Dodaj do ulubionych

Laptop bez baterii

12.12.09, 16:21
Mam pytanko. Kilka dni temu kupiłem laptopa. Poznaję go dopiero i nie podłączyłem jeszcze baterii (leci z zasilacza podłączonego do prądu:P). Czy tak można? Czy takie nie używanie baterii nie szkodzi samemu laptopowi (jego żywotności)??? Czy zasilacz się przez to wcześniej nie zepsuje??? No i bateria - nie szkodzi jej takie bezczynne leżakowanie w półce????
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo a instrukcję dostałeś? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.12.09, 17:29
      włóż tę baterie i naładuj ją jak trzeba i używaj jej normalnie niczym się nie
      przejmuj. Co jakiś czas uważam że trzeba popracować na baterii. Są różne typy
      baterii więc czytaj instrukcję, kiedyś baterie wymagały formowania i zalecano co
      jakiś czas rozładowac je do końca a znów na inne baterie ma to negatywny wpływ.
      Postępuj zgodnie z instrukcją
      • needmoney Nie słuchaj "znafców" z forum 14.12.09, 08:08
        Jak aktualnie nie potrzebujesz baterii to poczytaj to:
        forum.gazeta.pl/forum/w,34,98701076,100128638,Kazdy_cykl_skraca_zywotnosc_kazdej_baterii.html
        a będziesz miał baterię w przyzwoitym stanie gdy będziesz jej potrzebował.
    • Gość: katamaran Re: Laptop bez baterii IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.09, 14:50
      zniszczysz baterię jeśli doprowadzisz ją do stanu
      skrajnego rozładowania

natomiast trzymając baterię w laptopie podłączonym bez przerwy
      do sieci doładowuje się ona co 1-3 dni co również nie jest korzystne
    • miss_wiosna Re: Laptop bez baterii 14.12.09, 15:28
      Wręcz przeciwnie - takie 'leżakowanie' baterii nie niweluje jej żywotnosci a ją
      zachowuje. Gdy bateria podpięta jest do laptopa, który z kolei podpięty jest do
      sieciowego zasilania to wówczas skraca 'życie' baterii.
      Jeśli umieścisz ją w suchym i chłodnym miejscu, to prawdopodobne jest, że za
      kilka miesiecy będzie tak samo długo trzymała jak w dniu zakupu :)
      • cold-case-love Re: Laptop bez baterii 14.12.09, 16:09
        Absolutnie baterii nic nie szkodzi jeśli leży ona w szafie nieużywana, a
        komputer jest zasilany prądem. Nawet wszędzie piszą, że np. przez jakiś dłuższy
        czas nie używasz laptopa (w ogóle sprzętów elektronicznych) to powinno się z
        nich wyciągnąć baterię, bo wtedy jakoś się zużywają i zmniejsza się ich żywotność.
        Chociaż w moim laptopie zawsze jest wsadzona bateria, mimo że i tak zawsze mam
        podłączony zasilacz do prądu :)
    • cloclo80 Lap bez aku == komputer bez UPS 13.01.10, 19:31
      Niezależnie od tego co się stanie z akumulatorem wolę, żeby to padł on niż nagła
      utrata zasilania miała mi porąbać dysk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka