Dodaj do ulubionych

laptop ASUS - wysokie temperatury

01.08.10, 12:44
Witam

Od dłuższego czasu mam problemy z przegrzewaniem mojego laptopa. W celu poprawy tej sytuacji przeczyściłem sprężonym powietrzem tylni wentylator odprowadzający ciepło. Zrobiłem też format dysku C:, gdyż przez 1,5 roku pracy komputera tego nie robiłem (ale też nie było potrzeby wielkiej bo tez wszystko działo sprawnie).

Problem przegrzewania jednak nie zniknął i zastanawiam się nad odesłaniem notebooka do serwisu gwarancyjnego. Zanim to zrobię, chciałbym się upewnić czy jest jeszcze coś co mogę zrobić w kwestii "softowej" ?

Obserwując temperatury za pomocą programu Speedfan można zauważyć, że zdecydowanie przekroczone są temperatury GPU (ok 70st C przy normalnej pracy komputera - Internet, GG, ewentualnie jakiś film) oraz temperatury procesora (podobnie ok 70st). Muszę cały czas pracować w trybie Oszczędnego zużycia energii, bo w trybie standardowym temperatury te są wyższe, przez co wentylatory zdecydowanie głośniej się kręcą... Przy dłuższej pracy w trybie Standardowym komputer się sam gwałtownie wyłącza, pewnie chyba po to aby zapobiec przegrzaniu.

Model komputera ASUS X50GL

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka