Dodaj do ulubionych

Chyba pada mi komputer

04.04.10, 21:14
Juz nie wiem co się dzieje. Kilka razy muszę go restartować by się włączył.
Wyskakuje mi na niebieskiej planszy komunikat "system has halted". Dziś
pokazała mi się taka plansza
img691.imageshack.us/img691/3554/p1080418.jpg
Co pada w moim komputerze? Dysk, płyta główna? Nie znam się na tym, więc
proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • matjed Re: Chyba pada mi komputer 04.04.10, 21:28
      >>Kilka razy muszę go restartować by się włączył.

Zatem należy sprawdzić stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej i
      zasilaczu. Sprawdź markę i moc zasilacz, a następnie przedstaw ją na forum.
      Marka/moc zasilacza będzie na naklejce znamionowej, która znajduje się na zasilaczu.
      Uszkodzone kondensatory wyglądają podobnie jak te, na foto:
      www.edw.com.pl/n0003/pcsrv/pcsrv_f02.jpg
      • annahelena30 Re: Chyba pada mi komputer 04.04.10, 21:49
        matjed nie mam tabliczki na zasilaczu, więc nie wiem w jaki sposób mogę podać te
        dane (mam zainstalowany program Everest, może on ma gdzie informacje o
        zasilaczu?) Zrobiłam zdjęcie tych kondensatorów na płycie głównej
        img180.imageshack.us/img180/3142/p1080423.jpg
        • matjed Re: Chyba pada mi komputer 04.04.10, 21:57
          Te, na foto, wyglądają OK. Chciałbym jednak ujrzeć zdjęcie całej płyty głównej.
          Tabliczka znamionowa, może być na prawej ściance zasilacza. Jeśli tak, to musisz
          zdemontować drugą ściankę obudowy.

Zdjęcie, wnętrza zasilacza również by się przydało. Postaraj się jednak zrobić
          je tak, aby lampa za bardzo nie przeszkadzała.

Jeśli wykluczymy kondensatory, to w przypadku zasilacza no-name, należało by go
          podmienić i sprawdzić jaki będzie efekt. Ponadto, dobrym rozwiązaniem jest
          również test pamięci w programie Memtest.
    • Gość: 802.11n Re: Chyba pada mi komputer IP: *.multimo.pl 04.04.10, 22:41
      support.microsoft.com/kb/137539/pl

Nie wymieniałaś czegoś ostatnio w kompie?
    • Gość: lajosz Re: Chyba pada mi komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 08:42
      Wszystko może być przyczyną.

Wymienię te, które wydaja mi się najbardziej prawdopodobne, w kolejności
      najczęstszych przyczyn.

1. Uszkodzenie pamięci.
      2. Uszkodzenie zasilacza.
      3. Pada dysk twardy (fizycznie, czyli przegrzewa się elektronika dysku lub bad
      sektory w miejscu gdzie system lokuje pliki potrzebne do pracy)
      4. Uszkodzenie pamięci na karcie graficznej.
      5. Uszkodzenie płyty głównej (bardzo ogólnie pisząc)
      6. Możliwe, że padł system lub sterownik jakiegoś urządzania.

Odpal kompa za pomocą jakiegoś Linuxa Live (np. Puppy Linux) i zobacz czy objawy
      się powtórzą.
      Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że coś ze sprzętem.
      Jeśli nie, to może to być sprzęt, ale raczej jest to wina Windowsa i/lub jego
      sterowników tudzież sprawka jakiegoś wira.

Nie zaszkodzi sprawdzić pamięci jakimś softem do tego, np. Memtest lub Memory Gold.
    • annahelena30 Re: Chyba pada mi komputer 05.04.10, 10:00
      Matjed zrobiłam dodatkowe zdjęcia płyty głównej i tabliczki znamionowej zasilacza
      img691.imageshack.us/img691/200/p1080429.jpg
      img242.imageshack.us/img242/6033/p1080426.jpg
      Nie wiem czy ma to znaczenie ale jakiś czas temu dołożyłam jedną kość pamięci 512.
      Dwa tygodnie temu miałam robiony format systemu, bo myślałam, że może Windows
      się zepsuł, ale niestety ten problem po formacie nie zniknął.

Co do testowania pamięci niestety z tym nie dam sobie rady. Za trudne dla mnie.
      • Gość: 802.11n Re: Chyba pada mi komputer IP: *.multimo.pl 05.04.10, 10:22
        annahelena30 napisała:

> Nie wiem czy ma to znaczenie ale jakiś czas temu dołożyłam jedną
        kość pamięci 5
        > 12.

No właśnie ma. Pamięć może być uszkodzona lub może z jakichś
        względów (często bliżej nieokreślonych) niepoprawnie współpracować z
        Twoją płytą główną.

Pamięć można przetestować programem Memtest.
      • matjed Re: Chyba pada mi komputer 05.04.10, 10:28
        Jeśli niedawno była dołożona pamięć, należy wykonać test w programie Memtest.
        Proszę się nie poddawać, to naprawdę proste zadanie. Poinstruuję Koleżankę.

Proszę wg tego poradnika nagrać program na płytę:
        www.elektroda.pl/rtvforum/topic1218591.html
        W poradniku podany jest również link do strony, z której można pobrać program.

Z tak nagranej płyty, należy uruchomić komputer. Jeśli płyta po nagraniu nie
        uruchomi się, to trzeba wejść do Bios-Setupu (DEL lub F2 tuż po wł. PC) aby
        ustawić bootowania na napęd (BootDevices, Boot).

Kiedy już uda się uruchomić program (proszę testować każdy moduł pamięci osobno)
        wybrać z klawiatury C następnie 2,3,3,3 - zostanie przeprowadzony pełny test.
        Jeśli podczas testu nie wyskoczą błędy, moduł jest sprawny. Po przetestowaniu
        modułów osobno, wykonać test ponownie ale z dwoma modułami jednocześnie.

Co do zasilacza, jego na chwilę obecną również nie możemy wykluczyć - przydałby
        się inny na czas testów (jakiś markowy). Priorytetowo proszę jednak wykonać test
        w programie Memtest.

Jeśli będą jakieś problemy, proszę pisać, chętnie pomogę dalej i "poprowadzę za
        rączkę".
        • annahelena30 Re: Chyba pada mi komputer 05.04.10, 12:03
          Płyty nie nagram: nagrywarka padła już dawno temu. Chyba łatwiej będzie wywalić
          twego złoma przez okno i kupić coś nowego :/
          • Gość: gość portalu Re: Chyba pada mi komputer IP: *.chello.pl 05.04.10, 12:35
            A po co testować skoro masz szybszy sposób.
            Wymontuj kość pamięci która była niedawno dodana i zobacz jaki będzie efekt.
          • Gość: 802.11n Re: Chyba pada mi komputer IP: *.multimo.pl 05.04.10, 12:41
            Na stronie z programem Memtest jest też wersja dyskietkowa.
          • Gość: lajosz Re: Chyba pada mi komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 13:06
            annahelena30 napisała:
            Chyba łatwiej będzie wywalić tego złoma przez okno i kupić coś nowego :/

Znakomity pomysł.

Dla lepszego efektu, można zanieść złoma do najwyższego budynku do jakiego
            możesz wejść, tam udać się z nim na najwyższe piętro i wyrzucić przez okno.
            Powyższa procedura, chociaż nieco uciążliwa (bo wnosić trzeba grata na górę), to
            jednak opłaci się bo przez chwilę będziesz miała naprawdę szybki komputer.

A tak już zupełnie poważnie, to jeśli komp rzeczywiście wiekowy, to każdy powód
            do zmiany na nowego jest dobry.
    • Gość: Pomoc w komputerze Re: Chyba pada mi komputer IP: *.38.102.9.internetia.net.pl 23.05.10, 11:54
      Witam, najprawdopodobniej to pamięć RAM !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka