Dodaj do ulubionych

Port usb nie dział

IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.10, 16:09
Witam ,gdy do portu usb wkładam pendrive, bądź mp3 lub kabel od telefonu komórkowego, obok godziny pojawia się komunikat: Nie rozpoznano urządzenia USB. Problem zaczął się od wymiany płyt głównej. Sterowniki oczywiście dostałem do płytki głównej a mam płytę ASRock K8NF3, jednak jak chciałem zainstelowac z tej plytki stery do USB to otworzył się notatnik z info zeby zainstalowac service pack, i wtedy usb bedzie dzialalo. Zainstalowalem service pack 3, i nadal nie działa. Może musze zainstalowac service pack 1, bo czytalem ze w nim sa stery do usb 2.0.,a moze sp3 zaiwera juz poprzednie wersje sp czyli sp 1 i sp2??? Nie mam wiecej pomyslow, jak poradzic sobie z tym problemem. prosze o pomoc. dodam, że w biosie jeśli chodzi o usb wsędzie jest wpsiane enabled czyli włączone.
Obserwuj wątek
    • Gość: !@! Re: Port usb nie dział IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.10, 07:08
      www.idg.pl/ftp/pc_17666/windows.xp.service.pack.3.pl.html
      SP3 zawiera wcześniejsze SP

domyślam się, że to WinXP...
      i że wpinasz USB bezpośrednio w płytę, z tyłu kompa, a nie w obudowę (ten, co zmieniał ci płytę główną dobrze podłączył porty w obudowie? jeśli są)

1.usuń w Medżerze urządzeń wszystki kontrolery USB
      2.uruchom ponownie kompa
      3.wykryje nowe urządzenia (te USB) i powinien automatycznie zainstalować dla nich stery z SP3
      4. ponownie zainstaluj soft płyty głównej

jeśli nie zadziała - sprawdzić podłączenia płyty głównej, zwłaszcza zasilanie i wyjścia USB do obudowy,
      w Opcjach zasilania sprawdź też, czy aby USB nie zostało odłączone dla oszczędności energii

jeśli to wszystko jest OK, a nadal nie działa - serwis dla sprawdzenia płyty gł. i portów USB

sam też możesz sprawdzić, czy USB w ogóle działa:
      zrób pendrive'a startowego i wystartuj z niego kompa (wcześniej w BIOS zmień kolejność bootowania)
      jak go zrobić? - gOOgle! ;))
      • Gość: c Re: Port usb nie dział IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.12.10, 22:57
        Oki a jak wykonac punkt numer 3?? 3.wykryje nowe urządzenia (te USB) i powinien automatycznie zainstalować dla nich stery z SP3 ?
        • Gość: tzn Re: Port usb nie dział IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.10, 21:21
          chyba mial na mysli, ze podczas rozruchu po restarcie Win wykryje usb i zastosuje do nich swoje domyslne sterowniki, które wcześniej zaimplementowales z sp3
          ty nie musisz nic robic w pkt. 3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka