Dodaj do ulubionych

Tablet zamiast myszy- pytanie

12.03.11, 21:26
Witam serdecznie :) Otóż mam pewien problem. Z uwagi na to, że dużo czasu spędzam przy komputerze i operuję myszą mam bolesne problemy z prawą ręką. Aby sobie pomóc chciałabym kupić tablet z piórem np. Wacom Bamboo. Czy na co dzień da się pracować tabletem zamaist myszą ?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Tablet zamiast myszy- pytanie IP: 83.11.240.* 12.03.11, 21:38
      Jeśli chcesz używać tabletu (zamiast myszy) do tego do czego tablet został stworzony, czyli do rysowania, to jak najbardziej polecam, ale jeśli chcesz używać tego jako zamiennika myszy, to stanowczo odradzam taka praca jest jeszcze bardziej męcząca niż myszą.
    • adamkown Re: Tablet zamiast myszy- pytanie 13.03.11, 20:05
      Wacomy są bardzo dobre, ale tablety ogolnie mają dość ograniczoną żywotność, a ten o ktorym piszesz to chyba bardzo tania opcja? Co gorsza jako tani tablet i tak jest duzo drozszy niz sensowna mysz. Jeśli boli cię ręka pomyśl raczej o wyprofilowanej podkładce pod mysz, z taką poduszczeką z jednej strony, dzięki której odpocznie ci nadgarstek. Wyjdzie znacznie taniej i mniej boleśnie, bo niby czemu tablet ma tu pomóc?
      • porcelain_annabelle Re: Tablet zamiast myszy- pytanie 14.03.11, 19:49
        Szperając w Internecie na temat swojego problemu znalazłam w informacjach o Tablecie cyt. : " Po pierwsze tablety dzięki swej ergonomicznej budowie mają przyczyniać się do zmniejszenia zmęczenia ręki (ramienia i dłoni) wynikającego z wielogodzinnej pracy z myszką. Od pewnego czasu mówi się o występowaniu tzw. syndromu MAS (Mouse Arm Syndrom), którym określa się przypadłości powstałe na skutek ciągłego trzymania dłoni na myszce, tj. bóle kończyn górnych, nieprawidłowe krążenie krwi w ramionach, niewłaściwe funkcjonowanie mięśni. Tablety mające kształt długopisu naturalnie leżącego w dłoni, zapewniają poprawne ułożenie ręki na biurku, a tym samym stanowią dla myszki zdrowszą alternatywę. " Stąd moje pytanie o Tablet :) Dziękuję za Wasze odpowiedzi. :)
    • Gość: Laptopowiec Re: Tablet zamiast myszy- pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 10:10
      Może zamiast tableta spróbuj najpierw trackballa?
      Niektórzy bardzo chwalą sobie to rozwiązanie.
      • Gość: grafik komputerowy Re: Tablet zamiast myszy- pytanie IP: *.icpnet.pl 14.02.14, 09:44
        Miałam dokładnie taki sam problem. Ból w nadgarstku była tak silny, że nie mogłam nawet 4 h przepracować. Konsultowałam się z ortopedą, próbowałam wszelkich podkładek, specjalnych myszek itd... i nic mi nie pomogło. Zmieniłam myszkę na tablet i jestem jak nowo narodzona:))!! Tak wiec polecam spróbować!!!
    • superlolek5 Re: Tablet zamiast myszy- pytanie 14.02.14, 18:54
      Mam ten tablet do rysowania jest ok ale do codziennego użytku jednak nie ma jak myszka- może musisz sobie dopasować jakąś bardziej ergonomiczną dla dłoni myszkę
      • Gość: mixer Re: Tablet zamiast myszy- pytanie IP: *.icpnet.pl 16.02.14, 10:14
        Moja mysz leży na krześle z prawej strony znacznie poniżej biurka. Ręka zwisa swobodnie i opiera się na tym krześle. O wiele lepiej się nią operuje >>>>>>>>>>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka