Dodaj do ulubionych

Pomóżcie proszę znaleźć niezły (chyba) kryminał

06.11.07, 11:34
Czytałam wieki temu i chcę sobie przypomnieć, a oto, co pamiętam: autor z
Wielkiej Brytanii, główną bohaterką jest stara panna o imieniu Kathleen, która
próbuje wyjaśnić zagadkę śmierci swojej przyjaciółki Dory (objawy przed
śmiercią wskazywały na skazę krwotoczną). Był też jakiś motyw handlu narkotykami.
Może ktoś kojarzy tytuł, to bym sobie wypożyczyła albo kupiła.
Obserwuj wątek
    • drfell1 Re: Pomóżcie proszę znaleźć niezły (chyba) krymin 08.11.07, 08:21
      Masz na myśli książke Marjorie Boulton - List za grobu. Angielski tytuł - The Dead Letter. W Polsce została wydana przez Wydawnictwo
      Śląsk w 1959 roku, ale było przynajmniej jedno wznowienie w 1989. To samo wydawnictwo wydało w 1960 roku kolejną książke z Kathleen w roli głównej pt. Szantaż (Subjects for Blackmail). Jest jako autorka powieści kryminalnych a Anglii zupełnie nieznana, natomiat cieszy się pewna sławą jako poteka, esperantystka (stoi albo stała na czele miedzynarodowych towarzystw esperantystycznych), autorka opracowań z teorii literatury, teatru itp. Jest autorka klasycznej biografii Zamenhofa - Zamenhof, Creator of Esperanto,

Dość łatwo kupić na allegro List za grobu. Nawet teraz kończy sie aukcja w której jak na razie cena wynosizawrotną syme 2 zł.
      allegro.pl/item263592292_m_boulton_list_zza_grobu.html
      Nie każdemu podobaja sie jej książki - ja, przyznam mam do nich pewna słabość, aczkolwiek przyznaje, ze na tle najlepszych wypadaja blado.
      • onion68 Re: Pomóżcie proszę znaleźć niezły (chyba) krymin 08.11.07, 11:35
        Dziękuję bardzo smileCzytałam wieki temu, a jakoś mi się ostatnio, nie wiem
        dlaczego, przypomniało po Marininie. Lubię kryminały ze spokojnymi, niepozornymi
        kobietami w rolach detektywów. Poświęcę więc tę zawrotną sumę wink
        • drfell1 Re: Pomóżcie proszę znaleźć niezły (chyba) krymin 08.11.07, 20:17
          Widzę, że się nie udało zdążyć z kupnem Listu zza grobu. Ale jak pisałem, prawie cały czas jest do kupienia na allegro. Sam ponieważ nie oddano mi tej książki kupiłem sobie za grosze. W tej chwili jest drożej bo po 5 zł i bardziej zniszczony egzemplarz.
          allegro.pl/item267034084_boulton_m_list_zza_grobu.html
          Natomiast na innej aukcji jest "Szantaż" tej samej autorki też z Kathleen Paston. Rzecz dzieje sie w szkole dla dziewcząt. Czyta się przyjemnie.
          Cena 3 zł, a sprzedający wysyła też In postem za 2 zł.

allegro.pl/item266990143_szantaz_m_boulton.html
          A swoją drogą ciekawe czy jeszcze cos napisała.
          • jottka onion!!! 14.11.07, 11:05
            jak chcesz, to ja ci mogę sprezentować tego bestselera, o ile go jeszcze nie
            zdobyłaś, tylko daj znaćsmile acz uprzedzam, wersja nieco zmięta, typu prosto ze
            straganu
            • onion68 Re: onion!!! 17.11.07, 21:41
              Jottko smile Jeszcze nie mam. Jeśli rzeczywiście chcesz się pozbyć, to owszem
              jestem chętna. Stanem nie ma co się przejmować, druga świeżość nie jest tym, co
              mi przeszkadza w książkach. Pośpiechu oczywiście nie ma, a pocztą gazetową
              ustalimy sobie najmniej fatygujący dla Ciebie sposób przekazania daru i zwrot
              kosztów wysyłki.
              Dzięki smile
              • jottka Re: onion!!! 19.11.07, 11:04
                tu brzoza, serwer gazety sie obudził, maila wysłałam
                • onion68 Re: onion!!! 19.11.07, 15:43
                  na wszelki wypadek informuję, że ja też wysłałam, bo coś chyba nie tak z tą pocztą
                  • jottka Re: onion!!! 20.11.07, 12:37
                    twój mail dotarł, tylko od wczoraj odpowiedzieć na niego nie sposób, gdyż 'nie
                    można sie połączyć z serwerem pocztowym', grrrrsad(( powstrzymam sie od
                    komentarza, ale oczekuj w spokoju, przypuszczam niespodziewany atak co godzine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka