Dodaj do ulubionych

Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audio

14.10.10, 19:44
Podczas instalacji Realtek AC'97 Audio restartuje mi kompa (?). Robiłem przeinstalkę (Windows xp Home), stery do płyty ściągnąłem z sieci (to stary komp i nie mam do niego cd) i wszystko gra prócz muzyki ;). Objawy są takie:
Gdy instaluje stery do Realteka wyrzuca okno z inf. braku zgodności Win. (stery ściągnięte ze str. Realtek), gdy klikam kontynuuj w koncowej fazie instalacji restartuje kompa. Win oryginalny, W menadżerze urządzeń kontroler multimediów audio wykrzyknik w żółtym kółku, we właściwościach togoż stoi: Urządzenie audio Realtek 97 Audio, Stan - Sterownik włączony ale nie funkcjonuje prawidłowo. Gdy w panelu ster. wejdę w Dźwięki i urządzenia audio stoi: Brak urządzeń audio. Podczas próby odtwarzania dźwięków wyrzuca okno: Mie mozna odtworzyć dźwięku %System Root%\media\Windows XP - Ding.wav. Karta dźwiękowa może być zajęta.
W Googlach znalazłem coś takiego:www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?p=15935
i coś może być na rzeczy bo w panelu ster. dźwięki i urządzenia audio, zakładka Audio w polu urządzenie domyslne stoi: Modem nr 1 odtwarzanie liniow. Tu moje pomysły się konczą. Myśle, że stery nie są po prostu zainstalowane ale jak je zainstalować skoro mnie wyrzuca...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi IP: *.zask.pl 14.10.10, 21:46
      Masz sp3? Sterowniki do chipsetu zainstalowane?
      Sprobuj zainstalowac sterowniki w trybie awaryjnym. Podaj model plyty glownej.
      • obywatel_korowiow Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 15.10.10, 19:52
        SP 3 jeszcze nie instalowałem. Sterowniki do Chipsetu (?) Instalowałem tylko ze str.www.driverstock.com/ASUS-P4PE-X-TE-driver-download/6-9-10034-79993/index.html (płyta gł. jak w linku). Nie potrafię uruchomić biosa. Gdy wciskam delet podczas ładowania Windowsa,F2, backspace, nie odpala tylko ładuje Win.
        • m.gregor Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 17.10.10, 10:44
          A dlaczego sciagasz sterowniki z jakis dziwnych stron a nie ze strony producenta plyty glownej? A potem sie jeszcze dziwisz, ze nie dzialaja...

support.asus.com
          • obywatel_korowiow Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 18.10.10, 20:28
            Racja. Jużś ciągam od asusa. dzięki :).
    • Gość: lajosz Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 22:21
      Kolobos słusznie prawi.

Najpierw stery do chipsetu, a dopiero później wszystkie inne.

Poza tym, nie zaszkodzi sprawdzić czy w BIOS-e wszystko OK, czyli czy czasami nie masz wyłączonej zintegrowanej karty AC'97.

Jeszcze jedna sprawa. Jeśli masz kartę graficzną ATI (to nie pomyłka, chodzi o kartę graficzną), to może się zdarzyć, że stery do karty graficznej zawierają również stery do dźwięku. Co więcej, żadne inne stery nie działają oprócz tych "graficznych".
      Ja wiem, że brzmi to idiotycznie, ale spotkałem się już z tym kilka razy.
      • m.gregor Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 14.10.10, 23:28
        Zawieraja sterowniki do karty dzwiekowej bo nowe karty (seria 3xxx/4xxx/5xxx) maja zintegrowany uklad dzwiekowy Realtek do obslugi wyjscia HDMI z karty. Na stronie Realtek'a sa sterowniki oddzielnie do kart zintegrowanych na plycie glownej i do tych na kartach ATI.
      • obywatel_korowiow Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 15.10.10, 19:55
        Kartę gr. ATI posiadam, starutka jak komp :). seria 9200. najbardziej dziwi mnie to, że podczas instalacji sterowników do AC'97 w koncowej fazie restartuje kompa (???)
    • obywatel_korowiow Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 15.10.10, 20:01
      Jeszcze jedno, UpdateMyDrivers mówi na czerwono, że sporo sterowników jest nieaktualnych. 3 do Urządzenia systemowych, 2 do Grafiki, 1 do karty sieciowej, 4 do magistrali szeregowej.
      • manhu Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 16.10.10, 12:42
        > Jeszcze jedno, UpdateMyDrivers
        Nie korzystaj z tego! To oznacza problemy, wiem bo testowałem (a mogę sobie na to pozwolić, bo przywrócenie systemu z pliku to 3 minuty), takie programy dają głupie sugestie do nieprawidłowych sterowników, a czasem sugerują zaktualizować to co już jest w systemie :) Sterowniki pościągaj w sposób normalny (bez tych sugestii).
        • obywatel_korowiow Re: Problem z zainstalowaniem Realtek AC'97 Audi 16.10.10, 18:12
          Dzięki. Jak narazie walczę ;). Robię kolejną przeinstalkę. Sterowniki ściąnąłem na mojego kompa i spróbuję z pamięci przenośnej skopuiowac i zainstalować. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)...
    • obywatel_korowiow Dlaczego restartuje kompa 16.10.10, 20:31
      podczas instalacji sterowników do AC'97 ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka