Dodaj do ulubionych

jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp

08.02.10, 17:39
Witam, mam niezly problem. Zaistalowalem Linuxa i odinstalowalem
Windowsa i nie moge teraz za zadne cuda swiata odinstalowac tego
go.......Jak wkladam do napedu Windows to i tak odpala sie Linux (w
biosie mam ustawione na cd),prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 17:44
      ty nie potrafisz uruchomic plyty cd
      a jestes pewniem ze ona jest bootowalna?
      • whinterspoon Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 17:50
        tiges_wiz napisał:

> ty nie potrafisz uruchomic plyty cd
        > a jestes pewniem ze ona jest bootowalna?

Tak jest na 100%
      • whinterspoon Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 17:54
        tak ,plytka jest na 100% bootowalna
        • tiges_wiz Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 17:57
          jezeli cdrom jest jako pierwsze urzadzenie, to powinien sie pojawic komunikat
          wcisnij klawisz aby uruchomic plyte.

niektore pozwalaja wybrac urzadzenie po wcisnieciu klawisza f12 w czasie testu post
          • whinterspoon Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 18:00
            Tak wiem ,ze plytka powinna sie odpalic i tu jest wlasnie glowny
            problem.Probowalem juz F12 i nic z tego, dodam ze to jest laptom, a nie
            stacjonarny.
            Pozdrawiam
            • tiges_wiz Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 18:12
              nie ma trzeciej drogi .. albo naped nie jest jako first boot device, albo plyta
              nie jest bootowalna lub jest uszkodzona. zawsze mozesz sprobowac przygotowac
              sobie instalator na pendrive.
              • whinterspoon Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 18:16
                Plytka jest napewno bootowalna i dobra ,bo odpala na kompie
                stacjonarnym.Juz sam nie wiem co jest nie tak,walcze z tym juz pare dni
                • Gość: 802.11n Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.multimo.pl 08.02.10, 18:20
                  Zresetuj ustawienia BIOS-u (na default settings).
                  • whinterspoon Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 08.02.10, 18:31
                    zrestetowalem i pozyczylem nawet od sasiada jego windowsa i niestety to
                    samo
                    • Gość: smutas Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.dsl.bell.ca 08.02.10, 18:37
                      Zmien ustawienia BIOS tak by TYLKO odpalal z CD, wylacz HDD.
                    • Gość: Romek Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.warszawa.mm.pl 08.02.10, 20:21
                      Jeśli (tak jak napisałeś) sprawa rozgrywa się w laptoku, to czy przypadkiem nie
                      był wymieniany napęd i czy BIOS w ogóle widzi stację cd/dvd? Pytam, bo ja w
                      swoim klaptoku wymieniałem napęd (oryginalnie było Combo Nec które padło i
                      kupowałem drugie Liteona) i sprawa tak wyglądała, że musiałem przełączyć napęd
                      cd na Slave (wykonując zworkę na porcie miniIDE) bo też mi się bootować nic nie
                      chciało, napęd nie był widziany w ogóle w BIOS-ie. Później znalazłem soft
                      Liteona który umożliwiał zmianę programową "posadzenia" napędu, ale po wykonaniu
                      zworki mi wszystko pracowało już i nie kombinowałem więcej.
    • Gość: standby Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: 195.150.85.* 17.02.10, 17:34
      Uruchom kompa z płyty Linuxowej i tam przy wykonywaniu partycjonowania HDD wstaw
      rodzaj partycji Windosowskiej.pozwól ją sformatować i szybko wyłącz kompa(nie
      instalując Linuxa).Uruchom kompa już z botowalną płytką win.
      • Gość: smutas Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.dsl.bell.ca 18.02.10, 01:32
        No to ta porada warta jest Nobla :-) Tylko co znaczy "szybko wyłącz kompa"? Jak
        szybko, w i krorym momencie? :-) Przednie :-)
        • blueboy Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 18.02.10, 10:36
          Chyba dobrze standby kombinuje.. i wydaje mi się,że instalacyjny CD z XP nie
          wystartuje dopóki na dysku jest pierwsza partycja linuksowa.Trzeba ja
          sformatować na NTFS lub fat32 albo usunąć. Oczywiście zamiast wyłączyć kompa w
          odpowiednim momencie najlepiej by było przełączyć się na konsolę CTRL+ALT+F1 czy
          F2 i uruchomić fdisk.
          • Gość: smutas Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.dsl.bell.ca 18.02.10, 13:16
            Niby racja :-) Ale nie napprawisz zegarka recznego mlotkiem :-) Po co zaczynac wogole instalacje Linuksa? W "narzedziach" napewno jest jakis qpart czy podobny. No i po co formatowac partycje linuksowa na NTFS? Wystarczy wywalic upewnic sie, ze do sektora 1024 nie ma nic albo jest tylko jakas partycja windowsowa.

Konsola i fdisk pomyslem jest swietnym, ale dla kogos, kto ma takie problemy jak OP, moze okazac sie niewykonalna :-) Juz lepiej tym mlotkiem :-)

cheers
            • blueboy Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 18.02.10, 14:37
              To tak trochę z marszu, jak gość chce z powrotem windows i ma to, co ma pod ręką
              :) O ile pamiętam program instalacyjny linuksa nie pozwoli nam na utworzenie
              tylko partycji i przerwaniu instalacji. Trzeba wykonać następny krok, a to jest
              już formatowanie i póżniej zanim zacznie się kopiowanie plików na dysk, "szybkie
              wyłaczenie komputera", czyli ten, jak to trafnie nazwałeś, "młotek" :-)
              Cel uświęca środki :)
              pozdr.
          • Gość: standby Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: 195.150.83.* 26.02.10, 17:00
            Nie da się przełączyć na konsolę dopóki płyta z Linuxem jest w napędzie trzeba
            po prostu wyłączyć kompa z sieci np.wyłącznikiem,a potem startować już z
            Windą.Ważne jest która to była dystrybucja Linuxa opisana przezemnie dotyczy
            Mandrivy.
            • blueboy Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp 26.02.10, 21:08
              Akurat Mandrivy nie miałem w rękach..jeśli tak jest, jak piszesz, no to w tym
              układzie rzeczywiście podałeś optymalne rozwiązanie :-)
              Pozdr.

Gość portalu: standby napisał(a):

> Nie da się przełączyć na konsolę dopóki płyta z Linuxem jest w napędzie trzeba
              > po prostu wyłączyć kompa z sieci np.wyłącznikiem,a potem startować już z
              > Windą.Ważne jest która to była dystrybucja Linuxa opisana przezemnie dotyczy
              > Mandrivy.
              • Gość: petroll Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.acanac.net 26.02.10, 22:11
                autorze watku - nazwales bardzo dobra dystrybucje linux gownem tylko dlatego ze jestes tepy i leniwy, rozwiazanie twojego problemu jest banalnie proste ale nie powiem ci jak to zrobic bo nie zaslugujesz na pomoc.
            • Gość: smutas Re: jak odinstalowac linuxa i zainstalowax xp IP: *.dsl.bell.ca 27.02.10, 01:54
              W innych distro jest podobnie. Pierwsza faza instalcji to zbieranie informacji,
              druga przygotowanie HDD, trzecia kopiowanie plikow.... co tam jeszcze i restart.

Ale JESLI ktos chce dostac sie do fdisk to przeciez nie musi wogole rozpoczynac
              instalacji :-)
              cheers
              • Gość: bleble Re: linuksa się nie odinstalowywuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 11:59
                to po pierwsze primum.Jeżeli na dysku nie ma danych do zachowania,to należy
                go wtedy sformatować pod windows.Robi to płyta instalacyjna windows( ma
                niezbyt wyszukane możliwości).Przy większych pracach przydaje się płyta
                CD,jeśli się nie mylę www.sysresccd.org/Main_Page
                SystemRescueCd,który jest dużą nadzieją zawsze(linux z
                możliwościami,osobiście mu zawdzięczam wiele).Są też programy do
                partycjonowania i formatowania pracujące pod windows.Po sformatowaniu linux
                nigdy nie wystartuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka