Dodaj do ulubionych

MACINTOSH COMPUTER

IP: 217.153.117.* 18.02.02, 14:41
Tutaj proszę (dla oszczędności czasu lepiej żeby w jednym miejscu) wpisywać
posty na tematy związane z użytkowaniem "makówek". Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • princepolo Re: MACINTOSH COMPUTER 26.02.02, 07:17
      OK :)))
    • Gość: WC Re: MACINTOSH COMPUTER IP: 217.153.117.* 26.02.02, 09:33
      Czy istnieje jakiś freewarowy office na makówkę ? Niech ktoś w ogóle przekona
      mnie, że MAC to lepsza platforma.
      • Gość: jak Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.kielnet.net 26.02.02, 12:39
        AppleWorks, program podobny do office jest w pakiecie software, ktore
        otrzymuje sie z komputerem.
        • Gość: mtq Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 13:22
          Taak, Apple Works to super progra, ale poszukaj mikrosoft offis i wpisz same jedynki, na pewno
          zadziala :-). Jest tez File Maker Pro bardzo dobry do baz danych, ale to juz musisz kupic (chyba ze
          znajdziesz kraka).

I myśle, że jak pizemy o Macach to TRZEBA zakładać nwoe wątki, żeby się wyrównało pc-Mac (choc do
          tego pewnie nie dojdzie, bo z naszymi komputerami nie ma tyle problemow :-).

Mam Cie przekonac, ze Mac to lepsz platforma? Tylko pare argumentow, bo o tym napisalbym ksiazke
          :-):
          - ladniejszy
          - stabilniejszy
          - chyba bardziej intuicyjny, przyjemniejszy system
          - lepsza myszka (a tak!)
          - lepsze zastosowanie w grafice, audio/video i dtp
          - doskonale przystosowanie do internetu
          - szybszy
          - nie trzeba go sobie samemu skladac, tylko sie mowi co sie chce i jest
          - nie trzeba go co chwila rozkrecac
          - nie trzeba latac za zepsutymi czesciami
          - dobrze zwarty (iMac) i zajmuje mniej miejsca
          - latwy w przenoszeniu

i niech nikt nie mowi, ze jest niekompatybilny z reszta swiata, bo ponad pol usa pracuje na Macach i to
          sie tylko nam, Polakom, tak wydaje.
          aha - i nie napisalem wiecej szczegolow np. o systemie bo jeszcze go nie spenetrowalem i dokladnie nie
          znam

pozdrawiam
          mtq
          • Gość: mtq Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 13:25
            > aha - i nie napisalem wiecej szczegolow np. o systemie bo jeszcze go nie spenet
            > rowalem i dokladnie nie
            > znam
            chodzilo mi o system win i porownanie systemow 2 platform :-)

i nie dopisalem, ze jest jeszcze emulator pc, linuxa i playstation

pozdrawiam
            mtq

• Gość: maharaja Mac- jak korzystac z Audiogalaxy? IP: *.chello.pl 12.06.02, 10:04
              jak sciagac na Maca muzyke z Audiogalaxy ?
          • Gość: Blekota Re: MACINTOSH COMPUTER IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 19:17
            No, te argumenty wydają mi się dyskusyjne - przynajmniej niektóre.
            - ładniejszy - z tym się zgodzę
            - stabilniejszy - z tym nie - mam w pracy dwa PowerMac G4 i muszę powiedzieć, że
            komunikat o potrzebie zrestartowania systemu z powodu jakiegoś błędu widzę dosyć
            często - na obu
            - chyba bardziej intuicyjny, przyjemniejszy system - przyjemny i całkiem
            wygodny; denerwuje mnie tylko to, że Enter, zamiast uruchamiać plik, zmienia
            jego nazwę, ale winne są chyba raczej moje przyzwyczajenia
            - lepsza myszka - a właśnie, że nie; do mojego PC kupiłem sobie optyczną i jest
            tak samo wygodna, jak w Macu (o ile oczywiście nie weźmiemy pod uwagę tego, że w
            Macu żeby wyświetlić menu kontekstowe trzeba użyć obu rąk)
            - lepsze zastosowanie w grafice, audio/video i dtp - pracuję w DTP i mogę
            powiedzieć, że tak naprawdę jest obojętne, którego komputera się używa; można
            połowę pracy zrobić na Macu, a drugą połowę na PC, bo programy są te same i tak
            samo dobrze pracują
            - doskonale przystosowanie do internetu - dlatego, że w komplecie jest Internet
            Explorer i Outlook Express?
            - szybszy - to kwestia kasy; a swoją drogą, jaki jest sens wypuszczania
            dwuprocesorowego Power Maca, kiedy MacOS 9 obsługuje tylko jeden procesor (o
            czym dowiedziałem się od znajomego fachowca od Maców, kiedy spytałem, dlaczego
            nasz nowy drogi jak diabli komputer tak powoli działa)
            - nie trzeba go sobie samemu skladac, tylko sie mowi co sie chce i jest - nie
            wiem jak gdzie indziej, ale w Częstochowie sklepy komputerowe składają komputery
            po cenie części (przynajmniej te, które znam) i nawet dają gwarancję na całość :)
            - nie trzeba go co chwila rozkrecac - chyba, że znajomy przyniesie swój dysk,
            albo chcesz sobie dołożyć pamięci; to przecież tak samo, jak w PC - w nim też na
            co dzień wystarczy wyłącznik, mysz i klawiatura
            - nie trzeba latac za zepsutymi czesciami - chyba nie uważasz, że karta AGP ATI
            albo dysk WD Caviar ew. kontroler SCSI na PCI (to jest we wnętrzu tego Maca,
            którego otwierałem) w Macu nie ma szans się zepsuć, a w PC tak?
            - dobrze zwarty (iMac) i zajmuje mniej miejsca - w zasadzie OK; chociaż kupno PC
            skonstruowanego jak iMac też jest możliwe, ale nie słyszałem, żeby ktoś coś
            takiego miał
            - latwy w przenoszeniu - jeśli iMac, to zgoda.

A jeśli chodzi o system, to powiem tylko, że MacOS do wersji 9 włącznie nie ma
            wielozadaniowości z wywłaszczaniem. Czyli robi to tak, jak Windows przed 95 i
            NT. Chyba, że tylko jego interfejs użytkownika jest taki durny, że jak jeden
            program nie odbiera komunikatów to inne też nie mogą. Co praktycznie na jedno
            wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka