Dodaj do ulubionych

Jaki Router???

03.05.11, 15:01
Witam. Chciałabym kupić router WiFi do kablówki UPC, mam internet 10MB. Chciałabym podłaczyć do dwóch komputerów stacjonarnych i do laptopa przez Wifi, Laptop Asus N73JG, zeby dzialal internet bezprzewodowo np. w drugim pokoju. Jaki router kupić zeby był dobry, nie drogi i zeby sie za szybko nie popsul. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Jaki Router??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 16:09
      Za nie więcej niż 50zł (jak się uprzesz to oczywiście zapłacisz więcej : ) kupisz router TP-LINK TL-WR340G.
      Spełnia wszystkie wymienione przez Ciebie wymagania i do tego jest (moim zdaniem) tani i bardzo (jak za tę cenę) stabilny.

Nie najdroższy jest również model tej samej firmy, czyli TP-LINK TL-WR941ND, który można kupić za około 130zł, a jest znacznie lepszy od w/w, np. połączenie z Twoim laptopem w standardzie N (znacznie szybszy transfer danych, do 300Mbps) . Oczywiście nie należy mylić tego transferu z szybkością Internetu która i tak nie wzrośnie bez względu na to jaki router kupisz.

Natomiast transfer mając komputery z kartami sieciowymi obsługującymi standard transmisji bezprzewodowej N, możesz bardzo szybko przesyłać pliki pomiędzy tymi komputerami.

Oczywiście zawsze można kupić coś lepszego, tylko pytanie, po co ?
      • Gość: Gość Re: Jaki Router??? IP: *.home.aster.pl 03.05.11, 16:57
        > Natomiast transfer mając komputery z kartami sieciowymi obsługującymi standard
        > transmisji bezprzewodowej N, możesz bardzo szybko przesyłać pliki pomiędzy tymi
        > komputerami.

Skoro sa jeszcze dwa stacjonarne to lepiej dołożyć parę zl i kupic TP-LINK TL-WR1043ND (ok160 zł), który ma wbudowany gigabitowy switch.

> Oczywiście zawsze można kupić coś lepszego, tylko pytanie, po co ?

W tym przypadku oszczędność rzędu ~50 zł jest bez sensu - takie urządzenie kupuje się raz na parę lat więc lepiej od razu nabyć coś porządnego niż później wymieniać.
        • Gość: lajosz Re: Jaki Router??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 20:25
          Zgadzam się w 100%.
      • wnukmarycha Re: Jaki Router??? 03.05.11, 17:15
        Gość portalu: lajosz napisał(a):

> Twoim laptopem w standardzie N (znacznie szybszy transfer danych, do 300Mbps)

Po co, skoro dla jego łącza i tak wystarczy 54 Mbs? - chyba że wkrótce operator zafunduje mu łącze do 300 Mbs.
        • Gość: lajosz Re: Jaki Router??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 19:53
          Przeczytaj mój post ponownie, a będziesz wiedział/a po co.
          • wnukmarycha Re: Jaki Router??? 03.05.11, 20:45
            Aha, przepraszam!!!
            • neciuniaa86 Re: Jaki Router??? 04.05.11, 16:33
              Czyli kupic ten router:
              allegro.pl/tp-link-tl-wr941nd-router-ap-upc-vectra-300mbps-i1590673777.html

Czyli kupię podłączam tylko i wszystko działa?? Już nic nie jest mi potrzebne?? Bo ja sie na tym nie znam za bardzo.
              • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 16:37
                Mniej więcej. Z tym że po podłączeniu będziesz go musiała jeszcze skonfigurować.
                • neciuniaa86 Re: Jaki Router??? 04.05.11, 16:44
                  Ale ten router jest dobry?? Może ktoś ma i go poleci :)
                  • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 17:09
                    To jest chińska masówka, sprzedawana również pod innymi markami (Pentagram, Edimax, Asmax itp.). Z reguły działa dobrze, choć czasem trafi się wadliwa sztuka. Ale serwis nie robi problemów i wymienia sprzęt na nowy.
                    • neciuniaa86 Re: Jaki Router??? 04.05.11, 17:16
                      A jakiej firmy kupic?? Jaki polecisz? Tylko jakis niedrogi tak do 150 zł max.
                      • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 17:20
                        To bierz tego tp-linka. Postawiłem kilka tp-linków i te co od początku działały to działają (z dwoma miałem problemy).

Mam linksysa (niby lepszy) i mi Wi-Fi ciągle wywala.
                        • neciuniaa86 Re: Jaki Router??? 04.05.11, 17:23
                          No wlasnie tez slyszalam zeby nie kupowac tp-linka tylko wlasnie linksysa. a ja sie na tym nie znam i nie wiem co lepsze.
                          • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 17:27
                            Linksys teoretycznie lepszy, a w praktyce jw. Poza tym serwis odsyła w ramach wymiany jakieś używane sprzęty. Ja nie odsyłam, bo bym został bez neta (nie chce mi się ciągać kabli po domu, albo kupować drugiego rutera, by mieć połączenie do czasu powrotu tamtego z serwisu).

Bierz tańszy. W domowych warunkach lepiej kupić dwa razy tani ruter (jak się pierwszy zepsuje; choć trzeba pamiętać o dwuletniej gwarancji), niż jeden drogi, który też może się zepsuć.
                        • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 17:24
                          Jeśli zależy Ci na niższej cenie, możesz wziąć allegro.pl/listing.php/search?string=TL-WR740N (o połowę wolniejszy transfer, 150 Mbps).
                          • neciuniaa86 Re: Jaki Router??? 04.05.11, 17:35
                            ale co to znaczy transfer 150mbps czy tam 300mbps??
                            • Gość: 802.11n Re: Jaki Router??? IP: *.multimo.pl 04.05.11, 17:57
                              Rutery bezprzewodowe w standardzie 802.11g (54 Mbps) w praktyce obsługują łącza do 20 Mbps. 802.11n (300 Mbps) w idealnych warunkach obsługą do 64 Mbps. Przy 150 Mbps połowę tego.

Czyli gdybyś miała łącze 100 Mbps (co nawet w Polsce jest już osiągalne), to nie wykorzystałabyś tej prędkości korzystając z Wi-Fi 802.11n (bo realnie masz 64 Mbps).

W praktyce wystarczy Ci te 150 Mbps, a nawet to, co proponował w drugim poście Lajosz.
                            • Gość: lajosz Re: Jaki Router??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 18:23
                              Kupuj któregoś z TP-LINK-ów które wymieniłem.
                              Osobiście montowałem 7 routerów tej firmy, a 4 kupowałem dal kogoś.
                              5 z nich działa bezawaryjnie (bez przerwy) od 3 lat, a 2 bezawaryjnie od roku.
                              Wszyscy którym to polecałem radzili się różnych specjalistów (i słusznie) i większość z nich odradzała ten sprzęt polecając 2-3 razy droższe Linksys-y , D-Link-i, Netgear-y czy Cisco.
                              To bardzo dobry sprzęt, tylko po co przepłacać ?
                              Tak więc wszyscy którzy skorzystali z mojej rady i kupili ten sprzęt, nie żałują wyboru.
                              TP-LINK nie jest sprzętem tzw. markowym, ale to bardzo dobry sprzęt do tego tani i (moim zdaniem) niezawodny.
                              Poza tym niektórzy sprzedawcy sprzedawcy na allegro, oferują sprzęt ten firmy z 2-3 letnią gwarancją w systemie Door to Door.

Oczywiście kupisz co zechcesz.
                              Pamiętaj jednak, że router dowolnej firmy nie działa na zasadzie podłączam kable, włączam WiFi i działa.
                              Każdy router trzeba odpowiednio ustawić, co nie jest trudne, ale dla osoby nie specjalnie znającej się może to być spory problem. Dlatego po zakupie routera proponuję poprosić kogoś kto się zna żeby podłączył i ustawił co i jak trzeba.
                              Jeśli jedna zdecydujesz się na samodzielne podłączanie i ustawianie routera w oparciu o np. fora tematyczne, to tylko pochwalić taką decyzję bo zyskujesz w ten sposób nieco wiedzy (a tej nigdy za wiele) i oczywiście satysfakcję że samodzielnie coś udało się zrobić.
    • bookarnia Re: Jaki Router??? 04.05.11, 19:07
      Zdecydowanie polecam TrayTek 2100 VG
    • galtomone Podpinam sie: a jaki w tech. ADSL2? 18.06.13, 15:23
      Mam stary router TP-Link'a. Nie obsluguje standardu N, i zasieg taki sobie.
      Ale chodzi na moim laczu prawie na 20 mbps i jest bardzo stabilny.
      Dosc sporo korzystam z multimediow (Netia Player), korzystam z serwisów typu Hulu, Netflix, streamuje rzeczy z dysku NAS (czasem na trzech urzadzeniach na raz - czlonkowie rodziny, kazdy oglada cos innego).

Jaki model byście polecili do domowej sieci (możeby sie drukarke dało podpiać?).
      Nie wiem ile teraz kosztuja takie urzadzenia (obecny router ma z 6 lat). Chciałbym kupić dobre a nie najdroższe.

Mozecie cos podpowiedziec?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka