Dodaj do ulubionych

Przesiadka na Linuks

07.10.09, 21:12
Przymierzam się do Linuksa i w związku z tym mam kilka "fundamentalnych" dla
mnie pytań:
1 - Jak jest z dostępnością sterowników? Są różne wersje - Ubundu, Gentoo
i.t.d; Czy jeśli producent pisze, że sterownik jest "pod Linuksa", to będzie
funkcjonować DLA KAŻDEJ wersji Linuksa? Chodzi o np. karty dźwiękowe mniej
popularne.
2 - Czy wersje Linuksa "obsługują" procesory wielordzeniowe?
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Przesiadka na Linuks 07.10.09, 21:22
      Najlepiej zadaj pytanie na
      forum.gazeta.pl/forum/f,15430,Linux_i_Open_Source.html
      oraz na grupach poswieconych linuksowi, podajac specyfikacje posiadanego sprzetu
      proszac o doradzenie stosownej dystrybucji, a nastepnie precyzuj na forum danej
      dystrybucji.

Podaj tam tez co chcesz robic na swoim sprzecie, bo nie do wszystkich zastosowan
      uda sie wykorzystac Linuksa.
    • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 07.10.09, 21:23
      Ze sterownikami jest lepiej niż w Windows. Linuks obsługiwał procesory
      wielordzeniowe wcześniej niż Windows.
      • r0ger Re: Przesiadka na Linuks 07.10.09, 21:42
        ha, ha, ha...
        • Gość: smutas Re: Przesiadka na Linuks IP: *.dsl.bell.ca 10.10.09, 04:31
          "Czego rzysz?". Ze steronikami to roznie bywa. Mozna sprawdzic czy istnieja w
          HCL np. na www.linuxquestions.org/hcl/

Co do procesorow wielordzeniowych to "najprawdziwsza prawda". Linux wsperal
          takowe przed Windowsem, i co ciekawe Linux nie stawia uzytkownikowi ograniczen
          do ilosci procesorow dzialajcych na komputerze. Domowe Windowsy, w tym tzw
          Professional ma licencyjne ograniczenie do dwoch procesorow.
          • kell99 Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 04:55
            Z tymi sterownikami to juz jest calkiem dobrze. Trzeba miec pecha by
            trafic na cos nie obslugiwanego przez duze distro. Do tego jest
            wspierana cala masa kilkuletnich urzadzen dla ktorych za nic nie
            znajdzie sie sterownika dla visty/7.

Co do procesorow wielordzeniowych to chyba nie ma juz takich
            problemow. Przynajmniej z 4 (z HT bedzie ich 8) xp pro sobie jakos
            radzi (chociaz by bylo wydajnie to musi byc juz vista).

A pamietasz o pierwszej 64bitowej popularnej grze ktora tez byla
            wydana pod linuksa (wtedy to nawet xp64 nie bylo, a architektura byla
            nazywana amd64:)
            • r0ger Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 07:16
              Myślisz o demo UT? No, było i co dalej?
              • r0ger Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 07:18
                I dalej twierdzę, że linuks był, jest i będzie systemem dla pasjonatów, a nie gotowym produktem dla przeciętnego użytkownika.
                • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 09:44
                  i ci "pasjonaci" instaluja to na serwerach, bo maja taka fantazje :P
                  • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 11:57
                    Nie. Instalują dlatego, że są pasjonatami. A tak szczerze, tiges_wiz,
                    zainstalował byś sobie system, który nie instaluje automatycznie wirusów? Co to
                    za przyjemność korzystać z systemu i nie widzieć komunikatów o wykonaniu
                    nieprawidłowej operacji, niebieskich ekranów i innych fajerwerków niedostępnych
                    w Linuksie. Słyszałeś żeby w tle Linuksa działał proces przelewający pieniądze z
                    konta właściciela na konto właściwsze? I najważniejsze - jaka to przyjemność
                    korzystać z oprogramowania, którego nie da się ukraść? No chyba, że się jest
                    pasjonatem...
                    • Gość: Muzyk Re: Przesiadka na Linuks IP: *.acn.waw.pl 10.10.09, 13:00
                      > I najważniejsze - jaka to przyjemność korzystać z oprogramowania,
                      > którego nie da się ukraść?

Faktycznie się nie da ukraść - no bo jak ukraść np Cubase pod linuxa skoro go
                      dla tego systemu nie ma i nie będzie??
                      • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 13:26
                        [sarkazm mode=on]
                        https://www.youtube.com/watch?v=T3OiLrIe-bc
                        jak widac na tym filmie cubase nie da sie uruchomic na linuksie.

linux-muzyka.ixion.pl/tekst.php?id=25001
                        nie uruchamiaja sie tez VST

www.linux-vst.com/
                        a tu strona o tym, ze nie ma natynych sekwencerow dla linuksa.

szczerze powiedziawszy to dosc pobieznie szukalem, bo to nie moj problem. Ja mam
                        Terrateca DMX 24/96 i dziala to dobrze pod linuksem.

linux-muzyka.ixion.pl/kategoria.php?id=65007
                        a tu znalazlem informacje, ze nie sa sie na linuksie tworzyc muzyki.
                        [sarkazm mode=off]

Udalo mi sie tez przekonac kilka osob do zainstalowania ubuntu 9.04 (naprawde
                        spory postep w stosunku do wersji wczesniejszych). Np. na lapku nie musialem
                        robic nic. Zainstalowala sie i uruchomilem bez problemu karta WiFi oraz
                        graficzna. Wczesniej uruchamialem je po instalacji sam.

A windows? nie jestem linuksowym purysta i mam. Kupione 3 licencje (jedna z
                        lapka). Tam tez jest zainstalowana jedna pod maszyna wirtualna i sluzy do
                        uruchamiania programow, ktore podobno nie dzialaja pod linuksem. Mam tez XP,
                        ktory na stacjonarnym sluzy do gier i do uruchamiania wlasnie Cubase 2 SX ( mam
                        nawet taki smieszny niebieski klucz sprzetowy, a w pudelku byla tez edycja do
                        Mac OS.). Po Vista i Win7 z ta wersja juz jest problem. Chyba latwiej ja
                        poprawnie uruchomic pod Linuksem niz w nowych systemach microsoftu.

Wiec jak juz zaczniesz pisac, to chociaz sprawdz jaki jest stan faktyczny, a nie
                        powtarzaj zaslyszane opinie sprzed 15 lat.
                      • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 14:02
                        Gość portalu: Muzyk napisał(a):

> Faktycznie się nie da ukraść - no bo jak ukraść np Cubase pod
                        > linuxa skoro go dla tego systemu nie ma i nie będzie??

Mowa o systemie operacyjnym, a nie o programie, którego używa kilku
                        użytkowników. A czy "nigdy nie będzie pod Linuksa"? Windows zdobył przewagę, bo
                        piracił go na początku każdy. Gdy użytkownik będzie miał wybór iść do kicia,
                        kupić system lub mieć darmowy, to oczywiście wybierze pierwszą ewentualność.
                        Widać to na przykładzie Chin. Wystarczyło, że rząd zagroził, że przesiada się na
                        Linuksa, a natychmiast okazało się, ze opłaca się Windows sprzedawać zaledwie o
                        27¢ drożej niż piraci.

Gdy Linus będzie miał 90% rynku, a Windows 10, to Cubase będzie pod Linuksa, a
                        nie będzie pod Windows - kwestia opłacalności. Przy okazji życzę udanych zakupów
                        nowej wersji po zmianie systemu operacyjnego na nowszy. Na pewno będzie jeszcze
                        lepsza i droższa od poprzedniej.
                    • Gość: petroll Re: Przesiadka na Linuks IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.10.09, 13:16
                      jak zwykle bredzisz obywatelu. Linux tez jest atakowany i tez ma swoje firewall,
                      nie ma niebieskiego ekranu ale z byle powodu odmawia wszelkiej wspolpracy
                      informujac o tym jedynie krotka notka na ekranie kompletnie niezrozumiala dla
                      przecietnego uzytkownika.( error 15) Zreszta czytaj to forum a zwlaszcza twoje
                      rady a bedziesz mial odpowiedz na pytanie dlaczego uzytkownicy doprowadzaja
                      windows do apopleksji i niebieskiego ekranu. Windows to bezapelacyjny zwyciezca
                      na rynku wiec to naturalne ze pod niego pisze sie programy w tym i virus. Byloby
                      tez dobrze bys przestal z ta polska obluda o nieskazitelnej uczciwosci, jest
                      wsrod was ogromna wiekszosc zlodzieji, naciagaczy i oszustow i ty tez do nich
                      sie zaliczasz bo masz programy za ktore nie zaplaciles. Pamietaj, Windows to
                      potega, Mac i Linux to mimo wszystko margines.
                      • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 13:30
                        > wsrod was ogromna wiekszosc zlodzieji, naciagaczy i oszustow i ty tez do nich
                        > sie zaliczasz bo masz programy za ktore nie zaplaciles. Pamietaj, Windows to
                        > potega, Mac i Linux to mimo wszystko margines.

buahaha bedzie ludzi pouczal kolo, ktory ukradl Windows 7 i jeszcze sie na tym
                        na forum chwali. Spadaj do zmywaka zakompleksiony matolku.
                        Dziwie sie, ze sie udzielasz na slowianskim forum, to nie godne takiego mastah
                        hax0ra jak ty.
                      • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 14:14
                        Gość portalu: petroll napisał(a)

> Byloby tez dobrze bys przestal z ta polska obluda o nieskazitelnej
                        > uczciwosci, jest wsrod was ogromna wiekszosc zlodzieji, naciagaczy
                        > i oszustow i ty tez do nich sie zaliczasz bo masz programy za
                        > ktore nie zaplaciles.

Masz na to jakieś dowody, czy pomawiasz użytkowników forum bo masz takie hobby i
                        uważasz, że jeśli ty używasz programów, za które nie zapłaciłeś (do czego
                        przyznałeś się otwarcie w innym miejscu) to inni tez to robią?

Piszesz, że Linuks odmawia współpracy z Tobą wyświetlając krótki komunikat,
                        którego nie rozumiesz. Czyżbyś oczekiwał, że wyświetli komunikat w formie
                        reklamy sieci sklepów MM?
                • kell99 Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 16:00
                  1) Nie bylo to UT.
                  2) Nie trolluj.
    • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 07.10.09, 21:27
      ad1. tak
      moga byc "specjalne" pakiety dla wybranych popularnych dystrybucji (latwe w
      instalacji), ale jest tez plik zrodlowy, ktory napewno sie skompiluje na kazdym
      linuksie (ciut trudniejszy w instalacji)

ad2 . tak
      i klastry skladajace sie z wielu komputerow, i sieciowe systemy plikow, i
      procesory RISC, i partycje NTFS
      • kocinos Re: Przesiadka na Linuks 07.10.09, 21:39
        Dzięki
    • randybvain Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 19:58
      Mam Ubuntu jako poboczny system i nie było problemów ze sterownikami ani w ogóle z hardwarem. Problemy są z softwarem, jeśli jesteś przyzwyczajony do Windowsa, możesz mieć takie same trudności, jak z uczeniem się obcego języka. Właśnie to jest głównym powodem, dla którego zrezygnowałem z używania Ubuntu na codzień. Mimo podobno dużego postępu w stosunku do poprzednich wersji, jak czytałem, nadal jest to system, w którym zainstalowanie czegoś wymaga wpisywania niezrozumiałych komend w Terminalu, każdy podaje inne na ten sam efekt, a w rezultacie istnieje olbrzymie ryzyko pomyłki, co strasznie zniechęca.
      Pamiętam, że spędziłem kilka dni na Google'u i różnych forach linuxowych, próbując rozszyfrować, o czym oni piszą i co jest co.

Jednak nie twierdzę, że Linux jest zły, jest inny.
      • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 20:50
        randybvain napisał:

> Mimo podobno dużego postępu w stosunku do poprzednich wersji, jak
        > czytałem, nadal jest to system, w którym zainstalowanie czegoś
        > wymaga wpisywania niezrozumiałych komend w Terminalu, każdy podaje
        > inne na ten sam efekt, a w rezultacie istnieje olbrzymie ryzyko
        > pomyłki, co strasznie zniechęca.

Masz rację. Użytkownik Linuksa gros czasu spędza na instalowaniu programów. W
        zasadzie one służą wyłącznie do instalacji. W Windowsach nie ma żadnych
        problemów z instalacją niczego i nigdy. No i instaluje się tylko raz. Przeważnie
        w niedzielę, po powrocie z giełdy.
        • randybvain Re: Przesiadka na Linuks 11.10.09, 12:04
          Na tym spędziłem dwa tygodnie wypróbowywania Ubuntu. Sarkazm niepotrzebny, opisałem własne doświadczenia.
          • smutas Re: Przesiadka na Linuks 11.10.09, 18:23
            No dobra, wylaczamy sarkazm i ironie - tylko powiedz nam jakie to programy
            instalowales z wykorzystaniem konsoli? Do stawiania pierwszych krokow z Linuksem
            w zupelnosci wystarczaja graficzne narzedzia takie jak Synaptic / Yast czy co
            tam jest w konkretnej dystrybucji i te 20tys programow dostepnych prosto z
            repozytoriow.
            Instalowanie popularnych programow spod konsoli tez nie jest jakies niebywale
            trudne. Instalacja starszych i mniej popularnych aplikacji moze nastreczac
            problemy nowym uzytkownikom. Co jak mi sie zdaje jest zupelnie naturalne -
            najpierw musisz nauczyc sie chodzic nim zaczniesz biegac :-)

Dwa tygodnie???? Chlopie, a ile czasu uczyles sie Windowsa? Ot tak siadles do
            peceta w dniu nr 1 i odrazu znales nazwy wszystkich potrzebnych ci programow,
            adresow www, wiedziales jak uzywac panel sterowania i potrafiles recznie
            zmieniac klycze w rejestrz? Tak... a swistak siedzial i zawijal w sreberka :-)
            • randybvain Re: Przesiadka na Linuks 14.10.09, 00:44
              Jeśli chodzi o Windowsa, to zaczynałem od takich rzeczy jak pisanie dokumentów tekstowych, oglądanie filmów, granie w gry, internet itp, i nie musiałem w niczym grzebać, dopóki nie złapałem pierwszego wirusa.
              Dokumenty tekstowe: w Viście używam OpenOffice'a, więc nie sądziłem, że Ubuntu zrobi z tego taki problem. .ods i .odt stworzone na Viście dostają szału na Ubuntu - przyczyna - inne czcionki. .ods i .odt stworzone na Ubuntu wyglądają na Viście miernie. Przyczyna - ta sama.
              Internet: mój dongle nie jest do końca kompatybilny. Trzeba go włączyć na Viście, zrestartować system na Ubuntu i wtedy działa. NIe daje się uruchomić ponownie z poziomu Ubuntu. Przyczyna - prawdopodobnie wina producenta dongla.
              Internet: strony internetowe porozjeżdżane, wymiary pozmieniane itd. Oczywiście przyczyna - brak prawidłowego kodu HTML. Udowodnione to na podstawie mojej strony, która przez jakąkolwiek przeglądarkę linuksowską wygląda prawie idealnie tak samo jak przez przeglądarki windowsowskie poza różnicą w czcionce. Parę dni spędziłem na znalezieniu informacji o możliwości zainstalowania podstawowych windowsowskich czcionek na Ubuntu.
              Obrazki: używam na Viście gimpa. Ubuntu: zawias. Przyczyna: czcionki. Mam ich duużo.
              Filmy: Ubuntu nie daje rady z .flv używanym na Youtube i innymi podobnymi. Filmiki się zacinają i są poprzecinane poziomymi paskami. Obciążenie procesora 100%. Przyczyna nieznana.
              Filmy i muzyka: nie udało mi się znaleźć czegoś odpowiedniego do odtwarzania .wmv i.mp3. Tzn. Ubuntu sobie ładnie poinformował, że nie ma kodeków, ściągnął jakieś, pliki się odtworzyły, ale potem stwierdził, że te nie są do końca dobre i w efekcie coś tam się odtwarza, ale jakość jest mierna.
              Gry: nie udało mi się nic otworzyć na Wine. Nawet Diablo. Układanie kuleczek jednak jest fajne.
              Co tam jeszcze? Aha, chciałem sobie wypróbować Freeciv. Spędziłem kilka dni na wyjaśnianiu, które w zasadzie pliki z repozytorium mam zaznaczyć. W międzyczasie zaciąłem się na opanowywaniu unzipowania przez Ubuntu. Oraz na zrozumieniu języka. Spróbuj znaleźć w Google odpowiedź na to, co znaczy "cd into it". Element instrukcji. Do dziś nie mam pojęcia gdzie, co się zainstalowało, co się ściągnęło.
              Aha, jeszcze Ubuntu sygnalizował mi notorycznie problemy z certyfikatami jakichś swoich plików uaktualniających. Nadal nie wiem, czy je ściągnąć, czy nie, ale mi co parę minut zawiesza wszystko, by przypomnieć mi o tych aktualizacjach.

Jak na początującego użytkownika to stanowczo za dużo zachodu i głowienia się nad tym, gdzie zrobiłem błąd.
              • smutas Re: Przesiadka na Linuks 14.10.09, 05:00
                Ciekawe co ja robie zle, ze mi takie kwiatki jak tombie nie wychodza?
                Flashki chodza mi slicznie, muzyka gra (poza niektorymi streamami WMV, ale
                akurat BARDZO to mi na nich nie zalezalo). Gimp sie tez mi nie zwiesza. Czcionki
                TTF sa dostepne za friko, albo mozna je przerzucic z Windy. Maile z zalocznikami
                .doc wyslam kilka razy w tygodniu mojemu managerowi i on nawet nie wie pod czym
                sa tworzone....

Moglibysmy sie tak przomarzac od rana do wieczora. Moze to sprawa jakiegos
                sprzetu? Nie wiem. Ubuntu osobiscie nie lubie, Gnome mnie meczy, jak moge to
                wybieram dystrybucje oparte na .rpm i KDE. O, nie nie mam pojecia co to jest
                "dongl" :-)

Po mojemu najwiekszym problemem w przesiadce na Linuksa jest brak "dobrego
                kumpla, ktory sie zna". Tak przeciez wiekszosc z nas zaczela przygode z
                komputerami. Z Linuksem jest inaczej, ciekawosc po przeczytaniu "czegostam" i
                zaczyna sie jazda bez trzymanki. Wszystko trzeba rozgryzac samemu ew. z niklym
                wsparciem na jakim forum. Ale czytac trzeba duuuzo wiecej.
                Dales swietny przyklad z "cd to it" :-) I znowu dwie rzeczy - brak wiedzy co to
                jest "cd" i jak uzywa sie jezyka angielskiego w potocznej mowie. Mam poniekad
                szczescie, uzywanie skrotow tak jakby to byly normalne slowa jest w mojej pracy
                norma, jak i norma jest rozmawianie po angielsku. Coz jaki kraj taki obyczaj :-)
                Jakby Anglik mial zrozumiec co to znaczy po polsku "spinguj gugla" to tez by
                pewnie osiwial.

No i powrot do poczatku - zaczynales od... az do pierwszego wirusa. Czyli
                paradoksalnie za duzo wiesz, na twoje nieszczescie o Windowsie. Bo przeciez,
                gdybys zacza spokojnie rozgryzac Linuksa w taki sam sposob jak to robiles z
                Winda to moglbys smialo powiedziec, ze zaczynales od OpenOffice... az do
                pierwszego kernel panic :-)

Co do zwiech - Linux troche inaczej korzysta z RAMu, moze w tym problem. Odpal
                Ubuntu CD i zapusc memory test. Cierpliwosci, to potrwac moze dobra chwile.
                Bardzo bym sie zdziwil by twoj RAM nie wykazal konkretnej ilosci bledow.
                cheers
                • randybvain Re: Przesiadka na Linuks 14.10.09, 18:40
                  Toż ja nigdzie nie stwierdziłem, że system jest zły! Inaczej nie sprowadzałbym sobie oryginalnej płyty zamiast ściągania z internetu. I np. netbooka to z XPekiem to nawet bym nie brał, a tylko z Linuksem mimo wszystko.
                  • Gość: smutas Re: Przesiadka na Linuks IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.09, 21:04
                    Ja tez nie odebralem twojego postu w ten sposob. Lubie linuksy/ uniksy ale fanatykiem nie jestem i zdaje sobie sprawe z ich niedoskonalosci. Np. twoje problemy nie uwazam za cos nieprawdopodobnego. To, ze takowych dzisiaj nie mam wynika z dwoch rzeczy. 1 kilka dobrych lat pracowania z tymi systemami 2 unikanie niepewnego sprzetu. Czyli nie lanie benzyny do silnika diesla :-)
    • Gość: 140 Re: Przesiadka na Linuks IP: *.stk.vectranet.pl 10.10.09, 20:00
      Dyskusja dzieci w piaskownicy. Moje wiaderko jest lepsze a twoje kradzione.
      Puknijcie się w łepetyny albo walnijcie baranka łbem w ścianę. Każdy ma prawo
      używać takiego OS-a jaki mu pasuje ale nie ma prawa wmawiać innym co jest lepsze.
      • Gość: belzebub l Re: Przesiadka na Linuks IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.10.09, 21:31
        stali bywalcy tego forum, jak zawsze rozpieprzyli kolejny temat
        pouczajac, nauczajac tyle tylko ze nic nie na temat. Wasza
        "wesolosc", podatnosc na prowokacje, chamska zawisc to sa cechy dla
        ktorych warto odwiedzac to forum bo nigdzie nie jest tak wesolo jak
        tutaj gdzie bzdura goni bzdure a biednym potrzebujacym nad ktorymi
        znecacie sie i klocicie pozostaje tylko c:\format. Kurze jajca. Dla
        porzadku, nie jestem katolikiem, nie chodze do kosciola i spowiedzi i
        obce mi jest przykazanie : nie kradnij. Zadne prawo nie zakazuje
        kradziezy co najwyzej oferuje za to kare. A jako wolny czlowiek w
        wolnym swiecie robie co chce a wam ...do tego.
      • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 10.10.09, 21:32
        a dlaczego?

po za tym nie widze tu zeby ktos cos pisal co jest lepsze.
        • Gość: IP Re: Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 02:37
          itrochę ktoś przesadził,czasem,jak nie ma się szczęścia (ja miałem)to stosuje
          się metodę użycia sterowników dla Windows w Linuksie.Windows=miliony
          wirusów,Linux= jeden wirus,który podobno ktoś wymyślił.W linuksie nie musi się
          nawet używać firewalla(linuks to jednak system dla fachowców od włamań i
          zabezpieczeń).Coś na luzie,dystrybucji i wersji linuksa większość na pewno nie
          zna.Wersja LIVE CD to jest to,na początek
          www.puppylinux.org/downloads Puppy Linux is the best ,iso 105 Mb do
          wypalenia na CD.Umożliwia:podłączenie się przez ethernet do internetu przy 2
          kliknięciach,ściąga i wypala krążki,montuje flash USB,partycje linux i windows i
          edytuje pliki,umożliwia ściągnięcie i wypalenie na CD zdjęć z komórki przez USB
          z pamięci flash.
          GeeXboX iso live CD 18.9Mb może być wypalony na CD lub zapisany na pamięci flash
          USB umożliwia oglądanie np. filmów DIVX ze zdumiewającą jakością i małymi
          wymaganiami,bez dysku twardego.I szybko przegląda listę plików.Angielski i
          francuski(podobnie do puppy potrzebny jest angielski,nie polski język).
          • tiges_wiz Re: Linux 11.10.09, 02:40
            ja za dawnych czasow uzywalem fresco ;)
            ruter, serwer www i firewall odpalany z dyskietki ;)

co do sterownikow, to nie do wszystkich urzadzen sa wrappery, ale np karty wifi
            latwo zmusic do pracy na sterownikach z windows.
        • randybvain Re: Przesiadka na Linuks 14.10.09, 00:50
          Bo dyskusja o wyższości jednego OS nad drugim jest taka sama, jak dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Systemy uniksowe doskonale nadają się do jednych rzeczy, a windowsowskie do innych, a macowskie do innych. Np. serwery to chyna najlepiej na uniksach chodzą, a grafiki lepszej niż stworzonej na Macu nie widziałem.
          • smutas Re: Przesiadka na Linuks 14.10.09, 04:27
            Duzo prawdy ale dalej generalizujesz. Ja widzialem lepsza grafike zrobiona na
            SGI (dawne dzieje) no i kilka filmow co Maca na oczy nie widzialy. Shrek, Lord
            of the Rings etc... Chodzi mi o to, ze grafika to tez pojecie tak szerokie ja
            temat OSow. I jakby nie bylo OS X to tez UNIX :-)
          • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 15.10.09, 10:54
            > a grafiki lepszej n
            > iż stworzonej na Macu nie widziałem.

czyli twierdzisz, ze pedzel i plotno sa wazniejsze od artysty.
            ale mam dla ciebie kiepskie nowiny. wiele lat pracowalem w roznych wydawnictwach
            i niestety maci sa w odwrocie. teraz nawet sdtudia dtp pracujas na
            indesign+incopy, photoshopie i ilustratorze na PC
    • gad.forumowy Re: Przesiadka na Linuks 11.10.09, 19:39
      Ostatnio Ubuntu mnie zaskoczyło. Wetknąłem w USB modem Huawei E169... i pojawił się stosowny kreator, z którego wybrałem lokalizację Polska i usługę iPlus. Później jedno kliknięcie i byłem w internecie.
      Co ciekawe nie udało się to w Kubuntu... a KDE jest takie śliczne ;-)
      • oby.watel Re: Przesiadka na Linuks 11.10.09, 19:44
        A w Windows nawet wtykać nie musisz...
      • tiges_wiz Re: Przesiadka na Linuks 11.10.09, 19:51
        a mi jakos KDE nie lezy ;) zdecydowanie wole gnome+compiz. (wiem ze z kde tez
        dziala, ale kde mi nie lezy ;) )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka