21.02.04, 10:37
Witam. Mam taki problem: Widows nie wykrywa ani Cd ani nagrywarki. Obie są na
tej samej taśmie. Bios je wykrywa. Najprawdopodobniej siadł sterownik IDE 2,
ale nie mam pojęcia jak go dodać. POMOCY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: brak cd IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 21.02.04, 11:18
      Sterownik IDE 2? Co to takiego? Próbowałeś dodać nagrywarkę i czytnik w
      menadżerze urządzeń? Sprawdzałeś ustawienie zworek? Nie ustawiłeś przypadkiem
      dwa razy Master albo Slave? Ustaw urządzenie na końcu kabla jako Master, a
      drugi jako slave. Poza tym czasami nagrywarka musi być jako Slave, bo inaczej
      oba napędy nie chcą pracować poprawnie.
      • jeryn Re: brak cd 21.02.04, 19:44
        Gość portalu: Obywatel napisał(a):

> Sterownik IDE 2? Co to takiego? Próbowałeś dodać nagrywarkę i czytnik w
        > menadżerze urządzeń? Sprawdzałeś ustawienie zworek? Nie ustawiłeś przypadkiem
        > dwa razy Master albo Slave? Ustaw urządzenie na końcu kabla jako Master, a
        > drugi jako slave. Poza tym czasami nagrywarka musi być jako Slave, bo inaczej
        > oba napędy nie chcą pracować poprawnie.

U mnie nagrywarka jest jako master a DVD-rom jako slave i są na tej samej szynie i działają juz pre lat i nigdy nire było problemów
    • elanor5 Re: brak cd 21.02.04, 21:33
      Miałam podobny problrm tydzień temu. Pognałam nawet do serwisu. Okazało się, że
      prawdopodobnie na skutek wirusa wystapił błąd w systemie operacyjnym. Facet
      poradził mi odinstalować windowsa i zainstalować go ponownie. I poskutkowało.
    • Gość: Romek Re: brak cd IP: *.kalisz.mm.pl 22.02.04, 00:17
      A mi w takiej samej sytuacji wymienili sprzet
      • cmouse Re: brak cd 26.02.04, 14:49
        Dzięki bardzo za rady. Pewnie chodzi o system, ponieważ przedtem wszystko
        działało. Siadło po tym jak pewnien "uroczy" kuzynek siedział na nim cały
        dzień. Pytanie: czy pomogło by tylko nainstalowanie nowego systemu? Szkoda mi
        wszytkich ustawień itp.
        • Gość: chopinnn Re: brak cd IP: 80.244.140.* 26.02.04, 15:23
          ostanio spatakłem sie z czym taki odistalowałem program do nagrywania płytek i
          nagrywarki nie było widac wiec trzeba było wywalić wpis z rejestru.....
        • elanor5 Re: brak cd 26.02.04, 22:03
          U mnie nie pomogło. Dopiero odinstalowanie i zainstalowanie od nowa. No i
          rzeczywiście wszystkie inne programy trzeba było zakładać na nowo. Zastrzegam,
          że nie jestem specjalistka w tej dziedzinie, te wszystkie czynnosci zostały
          zalecone przez serwisanta po sprawdzeniu, że nagrywarka jest w porzadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka