Dodaj do ulubionych

Linux,co to????

IP: *.tvgawex.pl 02.03.04, 22:46
Zastanawiam sie czy nie zainstalowac Linux'a?Mam kilka pytań...Jak wyglada
Linux(prosze o stronki na ktorych sa jakies screen'y)Czy na Linuxie dziala
np.Kazza,DC++,jak ze sluchaniem mp3,Gadu-gadu a no i gry jak dzialaja????Czy
latwy jest w obsludze i czy nie ma problemow z jego instalacja i czy
wszystkie urzadzenia sprzetowe dzialaja np Karta TV...No juz wsumie sam nie
wiem o co sie spytac:)))

skad zassac Linux'a i jaka wersja jest najlepsza...aha i czy jest wersja PL
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Linux,co to???? 02.03.04, 23:06
      Odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz na tej stronie:
      www.google.pl
      a jeśli nie...
      to nie instaluj Linux'a
    • deprim Re: Linux,co to???? 03.03.04, 08:49
      Instalując Linuxa stajesz się członkiem elitarnego klubu użytkowników Linuxa.
      Powoduje to zmiany w zachowaniu i zwiększa poczucie własnej ważności na
      wszystkich forach komputerowych. Zaczynasz używać różnych dziwnych słów które
      nie wszyscy rozumieją, ale to tym gorzej dla wszystkich.
      Używasz Linuxa - to znaczy, że jesteś super-gość. Nic nie szkodzi że Windows
      jest dobrym systemem. Należy go opluć i wychwalać Linuxa. To że Windows pracuje
      u Ciebie stabilnie i szybko, to oczywiście bzdura. Najszybszy jest Linux.
      IE? Nieeee. Tylko Firebird!
      Używasz do pracy programów wektorowych, tym gorzej dla Ciebie. W Linuxie masz
      problem. Nieprawidłowo otwierają się w Linuxie dokumenty Worda i Excela? Tym
      gorzej dla Ciebie. Ale Linux, Linux ponad wszystko.
      Masz dużo czasu i chęć bycia innym, to zainstaluj Linuxa. Siostra się z
      pewnością ucieszy. Zawsze może sobie zagrać w linuxowe Tetris.
      A dla pewności usuń od razu Windowsa z dysku.

--------------

Z linuksowym pozdrowieniem, Kobiecinka.
      • Gość: MaDeR Re: Linux,co to???? IP: 80.51.240.* 03.03.04, 09:50
        > IE? Nieeee. Tylko Firebird!

www.google.pl/search?q=Internet+Explorer+bug
        Miłej zabawy.
      • hanatol Re: Linux,co to???? 03.03.04, 10:21
        > Instalując Linuxa stajesz się członkiem elitarnego klubu użytkowników Linuxa.
        > Powoduje to zmiany w zachowaniu i zwiększa poczucie własnej ważności na
        > wszystkich forach komputerowych. Zaczynasz używać różnych dziwnych słów które
        > nie wszyscy rozumieją, ale to tym gorzej dla wszystkich.

Po tym jak się przekonałem, że ktoś zupełnie bezinteresownie stworzył dla mnie
        świetny system moje poczucie ważności rzeczywiście wzrosło.
        Dodaj do tego szok wywołany tym, że system pomocy naprawdę jest pomocny i
        zawiera użyteczne informacje (do tej pory nie wiedziałem, że tak może być)
        - to chyba nie dziwne że się zmieniłem.

> IE? Nieeee. Tylko Firebird!
        Serwisy donoszą, że już niedługo MS wprowadzi rewolucyjną zmianę w świecie
        przeglądarek - blokowanie pop-up'ów.
        Pewnie za trzy lata "tabbed browsing", a kolejne dwa "mouse gestures".
        Będę czekał z niecierpliwością.

> Nieprawidłowo otwierają się w Linuxie dokumenty Worda i Excela? Tym
        > gorzej dla Ciebie.

Do tego nie trzeba Linuxa - wystarczy poczekać na kolejną wersje MS office.

> Masz dużo czasu i chęć bycia innym, to zainstaluj Linuxa.

Popieram.

> Siostra się z pewnością ucieszy. Zawsze może sobie zagrać w linuxowe Tetris.

Ja osobiście wolę xkobo.

Pozdrawiam.
    • gray Re: Linux,co to???? 03.03.04, 09:06

proponuję zadać to pytanie na innym forum bo po co
      wyłoływać tu kolejną kłótnię.
    • Gość: MaDeR Re: Linux,co to???? IP: 80.51.240.* 03.03.04, 10:05
      Pierwsza sprawa: Linux to jądro systemu. Screenów z niego raczej nie ma. ;)
      To, o czym mówisz, to zapewnie DYSTRYBUCJA, czyli jądro + wiele różnych
      programików, takich jak okienka, gierki, openoffice etc. Jest wiele różnych
      dystrybucji. Zacznij od www.google.pl, jak ktoś (nieco zbyt obcesowo) radził.
      Ale www.linux.pl/ to dobre miejsce startu.

Zanim zaczniesz zabawę z instalacją, proponuję ci sprawdzenie, jak to pachnie.
      Można ściągnać sobie ISO dystrybucji odpalanej z CD, np Aurox Live! lub Knoppix.
      Odpal, poczytaj, popatrz, rozejrz się. Jesli ci się nie spodoba, to nie widzę
      celu, żebyś się z tym męczył. No, chyba że masz poważne powody - np. natarczywą
      chęć zostania legalnym użytkownikiem systemu operacyjnego bez wydawania kupy forsy.

Kilka zalet linuxa:
      - Jest za friko. Jesli kupujesz dystrybucję z pisemkiem, to płacisz za pisemko,
      ładne screeny i wytłoczenie płytek, a nie za system. Na przykład używam na moim
      domowym serwerku Auroxa 9.2 zakupionego na CD i generalnie go sobie chwalę.
      - Wraz z dystrybucją dostajesz zwykle na starcie sporą kupę oprogramowania.
      Jeśli ci czegoś brak, zawsze możesz poszukać w sieci i ściągnąć. Do zastosowań
      domowych wystarczy ci, jak sądzę:
      OpenOffice: taki odpowiednik Microsoft Office, wolniejszy, ma mniej
      możliwości, ale nie kosztuje 1 sredniej miesięcznej pensji. Kosztuje równo 00 zł
      00 gr. Poza tym z zaawansowanych możliwości takiego Worda korzysta może z 5%
      użytkowników. :) W OpenOffice można odczytywać i zapisywać dokumenty Worda.
      Gimp: taki photoshop dla ubogich. Uwaga, ma zupełnie inny intefrejs użytkownika!
      Mozilla: alternatywa wobec dziurawego jak rzeszoto Internet Explorera. Choć
      osobiście uzywam Firefoxa (przeglądanie netu) i Thunderbird (poczta).

Acha, te wszystkie programy są dostępne również pod windows! Sciągnij sobie
      jeszcze pod windows i przyzwyczaj się do nieco innego interfejsu i obsługi. :)

Kilka wad linuxa:
      - Jest trudny. Wprawdzie dzisiejsze dystrybucje daleko są do przodu jeśli chodzi
      o user friendly, jednak niestety czasem wyskakują rzeczy, których nie da się
      załatwić klikactwem. I nie chodzi mi o zaawansowane rzeczy, tylko o wyjęcie CD. ;P
      - Jeśli rzeczywiście ci zależy, to Linux pochłonie ci dużo czasu. Lepiej z góry
      zarezerwuj sobie wiele wieczorów. :) Jednak sądzę, że na dystrybucji świeżo po
      zainstalowaniu da się juz pracować.
      - Graficzne menedżery okien, takie jak GNOME czy KDE, są wyraźnie wolniejsze niż
      MS Windows.
      - Instalacja ma jeden punkt, który u każdego zwykłego użytkownika komputera może
      wywołać panikę w oczach - przygotowywanie dysku twardego. Lepiej poczytaj na
      necie, co i jakie katalogi do czego służą. W Linuxie nie ma A:, C: itd. Są różne
      katalogi o dziwnych nazwach, takie jak \ , \home, \boot, \usr i tak dalej.

Kilka wad/zalet (zależy jak patrzeć) linuxa:
      - Mała popularność.
      - Jest po prostu INNY. Nie spodziewaj się, ze to taki "darmowy windows". INNY,
      powtarzam, INNY.

Inne uwagi:
      - Warto, żebyś miał jakiegoś kumpla linuxowca. W razie kłopotów zawsze będziesz
      miał pomoc. Taki kolega drastycznie zwiększa szanse na to, że linuch zostanie
      dłużej na twym twardzielu.
      - Jest wersja PL, nawet kilka. Mandrake, Aurox, PLD i wszelkie dystrybucje,
      gdzie możesz ustawić język polski w ustawieniach. Osobiście polecam ci Auroxa.
      www.aurox.pl
      - Można mieć sytem jednocześnie z dystrybucją linuxa i windowsem. Z tego co
      wiem, instalator dystrybucji sam wykryje taką sytuację, ale ci nie poradze w
      szczegółach, bo ja na linuxa mam osobny komp. :D

Życzę powodzenia i nie przejmuj się ideowymi fanatykami. Ja używam i Win, i
      Linuxa. I pamiętaj, jeśli stwierdzisz, że ci linux nie pasi, to się nie męcz na
      siłę z nim. Mam nadzieję jednak, że sobie poradzisz. :)
      • hanatol Re: Linux,co to???? 03.03.04, 10:30
        Rzeczywiście byłem zbyt obcesowy.

Ale to tylko dlatego, że używajac linuxa musisz się przyzwyczić do samodzielności.
        Będziesz miał man i info - podręczniki
        a prawie każdy program opcję --help.
        A większość problemów ktoś już kiedyś rozwiązał - stąd gógle.

Pytanie o to jaka jest najlepsza dystrybucja jest IMHO nieco bez sensu.
        Równie dobrze możesz spytać jaka jest najlepsza religia.
        • deprim Re: Linux,co to???? 03.03.04, 10:58
          hanatol napisał:

> Równie dobrze możesz spytać jaka jest najlepsza religia.

U tutaj odpowiedź jest taka sama. Żadna!

Pozdrawiam
      • gray Re: Linux,co to???? 03.03.04, 12:38

wszystko się zgadza i tylko jedna uwaga:

/, /home, /boot, /usr :)

pzdr.
        • Gość: bokaj Re: Linux,co to???? IP: *.rtk.net.pl 03.03.04, 13:03
          nie jst tak całkiem źle, jeśli zdecydujesz się na jakiś czas mieć oba systemy:
          taka pokojowa koegzystencja da ci psychiczny luz, że jak coś nie idzie w
          linuksie - wracasz do windy, robisz swoje - potem usiłujesz ewentualnie to samo
          powielic na linuchu! jak tak robię i powoli, powowli...
          linux jest fajny bo gratis! i nie ma co się szczypać - programy biulowe sa u nas
          sakramencko drogie - a od czasu jak polubiłem (darmowy wówczas) Star Office,
          który całkowicie do dzis zastępuje mi Offica Microsoftu - to uwierzyłem, że nie
          trzeba aż takiej kasy płacić, żeby mieć dobre programy na kompie (dziś Star jest
          niestety już płatny, choć - relatywnie - niedrogi). Open Office całkowicie
          wystarcza, ja go oceniam jako po prostu lepszy (ale pracuje głównie pisząc
          teksty, nie wiem jak z rymi programami do kalkulacji itp.)
          Mandrake zainstalowałem i od razu zacząłem go używać do sieci, do pisania itp.
          Kłopot jest ze skanerami - instalacja trudna!
          Najlepiej - zdobądź program AcronicOS Selector - genialny do robienia partycji
          na dysku (różnych typów), formatowania. Extra. Wtedy podzielisz sobie najpierw
          dysk na partycje wg swojej koncepcji (czy dwa systemy czy jeden z kilkoma
          prtycjami itp.) - wówczas sama instalacja Linuxa to PESTKA!
          nie łam sie!
      • Gość: Beny mity, panie mity IP: 213.68.127.* 03.03.04, 16:17
        Szkoda ze powtarzasz obiegowe opinie, ktore malo maja wspolnego z prawda !

> Kilka wad linuxa:
        > o user friendly, jednak niestety czasem wyskakują rzeczy, których nie da się
        > załatwić klikactwem.
        Bo takich spraw nie ma w windowsach ?
        akrakadabra z rejestrami, potajemnie wymienniane klucze pozwalaja np. na cudowna
        zmiane pdomyslnej wyszukiwarki w IE.

> - Graficzne menedżery okien, takie jak GNOME czy KDE, są wyraźnie wolniejsze
        > niż MS Windows.

Tak, jasne oczywiscie, ale o jakich windowsach mowimy win95 i jak mierzysz ta
        szybkosc - moze by jakis link do benchmarku ?

> - Instalacja ma jeden punkt, który u każdego zwykłego użytkownika komputera
        > może wywołać panikę w oczach - przygotowywanie dysku twardego. Lepiej poczytaj
        > nanecie, co i jakie katalogi do czego służą.

Panike w oczach?. Instalacja MDK, RH, Fedory wywolala u ciebie panike, srednio
        inteligentny klikacz z doswiadczeniem w klikaniu w klawisz <Dalej> instaluje te
        systemy.

> Kilka wad/zalet

> - Jest po prostu INNY. Nie spodziewaj się, ze to taki "darmowy windows". INNY,
        > powtarzam, INNY.

To jest jego domyslam sie wedlug ciebie zaleta.

i nie linuch tylko Linuks, wzglednie Linux. Za linucha moze wyleciec z niejednej
        grupy dyskusyjnej. Miejcie troche szacunku dla ludzi tworzacych system dla kazdego.
        • Gość: linuch Re: mity, panie mity IP: *.net.autocom.pl 03.03.04, 16:45
          Od dłuższego czasu używam Linuksa (różne dystrybucje) i ZAWSZE !!!
          KDE i Gnome działały u mnie wolniej niż jakikolwiek Windows (mówie o ogólnym
          odczuciu).
          Sytuacje polepszyła się wraz z wersją 3.2 KDE.

A co do określenia Linuch to uważam że jest bardzo sympatyczne i w żaden
          sposób nie ujmuje szacunku dla osób które go tworzą.

Pozdrawiam
        • Gość: pollak Re: mity, panie mity IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 18:38
          > > - Graficzne menedżery okien, takie jak GNOME czy KDE, są wyraźnie wolniejs
          > ze
          > > niż MS Windows.
          >
          > Tak, jasne oczywiscie, ale o jakich windowsach mowimy win95 i jak mierzysz ta
          > szybkosc - moze by jakis link do benchmarku ?

Windows 98SE vs KDE. Wystarczy porównać jak się pracuje w jednym i w drugim.
          KDE robi z komputera anemiksa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka