Dodaj do ulubionych

[Not Detected] problem z wykryciem HDD

25.02.10, 13:35
Witam,
miałem problem ze startem systemu odkąd próbowałem uruchomić go z płyty i potem wyskakiwał komunikat o wyborze startu Win XP bądź instalacji z płyty, wnerwiało mnie to, więc postanowiłem (teraz już wiem że błędnie) wejść do BIOS'u i przywrócić pierwotne ustawienia. Po tej operacji zrobiła się jeszcze większa lipa, gdyż okno nie zniknęło natomiast nie da się już przeskoczyć strzałkami z instalacji z płyty na start Win XP. W menu BIOS'u natomiast (nie znam się za dobrze..) widzę, że jako Primary IDE Master mam ATAPI CDROM a jako Primary IDE Slave mam Not Detected. Mógłby ktoś mi doradzić, bo za diabła nie mogę uruchomić znów systemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD IP: *.aster.pl 25.02.10, 14:46
      Musisz podpiąć HDD do innego We/Wy lub przestawić zworki na slave
      • mich.all Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 15:11
        a gdzie znajde te zwrotki, na dysku nie widzę, na płycie głównej?
    • tiges_wiz Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 18:08
      a ty jaki dysk wlasciwie podpinasz? ide czy sata?
      • mich.all Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 19:08
        nie wiem, bo żadnego nie podpinam, po prostu system nie rusza odkąd rezestowałem ustawienia w biosie, a jak otwierałem to dysk jest podłączony do protu SATA1 na płycie głównej, czy to o to chodzi? bios firmy AMI
        • Gość: a Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD IP: *.aster.pl 25.02.10, 19:44
          Wejdź do menu boot sequence i tam ustaw kolejność. Najpierw dysk,
          następnie CD/DVD
          • mich.all Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 20:46
            tak zrobiłem i nic to nie dało
        • tiges_wiz Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 19:45
          taaa .. to jak chcesz widziec dysk sata tam gdzoe pokazuje IDE?
          a XP pewnie sie buntuje. bo nie masz wlaczonej kompatybilnosci SATA z IDE.
          • mich.all Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 20:50
            masz rację, pewnie go tam nie było, nie wiem, bo do BIOSU nie zaglądałem od długiego czasu i zapomniałem co to za dysk itd. zresztą stacjonarki nie używam praktycznie, jaka więc twoja rada? jeżeli mam dysk podpięty do SATA1 to powinien w BIOSIE być widoczny przy SATA1, ale tam też widać Not Detected, a ustawione jest na Auto, a jak ustawić tą kompatybilność? SATA z IDE?
            • tiges_wiz Re: [Not Detected] problem z wykryciem HDD 25.02.10, 21:06
              w biosie gdzies :P
              zazwyczaj to sie nazywac sata mode. pewnie jest AHCI, co nie robi roznicy viscie
              i win 7, ale robi xp. ma byc ide compatibile lub podobnie.

tu masz obrazki pogladowe
              images.google.pl/images?q=ahci%20bios&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka