Dodaj do ulubionych

Niskopodłogowe tramwaje

14.01.03, 00:16
Niedawno rozpoczął się taki niby przetarg na dostawę niskopodłogowych
tramwaji. Z tego co wiem to nie miał być klasyczny przetarg ale coś w rodzaju
rozmów-konsultacji z producentami. Zgłosiło się ich chyba czworo. Czy ktoś
wie coś na ten temat, jakieś większe konkrety czy terminy decyzji?
Pozdrawiam

PAweł
Obserwuj wątek
    • iwo_ Re: Niskopodłogowe tramwaje 14.01.03, 17:57
      Ja nic o przetargu nie wiem. Dobrze by było, gdyby pojawił się nowy tabor,
      szczególnie w zajezdni R-4. Szkoda tylko, że za kupnem nowego taboru nie idzie
      modernizacja trakcji (szybki tramwaj) - ale to już inna sprawa. Z tego, co wiem
      ZTMu nie stać na kupowanie więc skończy się pewnie na konsultacjach... Czy
      wiesz może jakie firmy wzięły udział w tych rozmowach?
      • projek Re: Niskopodłogowe tramwaje 15.01.03, 01:18
        Z tego co pamiętam to tych konsultaqcji zgłosiły się chyba cztery firmy:
        Siemens, Alstom, Bombardier i cos jeszcze ale nie pamiętam. Kojarzę że chyba
        było 6 projektów do dyskusji. Chyba 4 miały być przegubowe; 2 modele możliwość
        produkcji w kraju. Wszystkie oczywiście niskopodłogowe. Niestety jak widzisz
        większość tych informacji jest na "chyba" bo już dawno to widziałem. Jak znajdę
        coś jeszcze to napiszę.
        • dmirstek Re: Niskopodłogowe tramwaje 16.01.03, 14:32
          Bombardier kiedyś nawet jeździł na naszej poczciwej 4 (dawno, dawno temu)
          • porki1 Re: Niskopodłogowe tramwaje 20.01.03, 19:19
            dmirstek napisał:

> Bombardier kiedyś nawet jeździł na naszej poczciwej 4 (dawno, dawno temu)

A co to jest tem bombardier???
        • maciej.babel Re: Niskopodłogowe tramwaje 20.01.03, 06:03
          Przetarg zawisł w powietrzu jaiś rok temu po dwóch nieudanych próbach jego
          roztrzygnięcia. Siemens odpadł w przedbiegach, a jeszcze startował HCP z
          Poznania i skończył jak Siemens. Do drugiej tury przeszły trzy projekty:
          - CityRunner(Bombardier)
          - Citadis 303(Alstom) wersja dla Lyon po liftingu
          - Citadis 201(Alstom) wersja dla Magdeburga po liftingu
          Wygrał Citadis 302, ale odwołał się Bombardier. Drugi przetarg się nie odbył,
          bo uznano, że tylko Alstom spełnia warunki (moim zdaniem celowo zaostrzono
          warunki). I to tyle. O trzecim nawet nie myślano, bo Warszawa wpadła w dół
          finansowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka