Dodaj do ulubionych

Aurox 9.2 i wireless lan

08.02.04, 08:23
krótko spytam czy to da sie zrobic ?
mam takowy bezprzewodowy internet, pod
winxp działa bez zastrzeżeń a jak to
będzie pod Aurox 9.2 ? mam karte sieciowa:
planet WL-8305

dzięki za odpowiedz - Andrzej
Obserwuj wątek
    • killergr Re: Aurox 9.2 i wireless lan 08.02.04, 16:23
      Na jakim to chipsecie ? Jeśli na Realtek 8180 to z chęcią sam bym się dowiedział
      jak tego dokonać. Co prawda udało mi się wkompilować sterowniki od 8180 ale jak
      podnoszę sieć wg. opisu producenta to mój Aurox staje dęba na kilka minut po
      czym odpuszcza i sieć działa ale mulasto.
      • kell99 Re: Aurox 9.2 i wireless lan 11.02.04, 15:04
        startujesz pcmcia przed podnoszeniem sieci? (eth0). jestes pewny, ze siec jest
        prawidlowo ustawiona? poszukaj narzedzia w stylu gnome-system-tools by prosto
        skonfigurowac polaczenie sieciowe.
        • killergr Re: Aurox 9.2 i wireless lan 12.02.04, 14:31
          Pcmcia startuje się u mnie jeszcze przed ekranem powitalnym. Sieć ustawiona
          jest an pewno dobrze. A jak prosto ustawić sieć wiem bo na kartach z RJ45 robię
          to z zamnkiętymi prawie oczami
          • kell99 Re: Aurox 9.2 i wireless lan 12.02.04, 16:41
            no bywa:) tylko co robisz, skoro w znakomitej wiekszosci przypadkow po prostu
            wkladasz karte, a system laduje odpowiedni modul. potrzeba konfiguracji?
            sproboj moze z kernelem2.6, ma wiele nowych sterownikow. moze ten potrzebny
            przez ciebie nie zostal przeniesiony do 2.4, albo jest tam starsza wersja. jak
            bede w domu, postaram sie sprawdzic w konfiguracji, czy jest cos o tym napisane
    • b00g13 Re: Aurox 9.2 i wireless lan 11.02.04, 09:54
      miałem ten sam problem, daj znać im na stronie.
    • karal00x Re: Aurox 9.2 i wireless lan 15.02.04, 18:05
      postawienie radiowej karty PCI pod linuksem graniczy z cudem :) a nawet jesli
      sie uda, to i tak z przygodami i z reguly trzeba stawiac karte "z palca"...
      postawienie karty WL-8305 pod linuksem (chip Texas Instruments) jest wlasciwie
      niewykonalne :( a jak czsami gdzies sie przeczyta, ze komus sie udalo, to zwykle
      informacja dotyczy jaja 2.4.18, a to jedno z najgorszych jajek z serii 2.4
      (kazdy moze miec roota). Co prawda prace nad usprawnieniem dzialania kart wlan
      na w/w chipsecie trwaja i sa bardzo intensywne, ale trwaja - o czym mozna
      poczytac chocby na forach linuxquestions.org - ale jak na razie konca nie widac.
      Aha informacja o postawieniu karty Planeta, na jajku 2.4.18, dotyczy tylko
      dystrybucji Slackware i RedHat; osobiscie walczylem kiedys z ta karte pod
      Slackware 8.1. Pod innymi dystrybucjami karta nie wstanie. W ogole najlepiej -
      jesli sie ma linuksa i wlan - miec katre PCMCIA; bedzie wowczas o wiele
      przyjemniej i prosciej; jesli juz musi byc PCI to najlepiej wybrac cos na chipie
      Prism (stery wkompilowane w jajo), np. Belkin robi takie karty, ale trzeba
      uwazac bo Belkin wypuszcza rowniez wersje z chipem AMDTek a z takim chipem
      trafimy z deszczu pod rynne. Pozdr!
    • karal00x Re: Aurox 9.2 i wireless lan 15.02.04, 20:07
      zobaczyłem właśnie, że trochę się zmieniło odkąd ostatni raz (nie)przyjemność
      walczyć z wl-8305 i linuksem; zobacz tutaj:
      www.houseofcraig.net/acx100_howto.php
      instrukcja "za rączkę" jak to zrobić
      Pozdr!
    • karal00x Re: tu opis (!!) po polsku (!!) (dla Mandrake'a) 27.02.04, 16:30
      www.wl-8305.prv.pl/
      co prawda nie mam już tej karty, ale z sentymentu...

prościej już być nie może :)
      • killergr Re: tu opis (!!) po polsku (!!) (dla Mandrake'a) 02.03.04, 18:25
        Dzięki za zainteresowanie ale nie wiem czy zauważyłeś że karta jest oparta na
        Realtek'u a nie na opisywanej setce.
        • karal00x Re: tu opis (!!) po polsku (!!) (dla Mandrake'a) 02.03.04, 20:09
          jakbym mógł nie zauważyć, skoro miałem tę kartę :)
          może ci się myli jakaś inna WLka Planeta??? Sprawdź jeszcze raz, ok :)
          Dokładnie wczoraj pomagałem kolezance odpalić Mandrake'a na wyżej wymienionej
          karcie i dlaczego karta chodzi na na sterach ACXa???? Na pewno nie dlatego, ze
          jest oparta na Realteku, :)
          pozdr
        • karal00x Re: tu opis (!!) po polsku (!!) (dla Mandrake'a) 02.03.04, 20:12
          aha, a ty chyba jeszcze nie zauwazyles, ze nie odpowiadalem tobie, tylko matisie2 :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka