jeepwdyzlu 09.05.11, 17:31 www.tvn24.pl/12692,1702306,0,1,apple-stalo-sie-najcenniejsza-marka-swiata,wiadomosc.html psy szczekają, a karawana jedzie dalej... jeep Link Zgłoś Obserwuj wątek
qqbek Re: Apple rules! 09.05.11, 19:14 jeepwdyzlu napisał: > www.tvn24.pl/12692,1702306,0,1,apple-stalo-sie-najcenniejsza-marka-swiata,wiadomosc.html > psy szczekają, a karawana jedzie dalej... > jeep A co Ciebie, jeep tutaj na forum ściągnęło? Postudiuj, proszę, historię Apple z początku lat 90-tych ubiegłego wieku, by dojść do wniosku, że popularność to jeszcze nie złoty wzorzec na prowadzenie biznesu... jedno solidne potknięcie i Jobbs będzie musiał szukać pracy :) Nie, bym nie lubił Apple, szanuję tę firmę... ale ile czasu uda im się sprzedawać średniowartościowe produkty za wysoko zawyżone ceny, tylko ze względu na rozdmuchany marketing? 2? 5? 10 lat? Nie sądzę, by mieli szanse na dłuższe liderowanie tabeli najdroższych marek. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Apple rules! 10.05.11, 09:13 A co Ciebie, jeep tutaj na forum ściągnęło? ------ :-)) przypadek... a co do Apple kapitalizacja akcji ponad 310 mld $ Nawet - gdyby Jobs umarł - i przecena wyniosła 40-50% - to i tak będą jedna z największych korporacji na rynku, nie tylko IT W dodatku siedząc na 40 mld $ gotówki Przyznaj - że to duży sukces. j. Link Zgłoś
Gość: . Re: Apple rules! IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.11, 09:32 jeepwdyzlu napisał: > A co Ciebie, jeep tutaj na forum ściągnęło? > ------ > :-)) > przypadek... > > a co do Apple > kapitalizacja akcji ponad 310 mld $ > Nawet - gdyby Jobs umarł - i przecena wyniosła 40-50% - to i tak będą jedna z n > ajwiększych korporacji na rynku, nie tylko IT > W dodatku siedząc na 40 mld $ gotówki > Przyznaj - że to duży sukces. > j. hackedirl.files.wordpress.com/2011/05/epic-win-photos-engraving-win.jpg Link Zgłoś
Gość: pcboy Apple fuj! IP: *.180.8.193.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.11, 12:45 szkoda mi tych którzy kupują maki no bo czy są jakiekolwiek realne podstawy do zakupu maków? tylko marketing Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Apple fuj! IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 12:43 Moze np. programownaie w objective-c pod maki i iurzadzenia? A moze wygoda uzytkowania? A moze swietny osx bedacy w rzeczywistosci zmodyfikowanym BSD, ale przyjemnym w obsludze jak winda, a moze dla tego, ze zamkniete rozwiazania maja swoje plusy - i pisze to facet ktory w it siedzi lat dziesiec, a wiec nie jakis laik? Mam w domu kilka kompow, na zadnym, poza sluzbowym nie ma windy, i wierz mi, na zadnym nie pracuje sie tak fajnie jak na miniaku. Co do cen - fakt, tanio nie jest, fakt, mozna kupic bardziej wypasiony sprzet za mniejsze pieniadze, ale jak dobrze poszukac, roznice nie sa takie wielkie. A te roznice doplacasz wlasnie za to co wymienilem. Inna sprawa, ze sa ludzie ktorzy kupuja maca tylko dla jabluszka. Szacun dla Apple za tak silne wykreowanie i wypozycjonowanie marki. Ja dzis nie wyobrazam sobie innego kompa do pracy codziennej i do zabawy. Co gier mam konsole. Zdrowka zycze. Link Zgłoś
bimota Re: Apple fuj! 27.05.11, 12:19 ale pr > zyjemnym w obsludze jak winda Dlatego placimy drozej za Maca... Ciekawa logika... Jakie zamkniete rozwiazania i jakie maja plusy ? Link Zgłoś
al9 niezrozumienie 27.05.11, 17:18 Jailbrake na Apple nie ma sensu iPad i iTunes i AppStore to całościowy ekosystem. I to jest jego zaletą. łatwość instalacji. Bajka z płatnościami. Każda aplikacja sprawdzona i bezpieczna. Wszystko tanie, działa natychmiast. Narzędzia dla programistów łatwo dostępne i niedrogie - dlatego aplikacji są dziesiątki tysięcy. Zwykle za kilka euro. Drogo? Lepiej mieć "za darmo" ? Nie. Nie ma darmowych obiadów. Bierzesz Apple lub nie. Jeśli bierzesz - to z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli razem z programami. Płatnymi. Zresztą - kto używa np. iPhona - wie, ze mnóstwo wartościowych rzeczy kosztuje kilkadziesiąt centów.... Pozdrawiam zwłaszcza niedowiarków :-) al Link Zgłoś
qqbek Re: Apple rules! 10.05.11, 18:13 jeepwdyzlu napisał: > A co Ciebie, jeep tutaj na forum ściągnęło? > ------ > :-)) > przypadek... > > a co do Apple > kapitalizacja akcji ponad 310 mld $ > Nawet - gdyby Jobs umarł - i przecena wyniosła 40-50% - to i tak będą jedna z n > ajwiększych korporacji na rynku, nie tylko IT > W dodatku siedząc na 40 mld $ gotówki > Przyznaj - że to duży sukces. > j. Nie mam akcji Apple, więc śledzę całą tę gorączkę z drobnym zażenowaniem (a zdarza mi się handlować na NYSE)... na mój gust, dopóki Apple będzie miało za sobą miliony wiernych i posłusznych niczym dojne krowy, użytkowników, dopóty wynik kapitalizacji spółki da się utrzymać, ale jakiekolwiek załamanie się sprzedaży będzie skutkować solidnymi reperkusjami, jeżeli chodzi o notowania spółki. W poprzednim poście wskazałem też na kryzys Apple z połowy lat 90-tych.... do tego nie raczyłeś się odnieść. Link Zgłoś
Gość: echhh Re: Apple rules! IP: *.xdsl.centertel.pl 09.05.11, 19:36 A co te apple ma takiego? Nawet wirusów nie chcą na to badziewie pisać... Link Zgłoś
Gość: . Re: Apple rules! IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 20:47 > Nawet wirusów nie chcą na to badziewie pisać... www.dobreprogramy.pl/Pierwsze-mutacje-MACDefendera-atakuja-Mac-OS-X,Aktualnosc,24854.html Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Apple rules! IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 12:47 Zablysnales stary - faktycznie, jak cos ma wirusy to jest spoko, w koncu tylu tworcow wirusow nie moze sie mylic. Az rece opadaja. Wirusy na *nixy istnieje, ale ze wzgledu na przemyslana budowe systemu malo moga. Winda tez by tak chciala, ale niestety, nie jest unixem. Link Zgłoś
Gość: pcboy Re: Apple rules! IP: *.205.90.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.05.11, 15:21 i nie da się normalnie gier nagrywać czy muzy tylko jakieś itunesy Link Zgłoś
Gość: SzczepionkiSmierc Re: Apple rules! IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.05.11, 02:03 maci to powolne syfy, nic nie mozna na lewo, zero swobody, jak ktos lubi bezpieczne zycie w wiezieniu t jest produkt dla nich moj kolega mowi ze to sprzt dla geyow i snobow Link Zgłoś
galtom Re: Apple rules! 10.05.11, 12:12 Im wyzej sie siedzi tym bardziej dupa boli jak sie spada :-) Sukces to jest niewatpliwy - nie ma dwoch zdan. Ale mysle, ze moze byc krotkotrwaly. Zmieni sie mode, bedzie zalamanie na ryku elektroniki uzytkowej i APple lezy i kwiczy! Maja zbyt waska grupe towarowa: 1 Model telefonu - a co dla biedny, a co dla bogatych, itd... a co jesli konkurencja wymysli cos takiego jak kilka lat temu iPhone? 2 iPad - 1 model - w doodatku nie moze sie zbyt rozwinac w sensie systemu bo wplynie na zprzedazlaptopow i netbokow z OS X. (inni producenci az tak sie tego nie boja - np. asus ogranicza produkcje netbookow na rzecz nadhcodzacychy kilku tabletow). A klient applea ma kupic i to i to. 3. iPody... ich sprzedaz spada... - bo przeciez teraz wiekszosc urzadzen dotwarza muzyke i inne rzeczy robi. 4. Sprzedaz komputerow specjalnie nie wzrasta, mowi sie o porzuceniu Intel'a na rzecz ARM... jak bedzie zobaczymy. Ale system OS X nie zodbywa tak rynku jak Windows... bo jest tylko w komputerach Appela. Apple juz kiedys bylo bardzo duze a potem omal nie zbankrutowalo. Caly sukces firmy jest oparty nie o potencjal firmy (jak np. Google, Microsoft, Samsung, HP, Intel, itd...) tylko o jednego faceta (ktory jest chory). Jak nie bedzie pomyslow Jobsa to z przyszlymi produktami moze byc roznie... Nokia kiedys tez byla WIELKA i nikt sobie nie wyobrazal , ze moze byc inaczej. Ja mysle, ze w przypadku Applea mamy doczynienia ze spora banka na rynku akcji. Gdybym gral to raczej bym dzis sprzedawal niz kupowal :-) Link Zgłoś
jeepwdyzlu galtom 10.05.11, 16:59 tak - Jobs jest sercem tej firmy ale... tam pracuje naście tysięcy ludzi, bardzo zmotywowanych Zobaczymy. Nic nie maja oprócz Jobsa? A co ma gugel? witrynkę, która generuje opłaty za sponsorowane linki? tak - dzis. co będzie za 10 lat? A Apple ma systemy operacyjne IOS i MAC OS lepsze niż konkurencja, dobry sprzęt o wyższej niż średnia jakości itunes i appstore - sposób dystrybucji treści który wku...a tylko tych, którzy nigdy z niego nie korzystali... Apple jest dziś największym na świecie sprzedawcą muzyki, dystrybutorem oprogramowania. Sprzedaż komputerów - jest dziś marginesem. I ciągle kreuje rynek. Wszyscy czekają na iPhona5, na muzykę w chmurze, na Apple TV w Polsce.. Na iPady2 są społeczne kolejki. Co jest sukcesem jeśli nie to? I to nie jest czysty marketing, bo rynek MAC OSa rośnie, iPad jest poza konkurencją, Nokia zwalnia 6 tys ludzi, a Apple sprzedał w ostatnim kwartale 19 mln telefonów. Pozdrawiam najserdeczniej jeep Link Zgłoś
galtom Re: jeep 10.05.11, 20:02 jeepwdyzlu napisał: > tak - Jobs jest sercem tej firmy > ale... > tam pracuje naście tysięcy ludzi, bardzo zmotywowanych > Zobaczymy. Fakt, ale jesli wiesz cos o firmie Apple to wiesz rowniez jak jest zarzadzana. Decyzje strategiczne o tym "co produkujemy" w zasadzie podejmuje jeden gosc. Jak go zabraknie kto zagwarantuje, ze nie powtorzy sie sytuacja z przeszlosci? Pamietasz Apple'a byl Jobs, potem nie bylo (prawie zbankrutowali), wrocil.... > A co ma gugel? witrynkę, która generuje opłaty za sponsorowane linki? Naprawde... nie zartuj :-) Przedewszystkim nie jest zwiazny z jedna brazna i konkretnym produktem jak apple. Teoretycznie MS jest w podobnej do Applea sytuacji. Gydy jutro na rynku pojawil sie lepszy i tanszy produkt i zostal dobrze wypromowany (miedzy innymi grami) to MS ma spory klopot. Stad Windows 8 jest tak dla MS wazny bo ma kokurowac z Andkiem 3.4 - systemem uniwersalnym. Apple na taki system - polaczenie Mac OS i iOS nie moze sobie pozwolic. > tak - dzis. co będzie za 10 lat? Wlasnie :-) - dzis Apple jest najwiekszy. A akcji nie kupuje sie wtedy gdy fima jest u szczytu - prawda? Gdyby dzis zalamal sie rynek telefonow... Nokia lezy, Apple duzo traci. Samsung i LG zwiekszaja produkcje kuchenek mikrofalowych, telewizorow, i tysiaca innych zeczy. Firmy sa podparte wiloma filarami... Apple jak Nokia tylko kilkoma. > A Apple ma systemy operacyjne IOS i MAC OS lepsze niż konkurencja, Ale to Windows XP, Vista i 7 sa w iekszosci komuterow na swiecie. Nawet jesli to wersje pirackie to MS moze na tym za chwile zarobic (jak google) sprzedajac aplikacje i uslugi powiazane. > dobry sprzęt o wyższej niż średnia jakości Fakt - ale tez z powodu cen o mniejszej dostepnosci. Za dysk 500GB i procesor i% wolisz zaplacic 3K w srednio fajniej obudowie + windows czy 7k w piekniej obudowie + dystrybucja Unixa? Zobacz ile potem kosztuje cie dalesze oprogramowanie i dostepnosc, zeczy platnych i damrownych na windows i mac os....z ilu zrodel mozesz kupic programy na mac os i windowsa? > itunes i appstore - sposób dystrybucji treści który wku...a tylko tych, którzy > nigdy z niego nie korzystali... Ja korzystalem z iTunes i to jest glowny powod dla ktorego czekam teraz na Galaxy Taba 10.1 zamiast kupic juz jakis czas temu iPada 2 - nigdy ku..wa wiecej!!! > Apple jest dziś największym na świecie sprzedawcą muzyki, dystrybutorem oprogra > mowania. Muza owszem.. ale nie sa sami na rynku. Jesli Spotify wejdzie do usa to Apple bedzie miec olbrzymi klopot. Z netflixem i hulu ciezko im konkurowac- choc probuja. Sam korzystam z obu i uwazam, ze netflix i hulu to najlepsze serwisy wideo na swiecie (polecam) - apple tv nie znam, przyznaje. Ale nie sadze aby bylo lepsze :-) >Sprzedaż komputerów - jest dziś marginesem. To co im zostaje? Sprzedaz iPodow, iPadow, iPhonow i Macbookow - w zasadzie 5 rzeczy + itunes. Nie wiele.... > I ciągle kreuje rynek. Wszyscy czekają na iPhona5, na muzykę w chmurze, na Appl > e TV w Polsce.. Na iPady2 są społeczne kolejki. A pamietasz walkama? A pamietasz kultowe Nokie? I pewnie jeszcze kilka takich firm by sie znalazlo... > Co jest sukcesem jeśli nie to? Ale ja nie mowie, ze to nie skuces... tyle, ze nie spodziewam sie (jak niektorzy), ze toak bedzie zawsze, ze raz dane miejsce nr 1 jest na wiecznosc. Im sie jest wyzej tym sie nizej spada - patrz Nokia, Motorola, itp > I to nie jest czysty marketing, bo rynek MAC OSa rośnie, iPad jest poza konkure > ncją, Walkman tez nie mial konkurenci - kiedys. iPod tez byl numerem jeden - od dawna nie jest. > Nokia zwalnia 6 tys ludzi, a Apple sprzedał w ostatnim kwartale 19 mln te > lefonów. Ile telefonow sprzedawala Nokia 10 lata temu? Ja gratuluje Applowi strategi ale jak mowie, sam ich akcje raczej dzis bym sprzedawal bo teraz (czyli okres 5 - 10 lat) raczej czeka nas zjazd niz dalszy wzrost. > Pozdrawiam najserdeczniej > jeep Wzajem! Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: jeep 10.05.11, 23:45 przyjemnie się z Wami nie zgadzać, Panowie :-) Tak - 3 lata temu NIE chciałem iPhona od Orange A dzis jestem neofitą :-)) Zobaczymy. Tak - firma jest przeszacowana Tak - jest silna tylko w jednej branży IT i nie produkuje ani mikrofalówek ani statków. Ale dziś - używanie ich kompa, iPada i Iphona - sprawia mi dużą frajdę, której NIGDY nie miałem od Gates'a. Ściski. jeep PS. O kryzysie w Apple w latach poprzednich nie będę pisał, bo przyznaję, ze wiem o tym niewiele. Ale silni w kilku branżach (reklama, DTP) byli chyba zawsze.. Link Zgłoś
Gość: f Re: jeep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.11, 23:56 jeepwdyzlu napisał: > przyjemnie się z Wami nie zgadzać, Panowie > :-) > Tak - 3 lata temu NIE chciałem iPhona od Orange > A dzis jestem neofitą :-)) > Zobaczymy. Tak - firma jest przeszacowana Tak - jest silna tylko w jednej branż > y IT i nie produkuje ani mikrofalówek ani statków. > Ale dziś - używanie ich kompa, iPada i Iphona - sprawia mi dużą frajdę, której > NIGDY nie miałem od Gates'a. > Ściski. > jeep > PS. O kryzysie w Apple w latach poprzednich nie będę pisał, bo przyznaję, ze wi > em o tym niewiele. Ale silni w kilku branżach (reklama, DTP) byli chyba zawsze. Ale czym się podniecasz? Jeśli wydaje ci się że dzięki twoim wpisom ktoś jutro poleci kupować produkty apple to się głęboko mylisz. Równie dobrze możesz zachwalać Rolls-Royce - kogo się na to skusi skoro za tą cenę można kupić kilka normalnych samochodów? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: jeep 11.05.11, 09:10 jeśli spokojną wymianę zdań nazywasz podniecaniem się , to twoje życie seksualne wyglada słabiutko... za mały fiutek? sprzedaż appla mi wisi podobnie jak zdanie innych o tej firmie ciao jeep Link Zgłoś
Gość: Greg Re: jeep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 09:29 Oburzałeś się na rzekome insynuacje pod swoim adresem, a teraz sam insynuujesz w sposób godny trolla - argumentów merytorycznych brak (już drugi raz próbujesz zabłysnąć promocją Apple'a), to sięgasz po brukowe zagrywki. Link Zgłoś
jeepwdyzlu greg 11.05.11, 12:29 niczego nie promuję jestem użytkownikiem produktów Apple i mam prawo zabierać głos w dyskusji jak każdy to wolny kraj i forum więc możemy się różnić ciao jeep Link Zgłoś
Gość: Greg Re: greg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 13:44 Mamy różne podejście do dyskusji - dla mnie ważne są argumenty, dla ciebie hurraoptymizm wyrażony hasłem z tytułu wątku. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: greg 11.05.11, 14:01 eee trochę humoru tytuł jest prowokacyjny masz za ciasne gacie greg, z troską zwracam Ci na to uwagę... ciao jeep Link Zgłoś
Gość: Greg Re: greg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 15:28 Wiesz co - skończ z docinkami ad personam, bo się coraz bardziej pogrążasz i z trolla przekształcasz w kogoś o wiele gorszego. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: greg 11.05.11, 16:14 Wiesz co - skończ z docinkami ad personam, bo się coraz bardziej pogrążasz i z trolla przekształcasz w kogoś o wiele gorszego. ------ co prawda nazywanie ludzi trollami tez jest ad personam, ale co tam.. Greg - nie chciałem Cię urazić. To forum, miejsce sporów, wymiany myśli.. Mamy inne poczucie humoru i tyle. Pozdrawiam j. Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: greg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 18:56 jeepwdyzlu napisał: > co prawda nazywanie ludzi trollami tez jest ad personam, ale co tam.. > Greg - nie chciałem Cię urazić. To forum, miejsce sporów, wymiany myśli.. > Mamy inne poczucie humoru i tyle. Twoje odniesienia seksualne na temat innych użytkowników forum świadczą raczej o skrywanym homoseksualiźmie a nie o poczuciu humoru. Jak na standardowego użytkownika maca przystało. Link Zgłoś
jeepwdyzlu zygmunt i inni odważne anonimowe żule 12.05.11, 11:38 Twoje odniesienia seksualne na temat innych użytkowników forum świadczą raczej o skrywanym homoseksualiźmie a nie o poczuciu humoru. Jak na standardowego użytkownika maca przystało. -------- psychoanalityk brawo rozgryzłeś mnie i setki milionów użytkowników różnych produktów Apple same pedały i oczywiście żydzi i cykliści bez odbioru j. Link Zgłoś
Gość: pcboy Re: zygmunt i inni odważne anonimowe żule IP: *.146.163.88.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.05.11, 10:26 dzieki zastanawialem sie jaki trzeba miec ze soba problem zeby byc klientem pana Jobsa Link Zgłoś
Gość: 123 Re: greg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 15:29 Jeeeeeeep. Mogę też dłużej. Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep. Link Zgłoś
galtom Re: jeep 11.05.11, 09:47 jeepwdyzlu napisał: > jeśli spokojną wymianę zdań nazywasz podniecaniem się , to twoje życie seksualn > e wyglada słabiutko... LOL! :-) Jeep - garulacje! A co do produktow Applea. Zona ma iPhone'a i go kocha (chyba bardziej niz mnie), ja sie tym bawilem - dziekuje nie skorzystam :-) Nie przecze, ze produkty maja super, ale zajmuja bardzo wsaka czesc rynku i w porownaniu do innych firm sa bardzo zamknieci. W biznesie wazne jest aby moc sie podeprzec na wielu frontach. Wystarczyloby zaoferowac Mac OS jak Windowsa... dla komputerow innych niz Apple :-) lub pozowlic jak Google na instalacje iOS w telefonach innych niz iPhone... inaczej moze sie to zle skonczyc, bo konkurencji jest duzo i kazdy chce byc nr 1 a na szczycie po prostu nie da sie byc wiecznie :-) Link Zgłoś
Gość: pcboy Re: galtom IP: *.205.100.66.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.05.11, 15:23 powiedziałeś co wiedziałeś za taką kasę jak za notebooka można kupić totalnie wypasionego samsunga albo sony vaio Link Zgłoś
tabucchi Re: Apple rules! 11.05.11, 14:58 nie mogę się zgodzić. W przypadku Apple nie mamy do czynienia z sytuacją ograniczoną popytem z rynku. Apple każdorazowo sobie ten popyt wywoływał (ipody, iphony, ipady). Były jakieś badania, że ogromną grupa klientów Apple to klienci bardzo lojalni i ambasadorzy marki. Bawię się od niedawna MacBookiem i powiem tak: wcale się nie dziwię. Tak, to jest drogi sprzęt, ale tym się różni od blaszaków, że kupuję się go dla i z dużą przyjemnością. Link Zgłoś
s-orbona Re: Apple rules! 12.05.11, 09:22 Apple to chyba najstarsza firma komputerowa więc co się dziwić? Link Zgłoś
adamkown Re: Apple rules! 16.05.11, 16:52 lubię maki ich wydajność i soft na maki ale całe szczęście, mimo wszystko, że ten soft i kanały dostępu nie zależą tylko od Apple'a. Nie podoba mi się polityka itunes. Z punktu widzenia firmy ma to duży sens, z punktu widzenia kumatego użytkownika jest to obojętne, bo ten potrafi sobie znaleźć alternatywy, ale nie chciałbym być użyszkodnikiem bo można się czasem nieźle naciąć. Podobno Adobe długi czas w sklepie Apple'a nie informował że sprzedawana wersja jest tylko do użytku domowego... Link Zgłoś
ssdd1975b Re: Apple rules! 19.05.11, 14:25 przyznam ze zadziwiaja mnie miliony ludzi kupujacych iPhony, iPady i iPody...pracowalem z kazdym z nich i po 15min rzucalem to w cholere zeby sobie jeszcze bardziej cisnienia nie podnosic... :) ale moze po prostu jestem wybredny albo przyzwyczajony do innego sposobu dostepu do danych... :) iTunes - no zesz w morde to podnioslo mi cisnienie do 2000 w ciagu 5min (co za syf) - na swoje nieszczescie musialem mu zaladowac muze na iPoda - no i ten software to po prostu porazka...0 pomyslunku i logiki...a mozna to bylo duzo prosciej zrobic... na Macach pracowalem i nie moge nic im zarzucic poza cena - ale to chyba dosc duzy minus produktu... Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Apple rules! IP: *.red-acceso.airtel.net 23.05.11, 01:23 Jakieś dwa miesiące temu, dostałem w prezencie Macbook Air. Nigdy wcześniej nie korzystałem z Maca, tylko moja żona ma IPhona (który jej służy już bardzo długo, jest to pierwszy model sprowadzony z USA, jest bardzo zadowolona i niechce nic innego). Zacząłem się zaznajamiać z możliwościami tego malucha i przyznam, że mnie bardzo zaskoczył. Bateria trzyma ok. 5 godzin, przy oglądaniu filmów ok. 3 - 3.5. Nie zajmuję się zawodowo obróbką zdięć i filmów, ale programy te najprostsze iPhoto, iMovies, iDVD, przeszły moje najsmielsze oczekiwania. Wcześniej używałem Pinnacle Studio na W7 i Movie Maker i różnych programów do obróbki filmów i zdięć na chyba niezłym laptopie i5 2.4 GHz, 4 GB RAM DDR3 i zrobienie czegokolwiek fajnego to była droga przez męke. Teraz sprzedałem już swojego laptopa i czekam na MacBook Pro quad core 2.2 GHz i raczej już podziękuje firmie MS za ponad dwadzieścia lat udręki i przeinstalowania w koło Macieju Windowsa (chociaż również dziękuje, bo zarobiło się na tym conieco). Mam dwa ulubione windowsowe programy, które nie mają odpowiednika Mac Os, ale mam Parallels, który idealnie emuluje Windowsa. Jedynym mankamentem, który mnie nie dotyczy jest brak gier. Nie wiem jak Paralles sobie by poradził, nie próbowałem. Mam również Offfice 2011 jednak Word jest dla mnie najlepszym programem, bo jest zintegrowany ze SkyDrive i przez tyle lat używania przywykłem do niego, a na MacOs Office jest tańszy. Do iTunes trzeba się przyzwyczaić i poznać i jest OK. Są inne programy do słuchania muzyki, ale nie znam jeszcze nic godnego zastąpienia. Polubiłem Aira od pierwszego wejrzenia, bo od momentu nacisnięcia przycisku power do uzyskania systemu gotowego do pracy upłynęło 50s. No i wygląd, jest super. Wiem sprzęt jest w ch&&^%%^j drogi, ale chyba warto. Link Zgłoś
tabucchi Re: Apple rules! 25.05.11, 11:04 Ten brak gier to kwestia bardzo względna. Większość tytułów singlowych jest na Maka. Wydawanie gier na PC/Mac to standard przy nowych grach. Inaczej wygląda kwestia z grami mmo, których na Maka jest zdecydowanie mniej, ale te największe i najlepsze takiej World of Warcraft, EVE Online, czy Warhammer, jednak są. Link Zgłoś
tabucchi Re: Apple rules! 25.05.11, 11:11 Dla mnie iTunes jest też bardzo przeciętnie intuicyjny. Rozwiązaniem tego problemu jest... jailbreak, czyli złamanie iPoda. Jeśli to zrobisz, iPod to jedna z najfajniejszych zabawek jakie można sobie wyobrazić. Zero problemów z instalacją. Zero problemów z zewnętrznym softem. Cud, miód i orzeszki. Nawet bez jailbreaka, to urządzenie jest dobrym zakupem, pod warunkiem, że korzystasz z jego możliwości. Tzn. iPoda za 1000 zł nie wybierasz, gdy interesuje cię tylko słuchanie muzyki. Wybierasz, gdy chcesz posłuchać muzyki, pograć, pooglądać filmy i pokorzystać z różnych użytkowych appsów. A te są imo świetne. Np. Chaos & Order czyli gra mmorpg z dowolnej lokalizacji przez ipoda czy iphona traktowanego jako przenośna konsola to super pomysł. Link Zgłoś
adamkown Wyrzuć komputer z windows, kup Maka 01.06.11, 13:19 złośliwie podrzucam - z dedykacją dla PCboya: Eric Schmidt, do niedawna CEO firmy Google, udzielił dziś wywiadu na konferencji D9. W wywiadzie prowadzonym przez Walta Mossberga i Karę Swisher zapowiedział otwarcie usługi Google Offers, przyznał się do błędów popełnionych w czasie powstawania Facebooka i polecił wymianę komputerów z Windowsem na Maki. Link Zgłoś
tabucchi Re: Wyrzuć komputer z windows, kup Maka 01.06.11, 18:30 adamkown napisał: > złośliwie podrzucam - z dedykacją dla PCboya: > > Eric Schmidt, do niedawna CEO firmy Google, udzielił dziś wywiadu na konferencj > i D9. W wywiadzie prowadzonym przez Walta Mossberga i Karę Swisher zapowiedział > otwarcie usługi Google Offers, przyznał się do błędów popełnionych w czasie po > wstawania Facebooka i polecił wymianę komputerów z Windowsem na Maki. Fajny ten wywiad. Ciekawe spostrzeżenia dotyczące batalii Google vs Facebook Link Zgłoś