Dodaj do ulubionych

Znowu to samo...

02.11.09, 13:27
Im więcej czytam o laptopach tym mniej wiem.
Zastanawiam się nad 3 markami: Dell, HP i Lenovo. Sprzęt ma dłużyć tylko do offica, internetu i mp3 (nie do gier i filmów). Która marka jest z tych trzech najlepsza? Chciałbym żeby taki laptop "pożył" 3 lata (z kasą krucho). Doradźcie:)
Obserwuj wątek
    • paralentum Re: Znowu to samo... 02.11.09, 13:58
      Jeśli tylko do tego co powiedziałeś ma służyć to każdy nowy w sklepie
      jest aż za dobry, a co do żywotności, 3 lata to każdy powinien
      wytrzymać. Może pomysl o uzywanych, zarąbisty można kupić z drugiej
      reki jeszcze na gwarancji czasem za tysiaka.
      • oby.watel Re: Znowu to samo... 02.11.09, 15:39
        Weź pod uwagę to. A
        niezależny serwis laptopów w Warszawie zwraca uwagę, że płyty główne laptopów są
        tak projektowane, by były nienaprawialne. Przoduje w tym firma HP, której średni
        czas życia laptopów Pavilion serwis ocenia na pół roku intensywnego użytkowania.
        Jeśli zdecydujesz się na używany laptop, to szukaj przeznaczonych dla firm.
        Takie laptopy z są droższe, ale i trwalsze.
        • Gość: :-) Re: Znowu to samo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 16:38
          Hmmm,
          biorąc pod uwage te dwa fakty:
          1.płyty główne laptopów są tak projektowane, by były nienaprawialne
          2.średni czas życia laptopów Pavilion serwis ocenia na pół roku
          to wynika z tego, ze niemal kazdy laptop HP serii pavilion będzie
          wymieniony w serwisie na nowy :-)
          • oby.watel Re: Znowu to samo... 02.11.09, 17:06
            Nie niemal każdy, tylko niemal każdy uszkodzony, jeśli udowodnisz, że nie
            przyczyniłeś się do powstania usterki, na przykład przegrzania przez trzymanie
            urządzenia na kolanach. Usterka mogła też być spowodowana upałami. A uszkodzeń
            spowodowanych zjawiskami naturalnymi, takimi jak piorun piorun, trzęsienie ziemi
            czy powódź - gwarancja nie obejmuje.
            • paralentum Uwielbiam takie legendy 02.11.09, 17:37
              Płyty głowne w laptopach wszystkich firm są wymieniane w razie
              usterki i to nie spisek układu tylko fakt że chińczycy robią je za
              tak smieszne pieniądze że zamiast w serwisie zatrudnić iużyniera i
              naprawiać lepiej zatrudnić faceta do obsługi śrubokrętu a co do
              laptopów pavilion firmy hp, to akurat moja córka taki iała, przeżył
              wszystko łącznie z surfowaniem w łóżku na kołdrze (wyłączył się od
              przegrzania) oraz wciągnięciem kilku klawiszy w odkurzacza, że o
              zwykłych upadkach ze stołu 2 albo 3 razy nie wspomnę więc tę
              awaryjność można włożyć między bajki bo kupiłem go około 3 lata temu.
              Jak go w szkole podłączyła do gniazdka ze spięciem to oprócz tego że
              korki wyleciały i bateria się spaliła nadal działa na kablu a po
              wymianie baterii nawet jakby dłużej działa bez kabla. Jedyny laptop
              który mi zrobił psikusa to toshiba, od intensywnego grania w call of
              duty przyciski się przy touchpadzie pokrzywiły. teraz mam della i
              czasem całe noce chodzi bo przecie film jakis z emula albo oglądam
              coś i wyłączyć zapomnę, i nic. HP też czasem całe noce simsów albo
              emula, jak się coś ściąga na co czekamy bardzo to się wogóle nie
              wyłącza aż się ściągnie. Ale bajki że producenci celowo niszczą
              sprzęt tak miło brzmią...W końcu 26 procent dorosłych polaków wierzy
              w układ to czemu nie w takie bajki
              • oby.watel Re: Uwielbiam takie legendy 02.11.09, 18:44
                A jakie z tego wszystkiego płyną wnioski dla autora wątku? Że powinien sobie
                sprawić wehikuł czasu? Albo kupić dziś model za cenę sprzed trzech lat? Tylko
                czy go wtedy będzie stać?
                • paralentum Legendy miejskie ciąg dalszy 02.11.09, 21:16
                  Ale kochany ty nadal swoje, 3 lata temu robili dobre a teraz już złe?
                  Ty chyba czytasz za dużo sensacyjnych doniesień w sezonie ogórkowym.
                  Dodaj jeszcze że najlepsze były stare komórki teraz to już panie
                  takich nie robią, co. Więc od tamtej pory kupiłem jeszcze jednego HP
                  dla drugiej córki, Toshiba który ma moja kobita oraz Dell którego mam
                  ja. Kompy te w większość weekendów są obciążane całodobowo i doprawdy
                  kultura techniczna moich dziewczyn to wczesne średniowiecze. Ostatnio
                  włożyły mały dysk dvd do napędu szczelinowego mimo nalepki
                  informującej że się nie da!!!! Jeżeli w ich rękach te kompy działaja
                  po 2-3 lata to znaczy że nawet w jaskinii neandertalczyków by
                  działały. W większości cywilizowanej europy te same delle co mam ja,
                  zresztą składane niecały kilometr od miejsca w którym piszę bo w
                  anglii przeważa produkcja z polski jeśli chodzi o laptopy dell maja 3
                  letnia gwarancje producenta, ja mój kupiłem w bostonie i co z tego że
                  się zepsuje? wymienią, straszna sprawa nie? Zresztą ja naprawdę widze
                  co się na codzień dzieje u mnie w domu i pomijając legendy ten sprzęt
                  się w zasadzie nie psuje. Znam ja opowieści że się psują co pół roku,
                  potwór z loch ness też się co pół roku pojawia a w 2000 roku był
                  koniec świata. Tylko że ja mieszkałem w 2000 roku nad jeziorem loch
                  ness z laptopem i ani on się nie zepsuł, ani koniec swiata nessiego
                  nie unicestwił. Może weź na jakieś forum czasopisma wróżka z tymi
                  rewelkami skocz tam cię zrozumieją.
                  • oby.watel Re: Legendy miejskie ciąg dalszy 02.11.09, 22:29
                    A jakie z tego wszystkiego płyną wnioski dla autora wątku? Że powinien zakupy
                    zrobić w Bostonie? Czy jeśli ten sprzęt w zasadzie się nie psuje, to na wszelki
                    wypadek w zasadzie lepiej kupić dwa? Uświadomiłeś pracownikom serwisu, którzy
                    przyjmują dziennie do naprawy kilka laptopów, że Ty mając 4 wiesz od nich lepiej
                    co i jak? I że laptopy, które do nich klienci przynoszą na gwarancji w ogóle się
                    nie psują?
                    • paralentum Re: Legendy miejskie ciąg dalszy 03.11.09, 17:48
                      W istocie większość zepsutych laptopów to robota właścicieli a nie
                      wiem w jakim ty serwisie ten nawał roboty zauważyłeś bo np dell i
                      toshiba przysyłają serwisantów w celu naprawy do chaty klienta, więc
                      jeszcze znasz legendę o zawalonym robotą punkcie serwisowym? Brawo. A
                      znasz tę o tanim mercedesie w którym zmarł właściciel i nie mozna
                      usunąć odoru? Podobno praie nówka na autotrader za 5 tysięcy do
                      wywietrzenia. I zaprawdę w bostonie taki sam kupisz komputer jak w
                      łodzi z tej samej wytwórni ja widze że parasz się chyba jeszcze
                      geomagią chłopie. Sprawdzasz kompa wahadełkiem przed zakupem?
        • krzysztofsf Re: Znowu to samo... 02.11.09, 23:34
          Patent stary.
          Pierwsze wypuszczone z fabryk w USA swietlowki mialy taka niska awaryjnosc, ze
          producenci celowo pogorszyli ich jakosc w procesie technologicznym, aby
          "zaprogramowac" wymiane co iles tysiecy godzin.
    • conex Re: Znowu to samo... 02.11.09, 23:28
      Ja z całą odpowiedzialnością polecam IBM/LENOVO
      Uzywam od 3 lat IBM T42, zrobiłem na nim wiele stron Klientom, mam
      zainstalowanego localhost'a (wszędzie gdzie jeżdzę go zabieram i działa CICHUTKO
      i bez zarzutu.
      Dzisiaj już ich nie ma, ale modele LENOVO z serii np T61 lub T61 z róznymi
      końcówkami są wyśmienite, choć wcale nie ładne.
      DLa mnie lapek nie musi być ładny - ma chodzić.
      Jeśli ktoś chce ładny to już inna sprawa :)
      • kell99 Re: Znowu to samo... 03.11.09, 02:02
        Akurat pozwole sobie nie zgodzic bo nie jestem milosnikiem produktow lenovo. Moj
        T61 (T7300/4GB/nvidia quadro) grzeje sie niemilosiernie, 9komorowa bateria
        wystarcza na ledwo 2.5h pracy (to juz 2ga, bo 1sza zdechla po niecalym roku).
        Matryca (WSXGA+) dostala dziwnych plam. Obudowa peka. Dysk twardy byl
        wymieniany. A T61 to podobno jeden z tych 'lepszych' modeli. Lenovo to chyba nie
        jest juz to samo co IBM kiedys.
        I to normalnie go uzywajac. Moze gdybym go trzymal w domu to bylby w lepszym
        stanie, tylko jaki sens wydawac mase pieniedzy na przedrozonego laptopa, skoro
        mozna miec desktop zlozony z firmowych komponentow za mniejsza cene.
    • Gość: K2 Re: Znowu to samo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 23:54
      Jeśli do takich zadań ma służyc to kup sobie najprostszego asusa/hp-ka/lenovo/MSItylko żeby miał przynajmniej z 2GB ramu i dysk z 250GB to tak wybiegając w przyszłość, zakłądam że z orginalnym systemem vistą lub w7, a takiego kompa to dostaniesz już za naprawdę śmieszne pieniądze z gwarancją 2 lata
    • morten24 Re: Znowu to samo... 03.11.09, 07:17
      Teraz wiem jeszcze mnie. Z tego co mówicie to w ogóle nie powinienem kupować
      laptopa. Niestety na drugiego PC nie mam miejsca.

A więc podsumowując: HP, Lenovo czy Dell? Najbardziej przymierzałem się do
      Lenovo ale widzę że opinie są podzielone.
      Jak mam używać laptopa by jednak "pożył" te 3 lata???
      • Gość: K2 Asus! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:02
        Weź to i na tyle w tym temacie by było x-kom.pl/index.php?show_prod=48172
        • Gość: K2 Re: Asus! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:08
          myślę że na jakiś czas ci starczy, grafika całiem niezła przy tej cenie ze wspomaganiem HD (taki bajer aby procka nie obciążać).
          Procek w tym laptopie to odpowiednik pentium dual core o minimalnie nieodczuwalnej różnicy, 4GB ramu na jakiś czas do windowsa 7 ci starczy do tego dostajesz stery do siódemki, wyjścia wejścia prawie wszystkie możliwe, karta wi-fi całkiem znośna o rozszeżonym paśmie, monitor podświetlany ledem więc jakieś oszczędności pod względem poboru energi będą, kamerka 1,3MPx starczy ci na lata. Wykonanie całkiem znośne do tego kalwiatura numeryczna więc nie powinieneś się zbytnio przestwaiać w swoich zwyczajach...jak dla mnie w tej cenie jest super.
          • morten24 Re: Asus! 03.11.09, 12:36
            Czemu niektóre laptopy są pozbawione systemu? Co jest?!
            • krzysztofsf Re: Asus! 03.11.09, 12:38
              morten24 napisał:

> Czemu niektóre laptopy są pozbawione systemu? Co jest?!

Czesc ludzi wgrywa sobie tam Linuksa, inni udaja, ze wgraja Linuksa i instaluja pirackiego windowsa.
              • paralentum Re: Asus! 03.11.09, 17:53
                chyba chodzi o to że są tańsze wtedy, ale czy dużo tańsze trudno
                powiedzieć.
            • paralentum Re: Asus! 03.11.09, 17:56
              Ten asus jest spoko a na stronie domowej producenta znajdziesz
              zazwyczaj możliwość ściągnięcia windows 7
              • naiwnablondynka Re: Asus! 03.11.09, 19:12
                > Ten asus jest spoko a na stronie domowej producenta znajdziesz
                > zazwyczaj możliwość ściągnięcia windows 7

Pod warunkiem kupienia licencji na użytkowanie.
                • Gość: kkk Re: Asus! IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 19:29
                  No to jak byś chciała? Z giełdy?
            • Gość: K2 Re: Asus! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 00:19
              coś kosztem czegoś, albo rybki albo akwarium:) co do tego laptopa to wiadomo zrobisz jak będziesz chciał ale jest całkiem znośny w tej cenie....a system odpowiedz sobie w duszy i zapytaj sumienia czy będziesz mógł spać z tą myslą że masz pirata na kompie:P
              A nawet gdybyś miał orginalny system to pomyśl ile innych programów masz nieorginalnych i tak cię policja wsadzi w razei nalotu:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka