digiman
01.08.10, 12:44
Witam
Od dłuższego czasu mam problemy z przegrzewaniem mojego laptopa. W celu poprawy tej sytuacji przeczyściłem sprężonym powietrzem tylni wentylator odprowadzający ciepło. Zrobiłem też format dysku C:, gdyż przez 1,5 roku pracy komputera tego nie robiłem (ale też nie było potrzeby wielkiej bo tez wszystko działo sprawnie).
Problem przegrzewania jednak nie zniknął i zastanawiam się nad odesłaniem notebooka do serwisu gwarancyjnego. Zanim to zrobię, chciałbym się upewnić czy jest jeszcze coś co mogę zrobić w kwestii "softowej" ?
Obserwując temperatury za pomocą programu Speedfan można zauważyć, że zdecydowanie przekroczone są temperatury GPU (ok 70st C przy normalnej pracy komputera - Internet, GG, ewentualnie jakiś film) oraz temperatury procesora (podobnie ok 70st). Muszę cały czas pracować w trybie Oszczędnego zużycia energii, bo w trybie standardowym temperatury te są wyższe, przez co wentylatory zdecydowanie głośniej się kręcą... Przy dłuższej pracy w trybie Standardowym komputer się sam gwałtownie wyłącza, pewnie chyba po to aby zapobiec przegrzaniu.
Model komputera ASUS X50GL
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.