Dodaj do ulubionych

jaki firmowy komp wybrać?

03.04.04, 20:10
hp, dell czy jakiś inny?
Obserwuj wątek
    • Gość: mtq Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.04.04, 20:27
      Cześć Zbigniew, polecam Apple! :-)
    • Gość: bzykbzyk Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 03.04.04, 21:06
      Chcesz komputer czy HP, Dell?

Jak naprawde chcesz komputer to TYLKO: IBM!

• Gość: bzykbzyk Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 03.04.04, 21:08
      Laptop czy Desktop?

Laptop IBM, desktop to inna sprawa.
      • zbigniew74 Desktop 03.04.04, 22:57
        Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):

> Laptop czy Desktop?
        >
        > Laptop IBM, desktop to inna sprawa.

Taki do 2000$ z monitorem LCD conajmniej 17 cali zeby w zestawie była
        nagrywarka.
        Jakieś 8000 zł
        • Gość: bzykbzyk Re: Desktop IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 03.04.04, 23:53
          Uczciwie mowiac w Polsce to nie wiem.
          Kupujac komputer "firmowy" to prawdziwa sztuka uzerania sie z
          ksiegowymi (mentalnosc "co tansze to lepsze").

W USA DESKTOP warto budowac samemu, zamiast kupowac jakies swinstwa.
          Oczywiscie to zalezy do czego chcesz go uzywac, zastosowanie komputera w
          businessie jest "rozne", od word processing do przemyslowych aplikacji.

HP, i DELL maja coraz gorsza reputacje, niektorzy sa w niebowzieci.

Dell to straszne swinstwo, tylko z INTELem.
          Klopoty z chlodzeniem, i maja integrated Video i sound cards (tna "katy"
          jak moga").

COMPAQ sie juz spalil. Gateway sie nie liczy.

Warto ladowac pieniadze w dobry HARDWARE.
          17"-19" LCD kosztuje U$ 500-750.

Kupujac PC z AMD Athlon (XP 3000 albo Athlon 64 2800+) masz wiecej "bang
          for the buck" niz z przestarzalym juz Intelem.

Glosniki ci sa "nie potrzebne" mozesz wsadzic pieniadze w LCD albo pamiec
          RAM.
          Radeon 9800 PRO mozesz zastapic Radeon 9600PRO aby bylo taniej.

Total Price: US$1578.42, not including shipping and handling (3/09/2004, no OS)

www.arstechnica.com/guide/system/hotrod.html

Athlon64 2800 + jest juz w 1000 tylko za $ 178

www.anandtech.com/guides/showdoc.html?i=2014&p=2

www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_609,00.html?redir=CPT301
    • winczenzo Re: jaki firmowy komp wybrać? 05.04.04, 04:32
      W pracy od 7 - 8 lat uzywamy DELLe - desktopy, laptopy, i serwery bez wiekszych
      problemow.
      W domu od 3 lat tez uzywam DELLa. Bez problemu wstawilem inna karte graficzna.
      Jedyny problem w domu - po ok 2.5 roku wysiadly glosniki. Poniewaz byly jeszcze
      na gwarancji, DELL bez problemu przyslal nowe. W pracy grafika i dzwiek z karty
      oryginalnej w zupelnosci mi wystarcza.

Mysle ze HP, IBM, czy jakis skladany beda rownie dobre. Ja za jakis czas kupie
      nastepny komputer - pewno tez DELL bo po prostu uzywam ta firme, nie mam
      problemow, a cenowo czasem nawet bija lokalnych producentow "skladakow". Przy
      dzisiejszej technologii wiele parametrow ma znaczenie w czasie "komputerowym" a
      my, ludzie, wciskamy klawisze czy mrugamy duzo wolniej... Mysle ze w praktyce
      nie bedziesz widzial roznicy, oczywiscie mowiac o sprzecie o podobnych
      parametrach - ta sama szybkosc procesora, ta sama pojemnosc pamieci, podobnej
      klasy karta graficzna, karta sieciowa, itp.
      • Gość: kell Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.04, 07:20
        mysle "ruszaj po skladaka" ;) jedyna ciekawa rzecz ktora oferuja firmowe maszyny
        to support. np latki, sterowniki do sprzetu, ladnie zapakowane, czekajace na
        klikniecie by wszystko zainstalowac. dla totalnego laika, nie kumajacego co za
        karte graficzna ma w komputerze bo moze byc (maly bo maly ale zawsze) plus.
      • Gość: bzykbzyk Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.04.04, 00:30
        DELL to straszne swinstwo.

Uzywaja sprzetu specjalnie zrobionego dla DELL (propriatory) ktorego nie
        mozna "zastapic".

To jest masowka dla ludzi ktorzy nic o komputerach nie wiedza i nie
        chca wiedziec, ktore nie nadaja sie do jakich kolwiek upgrades.

Jak zobaczysz jak DELL rozwiazal chlodzenie aby zaoszczedic $ 3.00 na
        kazdym komputerze to tego nie dotknies, nie mowiac o VIDEO, Audio, i
        modem.

Komputery DELL sa bardzo dobre dla ludzi ktorzy chca sie pochwalic ze
        maja komputer a nie wiedza co z nim zrobic, i lataja po pomoc do innych
        (administratorow) aby im zrobili najmniejsze usprawnienia.

DELL po za tym jest strasznie drogi jezeli zrozumiesz ile kosztuja
        poszczegolne gnaty w srodku.

Kupowanie DELL to tak jak kupowanie w Polsce uzywanego samochodu, niby
        dobra marka, niby dobra cena, przebieg nie wielki a nikt nie przyznal sie
        ze samochod byl przedtem skasowany i rdzewial przez 4 lata za nim
        go "polatano" dla zysku przed sprzedarza.

Wyjechales z garazu i sie rozpadl.

Naprawde warto samemu zlozyc dobry desktop, ale to o wiele trudniej dla
        firmy za firmowe pieniadze.

• Gość: jot-23 Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.nyc.rr.com 06.04.04, 00:48
          hehe...homo-lulu znowu nawachal sie kleju parujacego z jego "skladaka"

DELL uzywa w 90% standartowych komponentow, sam designuje jedynie plyte glowna
          i obudowy (moim zdaniem ladniejsze i FUNKCJONALNIEJSZE (bardzo dobre
          modulowanie) niz wiekszasc konkurencji) ... z tym ze plyta glowna sklada sie
          takze z "normalnych" komponentow, chipsety intela, network intela albo 3com,
          grafika intela...reszta WSZYSTKO standartowe, ATX PSU, pamiec, karty graficzne,
          sieciowe, procesory (oczywiscie), hard drives.... mam w firmie z 30 Dell-i hehe
          nigdy jeszcze zaden sie nie przegrzal.... wiec musza cos robic dobrze!
          • Gość: mgregor Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 06.04.04, 11:08
            Popieram. DELL w moich oczach uchodzi za sprzet bardziej niz porzadny a
            notebooki tejze firmy niemalze za pancerne. Ja mam DELL'a P166 i dziala do
            dzisiaj. Byl zalany woda, upuszczony, wozony w bagazniku...I nic! Nic go nie
            rusza! Matryca jest bardziej kontrastowa od niejednej 2 letniej Toshiby albo
            IBM'a...A jesli chodzi o czesci do DELL'a: nie wiem skad takie teksty ze nie
            mozna wymieniac. Wszystko mozna w desktopie DELL'a wymienic. HDD, FDD, CD-ROM,
            pamiec, procesor, karte graf i dzw. mozna dolozyc (po uprzednim wyblokowaniu
            tejze na plycie). Jedyna rzecz z ktora mozna miec klopoty to zasilacz
            (nietypowy rozmiar ale i takie mozna juz teraz kupic). Poza tym 2 lata
            gwaracji, support w necie na porzadnym poziomie, za dodatkowa oplata serwis
            door to door. A ze na Intelu? A to sobie akurat bardzo chwale. Cenie sobie
            stabilnosc i niezawodnosc Intela. I musze powiedziec ze nie tylko ja.

Pozdrawiam serdecznie
            mgregor
        • winczenzo Re: jaki firmowy komp wybrać? 07.04.04, 04:50
          Nasluchales sie bzdur w ktore uwierzyles i powtarzasz. Az mi Cie szkoda...

Przez te lata w pracy (prawie 100 osob) i w domu przeszedlem przez dodanie albo
          wymiane pamieci, dyskow twardych, karty dzwiekowej, karty graficznej, CD i DVD
          napedow, kart sieciowych i nigdy nie musielismy kupic tych rzeczy od DELL'a bo
          tylko rzeczy od DELLa pasuja. Moze byly jakies drobiazgi ktore rzeczywiscie
          trzeba bylo kupic od DELLa jak bateria do laptopa ale nie jestem pewien. Jakos
          nie mielismy problemow z "upgrade" Poza tym mozesz zamowic komputer z czesciami
          standardowymi ale mozez tez zamowic czesci innych firm jak ATI Radeon, NVIDIA
          GeoForce, Sound Blaster z roznymi glosnikami itp. Przyklad jest na stronie:

configure.dell.com/dellstore/config.aspx?c=ca&CS=CADHS1&kc=6V450&l=en&oc=OCDIM4600_FEAT_CHW8P10

Zaden sie nie spalil czy stopil a chyba kazdy powinien sluchajac Twojej opinii
          o chlodzeniu. Video, audio, czy modem podobno nie nadaja sie do wymiany - nie
          bylo problemu. Moze to Ty masz problem z czyms takim ale to nie znaczy ze nie
          da sie nic zmienic.

Nie zgodze sie tez ze DELL jest strasznie drogi - cena byla bardzo podobna
          do "skladakow" z lokalnych sklepow ale serwis duzo lepszy. Nie mam problemu
          zeby znalezc drivery czy jakies dane o moich komputerach - ide po prostu na
          strone DELLa i sciagam albo znajduje informacje. Jezeli cos trzeba bylo
          wymienic - telefon do DELLa i za dwa dni czesc byla na moim biurku z oplacona
          przesylka zwrotna na zepsuta czesc. Ale jak wspomnialem mielismy bardzo malo
          problemow.

Nie chce mi sie wiecej pisac ale nie plec bzdur. Sluchajac Ciebie mozna
          pomyslec "Miliony ludzi i tysiace firm na swiecie to idioci ktorzy kupuja
          komputery DELLa ktore przeciez od razu sie rozpadaja. Dzieki Bogu ze jest ktos
          taki jak bzykbzyk kto moze swiat uratowac od DELLa"
    • Gość: Marecki Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.acn.waw.pl 05.04.04, 20:52
      Ja w pracy uzywam IBm i takiego bym polecał, jutro postaram sie podac jakies
      ceny i ewentualnie jaki. Pozdro.
    • Gość: Marecki Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: 217.153.78.* 06.04.04, 10:42
      Zbigniew74*** Jesli Cię interesuje taka konfiguracja ThinkCentre A50p PIV 2,8
      GHz,512MB,120GB,Combo,modem,WIN XP Pro PL -Tower czarny - daj mi znać. Cena
      5699 netto. Pozdro. GG 251996
      • Gość: Marecki Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: 217.153.78.* 06.04.04, 10:45
        zbigniew74*** sorki za pomyłke ta cena jest brutto: 5699 pln. mój mail:
        dobbs@o2.pl
    • Gość: JP Re: jaki firmowy komp wybrać? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 07.04.04, 07:56
      zbigniew74 napisał:

> hp, dell czy jakiś inny?

Juz tytul watku mowi wszystkim jasno i czytelnie ze nie chodzi ci o skladak.
      Pytasz tylko ktory. Moj typ to Dell.

Nie piszesz jednak czy laptop czy desktop.

Rozumiem dlaczego nie chcesz skladaka i jest bardzo madra decyzja.

W odroznieniu od ludzi ktorzy buduja skladak po to aby miec cos super. Cos
      czego nie mozna kupic w sklepie. Cos co dwukrotnie przekracza cene przecietnego
      komputera. Sa inni ktorzy kupuja skladak po to aby miec komputer taniej. I tu
      jest wielkie nieporozumienie.
      Uwazam ze kazdy chocby najgorszy komputer firmowy jest lepszy od takiego
      skladaka. Zeby samemu zestawic i zestroic wszystkie elementy komputera trzeba
      miec wiedze i przyrzady na poziomie serwisu.
      Nie ma nic gorszego jak przypadkowo zestawione elementy komputera chocby dobra
      plyta z przypadkowa nawet dobra karta grafiki.

Przypomina mi sie jak kolega z Kaliforni skladal sobie taki super komputer.
      Wyszukal najlepsza w tym czasie plyte Asus i najlepsza w tym czasie karte
      graficzna ATI w wersji Pro. Mial dylemat bo to byly wowczas nowe produkty i nie
      wiedzial czy beda dobrze ze soba wspolpracowaly. Napisal wiec list do ATI
      Kanada z pytaniem.
      Odpowiedz byla taka, ze my testowalismy te karte na plycie Gigabyte a na innych
      plytach powinna tez pracowac poprawnie.
      Na stronie ATI w tym czasie mozna sie bylo doczytac ze ATI wspolpracuje z
      Gigabyte i na te plyty przede wszystkim robi karty grafiki.
      Zdecydowal sie kupic plyte Gigabyte.

Zastanawiam sie czy ludzie w Polsce nie pracujacy w serwisie komputerowym znaja
      te niuanse. Poza tym nie kazdy wie ze kazdy komputer skladany w duzej firmie
      jest testowany i sprawdzany na specjalnym stanowisku serwisowym.
      Oprzyrzadowanie to sprawdza kilkaset punktow serwisowych. Sprawdza i dobiera
      prawidlowe relacje napieciowe i czestotliwosciowe. Nikt w warunkach domowych
      tego nie zrobi.
      Taki komputer skladany w domu, zestawiony z nawet dorych czesci jest czesto
      niestabilny. Wystepuja z tego powodu bledy w systemie. Uzytkownicy takich
      komputerow pozniej mowia bo ten Windows jest dziadoski.
      Niewiadomo dlaczego po 2-3 latach wysiada pamiec, karta grafiki a czesto i dysk
      twardy.
      Tymczasem te podzespoly w komputerach fabrycznych potrafia pracowac 10 lat i
      wiecej.
      • maciejpoczta Re: jaki firmowy komp wybrać? 07.04.04, 09:23
        Gość portalu: JP napisał(a):

> Sa inni ktorzy kupuja skladak po to aby miec komputer taniej. I tu
        > jest wielkie nieporozumienie.
        > Uwazam ze kazdy chocby najgorszy komputer firmowy jest lepszy od takiego
        > skladaka. Zeby samemu zestawic i zestroic wszystkie elementy komputera trzeba
        > miec wiedze i przyrzady na poziomie serwisu.
        > Nie ma nic gorszego jak przypadkowo zestawione elementy komputera chocby dobra
        > plyta z przypadkowa nawet dobra karta grafiki.

Przepraszam Cię JP, ale w życiu nie słyszałem większych bzdur. Jakiż to specjalistyczny sprzęt, Twoim zdaniem wykorzystuje się do składania tzw. Firmowych Komputerów? Nie wiem kiedy wyjechałeś z Polski, ale zapewniam cię, że dla nas kżyrzowy śrubokręt i smycz z uziemieniem nie są już od dawna specjalistycznym sprzętem podobnie jak dla panów z Dell'a czy IBM.
        Nie będę Cię przekonywał, że samemu składając komputer można w cenie "firmowego sprzętu", w którym zawsze na czymś zaoszczędzono, złożyć maszynę składającą się z faktycznie FIRMOWYCH podzespołów, w dodatku idealnie dopasowaną do naszych potrzeb. Zyskujemy również na długości gwarancji. Wiadomoprzecież, że na niektóre podzespoły ich producenci udzielają dłuższej gwarancji niż "Firmowi Składacze Komputerów" (nie uważasz, że jest to lepsze określenie, niż Producenci?)

> Zastanawiam sie czy ludzie w Polsce nie pracujacy w serwisie komputerowym znaja te niuanse

W instrukcjach obsługi samochodów sprzedawanych na tzw. Zachodnich Rynkach jest dokładny opis odkręcania wlewu paliwa i tankowania. Znależź można w nich też stwierdzenie, że przy wymianie koła na zapasowe najpierw należy przykręcić śruby, a dopiero potem jechać dalej. Czyżby o to Ci chodziło? Wiem, że ludzie mają problemy z tymi "niuansami" i zapewniam Cię, że nie tylko w Polsce.

> Poza tym nie kazdy wie ze kazdy komputer skladany w duzej firmie
        > jest testowany i sprawdzany na specjalnym stanowisku serwisowym.
        > Oprzyrzadowanie to sprawdza kilkaset punktow serwisowych. Sprawdza i dobiera
        > prawidlowe relacje napieciowe i czestotliwosciowe.

Być może tak jest w przypadku maszyn składanych na specjalne zamówienie z uwzględnieniem szczególnych wymagań klienta, ale napewno nie w przypadku standardowych zestawów przeznaczonych dla tzw. Masowego Odbiorcy, a o takich tu rozmawiamy.

> Tymczasem te podzespoly w komputerach fabrycznych potrafia pracowac 10 lat i
        > wiecej.

Nie wiem zkąd takie wiadomości? Ja i zapewna większość użytkowników komputerów wymieniamy sprzęt najdalej po 3-4 latach i to wcale nie z powodu awarii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka