Gość: Ecco IP: 217.153.117.* 18.02.02, 14:41 Tutaj proszę (dla oszczędności czasu lepiej żeby w jednym miejscu) wpisywać posty na tematy związane z użytkowaniem "makówek". Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: WC Re: MACINTOSH COMPUTER IP: 217.153.117.* 26.02.02, 09:33 Czy istnieje jakiś freewarowy office na makówkę ? Niech ktoś w ogóle przekona mnie, że MAC to lepsza platforma. Link Zgłoś
Gość: jak Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.kielnet.net 26.02.02, 12:39 AppleWorks, program podobny do office jest w pakiecie software, ktore otrzymuje sie z komputerem. Link Zgłoś
Gość: mtq Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 13:22 Taak, Apple Works to super progra, ale poszukaj mikrosoft offis i wpisz same jedynki, na pewno zadziala :-). Jest tez File Maker Pro bardzo dobry do baz danych, ale to juz musisz kupic (chyba ze znajdziesz kraka). I myśle, że jak pizemy o Macach to TRZEBA zakładać nwoe wątki, żeby się wyrównało pc-Mac (choc do tego pewnie nie dojdzie, bo z naszymi komputerami nie ma tyle problemow :-). Mam Cie przekonac, ze Mac to lepsz platforma? Tylko pare argumentow, bo o tym napisalbym ksiazke :-): - ladniejszy - stabilniejszy - chyba bardziej intuicyjny, przyjemniejszy system - lepsza myszka (a tak!) - lepsze zastosowanie w grafice, audio/video i dtp - doskonale przystosowanie do internetu - szybszy - nie trzeba go sobie samemu skladac, tylko sie mowi co sie chce i jest - nie trzeba go co chwila rozkrecac - nie trzeba latac za zepsutymi czesciami - dobrze zwarty (iMac) i zajmuje mniej miejsca - latwy w przenoszeniu i niech nikt nie mowi, ze jest niekompatybilny z reszta swiata, bo ponad pol usa pracuje na Macach i to sie tylko nam, Polakom, tak wydaje. aha - i nie napisalem wiecej szczegolow np. o systemie bo jeszcze go nie spenetrowalem i dokladnie nie znam pozdrawiam mtq Link Zgłoś
Gość: mtq Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 13:25 > aha - i nie napisalem wiecej szczegolow np. o systemie bo jeszcze go nie spenet > rowalem i dokladnie nie > znam chodzilo mi o system win i porownanie systemow 2 platform :-) i nie dopisalem, ze jest jeszcze emulator pc, linuxa i playstation pozdrawiam mtq Link Zgłoś
Gość: maharaja Mac- jak korzystac z Audiogalaxy? IP: *.chello.pl 12.06.02, 10:04 jak sciagac na Maca muzyke z Audiogalaxy ? Link Zgłoś
Gość: Blekota Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 19:17 No, te argumenty wydają mi się dyskusyjne - przynajmniej niektóre. - ładniejszy - z tym się zgodzę - stabilniejszy - z tym nie - mam w pracy dwa PowerMac G4 i muszę powiedzieć, że komunikat o potrzebie zrestartowania systemu z powodu jakiegoś błędu widzę dosyć często - na obu - chyba bardziej intuicyjny, przyjemniejszy system - przyjemny i całkiem wygodny; denerwuje mnie tylko to, że Enter, zamiast uruchamiać plik, zmienia jego nazwę, ale winne są chyba raczej moje przyzwyczajenia - lepsza myszka - a właśnie, że nie; do mojego PC kupiłem sobie optyczną i jest tak samo wygodna, jak w Macu (o ile oczywiście nie weźmiemy pod uwagę tego, że w Macu żeby wyświetlić menu kontekstowe trzeba użyć obu rąk) - lepsze zastosowanie w grafice, audio/video i dtp - pracuję w DTP i mogę powiedzieć, że tak naprawdę jest obojętne, którego komputera się używa; można połowę pracy zrobić na Macu, a drugą połowę na PC, bo programy są te same i tak samo dobrze pracują - doskonale przystosowanie do internetu - dlatego, że w komplecie jest Internet Explorer i Outlook Express? - szybszy - to kwestia kasy; a swoją drogą, jaki jest sens wypuszczania dwuprocesorowego Power Maca, kiedy MacOS 9 obsługuje tylko jeden procesor (o czym dowiedziałem się od znajomego fachowca od Maców, kiedy spytałem, dlaczego nasz nowy drogi jak diabli komputer tak powoli działa) - nie trzeba go sobie samemu skladac, tylko sie mowi co sie chce i jest - nie wiem jak gdzie indziej, ale w Częstochowie sklepy komputerowe składają komputery po cenie części (przynajmniej te, które znam) i nawet dają gwarancję na całość :) - nie trzeba go co chwila rozkrecac - chyba, że znajomy przyniesie swój dysk, albo chcesz sobie dołożyć pamięci; to przecież tak samo, jak w PC - w nim też na co dzień wystarczy wyłącznik, mysz i klawiatura - nie trzeba latac za zepsutymi czesciami - chyba nie uważasz, że karta AGP ATI albo dysk WD Caviar ew. kontroler SCSI na PCI (to jest we wnętrzu tego Maca, którego otwierałem) w Macu nie ma szans się zepsuć, a w PC tak? - dobrze zwarty (iMac) i zajmuje mniej miejsca - w zasadzie OK; chociaż kupno PC skonstruowanego jak iMac też jest możliwe, ale nie słyszałem, żeby ktoś coś takiego miał - latwy w przenoszeniu - jeśli iMac, to zgoda. A jeśli chodzi o system, to powiem tylko, że MacOS do wersji 9 włącznie nie ma wielozadaniowości z wywłaszczaniem. Czyli robi to tak, jak Windows przed 95 i NT. Chyba, że tylko jego interfejs użytkownika jest taki durny, że jak jeden program nie odbiera komunikatów to inne też nie mogą. Co praktycznie na jedno wychodzi. Link Zgłoś