Dodaj do ulubionych

XP jak dużo "waży"..??

IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 17.04.04, 19:45
Witam !!
No właśnie.Mam płytkę z XP i jes tego ok.700 MB,czy po zainstalowaniu w
kompie zajmię tylko tyle miejsca(700MB)czy może troche więcej???
Wacek
Obserwuj wątek
    • gray Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 19:57

około półtora gigabajta.
      • Gość: Wacek Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: 5.2.1R* / 195.229.241.* 17.04.04, 20:07
        Witam !!!

Mam starego laptopa na którym wcześniej miałem wgrany(z dysku startowego) Win
        98 SE.(mój HDD to jedyne 4,5 GB)Całość zajmowała tylko 1 GB.Po zainstalowaniu
        XP Prof pozostało mi niecałe 2GB wolnego miejsca,więc wniosek z tego,że XP
        zajął mi aż 2,5GB !!! Jak to możliwe???
        Wacek
        • Gość: bzykbzyk Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.04.04, 20:36
          Wacek napisał(a):

> Witam !!!
          >
          > Mam starego laptopa na którym wcześniej miałem wgrany(z dysku startowego) Win
          > 98 SE.(mój HDD to jedyne 4,5 GB)Całość zajmowała tylko 1 GB.Po zainstalowaniu
          > XP Prof pozostało mi niecałe 2GB wolnego miejsca,więc wniosek z tego,że XP
          > zajął mi aż 2,5GB !!! Jak to możliwe???
          > Wacek

Kup wieksza Hard Disk drive! (20 GB - $ 129.00 - Fujitsu albo Hitachi 5400
          RPM 9.5 mmm ATA-6) i wymien.

Wyrzuc z WINNT directory wszystkie files zaczynajace sie z "$"

Wejdz na CONTROL PANEL i wyrzuc z windows to czego nie potrzebujesz jako
          podprogramy (msn, Net Manage, Script debugger, ...)

Jak twoj laptop nie jest ACPI (starszy APM) mozesz miec klopoty z windows
          XP.

Po za tym z regoly komputery maja ukryta system partycje. (z regoly MAX
          RAM + 16 MB)
          • kell99 Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:41
            dasz glowe, ze jego laptop obsluzy wiekszy hdd? 20GB bo ja nie dam.
            najlepszym rozwiazaniem na starszym laptopie jest wywalenie windows:) ja tak
            zrobilem i teraz fedora cieszy sie 5GB :)
          • gray Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:41
            Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):

> Kup wieksza Hard Disk drive! (20 GB - $ 129.00 - Fujitsu albo Hitachi
            > 5400 RPM 9.5 mmm ATA-6) i wymien.

ROTFL! to może kopsnij mu te 129 dolców, dla ciebie widać to żadne pieniądze. u
            nas średni laptop kosztuje 2000 złotych. 2000 złotych na rękę to niezła pensja.

> Wyrzuc z WINNT directory wszystkie files zaczynajace sie z "$"

windows XP nie ma katalogu WINNT

> Po za tym z regoly komputery maja ukryta system partycje. (z regoly MAX
            > RAM + 16 MB)

no to już bardzo ciekawe :D
        • gray Re: XP jak dużo "waży"..?? 17.04.04, 20:44

1,5GB waży sam katalog windows. nie wiem jak reszta i nie mogę teraz tego
          sprawdzić bo mam poinstalowane dużo więcej. fakt, że xp to kobyła. mógłbyś się
          rozejrzeć za większymi dyskami albo zostać przy 98. 4,5GB to faktycznie bardzo
          mało.
    • Gość: bzykbzyk Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.04.04, 20:27
      W zaleznosci od tego jakie komponenty zainstalujesz zajmie ci to od 1 - 2.5 GB

Aby robic "updates" potrzebujesz do 1 GB wolnego albo nie zrobisz update (hot
      fixes, internet explorer ...) .

Mozesz wyrzuic z foldera WINNT wszystkie pliki ktore zaczynaja sie na "$"
      (to skompresowane file na uninstall ktorych nie potrzebujesz - moga latwo
      zajac 1 GB!).

Jak masz dedykowana partycje na OS to proponuje ja w zaleznosci od hard
      disk size od 3.5 do 5 GB.

aumha.org/a/parts.php
      Windows 98 SE wystarczy 850 MB
      Windows 2000 PRO proponuje minimum 3.5 GB.
      • Gość: mgregor Re: XP jak dużo "waży"..?? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 00:26
        > Aby robic "updates" potrzebujesz do 1 GB wolnego albo nie zrobisz update (hot
        > fixes, internet explorer ...)
        Sam to wymysliles?

> Mozesz wyrzuic z foldera WINNT wszystkie pliki...
        Powtarzam za gray'em glosniej: WinXP NIE MA KATALOGU WINNT...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka