "Morderczy gatunek" i spieszę zdać relację. Książka niezła. Podoba mi się dwutorowa narracja.Pierwsza dotyczy śledztwa Parkera, drugą stanowi praca literacka Charlie o baptystach. Krew leje się gęsto i strasznie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Dibdin-Cosi Fan Tutti 30.10.07, 14:13 Aurelio Zen tym razem w Neapolu. Są i morderstwa i korupcja, dużo polityki. A całość pisana w formie libretta operowego. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Julian Symons-The Bedside, Bathtub&Armchair Compan 31.10.07, 18:46 The Bedside, Bathtub&Armchair Companion to Agatha Christie. Wszystko o Christie i jej powieściach. Odpowiedz Link
zorija Re: Colin Dexter "Ta dziewczyna jest martwa" 04.11.07, 08:16 Morse z powodu wrzodów wylądował w szpitalu i teraz w ramach rozrywki rozwiązuje zagadkę kryminalną z 1859 r. Odpowiedz Link