Dodaj do ulubionych

'Literackie' morderstwa

27.08.08, 21:46
Bardzo lubie kryminaly (detektywistyczne) osadzone w swiecie kultury, nauki
lub kosciola. A wsrod nich juz zupelnie szczegolnie te, w ktorych intryga
osnuta jest wokol jakiegos dziela literackiego.

Jest 'The Vault' Petera Loveseya, gdzie calosc akcji zwiazana jest z
'Frankensteinem' Mary Shelley, jest 'Hovering of vultures' mojego ukochanego
Roberta Barnarda, rozgrywajacy sie w stowarzyszeniu literackim poswieconym
fikcyjnemu piszacemu rodzenstwu z lat 1920-30 (swoja droga bardzo polecam te
ksiazke - Barnard zna te klimaty, byl przewodniczacym towarzystwa
bronte'owskiego), jest 'Posthumous papers' tegoz Barnarda, tez dotyczace
sposcizny po zmarlym pisarzu (ale ta ksiazka jest, IMHO, znacznie slabsza).

Cos jeszcze w tym stylu?
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 21:51
      No to może Klub Dantego Matthew Pearl`a?
    • drfell1 Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 22:05
      Edith Skom

seria z Beth Austin
      The Mark Twain Murders (1989)
      The George Eliot Murders (1995)
      The Charles Dickens Murders (1998)
    • braineater Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 22:07
      Układanka Rexa Stouta - miła ramota z Nero Wolfem, wyszło u nas w Crime Classic,
      się pisarze mordują normalnie jak zwierzętasmile
      Andrew Taylor - Amerykański Chłopiec - bardziej mystery niż kryminał, ale za to
      z Poem w roli drugoplanowej a istotnej
      Klara i półmrok - Somoza - jedyna nadająca się się do czytania powieść Somozy, o
      tym jak morderstwo moze być dziełem sztuki
      • paszczakowna1 Re: 'Literackie' morderstwa 29.08.08, 13:03
        > Układanka Rexa Stouta - miła ramota z Nero Wolfem, wyszło u nas w Crime Classic
        > ,
        > się pisarze mordują normalnie jak zwierzętasmile

Pamietam, czytalam, faktycznie sympatyczne, i motyw tez 'literacki' (aczkolwiek
        cokolwiek oklepany). U Barnarda motywy ciekawsze.
    • drfell1 Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 22:19
      Jane Langton Emily Dickinson Is Dead (1984)(Inne jej ksiązli też w mniejszym lub wiekszym stopniu maja literackie motywy)

Sporo jest książek z motywem "nieznany rekopis" - nie wiem czy też możemy liczyc?

Np. McDermid The Grave Tattoo (William Wordsworth) czy Edmunda Crispina - Love Lies Bleeding (Love's Labour's Won Szekspira)
      • paszczakowna1 Re: 'Literackie' morderstwa 29.08.08, 13:09
        > Jane Langton Emily Dickinson Is Dead (1984)(Inne jej ksiązli też w mniejszym lu
        > b wiekszym stopniu maja literackie motywy)

Dobrze mi to brzmi. Polecasz?

> Sporo jest książek z motywem "nieznany rekopis" - nie wiem czy też możemy liczy
        > c?
        >
        > Np. McDermid The Grave Tattoo (William Wordsworth) czy Edmunda Crispina - Love
        > Lies Bleeding (Love's Labour's Won Szekspira)

No chyba sie liczy, jesli nieznany rekopis generuje motyw zbrodni. 'The Grave
        Tattoo' McDermid obwachiwalam pare razy w ksiegarni (mialam do niej slabosc ze
        wzgledu na ksiazki z Kate Branninghan), ale sie nie zdecydowalam ostatecznie.
        Przeczytalam ostatnio pare jej 'policyjnych' ksiazek i jakos mi odeszlo.

Edmunda Crispina kojarze tylko "Niejeden pogrzeb", b. fajne.
        • drfell1 Re: 'Literackie' morderstwa 31.08.08, 16:51
          Mnie się dość dobrze ją czytało ( Emily Dickinson Is Dead), lepiej niż kilka innych,jej autorstwa.

Val McDermid jest autorką 3 serii o Lindsay Gordon, Kate Brannigan i te którą wciąz pisze o Tony Hill / Carol Jordan (zresztą zrobiono z niej serial).

Dla mnie sa najciekawsze jednak ksiązki nie należące do żadnego cyklu czyli:
          A Place of Execution (1999), Killing The Shadows (2000,The Distant Echo (2003)i własnie The Grave Tattoo (2006).
          W przyszłym tygodniu ukaże się A Darker Domain (2008)mająca w tle strajki górników z 1984.

• siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 22:32
      No i Anna Małyszewa Miłość zimniejsza od śmierci, a w tle niedokończona powieść
      Dickensa The Mystery of Edwin Drood.
      • siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 27.08.08, 22:45
        No i oczywiście detektyw literacki Thursday Next Jaspera Fforde tropiący
        fałszerstwa i kradzieże w świecie dzieł literackich (np. The Eyre Affair). I
        jedyna książka Arturo Pérez-Reverte'a, która mi się podobała czyli Klub Dumas z
        detektywem bibliofilem Corso.
    • minkipinki Re: 'Literackie' morderstwa 29.08.08, 18:46
      "Klątwa mozaiki" i "Klątwa światła" Gulio Leoni - Dante Alighieri prowadzi
      śledztwo. Moim zdaniem, takie sobie, ale może ci się spodoba.
      • carollcat Re: 'Literackie' morderstwa 29.08.08, 19:07
        Morderstwo według Agaty Christie i Śmierć na żądanie Hart Carolyn G.
    • drfell1 Re: 'Literackie' morderstwa 01.09.08, 23:17
      Czytana teraz przeze mnie Dreaming of the Bones Deborah Crombie chyba kwalifikuje sie do tej grupy. Była żona inspektora Kincaida pisze biografię Lydii Brooke - poetki, która popełniła samobójstwo. Dochodzi do wniosku, że śmierć poetki nie była samobójstwem, dzwoni do byłego męża, ktory ją wysłuchuje, ale nie traktuje bardzo poważnie. Sytuacja sie zmienia ginie własnie ona. Kluczem do rozwiazania jest jeden z utworów Lydii Brooke.

Lydia Brooke jest postacią fikcyjną, ale jest ona zafascynowana postacią Ruperta Brooke'a autentycznego poety mieszkajacego tak jak ona w Grantchester. Uważa sie za jego krewną, a jego utwory są obficie cytowane w książce.

Autorka pewnymi cechami i epizodami z biografii Ruperta obdarzyła Lydię, ale też jej mordercę.
    • siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 25.09.08, 04:18
      W powieści Loveseya Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze pojawia się wątek
      skradzionych listów Jane Austen jako jeden z motywów dokonanego morderstwa.
      • zorija Re: 'Literackie' morderstwa 25.09.08, 08:37
        Nie można pomijać inspektora Morse'a Dextera. W kręgach
        uniwersyteckich dzieje się też "Biała, nowa Anglia". O kościele
        mówi "Ostatni templariusz" Perez-Rewerte, ale ja tego nie skończyłam
        czytać, bo mnie wynudziło.
      • paszczakowna1 Re: 'Literackie' morderstwa 25.09.08, 13:28
        > W powieści Loveseya Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze pojawia się wątek
        > skradzionych listów Jane Austen jako jeden z motywów dokonanego morderstwa.

A tak, oczywiscie. I tegoz Loveseya (poza wspomnianym juz 'The Vault') jest
        motyw 'Trzech panow w lodce', wokol ktorego owija sie watek 'Swing, swing together'.
    • siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 04.10.08, 20:49
      Ostatni kabalista z Lizbony Richarda A. Zimlera i zaginione manuskrypty żydowskie.
    • siostra_pelagia Re: 'Literackie' morderstwa 10.10.08, 18:45
      W książce The Ampersand papers Michaela Innesa przyczyną gwałtownej śmierci
      archiwisty dr Sutch`a może być zaginiona korespondencja pomiędzy Byronem a
      Shelleyem.
      Czy tak jest faktycznie, jeszcze nie doczytałam:].
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka