minkipinki Harris "Pompeja" 20.05.08, 13:58 Sensacja (wg mojej definicji) osadzona w Pompei tuż przed wybuchem Wezuwiusza. Można przeczytać. Odpowiedz Link
nzuri Szyfr Szekspira Jennifer Lee Carrell 20.05.08, 14:07 Nawet niezłe, choć nie byłam przekonana to się wciągnęłam. Odpowiedz Link
zorija Re: Michael Connelly "Zagubiony blask" 21.05.08, 07:51 Bosh w roli prywatnego dedektywa się mi podoba. No i ta pierwszoosobowa narracja, wzmagająca jeszcze ten chandlerowski klimat. Aż żałuje, że potem wraca do policji. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Michael Connelly "Zagubiony blask" 21.05.08, 08:20 Świetna książka. Też mi się Bosch z Marlowem kojarzy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia H.K.Ronblom-Senator wraca 21.05.08, 10:09 Seria z kluczykiem. Naprawdę dobrze napisany kryminał. Odpowiedz Link
minkipinki Nesbo "Czerwone gardło" 21.05.08, 20:08 Każda kolejna część, którą czytam, lepsza jest od poprzedniej. Ta doskonała. Szkoda, że nie po kolei udaje mi się te książki zdobywać. Odpowiedz Link
negev56 niezbędnik łikendowy 21.05.08, 20:41 albo Dzień mrówek, albo Spook Country albo alkohol. Jadę sobie w zimny deszczowy świat... Odpowiedz Link
negev56 Re: niezbędnik łikendowy 21.05.08, 21:15 równowaga zachowana musi być, a więc koniecznie coś dla ciała i coś dla ducha. OK,decyzja zapadła . Odpowiedz Link
kamkap Re: A. Gimenez-Bartlett-Wysłańcy ciemności 22.05.08, 16:36 Też to niedawno czytałam. I bardzo mi sie podobało. A teraz nie mogę się oderwać od Stowarzyszenia Hipokratesa, Palmera. Moja pierwsza książka tego autora, i na pewno sięgnę po więcej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A. Gimenez-Bartlett-Wysłańcy ciemności 22.05.08, 16:38 No jakoś na razie nie mogę zdecydować, czy mi się podoba czy nie. Odpowiedz Link
zorija Re: Charles Dickens "Sprawa D czyli zbrodnia rzeko 24.05.08, 08:20 rzekomego włóczęgi. Jak może wiecie (ja nie wiedziałam) Dickens tej powieści nie skończył. Wobec tego aytorzy Carlo Fruttero i Franco Lucentini wzięli się za rozwiązanie zagadki. Na kartach ich powieści ożywają najwybitniejsi dedektywi literaccy, którzy na specjalnie w tym celu zwołanym kongresie biedzą się nad zagadką. Zabawne. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Charles Dickens "Sprawa D czyli zbrodnia rzek 24.05.08, 09:14 "La verità sul caso" czy to taki jest tytuł oryginału? Sprawdź Zorijo, bo ja mam wersję angielską i nie bardzo kojarzę, czy to właśnie o tę książkę chodzi. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Charles Dickens "Sprawa D czyli zbrodnia rzek 24.05.08, 09:23 Już znalazłam. To chodzi o książkę Dickensa The Mystery of Edwin Drood i jej humorystystyczną kontynuację tego włoskiego duetu. Twórczo wykorzystała ten wątek również Małyszewa w Miłość zimniejsza niż śmierć. Odpowiedz Link
zorija Re: Charles Dickens "Sprawa D czyli zbrodnia rzek 24.05.08, 10:33 siostra_pelagia napisała: > "La verità sul caso" czy to taki jest tytuł oryginału? Sprawdź > Zorijo, bo ja mam wersję angielską i nie bardzo kojarzę, czy to > właśnie o tę książkę chodzi. Też. Jest także tytuł powieści Dickensa. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Charles Dickens "Sprawa D czyli zbrodnia rzek 24.05.08, 12:47 No to wszystko już jasne. Dzięki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Caroline Graham-Morderstwo w Madingley Grange 31.05.08, 20:04 To już mogę dopisać. Unudziłam się jak mops w trakcie lektury. Odpowiedz Link
minkipinki Paretti/Dekker "Dom" 25.05.08, 18:36 Horror nie najwyższego lotu, ogólnie nie polecam. Koleżanka powiedziała mi, że bała się, czytając tę książkę. We mnie takich emocji nie wzbudziła. Odpowiedz Link
opty2 Re: T. Polakowa - Wszystko w czekoladzie 26.05.08, 11:56 testuję "nową" Marininę, zobaczymy jak wypadnie Odpowiedz Link
negev56 Bernard Werber - Dzień mrówek 26.05.08, 19:30 po Imperium, ciąg dalszy tej historii. Mrówki albo ludzie, obstawiam mrówki... Odpowiedz Link
drfell1 A Dilly of a Death - Susan Wittig Albert 27.05.08, 23:09 12 z serii książek, których bohaterką jest China Bayles - prawniczka, która został "herbalistką"; ma sklepik z ziołami i jest współwłaścicielką herbaciarni. Rzecz dzieje sie w małym miasteczku w Teksaie i każdy rozdział jest poprzedzony przepisem kulinarnym bądź informacją na temat przetworów. Jest też autorką serii kryminałów, których bohaterką jest Beatrix Potter i jej zwierzęta (stoi na mojej półce "do przeczytania" Wraz z mężem pod pseudonimem Robin Paige stworzyła serie dziejącą sie w wiktoriańskiej Anglii. Irytująca miejscami, ale da sie czytać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A Dilly of a Death - Susan Wittig Albert 28.05.08, 08:56 Jaki ona fajny blog prowadzi:tiny.pl/nzvd Odpowiedz Link
opty2 Re: Denis Mina - Pole krwi 30.05.08, 10:35 nie wiedziałam,że tak silne są jeszcze dzisiaj animozje religijne, aż trudno uwierzyć? czy jacyś krajanie mieszkający przejściowo na Wyspach są gotowi to potwierdzić? Odpowiedz Link
minkipinki Ake Edwardson "Niebo to miejsce na Ziemi" 30.05.08, 18:15 Porównywanie Wintera z Wallanderem nie do końca trafne, moim zdaniem, ale powieść na pewno warto przeczytać. Jej walorem jest również rozmiar, starcza na trochę dłużej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Susan Hill-Ludzie czystego serca 30.05.08, 18:59 Przepis nosił tytuł Prosty torcik truskawkowy dla każdego. Otóż nie dla każdego, żal patrzeć na to, co w tej tortownicy się wyprawia. Zniechęcona do wszelkich prób kulinarnych oddalam się na spotkanie z inspektorem Serraillerem. Odpowiedz Link
negev56 Mark Billingham - Kokon 31.05.08, 18:17 Dobry jest ten Kokon. Mam nadzieję, że G+J nie poprzestaną na tej jednej książce, bo jak widzę, pan Mark B. popełnił cały cykl książek o inspektorze Tomie Thornie, nie żeby zaraz Rebus , ale lubię serie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Mark Billingham - Kokon 31.05.08, 18:34 Ja mam jego Buried. W kolejce do czytania oczywiście. Odpowiedz Link
negev56 a może o Davidzie Gemmellu 31.05.08, 19:05 coś ktoś wie. Dziś w emipku poprzeglądałam cykl Troja, i coraz bardziej nabieram chęci. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: a może o Davidzie Gemmellu 31.05.08, 19:38 To słynny autor fantasy. Usiłowałam coś czytać z jego wcześniejszych książek, ale poległam. Natomiast Troja jest ponoć mniej fantasy a bardziej historyczna. I recenzje ma całkiem niezłe. Tylko potem trzeba jeszcze 2 książki dokupić, bo to trylogia. Odpowiedz Link
negev56 Re: a może o Davidzie Gemmellu 31.05.08, 19:47 mądrzę się, bo sprezentowano mi talon w Merlinie, i mogę sobie pozwolić na kupno całej trylogii. I tak właśnie sobie wybieram i przebieram. Nie miała baba kłopotu, to teraz ma . Odpowiedz Link
negev56 Re: Mark Billingham - Kokon 01.06.08, 19:54 Zdecydowanie warto sięgnąć po Kokon, detektyw Tom Thorne przypominający prawie Rebusa z całym dobrodziejstwem inwentarza (no może upijający się piwem i winem a nie gorzałą), skomplikowane śledztwo, cwany morderca, i Alison pogrążona w śpiączce a doskonale zdająca sobie sprawę ze swojego stanu. Życzyłabym sobie, by wydawnictwo nie poprzestało na Kokonie. Odpowiedz Link