19.03.04, 15:20
Witam!

Zmienilem RH 7.2 na Knoppixa 3.1. Po instalacji Mozilli 1.6 (albo
jakiejkolwiek innej wstecz) przy wejsciu na jakakolwiek strone z appletem
javy (bossa.pl/wykresy albo czat.onet.pl ) wyswietla mi sie
informacja ze ten skladnik moze byc wyswietlony tylko za pomoca odpowiedniego
pluginu. Kliknij ok. Zeby zainstalowac plugin. Klikam OK. Plugin sie sciaga,
instaluje, pokazuje sie okienko z informacja ze instalacja pluginu zakonczyla
sie sukcesem. Zamykam wszystkie okienka (zgodnie z zaleceniem), uruchamiam
ponownie i ponownie dostaje ten komunikat. Kiedy wejde w Help -> Plugin info
to jest tylko Shockwave flash. Kiedy wchodze na strone czat.onet.pl z
Konquerora czat sie otwiera. Strona bossa.pl/wykresy/ nie wyswietla
informacji z appletu. Nie bardzo wiem co robic. Probowalem juz instalowac
nawet plugin ze strony www.sun.com . Jest dokladnie to samo. Musze
dodac ze dopiero zaczalem swoja przygode z Linuxem i nie bardzo wiem co mam
jeszcze podac zeby pomoc. Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie
mgregor
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Mozilla 19.03.04, 19:04
      mozillapl.org/projekty/Wtyczki/Java?v=ffr#h49-5
      • michal.gregorczyk Re: Mozilla 19.03.04, 19:26
        Witam!

Wszystko zrobione dokladnie tak jak na stronie i dalej kicha. Nie dziala. Moze
        jeszcze jakies rady?

Pozdrawiam serdecznie
        mgregor
        • kell99 Re: Mozilla 19.03.04, 20:21
          hmm, wejdz do katalogu plugins, daj ls -l i zobacz czy masz:
          lrwxr-xr-x 1 root root 56 Feb 14 21:40 libjavaplugin_oji.so ->
          /opt/j2sdk1.5.0/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

wazne by to po -> pokrywalo sie z katalogiem gdzie masz zainstalowana jave,
          dokladna sciezka wazna nie jest, zalezy od twojej instalacji javy.

• michal.gregorczyk Re: Mozilla 19.03.04, 20:27
            Wykonalem juz tyle instalacji, zmian ze juz kompletnie sie w tym wszystkim
            pogubilem. Moze i robie glupio i zostane wysmiany ale postanowilem (zgodnie z
            twoja opinia w poscie ponizej) opuscic znamienite grono uzytkownikow Knoppixa i
            zdezerterowac do MDK'owców...:-) Wlasnie sie instaluje. Zobaczymy co z tego
            wyjdzie. Tak czy siak dziekuje wszystkim za pomoc. Po instalacji MDK i tak
            jeszcze wieeeeele razy bede o nia prosil jako kompletna linuxowa LAMA...:-)

Pozdrawiam serdecznie
            mgregor
            • michal.gregorczyk Re: Mozilla 27.03.04, 17:13
              No i udalo sie...:-) Zainstalowalem MDK 10, z zainstalowana MozillaPL 1.6.
              Instalacja Javy wg. przepisu na stronie NIE POWIODLA SIE. A coz bylo przyczyna?
              Link symboliczny do pliku libjava...so wykonany poleceniem ln -s .... Po
              zrobieniu zwyklego linku w Konquerorze pod KDE wszystko dziala. Po skasowaniu
              go i zrobieniu ln -s KICHA. Nie dziala...:-) To tak ku przestrodze
              instalujacych...:-) A tak poza tym: jak zwiekszyc NA STALE czcionke strony i
              menu w mozilli 1.6? Bo mam takie malutkie litery ze szok...a rozdzielczosc
              ledwo 1024x768...

Pozdrawiam serdecznie
              mgregor
    • kell99 Re: Mozilla 19.03.04, 19:04
      sproboj zrobic to jako root.

ps. imo to knoppix ma sluzyc by zapoznac sie z linuksem, jest raczej kiepskim
      wyborem na codzienne uzywanie
      • michal.gregorczyk Re: Mozilla 19.03.04, 19:34
        Ja wlasnie robie to jako root. Wiem ze knoppix uwazany jest za system do
        zapoznania sie z linuxem ale ja wlasnie zapoznaje sie z nim. I szczerze powiem:
        to co widze zniecheca mnie do dalszego zapoznawania. Jaki system mozesz polecic
        zeby ten poczatkowy zapal z jakim wzialem sie do Linuxa wrocil? Moze MDK 9.1PL?
        Moze RedHat 9? Posiadam oba. Knoppixa dostalem od kolegi ktory polecil mi go
        wlasnie jako system dla bardzo poczatkujacych. Dodam jeszcze tyle ze z
        Windowsami (juz widze kamienie i pomidory lecace w moja strone) mam doczynienia
        od poczatku ich istnienia i dawalem sobie z nimi rade bez wiekszych problemow.
        Wiem ze w Linuxie nelezy wyzbyc sie windowsowego myslenia. I to wlasnie robie.
        Ale to co widze odsuwa mnie od tego wspanialego systemu (jakim niewatpliwie jest
        Linux) na strone uzytkownikow windowsa. Ratujcie! :-)

Pozdrawiam bardzo serdecznie i licze na pomoc.
        mgregor
        • kell99 Re: Mozilla 28.03.04, 06:55
          Wiesz, to trudne pytanie, bo kazdy lubi cos innego, kazda z tych dystrybucji
          jest troche inna. Hmm, osobiscie polecilbym tobie Fedore (29 wychodzi rc2),
          ktora z tych "przyjaznych" dystrybucji podoba mi sie najbardziej. Aurox to takie
          niewiadomo co, Mandrake osobiscie mi sie nie podoba w codziennym uzywaniu
          (baardzo dziwne narzedzia systemowe, uaktualnianie systemu narzedziami
          dolaczonymi jest niewygodne, instalacja nowych rzeczy skomplikowana). Problemem
          Fedory jest kiepskie wsparcie polskiego jezyka. Gdy uzywasz kde3 z fedora to
          masz system miejszany, czesc po polsku czesc po angielsku. Mam nadzieje, ze w
          wersji finalnej to sie poprawi.

Mysle, ze musisz znalesc sobie sam taka najlepsza:)
          • michal.gregorczyk Re: Mozilla 28.03.04, 12:44
            Dziekuje za odpowiedz kell99. Sciagnalem i zainstalowalem MDK 10 i jestem jak
            narazie bardzo zadowolony. Dla mnie poczatkujacego linuksiarza duza podobnosc
            MDK do WinXP jest bardzo ułatwiajaca zycie. Przed nia wyprobowalem: Knoppixa
            3.1 i 3.3, RH 7.2 i 9, MDK 9.1. I jak narazie to wlasnie MDK 10 spodobal mi sie
            najbardziej.
            I masz racje. Kazdy lubi cos innego...:-)

Pozdrawiam serdecznie
            mgregor
            • kell99 Re: Mozilla 28.03.04, 17:50
              hmm, ale ten mdk10 to jest tzn 'community edition', ktore nie jest oficjalnym
              wydaniem przez firme mandrake?
              • michal.gregorczyk Re: Mozilla 28.03.04, 21:13
                Oficjalna ma byc pod koniec maja. Ta ktora ja sciagnalem to wlasnie Community.
                Ale niby wersja testowa ale jak narazie ani jednego zwisu, wszystko cacy...
                Ale jak wyjdzie oficjalna to czuje ze zakupie...:-)

Pozdrawiam serdecznie
                mgregor
                • kell99 Re: Mozilla 29.03.04, 06:37
                  na linuxnews.pl byla niedawno informacja o znizkach dla polakow chcacych zapisac
                  sie do mandrake club. poza szybszym dostepem do nowych wersji (iso) oferuja
                  sporo pomocy technicznej. jezeli czujesz, ze lubiesz mandrake i on wlasnie
                  bedzie dystrybucja ktora chcesz i bedziesz uzywac, mozesz pomyslec o rejestracji.
                  jednak nikt ciebie do tego nie zmusza, mozesz uzywac mandrake bezplatnie:)
                  rejestracja jest dobrowolna i sluzy raczej jako wsparcie dla rozwoju projektu (w
                  taki sposob projekt zostal uratowany przed bankructwem).
                  warto wspomniec, ze mandrake to praktycznie jedyna duza i znana komercyjna
                  dystrybucja w europie ktora dziala niezaleznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka