Gość: Joaś IP: *.aster.pl 05.11.09, 08:36 No właśnie. Warto się przesiąść z xp na 7? Proszę o opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: bhj Re: windows 7 - czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 09:10 nie warto. nie wiem cemu ale u mnie ludzie task na wsi powiadajo Link Zgłoś
qqbek Re: windows 7 - czy warto 05.11.09, 10:13 Gość portalu: Joaś napisał(a): > No właśnie. Warto się przesiąść z xp na 7? Proszę o opinie. Ja się przesiadłem... i to w dniu premiery. Nie żałuję. Wystarczy, by sprzęt był odpowiednio mocny by pociągnąć 7. Mi "siódemka" podoba się bardzo, chyba jako pierwszy system Microsoftu od czasów Windows95 (proszę mnie nie zrozumieć źle, ale dopiero, gdy przesiadłem się z 3.11PL na 95 zobaczyłem pierwszy prawdziwy "okienkowy" system dla blaszaków... eksperymentowałem też z OS2... ale ten padł, ze względu na brak oprogramowania dla niego, a czymże jest system bez dedykowanych programów?). Poza lukrowaną "warstwą wierzchnią" siódemka proponuje funkcje, których tak brak w XP (a które za to w Viście strasznie spowalniały system). Dużo wygodniej pracuje się z folderem dokumentów... bo nawet porozwalanie całości po kilku dyskach nie oznacza żmudnych poszukiwań w stylu "gdzie ja to wsadziłem". Widać też wyraźnie mniejszą "zasobożerność" siódemki. Mam w domu dwa laptopy, jeden mocniejszy, na Viście, jeden słabszy (teraz "7" wcześniej XP). W porównaniu do XP nie widzę żadnej zmiany w wydajności aplikacji. Co więcej, słabszy laptop z "7" wydaje się w zastosowaniach codziennych żwawszy niż silniejszy z Vistą. Konfiguracje testowe: System z Vistą: C2D T6400 2GHz, 3GB RAM, GF9600GT System z 7: CD T2450 2Ghz, 3GB RAM, GF7600Go Tylko w grach (ale zapewne ze względu na różnicę dwóch generacji kart graficznych) system z Vistą sprawuje się lepiej. Do codziennych zastosowań i pracy biurowej wygodniejszy jest ten z "7". Link Zgłoś
Gość: Gość Re: windows 7 - czy warto IP: *.acn.waw.pl 06.11.09, 00:05 > No właśnie. Warto się przesiąść z xp na 7? Proszę o opinie. Ale w jakim celu? Potrzebujesz czegoś co ma 7 a nie ma XP? Czy po prostu chcesz się przesiąść bo masz dużo wolnego czasu i chcesz się czymś zająć? Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: windows 7 - czy warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 00:54 No właśnie. Bardzo dobrze postawione pytanie. Dosłownie parę dni temu "pociągnąłem" Win7 w "celach edukacyjnych", i co widzę po instalce ? Otóż widzę Vistę. Z resztą Win7 to przecież Vista (to samo jądro). Pomijając jednak warstwę wizualną, jest nieco lepiej niż w przypadku Visty, ale nie lepiej niż w przypadku XP (niestety). Lepiej niż Vista to (moim zdaniem): System startuje szybciej. Nie jest taki mułowaty jak Vista. Nie "mieli" bez przerwy dyskiem, chociaż jeśli nic nie robimy przez parę minut, to lubi sobie pomielić. Wszelkie opisy zdarzeń, jak i opisy (nazwijmy to) sekcji (np. połączenia sieciowe), są bardziej intuicyjne jak w Viście. Gorzej niż XP, to (moim zdaniem): Tak samo szybki jak XP, a powinien być szybszy przecież. Niektóre czcionki systemowe (np. okna komunikatów) są rozmyte i nie pomaga tu zmiana czcionki na inną tudzież wyłączenie technologi Clear Type. Vista ma tak samo. Brak możliwości przestawienia menu Start w styl XP. Brak możliwości przestawienia panelu sterowania w styl XP. Brak w ogóle brania pod uwagę preferencji i przyzwyczajeń użytkownika. Tradycyjnie już, "mały miękki" wie lepiej co jest dla nas najlepsze, a wystarczyłby jeden przycisk, który zmieniałby interfejs na styl XP. Kto by chciał, to by sobie włączył, ko nie, to zostałby przy nowym interfejsie. Przecież nadal byłby to Win7. Lepiej niż XP, to (moim zdaniem): DX 10. Ogólna stabilność (nie mylić z szybkością) Możliwy wybór wersji 64bit, a więc możliwość instalacji większej ilości pamięci. Celowo nie odniosłem się do wodotrysków typu interfejs Aero itd, bo dla mnie są one zupełnie nieistotne, wręcz niepotrzebne. Reasumując, Win7 to przyzwoity system, ale.... tylko przyzwoity, żadna rewelacja w stosunku do XP. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: windows 7 - czy warto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.11.09, 00:40 lajosz - microsoft rozpoczal prace nad specjalna wersja windows , nie bedzie przypominal poprzednich wersji ani z zewnatrz ani z wewnatrz. To bedzie specjalne wydanie dla takich jak ty i tobie podobnych, malkontentow ktorzy bzdurza niemilosiernie powielajac forumowe idiotyzmy. Link Zgłoś
maras2011 Re: windows 7 - czy warto 07.11.09, 08:16 Po kilkuletnim użytkowaniu XP to dobra odmiana :) Q6600 2.4 / GF9600GT / 3GRAM / P35 / Żadnych sterowników, nic, wersja ultimate Link Zgłoś
maras2011 Re: windows 7 - czy warto 07.11.09, 08:19 Dodam jeszcze że posiadam wersje RC od kilku miesięcy, liczba procesów 34 , użycie cpu 0%+-1%, 920mb pamięć :) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: windows 7 - czy warto IP: *.acn.waw.pl 07.11.09, 08:26 > lajosz - microsoft rozpoczal prace nad specjalna wersja windows , > nie bedzie przypominal poprzednich wersji ani z zewnatrz ani z > wewnatrz. To bedzie specjalne wydanie dla takich jak ty i tobie > podobnych, malkontentow ktorzy bzdurza niemilosiernie powielajac > forumowe idiotyzmy. Dla ciebie wystarczy każda jaką MS wyda bo i tak z głupim uśmiechem na twarzy kupisz wszystko jak leci bez zastanawiania się. Na szczęście - w przeciwieństwie do ciebie inni myślą przed takim zakupem. Link Zgłoś