nzuri Przywilej skóry Karen Slaughter 01.09.08, 10:48 Trochę rozczarowujący początek, ale się nie podddaję. PO mojej ostatniej lekturze to i tak urozmaicenie. Odpowiedz Link
opty2 H. Coben - W głębi lasu 01.09.08, 11:09 no cóż, Cobenowi jak zwykle ktoś zaginął, a potem kilka niespodzianek, zależy dla kogo, ale warto przeczytać Odpowiedz Link
dorrit Re: H. Coben - W głębi lasu 01.09.08, 12:42 Ja się wezmę za jedną ze "środkowych" książek Rankina (chodzi mi o mniej więcej środek kariery jego bohatera, insp. Rebusa) oraz za nową książkę J.D.Robb ("Strangers in Death"). A może i do Slaughter wrócę... Odpowiedz Link
judytta Trzeci znak Yrsa Sigurdardottir 01.09.08, 15:03 Nie wiedziałam na co się zdecydować ale wybrałam w końcu i zaczynam "Trzeci znak " Yrsa Sigurdardottir Tak wszyscy się tym zachwycali więc mam nadzieję że i mmnie się spodoba. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
drfell1 Dreaming of the Bones - Deborah Crombie 01.09.08, 22:51 Inspektor Kincaid musi rozwiązać zagadke morderstwa swojej byłek żony. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Aleksandra Marinina-Zabójca mimo woli 03.09.08, 06:06 Wreszcie dopadnięta w bibliotece. I jak wszystkie książki Marininy tę też czyta się dobrze. Odpowiedz Link
opty2 M. Grimes - Pod Huncwotem 03.09.08, 11:30 całkiem zgrabne to było, lepsze niż ta seria hotelowa, liczę na dalszy ciąg pub-owy Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: M. Grimes - Pod Huncwotem 03.09.08, 13:50 Już jutro w sprzedaży Pod przechytrzonym lisem. Odpowiedz Link
opty2 Super, dzięki za info:) 04.09.08, 09:21 siostra_pelagia napisała: > Już jutro w sprzedaży Pod przechytrzonym lisem. FORUM jest poza konkurencją, zawsze można na Was liczyć ) Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Marinina-Kolacja z zabójcą 03.09.08, 21:42 Też z połowu bibliotecznego. Czyta się jednym tchem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Słowo oficera-Donna Leon 04.09.08, 17:16 Chyba trochę słabsza niż jej wcześniejsze pozycje. Ale i tak lubię Brunettiego i Wenecję. Odpowiedz Link
drfell1 And Justice There Is None Deborah Crombie 05.09.08, 10:06 Deborah Crombie - And Justice There Is None (2002) Kolejna z serii. -- Writing a good, tightly plotted, well developed detective story is considerably more difficult than writing a novel that resembles a shapeless pudding (...) with a bit of detection thrown in. There are far too many of the latter kind around and not nearly enough of the former. Dr Helen Szamuely Odpowiedz Link
drfell1 In a Dark House - Deborah Crombie 06.09.08, 19:42 Deborah Crombie In a Dark House 10 z serii W niektórych poźniejszych ksiązkach znajduja sie mapki. Tutaj: www.deborahcrombie.com/maps/maps.htm mozna je oglądnąć. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Deborah Crombie-A finer end 06.09.08, 21:29 Zostałam sprowokowana Detektywi ze Scotland Yardu Duncan Kincaid and Gemma Jones w akcji. Chyba siódma w serii, ale chyba większego dramatu nie ma, że nie czytam od początku. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Deborah Crombie-A finer end 06.09.08, 22:03 Jak wspominałem ja tez akurat ją przeczytałem jako pierwszą. I nie wciagnąłem się Dopiero niedawno w wpadły mi (allegro) w reke dwie inne i zacząłem ja kupować. W czytanej teraz przeze mnie Water Like a Stone wystepuje postać z A Finer End (jakbym czytał w złej kolejności to nie mógłbym jej podejrzewać ) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Deborah Crombie-A finer end 07.09.08, 06:08 No to postaram się jednak pewną chronologię czytania zachować. Po Crombie pewnie trzeba się będzie wziąć za Alana Gordona, co tak się znienacka ku mej radości po polsku objawił. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Deborah Crombie-A finer end 07.09.08, 11:15 Też sobie kupiłem Trzynastą noc W wcześniej miałem Jester Leaps In, ale wstrzymywałem się z czytaniem. Ale czekają w kolejce, narobiło się trochę wakacyjnych zaległości, a urlop sie skończył. Zastanawiam się czy tytuł Trzynasta noc jest najlepszy bo w Polsce skojarzenie z Wieczorem Trzech Króli nie jest oczywiste, ale lepszej propozycji nie mam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Deborah Crombie-A finer end 07.09.08, 15:31 U Szekspira Wieczór Trzech Króli to z kolei Twelth Night było. Wypadałoby sobie tę sztukę przypomnieć, bo i główni bohaterowie, miejsce i czas do tego dramaturga nawiązują. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Deborah Crombie-A finer end 07.09.08, 18:43 Twelfth Night powinno być. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Deborah Crombie-A finer end 07.09.08, 21:15 Dla Anglika Thirteenth Night może sie kojarzyć z sequelem do Szekspira Dla Polaka nie jest to takie oczywiste. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Deborah Crombie-A finer end 16.09.08, 13:53 To może Wieczór Czterech Króli? Odpowiedz Link
drfell1 Re: Deborah Crombie-A finer end 16.09.08, 21:14 Mogłoby być, jeśli miałoby uzasadnienie w treści Je jeszcze za tego Gordona się nie zabrałem. A swoją drogą ciekawe jak przetłumaczą tytuł An Antic Disposition ( piata z kolei książka w serii)? Odpowiedz Link
opty2 D. Uhnak - Ofiary 08.09.08, 09:15 ciekawa pozycja, pierwsze policjantki w policji amerykańskiej i ich problemy Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: D. Uhnak - Ofiary 08.09.08, 09:34 Powiedziałabym nawet bardzo ciekawa pozycja. Uhnak to jedna z moich ulubionych "Amerykanek". Odpowiedz Link
opty2 Re: D. Uhnak - Ofiary 08.09.08, 12:53 siostra_pelagia napisała: > Powiedziałabym nawet bardzo ciekawa pozycja tak, można tak powiedzieć ) wiem,że jesteś fanką zostały mi jeszcze do przeczytania: Fałszywy świadek i Cień Ryer Avenue, liczę że też będą dobre Odpowiedz Link
drfell1 Water Like a Stone- Deborah Crombie 08.09.08, 23:20 Deborah Crombie - Water Like a Stone(2006) (11 w serii i ostatnia jaka mam) (2006) Odpowiedz Link
nzuri Detektyw Monk i kosmos 09.09.08, 14:09 Chichoczę sobie. Patrząc na książki napisane na podstawie seriali - Monki są najbardziej udane - humor został zachowany, a wyobraźnia robi resztę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Cynthia Harrod-Eagles-Symfonia śmierci 09.09.08, 18:17 Początek serii z detektywem Billem Sliderem. Chłopina bez awansu, nieudane małżeństwo, pożyczka w banku ( na jaki procent nie podano), kiepskie relacje z dziećmi... Męczy się detektyw, męczę się i ja podczas tej lektury. Na razie dam mu szansę i doczytam do 200 strony. Odpowiedz Link
opty2 S. Beckett - Chemia śmierci 10.09.08, 11:31 początek książki to jeden wielki SZOK, potem lepiej, dobre to, dobre, polecam Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 10.09.08, 20:10 "Wilcza wyspa" Konatkowskiego za mną, "Dreszcze" Lisy Jackson i ku mojemu zdziwieniu wciągnęłam się w książkę Childa Lee "Jednym strzałem" i mam ochotę na więcej jego książek. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 10.09.08, 21:09 To się Negev ucieszy, jak to przeczyta Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 10.09.08, 21:31 siostra_pelagia napisała: > To się Negev ucieszy, jak to przeczyta na razie ucieszył się mój Mąż, który lubi tego autora. Tak naprawdę tylko fakt, że skończyłam "Wilczą wyspę" i "dreszcze" i nie miałam co czytać spowodowały, że w ogóle po niego sięgnęłam, ale za to wciągnęłam się ogromnie i już mam zamiar czytać inne jego książki) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 11.09.08, 07:37 Chi, chi... Witaj w klubie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Faye Kellerman-Uliczne marzenia 11.09.08, 08:56 Policjantka Cindy Decker znajduje w koszu na śmieci porzucone niemowlę i prowadzi poszukiwania jego matki. Taka ostatnio bardzo modna autorka, ale tak do końca nie jestem do niej przekonana Odpowiedz Link
drfell1 Re: Faye Kellerman-Uliczne marzenia 20.09.08, 10:43 Ja też to teraz czytam. Pierwsze trzy książki z serii dość mi się podobały (The Ritual Bath,1986, Sacred and Profane,1987, Milk and Honey,1990), dalsze różnie. Czytana teraz, średnio. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Faye Kellerman-Uliczne marzenia 21.09.08, 12:31 Chyba jej mąż Jonathan Kellerman z psychologiem Delaware był mniej efekciarski, a lepszy warsztatowo. Ale coś jeszcze przeczytam i wtedy się okaże, czy ją polubię czy znielubię. Odpowiedz Link
opty2 M. Grimes - Pod Przechytrzonym Lisem 12.09.08, 11:42 na razie zaczęłam, Jury jest wściekły,że znowu go wysyłają "gdzieś na północ" do małej wioski rybackiej, a znowu Melrose też "przypadkowo" sie tam wybiera z wizytą do miejscowego notabla, wiec spotkanie dwóch panów wydaje się nieuniknione ) Odpowiedz Link
chiara76 Re: M. Grimes - Pod Przechytrzonym Lisem 12.09.08, 15:01 opty2 napisała: > na razie zaczęłam, > Jury jest wściekły,że znowu go wysyłają "gdzieś na północ" do małej > wioski rybackiej, > a znowu Melrose też "przypadkowo" sie tam wybiera z wizytą do > miejscowego notabla, > wiec spotkanie dwóch panów wydaje się nieuniknione ) błagam, nie nęć) dopiero zamówiłam i czekam))) chyba się muszę sklonować,żeby przeczytać wszystko to, co w danej chwili chcę) Odpowiedz Link
nzuri Re: M. Grimes - Pod Przechytrzonym Lisem 15.09.08, 11:20 Ja też zaczęłam - bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link
minkipinki Gerritsen "Opary szaleństwa" 12.09.08, 19:03 Myślałam, że Gerritsen nie zawiedzie mnie, a tu masz babo placek. Zakończenie jakieś takie naciągane. Odpowiedz Link
chiara76 M.Grimes , "Pod przechytrzonym lisem". 13.09.08, 15:51 Niby miałam coś zaczętego i to całkiem smakowitego, ale...skusiłam się na to Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: M.Grimes , "Pod przechytrzonym lisem". 13.09.08, 18:00 A kto by się takiej pokusie oparł? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Colin Dexter-Ostatni autobus do Woodstock 14.09.08, 07:07 Inspektor Morse w dobrej formie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Tess Gerritsen-Młodość dla wybranych 15.09.08, 18:39 Jacy tam w Ameryce straszni lekarze są. U nas na NFZ takie rzeczy się zdarzają. Nie przepadam za tą autorką, ale czyta mi się to nieźle. Odpowiedz Link
carollcat Cussler "Sahara" 15.09.08, 18:53 Idzie mi jak krew z nosa, tyle akcji, że aż nudne Odpowiedz Link
drfell1 A Gathering of Ghosts-Roy Lewis 15.09.08, 19:11 Roy Lewis - A Gathering of Ghosts(1982) Pierwsza z książek z serii budowlano-archeologicznej, której bohaterem jest Arnold Landon Odpowiedz Link
negev56 Lee Child - Wrog bez twarzy 15.09.08, 19:51 Pozdrowienia z Izraela To wczeniejsze przygody Reachera, ale jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Jack wlasnie zaczyna sprzatac swiat... W miedzyczasie nie bylabym soba, gdybym nie przeczytala trylogii S.Meyer czyli Zmierzch i reszte, powiem krotko, bardzo warto. No to tego, do nastepnego napisania Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Lee Child - Wrog bez twarzy 15.09.08, 19:53 My klasa ciężko pracująca również pozdrawiamy obijających się po świcie forumowiczów. I wcale nie zazdrościmy, wcale Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ian Rankin-Ciemne wody 16.09.08, 20:18 Jak kiedyś ją czytałam, to nawet przez myśl mi nie przyszło, że kiedyś tak serię z Rebusem tego autora polubię Odpowiedz Link
drfell1 Most Cunning Workmen-Roy Lewis 16.09.08, 22:24 Roy Lewis - Most Cunning Workmen(1984) (Arnold Landon) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Most Cunning Workmen-Roy Lewis 17.09.08, 03:26 I ja ta seria budowlana Ci się podoba? Czytałam parę rzeczy z Johnem Crow-oficerem policji, ale nienajciekawsze to było. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Most Cunning Workmen-Roy Lewis 17.09.08, 22:00 Ma swój urok chociaż troszkę nudnawe w iekszych ilościach czytać sie nie da. Podobno poźniejsze książki z serii są ciekawsze i bardziej archeologiczne. Arnold Landon przestaje się zajmować pozwoleniami na budowę a zaczyna nadzorować wykopaliska i muzea. Mam niestet tylko kilka pierwszych z serii. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Most Cunning Workmen-Roy Lewis 18.09.08, 04:19 No właśnie. Ja po tej serii z Crow straciłam ochotę na wszelkie kontakty z tym panem. Odpowiedz Link
drfell1 The Devil is Dead Workmen-Roy Lewis 18.09.08, 12:01 Roy Lewis - The Devil is Dead, 1989 Arnold Landon 5 z serii Arnold Landon Odpowiedz Link