Gość: Frans IP: 160.44.247.* 09.03.11, 15:31 Proszę o info ile Ramu zainstalować - 4 ? 6 ? 12? Przy jakiej wielkości jest jeszcze widoczna poprawa wydajności i sprawności całego systemu. Teoretycznie mogę na płycie głównej zainstalować nawet 24GB Link Zgłoś Obserwuj wątek
galtom Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? 09.03.11, 15:40 2GB minimum, a generalnie im wiecej tym lepiej. Jesli planujesz wersje 32 bit gorna granica to 4GB (3,5GB zobaczy system) wiec wiecej nie ma sensu. Jesli wersja 64 bit to ile dasz rade wsadzic. :-) Link Zgłoś
Gość: Frans Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: 160.44.247.* 09.03.11, 15:59 Wersja 64bit, ale ile ramu ma jakieś uzasadnienie ?? czy więcej, zawsze znaczy lepiej ? Link Zgłoś
Gość: tzn Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 16:46 Gość portalu: Frans napisał(a): > czy więcej, zawsze znaczy > lepiej ? zapytaj żonę/kochankę ;)) pewnie odpowiedzą, że "skądże!" :x)) ale nie wierz im! KŁAMIĄ! Link Zgłoś
galtom Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? 09.03.11, 17:10 Windows zawsze zajie na siebie polowe tego co masz. Im masz wiecej tym bedzie plynniej chodzic. A co chcesz na tym sprzecie robic? Jesli wszystko (od PhotoShopa poprzez gry)...i przez jakis czas ma to starczyc to celowalbym w 4GB minimum optymalnie 8GB... wiecej w domu (chyba ze pracujesz na duzych plikach) nie ma sensu bo zysku nie zauwazysz. Link Zgłoś
Gość: o w morde Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.c194.msk.pl 09.03.11, 19:40 Gość portalu: tzn napisał(a): > > czy więcej, zawsze znaczy > > lepiej ? > zapytaj żonę/kochankę ;)) > pewnie odpowiedzą, że "skądże!" :x)) > ale nie wierz im! > KŁAMIĄ! czy ja wiem ? Vista 32 3GB RAM po starcie systemu mam "zajete" ok. 750 MB -m 25% (6 pozycji w autostarcie, 45 uruchomionych procesow) otwarte w FF rownoczesnie 20 stron na dwoch - z Youtube - uruchomione jednoczesnie rozne filmy w rozdzielczosci HD (720p) otwarty arkusz kalk. OpenOffice wlaczony pasek boczny windows z 2 gadzetami calosc zajela ....niecale 1.5GB (47%) RAM z 3 GB zostalo jeszcze ok. 1.6 GB wolnego RAM ---> START ---> FULL Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.11, 20:04 zajmie tyle pamieci ile potrzebuje no chyba ze bedziesz wiedzial co zrobic z reszta. ja mam win 7 x32 i 164 RAM i wszystko jest w uzyciu. Link Zgłoś
Gość: n Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 21:55 Masz ale chyba 164kb ramu Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.11, 00:13 nie, 164 GB RAM Link Zgłoś
Gość: tzn Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.11, 07:14 Gość portalu: petroll napisał(a): > nie, 164 GB RAM chyba na serwerze albo zliczyłeś RAMy kumpli z wieżowca :))) Link Zgłoś
pocieszne Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? 10.03.11, 00:13 Gość portalu: n napisał(a): > Masz ale chyba 164kb ramu hehehe to 20.5 kB Link Zgłoś
Gość: ramiczek Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.antsatgor.pl 10.03.11, 07:14 jak do kompika z siódemeczką to kilka gigabajcików. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.11, 13:22 tak myslalem . "spece" z forum nie wiedza jak zagospodarowac 164 GB RAM w systemie x32. Nedznie, panowie, oj nedznie z wiedza. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.home.aster.pl 10.03.11, 18:45 Ważne, że ty masz zagospodarowane i się pochwaliłeś. Link Zgłoś
Gość: klaus Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 17:39 ja mam 512 MB i działa jak nalezy. Pewnie lepiej zarzadza pamiecią niz XP Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.11, 21:24 Wiec jak to jest panowie spece. Mozna czy nie mozna wykorzystac 164 GB RAM uzywajac architektury x32 a jesli mozna to w jaki sposob. Ja wiem ze pytanie troche trudniejsze niz jak sformatowac dysk bez formatowania niemniej jak wiecie im wiecej RAM tym szybsza maszyna ( bzdura) . Link Zgłoś
Gość: Wesołek Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.home.aster.pl 11.03.11, 20:27 Nie ma czegoś takiego jak "architektura x32". Gdybyś miał jakieś pojęcie wiedziałbyś, że nazywa się to architekturą x86 (i pochodnymi). No ale to wymaga trochę większej wiedzy niż tylko formatowanie dysków. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.11, 01:56 ......Determining current CPU architecture (x32 or x64) Posted By : Posted Date :13/09/2010 Points :0 Category :.NET Framework..... cholera to nawet tworcy nie wiedza co maja. Cieszy ze weseli polacy wiedza ze dzwonia tyle ze nie bardzo wiedza gdzie. Mysl wesolku zanim cokolwiek napiszesz. A tak na marginesie to jak to jest panie spec z tym wykorzystaniem 164 GB Ram w systemie x32. Da sie czy nie da a jesli da to jak. Link Zgłoś
Gość: o w morde Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.c194.msk.pl 12.03.11, 02:25 Gość portalu: petroll napisał(a): > A tak na marginesie to jak to jest panie spec z tym wykorzystaniem 164 GB Ram > w systemie x32. Da sie czy nie da a jesli da to jak. zalezy jakim mlotkiem wbijac po kilkadziesiat kosci do kazdego slotu Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.11, 15:43 o w morde - nie wiesz, tak myslalem . Pytanie bylo : czy da sie wykorzystac a jesli tak to jak. Za trudne pytanie, grubo za trudne. Link Zgłoś
Gość: Wesołek Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.home.aster.pl 12.03.11, 14:57 > ......Determining current CPU architecture (x32 or x64) > Posted By : Posted Date :13/09/2010 Points :0 Category :.NET Framework > ..... > > cholera to nawet tworcy nie wiedza co maja. Chyba coś ci się ten fragment urwał? Gdzie tu są jacyś twórcy? > Cieszy ze weseli polacy wiedza ze dzwonia tyle ze nie bardzo wiedza gdzie. Mysl wesolku > zanim cokolwiek napiszesz. To ty myśl bo się ośmieszasz - podajesz jakiś wyrwany z kontekstu fragment i piszesz, że to "twórcy". Też mi autorytet. > A tak na marginesie to jak to jest panie spec z tym wykorzystaniem 164 GB Ram > w systemie x32. Da sie czy nie da a jesli da to jak. Nie da się. Teraz jak już wiesz - możesz spać spokojnie. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.11, 15:45 wesolek - da sie . Ale ta wiedza wykracza poza twoje mozliwosci pojmowania. Mysl dalej. Link Zgłoś
Gość: Wesołek Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.home.aster.pl 12.03.11, 18:03 Jeśli poczujesz się bardziej dowartościowany i pomoże to w twojej terapii to jestem nawet skłonny zgodzić się, że można obsłużyć nawet 164 TB w 32 bitowym systemie. Link Zgłoś
Gość: kret Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 16:29 Petroll jeśli się da to oświeć mnie ,po co mam zmieniać system na 64 bity,mogę przecież osiągnąć to samo na 32 bitach,podpowiedz niedowiarkom,a przy okazji mi. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: kret IP: 66.49.172.* 13.03.11, 17:18 RAMdisk Plus 11 potrafi stworzyc dysk wielkosci do 512 GB i to na systemach x32. Super szybki, ale ..na cos tam nie pozwala. Chcesz sie pobawic: www.superspeed.com/desktop/ramdisk.php Link Zgłoś
Gość: o w morde Re: kret IP: *.c194.msk.pl 13.03.11, 20:11 Gość portalu: petroll napisał(a): > RAMdisk Plus 11 potrafi stworzyc dysk wielkosci do 512 GB... wyszlo szydlo z worka - nie masz pojecia o czym piszesz RAM to nie to samo RAMDISK ramdisk "dziala" w systemie jak dysk a nie jak pamiec operacyjna Link Zgłoś
Gość: petroll Re: brrrrr..................chlup........... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.03.11, 21:25 kret - jestes przeslicznie glupi . Ramdisk to dysk wirtualny w pamieci ram. Czy dlatego jestescie oslami ze czytacie wylacznie po polsku. Szkoda na was czasu, duren zawsze zostanie durniem. Moze dlatego szanujace sie formy omijaja was szerokim lukie, moze dlatego polskie wydania systemow operacyjnych czy aplikacji powstaja gdzies w ogonie produkcji . Brrrrr, ........... Link Zgłoś
Gość: Harry Klomp Re: brrrrr..................chlup........... IP: *.home.aster.pl 14.03.11, 00:20 Ależ ty bredzisz cżłowieku. Najpierw piszesz o tym, że masz 164 GB RAMU (nie pytam nawet jaka masz płytę główną i jaki RAM), potem, że w systemie 32 bitowym można użyć więcej niż 4 GB RAM. A na koniec piszesz, że można sobie ramdysk zrobić ... połowa forum pewnie ma tu z ciebie polewkę ale nie przejmuj się. Ludzie, którzy rozśmieszają innych tez są potrzebni .... Link Zgłoś
Gość: o w morde Re: brrrrr..................chlup........... IP: *.c194.msk.pl 14.03.11, 02:11 Gość portalu: petroll napisał(a): > kret - jestes przeslicznie glupi . Ramdisk to dysk wirtualny w pamieci ram. nie ucz ojca dzieci robic cwoku niedouczony Link Zgłoś
Gość: kret Re: brrrrr..................chlup........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:24 Nie wszyscy są takimi specjalistami wysokiej klasy jak ty oszołomie,a skoro ci szkoda czasu po po cholerę tu zaglądasz,szukasz okazji aby się dowartościować i udowodnić sobie jaki jesteś dobry,bujaj jaja i omijaj nas ,,szerokim łukie" parowcu.Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: 66.49.172.* 13.03.11, 17:07 To ze mozna to wiem ale jak ? zawiodlem sie na tobie wesolku. Link Zgłoś
Gość: kret Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:28 A na marginesie ,zużywasz wszytki swój ram na wypisywanie tych bredni tutaj.czy może trzymasz rezerwę na wzmocnienie swej inteligencji. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: 66.49.172.* 15.03.11, 00:35 ha, ha, ha alez towarzystwo sie rozpalilo. Z wiedza u was slabiutko, grzecznosc skandaliczna polszczyzna fatalna...slowem nedza...potrzebna wam pomoc cenzora. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 08:46 Po pierwsze, byłeś nieprecyzyjny - chodziło o wykorzystanie RAMu dla aplikacji, nie jako dysk. Dwa - sam zaczynasz insynuować, obrażać, a potem nagle piszesz o grzeczności - z czym do ludzi? Wreszcie i ostatecznie, trzy - po co tutaj zaglądasz, skoro wiesz, że nie jesteś mile widziany? Masochizm? Mesjanizm? Jedno i drugie właśnie typowo polskie. Link Zgłoś
Gość: slawek_62 Re: Ile RAMu do kompika z Win7 ? IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 15.03.11, 10:52 I znowu wszyscy napadają na biednego petrolla, zazdroszcząc mu widocznie potęgi umysłu i wiedzy. Bo z pewnością dysponować trzeba nietypowym mózgiem by nabyć płytę serwerową, pamięci dedykowane i procesory, a następnie posadzić na tym system 32 bitowy nie potrafiący tego obsłużyć i stworzyć z pamięci Ramdysk. Z pewnością nie wszyscy wiedzą, iż niedoceniany geniusz petroll, potrafi czytać we wszystkich językach(od hebrajskiego po mandaryński np.), niestety w żadnym nie rozumie tego co czyta, ale pracuje nad tym, zapisując zdobytą wiedzę na 154GB Ramdysku. Lecz podłość ludzka nie zna granic, gdy rankiem następnego dnia włącza komputer stwierdza iż ktoś mu dane z dysku wykasował!!! Niestety, nawet olbrzymia wiedza petrolla nie zna metod odzyskiwania danych z takowego dysku i nawet obcojęzyczne fora odsyłają biedaka na konsultacje do firmy Ontrack. Nie dręczcie dalej petrolla, taka krynica mądrości jest ozdobą każdego forum, a polskojęzycznego w szczególności. Link Zgłoś
Gość: petroll Re:koncze by oszczedzic wam wstydu IP: 66.49.172.* 15.03.11, 16:28 Widze ze strasznie was meczy jak tez mozna zainstalowac 164 GB RAM na komputerze. No coz, trzeba miec pieniadze i kupic np.IBM Power 740 Express ( obsluzy 256 GB pamieci) za jakies $ 16,000.00 US. Ze to server? No to co z tego. Wazne ze chodzi np; na Linux for Power. widzisz slawku glupi jestes jak nieszczescie. Podpowiem ci ze musisz miec specjalna i unikalna aplikacje ktora potrafi stworzyc taki RAMdisk. Ale tego oczywiscie tez nie wiesz. A to jak pracuje taki dysk to akurat nie jest przedmiotem tej naukowej rozprawy. Oj panowie do ksiazek, do nauki bo wasza wiedza zatrzymala sie na XP i 512 MB memory. Lepiej juz nic nie piszcie by oszczedzic sobie wstydu a mnie wesolosci, choc jak powiadaja smiech to zdrowie.....a teraz oklaski dla genialnego petroll.....uklony...oklaski...kwiaty...owacje na stojaco.... przestancie bo popadne w zachwyt nad soba.... he, he, he... opiekunowie tego forum wykasujcie prosze ten watek bo co mialo byc udowodnione, udowodnione zostalo. Link Zgłoś
Gość: a Re:koncze by oszczedzic wam wstydu IP: *.home.aster.pl 15.03.11, 16:44 > opiekunowie tego forum wykasujcie prosze ten watek bo co mialo byc udowodnione, > udowodnione zostalo. Wątek powinien pozostać, jest w nim wiele istotnych informacji. Link Zgłoś
Gość: JaO Re:koncze by oszczedzic wam wstydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 00:05 Nie wiem jak wy ale ja takich ludzi po prostu nie rozumiem.. Nie udawaj nie wiadomo kogo, nie jesteś geniuszem, nie masz takich pieniędzy a nawet jeśli je masz to je marnujesz. Może jak cycki zobaczysz, w końcu na żywo, to ci się poprawi. Więc idź, sprzedaj swoją płytę za ileśtamzer dolarów i dziwkę sobie zamów, czas stracić dziewictwo.. Bez sensu podburzasz ludzi którzy próbują komuś pomóc. Nikt poza tobą nie kreuje się na pana tego świata, nikt nikogo nie obraża. No tak, ale pojawiasz się ty i zamiast (skoro tyle książek przeczytałeś i masz tak szeroką wiedzę na ten temat) pomóc, opisać temat, wytłumaczyć kozaczysz jakbyś był z przedszkola. Dorośnij, i to ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Twoja wypowiedź nic nie wniosła do tematu, nikomu nie pomogła, nie miała żadnej wartości merytorycznej. Więc proste pytanie: po co w ogóle napisałeś? Tak jakbyś nie zauważył, to było pytanie retoryczne.. Link Zgłoś
Gość: arni Gość: petroll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.11, 00:37 Gość: petroll Ależ daliście sie podejść... Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Gość: petroll 20.04.11, 12:35 alez go znamy dziwne tylko ze nikt tu nie wie o PAE. Link Zgłoś
Gość: petroll Re:teskno wam za geniuszem IP: *.acanac.net 20.04.11, 14:02 No dobrze, o tym jak uzyc dowolna dopuszczalna przez konstrukcje maszyny i systemu ilosc pamieci RAM juz wiecie. Moze jakis inny temat . Jak uzyc wiecej niz jeden dysk SATA na jednym data kablu. No to myslimy panowie, myslimy i zamiast pisac pierdolki na temat osobowosci waszego geniusza, skupcie sie na temacie. Link Zgłoś
tiges_wiz Re:teskno wam za geniuszem 20.04.11, 14:21 mi nie nie chce :> wlasnie czytam fajny art o programowaniu chipow fpga. jakis czas temu nawet napisalem jak sie zamienia procedury rekurencyjjne na zwykle, zeby zaprogramowac na takim czyms. a dam mechanizm bankowania pamieci czy zmiana okna adresowania to techniki stare jak swiat, ale widocznie niektorzy urodzili sie za pozno zeby to pamietac. a tak po za tym to wymysl cos ciekawszego czego nie mozna znalezc w ciagu 5 minut w google. Link Zgłoś