Gość: Wacek IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 17.04.04, 19:45 Witam !! No właśnie.Mam płytkę z XP i jes tego ok.700 MB,czy po zainstalowaniu w kompie zajmię tylko tyle miejsca(700MB)czy może troche więcej??? Wacek Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Wacek Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: 5.2.1R* / 195.229.241.* 17.04.04, 20:07 Witam !!! Mam starego laptopa na którym wcześniej miałem wgrany(z dysku startowego) Win 98 SE.(mój HDD to jedyne 4,5 GB)Całość zajmowała tylko 1 GB.Po zainstalowaniu XP Prof pozostało mi niecałe 2GB wolnego miejsca,więc wniosek z tego,że XP zajął mi aż 2,5GB !!! Jak to możliwe??? Wacek Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.04.04, 20:36 Wacek napisał(a): > Witam !!! > > Mam starego laptopa na którym wcześniej miałem wgrany(z dysku startowego) Win > 98 SE.(mój HDD to jedyne 4,5 GB)Całość zajmowała tylko 1 GB.Po zainstalowaniu > XP Prof pozostało mi niecałe 2GB wolnego miejsca,więc wniosek z tego,że XP > zajął mi aż 2,5GB !!! Jak to możliwe??? > Wacek Kup wieksza Hard Disk drive! (20 GB - $ 129.00 - Fujitsu albo Hitachi 5400 RPM 9.5 mmm ATA-6) i wymien. Wyrzuc z WINNT directory wszystkie files zaczynajace sie z "$" Wejdz na CONTROL PANEL i wyrzuc z windows to czego nie potrzebujesz jako podprogramy (msn, Net Manage, Script debugger, ...) Jak twoj laptop nie jest ACPI (starszy APM) mozesz miec klopoty z windows XP. Po za tym z regoly komputery maja ukryta system partycje. (z regoly MAX RAM + 16 MB) Link Zgłoś
kell99 Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:41 dasz glowe, ze jego laptop obsluzy wiekszy hdd? 20GB bo ja nie dam. najlepszym rozwiazaniem na starszym laptopie jest wywalenie windows:) ja tak zrobilem i teraz fedora cieszy sie 5GB :) Link Zgłoś
gray Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:41 Gość portalu: bzykbzyk napisał(a): > Kup wieksza Hard Disk drive! (20 GB - $ 129.00 - Fujitsu albo Hitachi > 5400 RPM 9.5 mmm ATA-6) i wymien. ROTFL! to może kopsnij mu te 129 dolców, dla ciebie widać to żadne pieniądze. u nas średni laptop kosztuje 2000 złotych. 2000 złotych na rękę to niezła pensja. > Wyrzuc z WINNT directory wszystkie files zaczynajace sie z "$" windows XP nie ma katalogu WINNT > Po za tym z regoly komputery maja ukryta system partycje. (z regoly MAX > RAM + 16 MB) no to już bardzo ciekawe :D Link Zgłoś
gray Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:44 1,5GB waży sam katalog windows. nie wiem jak reszta i nie mogę teraz tego sprawdzić bo mam poinstalowane dużo więcej. fakt, że xp to kobyła. mógłbyś się rozejrzeć za większymi dyskami albo zostać przy 98. 4,5GB to faktycznie bardzo mało. Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.04.04, 20:27 W zaleznosci od tego jakie komponenty zainstalujesz zajmie ci to od 1 - 2.5 GB Aby robic "updates" potrzebujesz do 1 GB wolnego albo nie zrobisz update (hot fixes, internet explorer ...) . Mozesz wyrzuic z foldera WINNT wszystkie pliki ktore zaczynaja sie na "$" (to skompresowane file na uninstall ktorych nie potrzebujesz - moga latwo zajac 1 GB!). Jak masz dedykowana partycje na OS to proponuje ja w zaleznosci od hard disk size od 3.5 do 5 GB. aumha.org/a/parts.php Windows 98 SE wystarczy 850 MB Windows 2000 PRO proponuje minimum 3.5 GB. Link Zgłoś
Gość: mgregor Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 00:26 > Aby robic "updates" potrzebujesz do 1 GB wolnego albo nie zrobisz update (hot > fixes, internet explorer ...) Sam to wymysliles? > Mozesz wyrzuic z foldera WINNT wszystkie pliki... Powtarzam za gray'em glosniej: WinXP NIE MA KATALOGU WINNT... Link Zgłoś